De kracht van kwetsbaarheid

Laatst las ik over een onderzoek van Brene Brown. Ze deed onderzoek naar liefde en verbinding, maar kwam bij iets anders uit. Ze kwam namelijk tot de conclusie dat, hoe kwetsbaarder en opener mensen zich opstelden, hoe prettiger zij in het leven stonden. Eigenlijk vond ik dit wel een heel bijzondere conclusie, hoe zit dat nu precies?

Afbeelding via weheartit.com

Goed, Brene Brown deed onderzoek naar liefde en verbinding, daarvoor ondervroeg ze heel erg veel mensen. Verschillende mensen hielden een dagboek voor haar bij, daarnaast nam ze veel interviews af. Uit al haar resultaten bleek iets wat ze eigenlijk niet had verwacht.

Er was een groep met mensen die zich goed met anderen verbonden voelden en een goede eigenwaarde hadden. Daarnaast was er een groep die deze eigenschappen juist niet had. Ze trok de conclusie: als je jezelf de eigenschappen van de eerste groep eigen zou kunnen maken, dan zou je gelukkiger zijn.

Wat hadden de mensen uit de eerste groep nu met elkaar gemeen? 

 • Ze hadden de moed om imperfect te zijn
 • Ze durfden zichzelf kwetsbaar op te stellen
 • Ze waren eerst aardig voor zichzelf, daarna pas voor anderen
 • Ze hoefden zich niet anders voor te doen dan ze al waren, hun imperfecties vonden ze oké

Deze mensen waren eerlijk naar zichzelf, en naar anderen. Soms heb je gewoon hulp nodig! Wanneer je aan iemand anders hulp kunt vragen, dan wordt je band met diegene alleen maar sterker.

Hoe kun je nu meer worden zoals die eerste groep mensen?

Kijk naar de rugzak die je meedraagt (wat is je vroeger allemaal overkomen?) en accepteer dat je je soms niet goed voelt. Een teken dat je altijd de schuld afschuift op anderen is een teken dat je je juist niet openstelt voor je eigen ‘mankementen’.

Dus… toegeven dat je hulp nodig hebt. Eerlijk zeggen als iets je dwarszit. Eerlijk en oprecht tegen jezelf zijn. Daarvan zou je gelukkiger worden! Een bijzonder onderzoek, wat mij betreft. Eigenlijk een bevestiging van mijn ervaringen, fijn om te zien dat dit op deze manier bewezen is. De tedtalk waarin Brene Brown het hierover heeft kun je hier bekijken. Hoe open stel jij je op tegenover jouw imperfecties?

9 reacties

 1. Ilse 23 augustus 2012 / 08:52

  Interessant zeg en ik geloof zeker dat hier iets van de waarheid in zit want ik vroeger misbruikt en liet nooit iets merken en daardoor ging het slechter en tegenwoordig laat ik het veel eerder merken als het niet goed gaat en hierdoor voel ik me ook veel beter.

 2. Annika Korving 23 augustus 2012 / 09:00

  Hier zal een vorm van waarheid in zitten. Ik vind het persoonlijk heel moeilijk om eerlijk naar mezelf en andere te zijn. Ik wil het wel, maar ik ben bang voor andere hun mening. Ik ben bang dat ik gepest word door mijn verleden. Maar eigenlijk word ik dat nu ook, omdat mijn verleden mij bang gemaakt heb durf ik nu niet meer eerlijk te zien.

 3. Anneke 23 augustus 2012 / 09:09

  Ik zit nu al een tijdje bij een hulpverlener van de GGZ. Ik liep vast met stage en daarom ben ik daar naartoe gegaan. Daar kwam natuurlijk veel meer naar boven dan alleen maar stage.
  Ik begin nu wel te merken dat ik anders naar dingen ga kijken. Ik durf nu ook meer van die dingen die in deze blog worden genoemd aan te geven.

 4. Anne 23 augustus 2012 / 09:20

  Ik hoor absoluut bij de tweede groep en daar ben ik niet blij mee 🙁 Het enige in dit artikel wat niet op mij van toepassing is, is de schuld afschuiven op andere mensen. Ik voel me hoe ik me voel door mijn eigen opvattingen en gedrag. Ik durf er alleen absoluut niet voor uit te komen. Ik hoop dat je gelijk hebt en dat het te leren is!

 5. Hester 23 augustus 2012 / 09:35

  Wauw, interessant! Ik denk dat ik op zich wel het meest ben zoals de eerste groep mensen, maar de schuld op anderen afschuiven kan ik wel heel goed. ^^

 6. Roxanne 23 augustus 2012 / 11:16

  Bij mij ligt het aan de dag. Ik ben me absoluut bewust van mijn imperfecties. De ene keer baal ik ervan en ga ik het liefst in een hoekje zitten mokken en andere dagen gaat dat prima. Bij sommige mensen kan ik mezelf zijn en dan ben ik ook eerlijk en open, maar ik durf of wil dat (nog) niet bij iedereen. Het is namelijk wennen om je open te stellen als je nog niet goed weet wat je daarvoor terug krijgt. Het moet voor mijn gevoel wel van twee kanten komen. Als de ander niet naar zichzelf durft te kijken, dan is het lastig om jezelf wél bloot te geven. Daar ben ik dan wel voorzichtig mee.

 7. Anouk 23 augustus 2012 / 14:29

  Je openstellen is alleen mogelijk als je anderen vertrouwt. Gelukkig heb ik nu een persoon in mijn leven aan wie ik alles kan vertellen. <3

 8. Sanne 23 augustus 2012 / 23:34

  Wat interessant! Ik heb er soms nog wel moeite mee om me kwetsbaar op te stellen, vooral bij mensen die ik niet ken. Maar gelukkig zijn er zat mensen bij wie ik dit wel kan. 🙂

 9. Lilly 29 augustus 2012 / 23:24

  Ik kan heel eerlijk zeggen dat ik aan alles voldoe wat hier wordt beschreven!
  Vooral door veel dingen die ik meegemaakt heb! Makkelijk is het niet, maar als je je hieraan houdt wordt je inderdaad gelukkiger! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.