De belangrijkste persoon in jouw leven: JIJ

Wie is de belangrijkste persoon in jouw leven? Je moeder, vader, partner, broer, zus, vriendin, vriend? Allemaal fout. De belangrijkste persoon uit jouw leven, dat ben jij zelf. Het is bijzonder dat wat we doen, vaak komt door wat anderen willen, denken of verwachten. Want weet je waar mensen aan het eind van hun leven het meeste spijt van hebben? zichzelf gekozen hebben, maar altijd bezig waren met verwachtingen van andere mensen.

jij

Afbeelding via weheartit

In het vliegtuig bij de instructies zeggen ze het altijd: als er iets mis gaat moet je eerst je eigen zuurstofmasker pakken, daarna mag je andere mensen helpen. En zo is het eigenlijk ook in het leven. Als je zelf op je tenen loopt, als je zelf geen zuurstof hebt, dan kun je ook minder makkelijk andere mensen blij maken en andere mensen helpen. Daarom ben jijzelf de belangrijkste persoon in jouw leven. Als jij blij bent, dan maak je ook makkelijker andere mensen blij.

De dingen waarvan mensen het meeste spijt hebben op hun sterfbed? Daarvan is onderzoek gedaan en er is een top vijf bekend.

 1. I wish I’d had the courage to live a life true to myself, not the life others expected of me

Veel mensen leven hun leven zoals het van ze verwacht wordt. Proberen anderen blij te maken, nog voordat je aan jezelf denkt. En blijkbaar is dat waarvan we (tenminste, de gemiddelde mens) het meeste spijt van heeft.

Eerst jezelf blij maken en vervolgens andere mensen nog blijer maken dan je daarvoor kon. Klinkt als een sprookje (is het misschien ook), maar volgens mij zit er een kern van waarheid in. Dit is wel waarin ik geloof. Maar ik geloof ook dat het een kunst is om dit toe te passen. Denk jij eerst aan jezelf of eerst aan een ander? Wie probeer jij gelukkig te maken?

17 reacties

 1. Hester 22 oktober 2012 / 09:16

  Ik vind wel dat je gelijk hebt ja, als je zelf gelukkig bent, dan kan je anderen pas gelukkig maken. En dus niet andersom…

 2. Jolien 22 oktober 2012 / 09:21

  Dankjewel Lisanne, voor je inspirerende post. Precies dat wat ik nu nodig heb om aan herinnert te worden!

 3. Eva 22 oktober 2012 / 10:24

  Dat is wel heel erg waar ja. Ik ben er de laatste tijd steeds meer mee bezig om nee te zeggen, en dat gaat me prima af waardoor ik dan weer meer tijd heb voor mezelf. Heerlijk. En daardoor zijn de momenten met en voor anderen ook weer fijner.

 4. Suzanne 22 oktober 2012 / 10:46

  Helemaal mee eens. Daarbij ook dat je soms energie in mensen stopt waar je niks voor terug krijgt. Deze energie kan je veel beter in jezelf steken. Bedankt voor je inspiratie.

 5. Ilse 22 oktober 2012 / 10:46

  Je hebt gelijk, dit heb ik het afgelopen jaar wel ervaren.

 6. Mirthe 22 oktober 2012 / 13:56

  Helemaal mee eens! Hoewel ik denk dat je zelf ook gelukkiger kan worden van het helpen/gelukkig maken van anderen – zolang dat niet ten koste van jezelf gaat naar iets is wat je zelf leuk vindt, natuurlijk.

 7. roos 22 oktober 2012 / 17:43

  Ik hou van jou blog, van die positieve en inspirerende stukjes! Ik ben het helemaal met je eens hoor. Ik hoef daar alleen niet zo erg aan te werken. Ik geef heel veel om anderen en ook wel om hun mening maar als ik iets écht wil dan doe ik het wel, wat anderen er ook van vinden. Ik doe dingen om anderen blij te maken maar ook dingen om mezelf blij te maken.

 8. Anja 22 oktober 2012 / 20:23

  Heel inspirerend! Ik moet zeggen, ik leef aardig naar deze standaard, soms ter ergernis van andere mensen. Ik denk zeker dat er een kern van waarheid is, maar ik denk dat iedereen zich altijd zal laten beïnvloeden door zijn of haar omgeving, en dat is logisch.. Je moet zelf gelukkig zijn om je omgeving gelukkig te kunnen maken, maar je omgeving is een onderdeel dat jou gelukkig maakt, dus pas je je er op aan… Do I still make any sense?

 9. Simone 22 oktober 2012 / 22:59

  Daar zit zeker een kern van waarheid in. Ik ervaar het nu zelf. Ik móét nu ook echt even aan mezelf denken, voor ik mezelf voorbij aan het lopen ben.

 10. Anne 23 oktober 2012 / 13:12

  Ik denk eerst aan een ander. Maar ik weet dat ik mijn ziekte in stand houd door mezelf steeds onbelangrijk te maken. Daarom ga ik morgen met mijn eerste stagedag heel duidelijk mijn zorgen uitspreken en proberen duidelijk te maken hoe slecht mijn gezondheid op dit moment is. Doodeng! Helaas de enige echte optie. Nu ik er met mijn moeder over heb gepraat voelt het al een heel stuk beter. 🙂

 11. Maaike 23 oktober 2012 / 19:32

  Mooie blogpost. Goed om daar over na te denken.

 12. xx_Patries_xx 23 oktober 2012 / 20:02

  klopt hoor, het is wel erg moeilijk, ik merk dat op moment zelf ook.. ik loop met teveel hooi op mn vork, het nadeel is wel als je om jezelf gaat denken dat het soms ego overkomt en je daar weer commentaar op krijgt!

 13. Aaf 25 oktober 2012 / 19:21

  Jeee, inderdaad een inspirerend artikel. Het is eigenlijk ook wel logisch, dat je eerst aan jezelf moet denken en werken, maar doe dat ook maar eens;) Ik vind het soms nog best lastig hoor, alhoewel het wel beter gaat dan eerst!

 14. Renske 28 oktober 2012 / 20:37

  Helemaal gelijk heb je:) Het eerste dat je ook leert bij mijn opleiding (SPH): eerst jezelf helpen voordat je anderen kunt helpen. Natuurlijk kun je anderen wel helpen als je even door een moeilijke tijd gaat, maar als je jezelf in de essentie maar goed kent.
  Ik vind de beeldspraak van het zuurstofmasker die je hebt gebruikt trouwens heel erg treffend en heel mooi.

 15. Manwai 2 november 2012 / 01:52

  “denk je eerst aan jezelf of eerst andere mensen?”

  Ik denk idd altijd eerst aan de mensen. Wat verwachten ze van me? Ik probeer hen tevreden en blij te houden.

  Maar deze vraag is ook zo stom want als je zegt ik denk eerst aan mezelf dan is het ook zo egoistisch… =p

  Maar je hebt gelijk eerst van jezelf houden dan houden mensen ook van jou 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.