De kunst van het niksen

Misschien ken ook jij dat schuldgevoel wel. Wanneer je een hele dag (of dagdeel, of zelfs al bij een uur?) niets hebt gedaan en dat dat niet oké voelt. Dat je overal tegenaan hebt gehikt, maar dat er niets uit je handen is gekomen. En dat voelt rot. Dan heb je niets gedaan. En niets doen is op zich niet erg, je moet het alleen op de goede manier doen!

lekker-chillen-als-een-baas

Flickr / ucumari

Bewust een potje niksen

Plan je niets-doen sessies in. Kies iets uit wat je super graag doet, en ga dat doen. Op die manier kun je bewust genieten van het luieren op de bank, bladeren in glossy’s of een extra lang bad.

Of waar jij ook van ontspant!

Dit doe ik zelf ook als ik me te ziek voel om iets te doen – althans, dat probeer ik. Zo voelt het meer alsof het iets leuks is en minder als verplicht ziek zijn. Is misschien een beetje gek, maar bij mij geeft dat een beter gevoel!

Beloon jezelf wanneer je hebt ge-ietst

Je hebt een beloning verdiend wanneer je iets nuttigs hebt gedaan! Na een dagje werken heb je dat uurtje in bad of die luiersessie op de bank verdiend.

Even goed afstemmen natuurlijk met de dingen die nog moeten, vind een goede balans. Maar dit voelt veel beter dan weinig doen en de rest van de dag ergens tegenaan hikken. Iets doen, jezelf belonen, en wie weet kun je daarna dan wel weer iets doen!

Voel je je schuldig? Maak een lijstje met de dingen die je wel hebt gedaan!

Ja, ik ben een van de ervaringsdeskundigen op het gebied van schuldgevoel door het niksen. Onlangs sprak ik het uit (op Twitter weliswaar), en bedacht ik voor mezelf meteen een oplossing.

Als je het gevoel hebt dat alles slecht gaat maak je lijstjes met de positieve dingen uit je dag. Als je het gevoel hebt dat je niets hebt gedaan, dan maak je een lijstje met de dingen die je wél hebt gedaan. En maak je lijstje gewoon zo lang mogelijk, het vuilnis buiten zetten, douchen, je opmaken, een tvprogramma kijken en eten maken horen er ook bij. Gewoon alles op een rij!

Zie je wel… je hebt wél dingen gedaan vandaag. Hoera!

Zo doe ik dat dus, niksen als een baas. Luieren zonder schuldgevoel. Maar soms zit ik ook weleens een hele dag overal tegenaan te hikken en dat er dan niets uit mijn handen komt. Dus stiekem is dit blogje meteen een blogje voor mezelf. Tips voor Lisanne, en hopelijk ook een beetje voor jou! Voel jij je schuldig als je hebt genikst?

DELEN:

55 reacties

 1. WeHeartFit 22 januari 2014 / 06:21

  Jaha dat schuldgevoel is zo herkenbaar! Op een gegeven moment zal je er toch aan toe moeten geven.
  Ik vind je lijstje wel een goed idee. Dan wordt je een stuk bewuster van wat je allemaal wel voor elkaar hebt gelregen.

 2. Hannah 22 januari 2014 / 06:37

  Vooral nu in tentamenweken heb ik dat schuldgevoel snel. Maar ik heb aan het begin met mezelf afgesproken dat ik ook best even iets leuks mag doen, als ik het maar BEWUST doe! Dus niet mijn laptop opstarten en dan eerst een uur twitteren en blogs lezen voordat ik iets doe, maar er bewust voor gaan zitten en er echt een fijn momentje van maken. Werkt voor mij echt heel goed! 🙂 Beetje zoals jouw tip trouwens ook haha

 3. Kelly Caresse 22 januari 2014 / 07:17

  Wat een herkenbaar artikel want jup ik ben schuldig aan me schuldig voelen als ik in mijn ogen niets of te weinig heb uitgevoerd,terwijl het heerlijk kan zijn om een dagdeel of uurtje of dagje te niksen, daar gun ik mezelf in de sauna alle tijd voor maar door de dagen heen niet, het is nog lastiger geworden nu ik mama ben omdat m’n dochtertje mijn aandacht graag wil hebben 🙂 maar dat geef ik heel graag. Je tips zijn handig!

 4. Rosebird 22 januari 2014 / 07:53

  Hele goeie tip die van dat lijstje maken! Want je doet altijd wel -iets- op een dag, al zijn het maar hele kleine dingen. Ik hoop dat je je zelf al minder schuldig voelt, zeker in jouw positie is het ook niet erg om een dagje het gevoel te hebben dat je niks doet, denk ik.

