Hoe lang is de perfecte blogpost? Er zijn bloggers die zich aan een bepaald maximum of minimum houden. Maar waarom? En hoe kun jij bepalen welke lengte het beste bij jouw blog past?
Zijn lange blogposts saai? Flick / lushdesigncreative
Schrijven is schrappen
Een van de kunsten van het schrijven, is het zo kort mogelijk schrijven. Zo veel mogelijk kunnen zeggen, in zo min mogelijk woorden. Klinkt misschien best makkelijk, maar dat is het niet. Probeer het maar eens!
Hoe korter hoe beter
Waarom zou je zo kort mogelijk willen schrijven? Dat is eigenlijk heel simpel: de lezer heeft minder tijd en aandacht nodig om te begrijpen wat jij zegt.
Niemand vindt het fijn om een langdradig boek te lezen, of een blogpost van tweeduizend woorden die makkelijk in vijfhonderd woorden had gepast.
Juist in de tijd van het internet willen we het liefst snel, snel, snel.
Kijk naar je doelgroep
En dat snel, snel, snel, dat zien we vooral bij de jongeren. Die kúnnen dat ook gewoon, dat snelle. Mijn moeder gaat lang niet zo snel, maar ze leest wel blogs!
Bedenk wie jouw ultieme lezer is, pak er desnoods het artikel dat ik schreef over het bereiken van de doelgroep van je blog bij. Leeftijd speelt hierbij uiteraard een rol. Maar kijk ook naar het soort teksten dat je schrijft, is het informatief? Dan mag het best wel wat langer zijn. Vooral vermakelijk? Ga dan voor wat korter.
De ene doelgroep is het al zat na 200 woorden, een andere doelgroep geniet van een blogpost van 3.000 woorden.
Kom je nu toch op een langere blogpost uit dan je zou willen?
Zorg voor overzicht
Een lang stuk is niet gauw vervelend lang wanneer je het scanbaar maakt. Zorg voor een overzichtelijk stuk en gebruik tussenkopjes in je tekst.
Een blogpost kan nog zo lang zijn, als je als lezer eerst kan kijken wat er in de blogpost staat en desnoods alleen het meest interessante leest, dan wordt het een stuk aantrekkelijker. Jouw blogpost in hapklare stukjes! Alleen door tussenkopjes toe te voegen maak je al zo’n groot verschil.
Vergeet ook zeker het gebruik van alinea’s niet. Klinkt misschien vanzelfsprekend, maar ik zie het nog regelmatig, die grote lappen tekst! Zonde, want zo wordt het zeker weten minder gelezen.
Had jij deze blogpost helemaal gelezen als ik geen alinea’s gebruikte en deze tussenkopjes er niet in stonden?
Doe wat bij jou en jouw schrijfstijl past
En soms is de lengte van je blogposts helemaal niet zo belangrijk.
Sommige mensen kunnen zo goed en/of boeiend schrijven dat het niet zo veel meer uitmaakt hoe lang iets is.
En misschien maakt het je helemaal niet zo heel veel uit en schrijf je gewoon lekker wat je wil!
Iemand die wat mij betreft goed langere stukken kan schrijven is persoonlijke blogger Ruud, op Ruudketelaar.nl.
Een heel ander voorbeeld: de langere informatieve stukken op Frankwatching, omdat ze gericht zijn op professionals (die toch minder ‘snel’ zijn omdat ze het lezen om iets te leren, en niet voor vermaak) en de teksten lang, maar compleet zijn.
Blogpost te lang?
- Is alles wat je vertelt in je blogpost essentieel? Kun je niet iets weglaten om de blogpost in te korten?
- Kijk of je de blogpost niet in meerdere delen kan opsplitsen
- Is hij wel echt te lang, of past deze blogpost met deze informatie prima bij jouw doelgroep?
- Lukt het je niet om hem in te korten? Zorg dan in elk geval dat het scanbaar is, zo zie je in een oogopslag wat er in het stuk staat en kan de lezer desnoods beslissen om delen over te slaan.
Google heeft ook een stem
Aangezien veel bloggers ook bezig zijn met zoekmachineoptimalisatie, is het wel leuk om hier ook iets over te zeggen. Ik heb vaker gehoord dat Google stukken met extreem weinig tekst niet interessant vindt (houd bijvoorbeeld een minimum van 300 woorden aan, hoewel anderen 500 aanraden). Zorg verder dat de zoekwoorden die je het meest belangrijk vindt in het stuk, vooraan al aan bod komen, juist als het een lang stuk is. Google is in lange stukken namelijk veel meer gefocust op de eerste paar alinea’s.
