Kom nou eens uit die comfort zone!

Zeggen dat het leven begint buiten je comfort zone vind ik erg overdreven. Maar je kunt wel zeggen dat het passeren van de streep en buiten je comfort zone gaan een meerwaarde geeft aan je leven. Het is altijd weer een uitdaging, je zult er altijd van leren. En ook niet onbelangrijk: het geeft je voldoening. Maar waarom zijn we dan nog niet allemaal al ver buiten die comfort zone?

Wat is buiten je comfort zone treden nu eigenlijk precies?

Zoals het woord al zegt, het is een figuurlijk gebied waarin je je niet zo heel comfortabel voelt. Het zijn vaak dingen die je niet heel graag doet, waar je een beetje nerveus van wordt. Denk bijvoorbeeld aan de sollicitatie voor een hele goede baan. Of het aanspreken van een vreemde op straat, terwijl je dat eigenlijk niet durft. Of een heel ander voorbeeld: eens heel eerlijk zijn tegen (ik zeg eens iets), je leidinggevende op het werk.

Om zulke dingen kunnen we soms niet heen. Zoals die sollicitatie, dat doe je niet omdat je het zo leuk vind om te solliciteren. Dat doe je omdat je die baan graag wilt, omdat je geld wilt verdienen, omdat je niet werkloos wilt zijn! Maar aan de andere kant is het ook heel erg leuk om jezelf op dit gebied juist wel uit te dagen. Door juist de dingen te doen die je eigenlijk normaal niet zou doen!

Je kent de voldoening waarschijnlijk wel van wanneer je iets heb gedaan wat je eigenlijk niet durfde. Dat gevoel vergeet je niet gauw, het is niet zoals het kopen van een tas. Het geeft een geluksgevoel dat veel langer blijft.

En hierbij dan meteen de reden waarom we niet allemaal massaal buiten die gele comfort zone aan het dansen zijn. Die ‘learning zone‘ is niet zo groot als het lijkt.

Angst is een van de grootste drijfveren van de mens. Soms is het fijn om hem uit te kunnen schakelen, maar aan de andere kant leer je er ook heel veel van. Angst is natuurlijk een waarschuwing voor gevaarte. Maar ook zouden we, wanneer we onze ‘angsten’ uit zouden kunnen schakelen, geluk en de voldoening na het buiten je comfortzone treden als veel minder intens ervaren. Angst is dus niet helemaal overbodig!

We zijn dus bang om buiten de comfortzone te treden omdat we in paniek zouden kunnen raken en dat alles fout kan gaan. Maar het zou zonde zijn om angst als reden te zien om dingen niet te doen.

Extra tip

Mijn tip is om steeds kleine stapjes buiten je comfortzone te maken. Doe het niet meteen met iets heel groots wat ontzettend belangrijk voor je is. Zorg dat het iets is waarvan je kan denken ‘doe eens gek, wat kan er mis gaan? Zo erg is het niet als het mis gaat!’

Maak zo kleine stapjes en je zult zien dat je steeds grotere stappen kunt maken. Ik geloof dan ook dat je door het ‘gewoon veel te doen’, er beter in wordt! Het klinkt een beetje raar, maar ik denk dat je op deze manier die blauwe ‘learning zone’ kan vergroten en minder snel in paniek zal raken.

Zoals je hierboven ziet klinkt het als een sprookje. En eigenlijk voelt het zo soms ook! Ik zou zeggen: geef het eens een kans en besteed er wat meer aandacht aan.

Ik denk dat de dingen buiten mijn comfort zone iets anders zijn dan die van een gemiddeld mens, haha. Ik ben vanaf mijn 13e eigenlijk vooral heel ziek geweest. Vandaar, dat je niet denkt van: huh wat een rare issues voor iemand van 20. Laten we het eens hebben over het afgelopen jaar, wat heb ik gedaan wat buiten mijn comfort zone was?

 • Me opgeven als vrijwilliger bij de FES. Alleen het mailen al vond ik doodeng, laat staan het afspreken in mijn eentje met mensen die ik nog nooit had gezien.
 • Alleen met het OV. Ook dit deed ik voor het eerst voor de hierboven genoemde afspraak met de FES. Het eerste uur zat mijn broer nog bij me in de trein, daarna moest ik het zelf doen. Ik scheet in mijn broek.
 • Mailcontact voor mijn blog en daarna mijn bedrijf. Ook doodeng voor mij. Ik denk dat ik over mijn eerste ‘zakelijke’ mailtje wel meer dan een uur heb gedaan. Nu, door het simpelweg heel veel te doen, tik ik een mailtje, hup verstand op nul, en verzenden maar! Dit is echt een enorme vooruitgang.
 • Zoals ik al vertelde is het inschrijven bij de KvK en het gaan naar Antwerpen echt een eitje geweest. Natuurlijk was het eng, maar ik had een jaar geleden niet durven dromen dat ik dat gewoon zou doen!