  • Mamoesjka 22 januari 2014 / 08:13

   Wat een goede tips… ik voel me ook schuldig als ik savonds naar bed ga en ontdek dat er wasmanden op me staan te achten en de bedden eigenlijk verschoond hadden moeten worden, de strijk nog steeds ligt te rommelen, de vaatwasser nog uitgelaaid moet worden, de knoop nog steeds niet terug aan die broek is gezet, de belangrijke papieren nog steeds rond slingeren….oww gisterenavond weer niks nuttigs gedaan! Goedemorgen 🙂

 5. Joyce 22 januari 2014 / 08:12

  Herkenbaar als ik een dag niks heb gedaan moet ik het ‘s avonds altijd goed maken Door nog even veel te gaan doen.

 6. Kimberly 22 januari 2014 / 08:33

  Ik voel me ook heel schuldig als ik een dagje niks heb gedaan, ook al weet ik dat het die dag slecht ging. Zo’n lijstje met wat je dan wel hebt gedaan is trouwens een goede tip, die ga ik vaker toepassen 😀

 7. Beautydagboek 22 januari 2014 / 08:40

  Het is zeker een goede tip om op te schrijven wat je WEL die dag hebt gedaan, dat geeft een beter gevoel 🙂

  • Tiff 22 januari 2014 / 08:58

   Goeie tip om een lijstje te maken van wat je wel hebt gedaan, het is namelijk altijd meer dan je denkt! Ik voelde me vroeger altijd schuldig als ik niks deed, maar ik werk nu voltijd, dus dan verdien ik het om af en toe lekker te niksen, potverdulleme

 8. Tamarah 22 januari 2014 / 08:57

  Ja dat schuldgevoel ken ik wel vooral als het huishouden wel een poetsbeurt kan gebruiken en ik lui in de stoel zit te lezen. Ik kan dan een schuldgevoel naar mezelf hebben maar ook naar mijn vriend. Hij werkt de hele week hard en ik heb meer tijd om die dingen te doen.

 9. Susanne 22 januari 2014 / 08:57

  Herkenbaar. Ik voel me dan overdag niet schuldig omdat ik er dan gewoon géén zin in heb. Maar ‘s avonds dan denk ik: shit, ik heb gewoon geen reet uitgevoerd vandaag. Zo zonde vind ik dat dan! Maarja af en toe moet je er ook gewoon aan toe geven en de volgende dag ga je er gewoon weer lekker tegen aan. Wat bij mij ook is, is dat als ik weinig beweeg op een dag (of helemaal niet) ik me ook zo aartslui voel. Ik moet gewoon wat beweging hebben en dan is het ook goed!

 10. Martine 22 januari 2014 / 08:57

  Niksen als een baas, heerlijk I love it! Met drie dochters heb ik er zelden ‘tijd’ voor, maar als ze eens een weeekndje logeren… ZALIG!

 11. Marieke 22 januari 2014 / 09:13

  Heel herkenbaar! Ik voel me dan ook héél schuldig en ga meteen van alles plannen om te doen!

 12. Hester 22 januari 2014 / 09:22

  Met niksen is op zich niets mis, het punt is inderdaad alleen altijd dat ik eigenlijk wél iets zou moeten doen en dan voelt het niet goed. Dus, beter: eerst dat doen en dan gewoon niksen. Maar ja, zo werkt dat vaak niet, het komt bij vaak toch neer op uitstellen en dus nietsen met een schuldgevoel en dan nog zes uur werk in één uurtje proppen…

  • Elize 22 januari 2014 / 09:36

   Heel herkenbaar!
   Laatst had ik het gevoel dat ik niks gedaan had (ik moest veel voor m’n studie doen) en toen vroeg m’n vriend wat ik dan allemaal wél gedaan had en ik moest ieder minuscuul ding opnoemen. En daar ging ik dan net zoals jouw laatste tip de hele lijst af: m’n studieadviseur gemaild, boodschappen gedaan, brood gebakken, etc etc. etc. Na die hele lijst zei hij: ‘Zie je wel, je hebt hartstikke veel gedaan!’ Dat had ik nodig, haha! Voelde me inderdaad beter!

 13. Charlotte 22 januari 2014 / 09:44

  Wat een mooi artikel weer! Positief. Ik merk dat als ik niks gedaan heb en alleen maar tijd verknoeid heb dat ik inderdaad een lijstje maak. Een soort to do list dat wil ik dan ook echt af krijgen.
  Jezelf belonen is ook een handige tip!