Bij mij is het heel erg wisselend, eigenlijk! Ik heb blogposts online staan van 2.000 woorden, maar ook van 200 woorden. Hoe lang zijn jouw blogposts gemiddeld? En is er ook een bepaald maximum of minimum dat je aanhoudt?
Oh die lange lappen tekst zijn mijn valkuil haha. Ik ben me er bewust van maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen het anders aan te pakken.
Lange posts hoeven helemaal niet erg te zijn. Ik vind het heerlijk om te lezen, zelfs een langere tekst! Als er maar iets verteld wordt wat me interesseert (en bij voorkeur als er kopjes gebruikt zijn).
Als het goed ingedeeld is, maakt het wat mij betreft niet uit of het 500 of 2000 woorden zijn.
Ik kom meestal zo rond de 500 woorden uit. Bij uitzondering soms wat korter. Langer eigenlijk nooit, want dan maak ik er twee artikelen van.
Ik probeer hier zeker op te letten, ik wil altijd minimaal op 300 woorden uitkomen wat bij een recept soms lastig is en maximaal 500-600 woorden, al zijn personal updates al snel wel 800 woorden. Ik wil leren om meer met kopjes te werken maar in persoonlijke artikelen vind ik dat best lastig
Mijn blogposts hebben allemaal in ieder geval twee- à driehonderd woorden (dat wil zeggen, vanaf januari 2014 zeg maar). Korter vind ik verschrikkelijk, als ik dat bij een ander zie dan vraag ik me altijd af waarom ik eigenlijk geklikt heb. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen mogelijk, maar dit is mijn vuistregel zeg maar.
Ikzelf heb het eerder voor lange teksten maar dan met veel alinea’s. Zo blijft het overzichtelijk. Ik vind het namelijk een echte afknapper aan een blog als er bijna niks wordt geschreven en foto’s centraal staan. Goed artikel!
Hihi, we schreven eigenlijk hetzelfde 😛
Wat een heel erg leuk berichtje en superinteressant!! Dankjewel!
Interessant artikel! Mijn blogpost zijn meestal tussen de 500-600 woorden, eigenlijk nooit korter dan 400 woorden, maar zo heel af en toe schrijf ik ook wel eens een artikel van 1200 woorden. Vind dat het ook heel erg van je onderwerp afhangt hoeveel je erbij moet schrijven, want sommige onderwerpen leg je gewoon niet in een paar honderd woorden uit!
Hier wisselt het. Heb ook informatieve artikelen en die zijn vaak langer. Maar ook recepten of een DIY en die zijn dan korter. Mijn persoonlijke artikelen probeer ik wel gemiddeld te houden hoor. Dat lukt eigenlijk altijd wel…
Mijn blogs zijn meestal 500-800 woorden. Bij informatieve artikelen waarbij ik soms ook wat wetenschappelijke bronnen gebruik maakt het me niet heel veel uit. Dan vind ik het veel belangrijker dat alles duidelijk is voor de lezer en is dat dus de voornaamste focus. Maar meestal komen ze toch niet heel veel langer dan gemiddeld uit. Bij interviews houd ik een max van 1500 woorden aan, omdat sommige mensen gewoon heel veel leuks/interessants te vertellen hebben. Kopjes gebruik ik steeds vaker. Ik vind het zelf ook gewoon super fijn lezen en het maakt de iets langere teksten goed te behappen.
Ach ja, ik kan deze ‘richtlijnen’ nu wel zo opnoemen, maar ik wijk er heus wel eens vanaf. Soms pakt dat prima uit, soms denk ik achteraf ‘had ik het toch beter anders gedaan’. Daar leer ik weer van 🙂
Wat leuk om te lezen. Ik zit zelf meestal tussen de 400-700 woorden. Meestal nooit eronder of het moet een receptje zijn. Die krijg ik nooit langer gemaakt, hihi!
Ik zou niet weten hoeveel woorden ik in een artikel typ, dat staat er nooit bij, haha. Toch schrijf ik in reviews best langere artikelen. Vooral omdat ik het belangrijk vind dat er wat informatie over het merk en product verteld moet worden. Daarnaast is een review ervoor om iemand goed te vertellen over het product en snel afraffelen met een paar foto’s en tekst is niet aan mij besteed. Ik wil er dan ook swatches en een look bij en wat het product voor je doet.
