De creativiteitsspier – 10 lessen in 10 jaar

Lisanneleeft bestaat 10 jaar, daarom deel ik 10 lessen die ik leerde in de afgelopen 10 jaar. Vlak voordat ik ging bloggen was ik waarschijnlijk in een van de minst creatieve periodes van mijn leven. Maar er is een grote kans dat als je me nú in een paar woorden moet omschrijven dat creatief er wel eentje van is. Hoe kan dat?

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Nu ben ik een creatief persoon, zo zou ik mezelf nu ook omschrijven. Dat is dus niet altijd zo geweest.

Sinds ik ben gaan bloggen ben ik weer meer creatief bezig gegaan. Dat is eerst nog best simpel: je schrijft een tekst en daar zoek je een foto bij. Maar langzamerhand komen er steeds meer dingen bij. Dat gaat van het zelf maken van foto’s (voor bij de blog) tot het zelf maken van illustraties (voor bij de blog) tot het maken van complete YouTubevideo’s. En zelfs tot het maken van YouTube video’s waarin je dingen maakt, haha.

En zo ging ik langzamerhand steeds meer dingen maken.

Mijn allereerste kaartje gemaakt met aquarel. Daarna volgden er nog een heleboel

Training van de creativiteitsspier

Ik denk dat je een soort creativiteitsspier hebt. Hoe meer je hem traint, hoe creatiever je wordt. Hoe meer je creatief bezig bent, hoe creatiever je wordt.

Dat als je veel dingen maakt, dat je dan vanzelf meer wíl maken, dat je meer ideeën krijgt.

Dat is hoe het bij mij werkt, in elk geval. Voor anderen werkt het juist heel goed om dingen met rust te laten en te wachten op inspiratie. Bij mij niet. Ik moet gewoon aan de slag gaan, en als ik bezig ben komt vanzelf de rest.

Volgens mij is iedereen wel creatief, op zijn eigen manier. Ik ben wel benieuwd: heb jij ook een creativiteitsspier? Of werkt het het beste als je jezelf juist ruimte geeft voor nieuwe ideeën?

DELEN:

4 reacties

 1. Zoë 22 augustus 2020 / 13:04

  Dat kaartje is echt super! Wat een mooie quote!
  Ergens omschrijf ik schrijven uit mezelf ook nooit als creatief. Maar toch is het dat ook wel voor anderen. Kwestie van perspectief vaak!

  • Zoewiezoe 22 augustus 2020 / 13:06

   Maar wat ik WEL merk is de behoefte. Net als bij een echte spierkramp. Soms MOET je gewoon schrijven. En dan kun je de creativiteit ervan niet ontkennen!

 2. Naomi 23 augustus 2020 / 17:40

  Nooit over nagedacht, maar ik geloof dat ik het met je eens ben. Ik heb namelijk die spier de laatste twee jaar ook ontwikkeld en ik had ‘m echt totaal niet;). Trouwens supertof dat jouw eerste kaartje al gelijk zo goed was!

 3. Petra 25 augustus 2020 / 17:07

  Die ‘creativiteitpier’ zat er bij mij vroeger al in, maar dan ook echt op schrijversvlak! Ik ben verder niet heel creatief, al probeer ik wel veel dingen uit. Om ze vervolgens te laten liggen, omdat het dan toch niet iets voor mij is.
  Het uit zich dus echt in schrijven en sinds ik echt actief aan het schrijven ben, komen de ideeën en werk ik ze vaak nog uit ook! Dat was in het begin van het ontstaan van mijn blog wel anders; ik had een soort schijfangst. Het bleef bij ideeën verzamelen en een opzet maken. Echte blogs kwamen er niet. Daar ben ik inmiddels gelukkig overheen en ik zoek nu de oude ideeën weer op die nog steeds relevant zijn nu om te plaatsen!

  Groetjes,
  Petra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.