 14. Manon 22 januari 2014 / 10:04

  Ik heb dagen dat ik heeeel goed kan niksen, maar andere dagen voel ik me inderdaad een beetje schuldig… Dankje voor de tips 😀

 15. Sylvana 22 januari 2014 / 10:08

  Ik niks heel vaak heerlijk even comouteren tv kijken

 16. Resy 22 januari 2014 / 10:22

  Ik zit op dit moment verplicht (ja echt!) thuis van school. Na mijn tentamen van maandag mocht ik deze week niet meer naar school van mijn coach/mentor, omdat de stress te hoog bij me zat en er ook een paar persoonlijke dingen spelen. Verschrikkelijk vind ik het, ook al weet ik dat ik deze break echt even nodig heb. Mijn emmer was aan het vol lopen door de stress rondom het organiseren van mijn evenement met mijn groepje en het tentamen van eergisteren dus. Daarnaast kon ik niet hardlopen of een andere manier van sporten, wat ik meestal doe als ik stress heb, omdat ik een blessure heb waarbij rust op het gebied van sport erg belangrijk is. Deze dagen moest ik van hem dan ook alles rondom school uitzetten en even alleen maar aan mezelf denken en leuke dingen doen. Ondanks dat ik weet dat ik het niks doen hard nodig heb, vind ik het verschrikkelijk. Ik vind mijn studie leuk en had graag naar de evenementen van mijn medestudenten gewild. Ook al ga ik nu morgen gezellig winkelen met mijn moeder, het geeft wel een schuldgevoel…

 17. Sylvia 22 januari 2014 / 10:27

  Haha, ik vind ‘ge-ietst’ een leuke term 😉

 18. Linda 22 januari 2014 / 10:39

  Heel erg herkenbaar! Ik ben echt meteen geneigd om weer iets te gaan doen, al is het inderdaad maar iets opruimen of de was afhalen of wat dan ook, iets kleins. Ik kan niet zo goed niets doen. Vanmiddag moet ik wel, dan worden de meters van de meterkast vervangen en heb ik geen stroom, dus dan ga ik een boek of tijdschrift lezen. Ik heb dan niet eens muziek haha… Of wacht, Ipod opladen! 😀

 19. Lenneke 22 januari 2014 / 10:42

  God, ik wou dat ik last kreeg van mijn geweten als ik niks deed. Maar ik ben een ster in heel de dag niksen…

 20. Nans 22 januari 2014 / 11:42

  Oh, dat schuldgevoel bij het niksen… In de zetel liggen omdat Het Lijf niet meekan en intussen dat hoofd maar malen. Ik herken het zeker en vast! Ik ga je tips eens proberen 😉

 21. Stella 22 januari 2014 / 11:45

  Dat schuldgevoel is ZO herkenbaar. Ik ben op dit moment dus stiekem aan het niksen. Nou ja, ik zit lekker te bloggen en mijn favoriete blogs te lezen, maar eigenlijk heb ik een deadline binnenkort en kan ik ook daar aan werken! Ik heb ten slotte een vrij dagje. Ik had ook kunnen gaan sporten.. Zucht. Zoals je ziet kan ik deze tips heel goed gebruiken! Liefs, Stella.

 22. Soesja 22 januari 2014 / 11:46

  Haha, ge-ietst! Leuk woord 🙂 Ik ben overdag vaak aan het niksen en dan hik ik overal tegenaan ja… Ik ben echt een avondmens en ‘s avonds kan ik dan opeens in drie uur artikels vooruitschrijven en ondertussen ook nog m’n kamer opruimen :’D

 23. Hester 22 januari 2014 / 12:02

  Een lijstje maken met dingen die je wel gedaan hebt is wel een hele goede tip. Ik voel me altijd schuldig maar bewust niksen ben ik niet goed in want dan word ik onrustig. Alsof ik alleen kan niksen als ik iets om uit te stellen heb.

 24. Nicole 22 januari 2014 / 12:05

  Eigenlijk wil ik ‘nee’ zeggen op de vraag of ik me schuldig voel als ik niks heb gedaan..
  Maar eerlijk is eerlijk, als mijn man thuis komt en vraag wat ik vandaag heb gedaan.. En ik dan met allerlei excuses kom van ‘ja slecht geslapen vannacht etc’ dan wéét ik dat ik me dus WEL schuldig voel.

