Daten met Lisanne – delen we de rekening?

In de maand augustus heb ik een serie blogposts gemaakt over daten met… mij! Vandaag doen we dat gewoon nog een keertje. Leuk om te weten: het komt regelmatig voor dat ik wat langer met een en dezelfde persoon aan het daten ben. Dat is super leuk, maar wanneer dit zo is, hoe verdeel je dan de kosten? Ik vertel hoe ik daar tegenaan kijk en geef je een tip!

Advertorial

doe-mij-de-rekening-maar-daten

Vind jij dat de man altijd moet betalen?

Nee, dat vind ik niet. Het is zo’n cliché, de man de rekening laten betalen. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik mijn ex weleens mijn pinpas gaf zodat hij kon betalen, maar ik de kosten op me nam, haha. Dat was natuurlijk vooral omdat ik dan lekker kan blijven zitten, maar toch.

Bij een eerste date accepteer ik wel dat mijn date betaalt (hoewel ik het ook geen probleem vind als ik betaal), maar bij meerdere dates is het wel zo eerlijk als de kosten een beetje eerlijk verdeeld worden.

En cadeautjes. Elkaar trakteren. Gewoon spontaan iets liefs voor elkaar doen, dat vind ik ook leuk!

Hoe weet je nu precies wanneer jij moet betalen?

Ik vind het fijn als het geld dat uitgegeven wordt eerlijk verdeeld wordt. Nu kun je natuurlijk om de beurt betalen, maar het gaat steeds om een ander bedrag, waardoor je toch niet helemaal goed op een rij hebt hoe eerlijk je nou bezig bent. Vooral als je niet heel veel geld hebt, student bent of het om grote bedragen gaat, dan is het fijn als je weet dat je niet te veel betaalt, maar ook belangrijk: dat je niet te weinig betaalt. Het gevoel dat ik te weinig betaal trek ik persoonlijk slecht, haha.

Wat is nu een makkelijke manier om dit te fixen?

Je kan het allemaal bijhouden in een boekje, tot op de cent nauwkeurig. En dan alles zelf uitrekenen. Je kan het ook overlaten aan Sjaak, die is daar namelijk bijzonder goed in en hij helpt je graag.

Sjaak is een app waarmee je de rekening precies kan verdelen. Juist wanneer je elkaar vaker ziet en vaker samen geld uitgeeft, is de app van Sjaak perfect. Deze laat precies zien hoeveel geld je nog tegoed bent, of hoeveel je juist nog moet betalen. Nog een fijne bijkomstigheid: je hoeft er zelf niet zo direct om te vragen, dat is gauw zo ongemakkelijk. Dat doet Sjaak gewoon voor je! Met een druk op de knop kun je Sjaak een reminder laten sturen. Vervolgens kun je via de app zo doorverwezen worden naar jouw internetbankieren of mobiel bankieren app en ben je in no time klaar met het verdelen (en terugbetalen) van de rekening.

Natuurlijk trakteer ik ook nog weleens, of juist degene waarmee ik date. Dat is leuk om af en toe te doen! Dat wat ik al zei over die cadeautjes, zulke spontane acties houd ik er graag in. Maar als je elkaar vaker ziet, maar geen gezamenlijke rekening hebt of vaste afspraken (wie doet dat nou als het nog niet echt serieus is of nog niet zo lang gaande is?), dan is Sjaak je beste vriend!

sjaak-regelt-die-zaak

De app van Sjaak

Sjaak is een app, deze is beschikbaar voor iPhone en Android en hiermee kun je dus precies de kosten verdelen. Ook perfect voor grotere groepen vrienden of bijvoorbeeld om te gebruiken samen met je huisgenoten.

Sjaak is te volgen op Facebook, Instagram én hij is te bereiken via WhatsApp (06-82019375), maar het belangrijkste: je kan de app gratis downloaden, de Sjaak app vind je hier! Zo ben je #NooitmeerdeSjaak als het gaat om betalen van de rekening.

Ik ga Sjaak om hulp vragen om de reden die ik al noemde: afrekenen is weer extra verbruik van mijn energie, dus ik heb liever dat mijn date dat doet. Maar dat gaat natuurlijk niet om het geld zelf. Met de hulp van Sjaak kan het dan toch eerlijk verdeeld worden! Hoe doe jij dat als je aan het daten bent? Laat je de man betalen ‘omdat het hoort’, en op welk moment vind je dan dat het tijd wordt om de kosten eerlijk te verdelen?

DELEN:

8 reacties

 1. Jacqueline 24 oktober 2016 / 21:33

  Ik heb al dat daten nooit gedaan, zou dus ook niet weten hoe ik het zou doen. Nu laat ik mijn man vaak betalen, om dezelfde reden die jij noemt. Maar dat gaat toch van onze gezamenlijke rekening, haha.

 2. Mama Lifestyle Blog 25 oktober 2016 / 00:25

  Het is al een eeuwigheid geleden dat ik heb gedate, ik ben nu alweer 17 jaar samen met mijn laatste date. Ik weet eigenlijk niet meer hoe ik dat qua betalen deed. Je zou ook kunnen zeggen: de ene keer betaalt hij, de andere keer jij, maar ja dan moet het natuurlijk wel tot een tweede date komen 🙂 Bij ons gaat al het geld op één gezamenlijke rekening en daar betalen we alles van.

 3. Darina 25 oktober 2016 / 06:14

  Dit is zo lang geleden voor mij 🙂 Ik ben al 16 jaar met mijn man, maar de eerste date betaalde hij, dat weet ik nog wel :). Nu gaat het van de gezamenlijke rekening 🙂

 4. Ingrid 25 oktober 2016 / 07:26

  Bij ons betaalde altijd degene met het hoogste inkomen het meest. Maar wij hadden al snel een relatie en hebben niet lang gedate. Voor vaste lasten betalen we wel allebei hetzelfde bedrag. Een dergelijke app vind ik wel handig voor vrienden.

 5. Charelle 25 oktober 2016 / 07:36

  Ooh dit is altijd zo’n lastig verhaal! Op zich is het natuurlijk logisch als degene die het meest verdient, iets vaker betaalt, maar dat is eigenlijk pas als je een tijdje bij elkaar bent. Op een eerste date is splitten denk ik het makkelijkst. Die app lijkt me wel echt super handig, haha!

 6. Tiffany 25 oktober 2016 / 08:31

  Ik heb eigenlijk alleen gedate met mijn huidige vriend. Op de eerste date wou hij de bioscoop betalen maar ik heb gewoon mijn eigen kaartje betaald. Zeker als ik iemand niet goed ken vind ik het niet fijn als ze voor mij betalen. Nu 6 jaar later betaald soms hij, soms ik en soms delen we de rekenening (grotere uitgaven zoals vakantie).

 7. Sjoukje - meergeldminderstress.nl 26 oktober 2016 / 09:47

  Wat een goed idee zeg! Het is natuurlijk niet alleen met daten handig, maar ook als je gewoon met een vriendin wat eet. Want daten, dat doe ik inderdaad al jaren niet meer (dan wordt het niet gezelliger thuis denk ik) 🙂 Ik ga echter wel regelmatig met een vriendin uit eten, om even bij te praten. Dan is het sowieso logisch dat we allebei zelf betalen. Ik ga er eens naar kijken!

  • Lisanne 26 oktober 2016 / 17:15

   Ja, daar is het inderdaad echt perfect voor! Ook voor grotere groepen vrienden of inderdaad regelmatige etentjes met een vriendin oid 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.