Dit zijn bij elkaar wel echt een paar grote dingen voor mij, echte overwinningen. Maar zoals ik al vertelde, dit is allemaal gegaan in kleine stapjes. Ik ben nu bezig met een programma waarover ik jullie later ga vertellen. Maar hierdoor kwam ik erachter dat ‘uitdaging’ nu hoger op mijn lijstje staat dan ooit. Drie keer raden waardoor dat komt!

Nu ben ik benieuwd, treden jullie graag buiten je comfort zone, of doe je het liever niet? En hoe/wat heb je dat de laatste keer gedaan?

16 reacties

 1. lifesplash 26 augustus 2012 / 07:53

  Dankzij jou doe/probeer ik het steeds vaker! Easy is het niet, maar het is het ALTIJD 100% waard haha!

 2. Nikita 26 augustus 2012 / 10:06

  De laatste tijd ben ik veel aan het solliciteren en dat is ook wat uit mijn comfortzone stappen met de gesprekken, maar ik vind het dan juist niet fijn omdat ik altijd afgewezen wordt voor de job wegens geen ervaring

 3. Anne 26 augustus 2012 / 11:38

  Dat doe ik heel vaak, alleen in schakel mezelf dan volledig uit. Ik ervaar dan weinig angst, maar ook bijna geen voldoening. 😉

 4. Laura 26 augustus 2012 / 11:38

  Ik ga 15 september een hele grote stap nemen uit mijn comfort zone, ik vertrek dan namelijk voor twee maanden naar Noorwegen om daar te werken op een schapen boerderij. Ik schijt nu al zeven kleuren in mijn broek xD!

 5. Isabel 26 augustus 2012 / 12:01

  Liever wel, de comfortzone is ook best klein en ik raak gelukkig niet snel in paniek. Wel goed van je dat je die dingen gedaan hebt!

 6. Hester 26 augustus 2012 / 12:37

  Goed artikel, dit is wel echt iets waar ik van kan leren! Ik wil wel wat meer spannende, leuke dingen doen. 😀

 7. priscilla 26 augustus 2012 / 13:15

  je bent btw nog mod op knt he, maar je bent er nooit meer op =(

 8. Ilse 26 augustus 2012 / 13:35

  Iets wat ik zeker vaker moet proberen want ik weet hoe goed gevoel het kan geven maar toch durf ik het meestal niet.

 9. Karin 26 augustus 2012 / 13:46

  Ik kan wel wat tips gebruiken voor het schrijven van een zakelijke mail! (hint, hint)
  Ik vond het ook erg spannend om te solliciteren en de eerste paar werkdagen phoee! Ik sta alleen op een groep, dus geen collega’s om op terug te vallen. Dat is echt wel eng in het begin!

 10. Ise 26 augustus 2012 / 16:12

  Ik heb deze zomer ook al een paar dingen gedaan en dat voelt echt goed! Als je die dingen dan op een rijtje zet zoals jij net ook deed geeft dat meteen zoveel motivatie.

 11. Jonne 26 augustus 2012 / 18:59

  Leerzaam artikel. Vooral het model met de ‘panic zone’ is begrijpelijk. Teveel stress levert inderdaad alleen paniek en ‘zwem’ gevoel op, terwijl een gezonde spanning je tot grote hoogtes kan brengen. Bedankt voor je comment op mijn blog!

 12. Anouk 27 augustus 2012 / 12:31

  OV werd ik toe gedwongen, maar ik snap het idee.

 13. Rianca 27 augustus 2012 / 13:01

  Ik vind het echt doodeng om uit mijn comfortzone te stappen, maar dat ga ik nu wel doen. Ik ga studeren en mijn hele studie is in het Engels en ik vind dat zo ontzettend ENG. Nog drie dagen te gaan en ik sta stijf van de stress. Maar goed we can do it!

 14. Renske 28 augustus 2012 / 22:47

  Je horizon verbreden doe je alleen door echt uit de comfort zone te stappen. En dat is iets moois. Maar, omdat die angst inderdaad een grote drijfveer is, is het belangrijk te luisteren naar je lichaam. Dus wanneer je angst voelt, stop dit dan niet weg maar accepteer deze zoals hij komt. En natuurlijk is de stap erna dan te kijken waar de angst vandaan komt en of deze gegrond is. En heel belangrijk hierbij is: niet invullen voor een ander. Dus, ben je bang voor reacties van anderen? Je weet helemaal niet hoe ze gaan reageren, plus het is jouw leven en het zijn jouw keuzes.
  Dat zijn in elk geval de belangrijkste dingen die ik op zo’n moment naga bij mezelf. IK sta op een punt een aantal dromen te verwezenlijken, of in elk geval stappen hiervan en het is doodeng, maar soms moet je inderdaad uit je comfort zone treden om mooie dingen waar te kunnen maken.

 15. Roxanne 1 september 2012 / 12:29

  Mijn laatste stap was een open sollicitatiebrief sturen tijdens het zoeken naar een stageplek. Er was geen vacature en ik wilde daar graag werken, hoewel het net een beetje een ander soort organisatie is als school graag zou zien. Zij wilden me hebben, school keurde het goed en maandag kan ik beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.