 25. Zo simpel is dan geluk 22 januari 2014 / 12:20

  Ja, ik voel me ook altijd schuldig als ik heb genikst. Zelfs als dat is omdat ik zware hoofdpijn heb o.i.d. Zo stom, want op zo’n moment kan je er echt niks aan doen. Dank voor je tips!

 26. Chantal 22 januari 2014 / 12:36

  Dit is het perfecte artikel voor in een veel te drukke tentamenweek! Zo overleef ik de laatste drie dagen hopelijk zonder schuldgevoel.

 27. Martina 22 januari 2014 / 12:47

  Ik kan heel goed niksen, soms is er een vrije dag voorbij en bedenk ik me dat ik nog helemaal niks nuttigs heb gedaan… Dan voel
  Ik me altijd wel een beetje schuldig! ik probeer vaak gelijk m’n to do uit te voeren, dan kan ik daarna niksen zonder schuldgevoel, werkt het beste bij mij

 28. Fleur 22 januari 2014 / 13:31

  Ik kan me helemaal vinden in het ‘schuldig voelen door het niksen’. Ook zou ik graag meer ritme willen hebben

 29. Suzanne 22 januari 2014 / 14:29

  oooooh Lisanne, wat mega herkenbaar!!!!!! ik heb zoooooo vaak het zelfde gevoel!! thanks voor je goede tips!! ik doe zoiezo iedere dag een grateful lijstje invullen!
  Goed bezig jij meis! trots op je!

 30. Anne 22 januari 2014 / 14:59

  Ja, ik voel me al snel schuldig. Eerst vooral ten opzichte van anderen en nu vooral naar mezelf gericht. Ik kon toch wel meer? Ik ben heel slecht in niksen, ik blijf altijd half bezig. Alles behalve ontspannend, want ontspannen, dat kan ik dus écht niet.

 31. Jessica 22 januari 2014 / 16:26

  Aaah ik kan er heel slecht tegen om niks te doen. Dan ga ik alleen maar denken wat ik wel had moeten doen… oeps 😛
  Ik mezelf vaker mogen belonen na iets doen en dan even relaxen.

 32. Melissa Charlotte 22 januari 2014 / 16:36

  Dat heb ik heel vaak met dingen voor school. Ik moet het doen maar t komt er gewoon niet uit. Dan voel ik me zo schuldig wanneer er bijvoorbeeld daardoor iets niet goed gegaan is.

 33. Laura 22 januari 2014 / 16:50

  Ik vind het altijd zo lastig om de definitie van niksen te bepalen. Mijn vriend vindt op de bank liggen en muziek luisteren niksen. Ik vind vooral niks moeten niksen. En doen waar ik op dat moment zin in heb. En dat zou dan nog semi-werk kunnen zijn. Of tijdschriften doorbladeren op zoek naar inspiratie. Wat is nu echt niksen? Als niksen echt letterlijk niks doen, dan zit het in elk geval niet in mijn genen 😉 (en daar heb ik me inmiddels al bij neergelegd, maar het van mezelf moeten pak ik wel drastisch aan en dat werpt zijn vruchten af)

 34. Sara 22 januari 2014 / 17:18

  Leuke post! Ik voel mij altijd heel schuldig inderdaad als ik heb lopen niks – weer niks bereikt vandaag denk ik dan. Ik ben de hele maand januari eigenlijk vrij en heb geen school en nog geen baan, omdat ik eerst wil zien hoe druk ik het met school ga krijgen. Dit ben ik totaal niet gewend, altijd superdruk met van alles en nu dus niet. Ik wou eerst gaan reizen, maar dat kwam er uiteindelijk niet van. Nu dus rustig aan voorbereiden op een semester school en ondertussen probeer ik dingen te doen waar ik anders nooit aan toe kom. Heerlijk veel series kijken onder andere!

 35. Ilse 22 januari 2014 / 17:23

  Ik voel me eigenlijk nooit schuldig als ik een dag niets gedaan heb… Volgens mij is dat best wel slecht als ik alle reacties zo lees haha.

 36. Geertje 22 januari 2014 / 18:33

  Ik moet zeggen, ik ben al heel snel over dat schuldgevoel heen gestapt. Met een gezin is er altijd wel iets te doen. En ik ga daarom ook alleen maar zitten en “niksen” als ik echt niet meer kan. En ja, die dingen die er nog liggen? Die liggen er straks, of morgen, of overmorgen ook nog wel…

 37. Marjolein 22 januari 2014 / 21:04

  Tsja.. dit is echt ZO herkenbaar!! Wel hele fijne tips en een leuk artikel om te lezen! x

 38. Natasja 22 januari 2014 / 21:06

  Dit had ik net even nodig! Haha niksen als een baas. Sinds ik werkloos ben voel ik me vaak nutteloos en dat voelt niet goed. Doordat ik geen werk heb wil ik weer heel veel in huis doen om dat te compenseren maar dat is ook niet helemaal realistisch want ook dan heb je ook soms mindere dagen..Zo’n lijstje is een goed idee, denk dat ik dat eens ga proberen. 🙂

 39. Tiffany 22 januari 2014 / 21:18

  Hihi, niksen als een baas! Zo leuk hoe je sommige dingen zegt. Ikzelf kan me ook ineens slechter voelen wanneer ik een hele dag niets deed. Maar zo erg is het eigenlijk inderdaad niet hé, het mag wel eens een keertje 🙂 Ik hou trouwens enorm van lijstjes, vooral sinds ik jouw blog ben beginnen volgen (wat nu al wel een tijdje is). Lijstjes are the best, vooral dankbaarheidslijstjes! 🙂

 40. Bianca 22 januari 2014 / 21:51

  Handige tips want ik voel me ook heel snel schuldig haha.

 41. cheyenne 23 januari 2014 / 07:12

  oef, dit had ik gisteren moeten lezen! toen zat ik in een dipje omdat ik uren aan mijn papers had besteed, maar het gevoel had niet echt vooruit te zijn gekomen. terwijl ik de rest van de dag onwijs veel dingen heb afgehandeld, maar dat vergeet je dan toch weer iets sneller.
  xo, cheyenne

 42. Anouk 23 januari 2014 / 07:37

  Oh ja, dit komt me bekend voor. Maar ik vind het de laatste tijd een stuk minder erg omdat ik sowieso wel 35 tot 40 uur bezig ben met studie/bedrijf tegenwoordig!

 43. Miranda 23 januari 2014 / 08:47

  Hé Lisanne! Heel erg herkenbaar en leuk om te lezen! Ik heb ontzettend veel moeite met niks doen, sta het mezelf veel te weinig toe! Maar het is heel belangrijk dus goed dat je er een blog aan gewijdt hebt. En zoals altijd goede tips! Ik volg je blog nog niet zo lang maar ben inmiddels wel trouwe lezer, ik heb veel aan je blogs! Ga zo door! Groetjes, Miranda

 44. Maaike 23 januari 2014 / 17:53

  Haha, ietsen, nieuw werkwoord! Ik niks heel vaak, maar voel me wel altijd schuldig. Dat lijstje ga ik eens proberen! 😀

 45. Tamara 23 januari 2014 / 17:53

  Ooh vooral het laatste vind ik wel een goed idee. Een lijstje maken wat je wel hebt gedaan. Ga ik onthouden…

 46. Ise 23 januari 2014 / 23:05

  Ja dat ken ik heel goed! Maandag en dinsdag had ik het ook heel erg. Maandag maakte ik een soortgelijk lijstje van wat ik allemaal wél had gedaan en het geeft zeker een beter gevoel 🙂

 47. Nicole K 25 januari 2014 / 13:02

  Heel herkenbaar, maar ik word er langzaam wat beter in om af en toe voor mezelf te kiezen en lekker te niksen. Vooral nu we weer een kat hebben. Dat lieve beest dwingt me zo’n beetje om als ik moe thuis kom eerst te gaan zitten en met hem te gaan knuffelen op de bank. Na 10 minuten of zo heeft hij het gehad en ben ik al weer een beetje opgeladen en kan ik lekker iets gaan doen in plaats van “verplicht” meteen door te stomen en doodmoe te worden. Doordat ik nu zo vaak naar de kat kijk: lekker luieren, beetje spelen, af en toe wat actiever zijn… heb ik nu wel inzicht gekregen van “he, zo kan het ook!”. Waarom moet ik eigenlijk zo veel van mezelf terwijl dat helemaal niet gaat? Ik heb laatst zelf op mijn vrije dag (dat betekent dus meestal, wassen , strijken, stoffen, zuigen, boodschappen doen, nascholingen etc etc etc en veel te veel willen en doen op die dag) een lijstje gemaakt met “leuke en nuttige dingen om vamndaag te doen” en daarvan mocht ik van mezelf er 5 uitkiezen. Die dag voelde als vakantie! En uiteindelijk heb ik heerlijk vanalles gedaan wat al heel lang op zo’n vervelend to-do-lijstje stond. En ik had er nog plezier in ook, want ik had ze zelf gekozen en had er voor mijn gevoel ook veel tijd voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.