Ik praat graag. En veel. En soms zie je dat terug in mijn blogposts. Ik probeer er heel erg op te letten en haal vaak niet belangrijke zinnen weg, waardoor de post toch wat korter wordt. Fijn artikel 🙂
Bij mij wisselt het hoeveel woorden ik gebruik, maar ik probeer het wel te beperken.
Bij mij is het ook heel wisselend. Ik mijd in elk geval al te korte stukjes. Vind het zelf vaak jammer als ik enthousiast doorklik naar een nieuwe blogpost, en het dan superkort blijkt te zijn ;_
Leuk artikel. Ik hou er ook niet van om lappen tekst onder elkaar te zetten. Paar zinnetjes, weer een fotootje.. En het lezen van grote lappen tekst vind ik ook minder leuk, maar dat ligt er ook wel een beetje aan waar het artikel over gaat natuurlijk.
Bij mij verschilt het ook qua post. Als ik een review schrijf zit ik meestal tussen de 500-800 woorden, maar als ik bijvoorbeeld een discussie post heb ik weer veel minder woorden. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je alles hebt gezegd wat je wilt zeggen, op zo’n manier dat het niet overkomt als een hoop blablabla.
Wat een fijn artikel Lisanne.
Ik ben meestal nogal lang van stof van mezelf (m.a.w. Ik praat teveel:)) en probeer daar met bloggen heel erg rekening mee te houden. Ik schrijf eerst gewoon een artikel zoals ik het in m’n hoofd heb en daarna ga ik lezen en schrappen. Soms wel 3,4,5 keer overnieuw. Tot ik tevreden ben:)
Het ligt heel erg aan het soort artikel, recepten en DIY’s zijn nou eenmaal korter, maar zelfs dan probeer ik een minimum van 300-500 woorden aan te houden. Liefst 500, dat is ook zo’n beetje mijn gemiddelde. Als ik veel minder heb dan dat probeer ik altijd iets interessants toe te voegen.
1000 vind ik voor mijn blog wel echt een beetje het maximale. Als het daarboven komt ga ik kijken of ik het in meerdere artikelen kan verdelen.
Fijne zondag Lisanne!
Ik merk het sirieus dat bezoekers mijn kortere artikels leuker vinden dan langere. Ik had bijvoorbeeld een artikel van ruim 2000 woorden geschreven. 1 reactie. Ik had ook een keer een redelijk korte review van iets gegeven. 7 reacties.
Ik probeer het gewoon een beetje af te wisselen, want ik vind het wél erg leuk om lange artikels te typen. Mijn minimum van woorden is rond de 300.
mijn artikels verschillen ontzettend in lengte. Ik krijg wel eens de tip om te schrappen, maar dan heb ik al een heel stuk geschrapt! Ik vind dat dan ook best lastig. Ik tel de woorden niet, maar ik kijk in een soort ‘helicopter view’ of de tekst leesbaar is. Het wil ook wel eens helpen om artikels in delen te posten. Wel handig als je even geen inspiratie hebt voor de komende dagen ;).
Mijn minimum ligt écht op 300 woorden. Maar, stiekem, gebruik ik gewoonweg de hoeveelheid woorden die ik nodig heb om het onderwerp aan te snijden. Ik houd er wel rekening mee dat mijn stukken tekst niet té lang worden. Juist omdat mijn onderwerpen en mijn tekst anders te zwaar worden.
Voor SEO is inderdaad een artikel van tenminste 300 woorden zeker aan te raden. Maar ik merk dat ik toch altijd teveel schrijf en ik wellicht beter zou kunnen schrappen. Heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ik ook veel te veel praat haha! Ik probeer in elk geval wel altijd overzicht te houden en me hierin ook te verbeteren!
Ik let eigenlijk helemaal niet op hoe lang mijn artikel is. Wel maak ik gebruik van een SEO plugin die me helpt met het optimaliseren van het artikel. Geeft aan wanneer het ‘Keyword’ te vaak voorkomt, of wanneer de zinnen te lang zijn.
Mijn blogposts zijn over het algemeen niet erg lang. Ik focus mij liever op mooie foto’s en krachtige/ korte teksten.
Ik heb eigenlijk geen idee hoeveel woorden ik per blogpost schrijf. Ik gebruik over het algemeen erg veel afbeeldingen, dat zorgt ook voor lange blogposts. Ik gebruik bijna nooit kopjes, maar vooral afbeeldingen om teksten te scheiden. De lengte gaat op gevoel maar heel kort zijn ze bijna nooit. Het komt vaak voor dat ik afbeeldingen schrap of bepaalde anekdotes weglaat. Als je een tijd blogt, krijg je vanzelf een beeld van welke onderwerpen en lengtes passen bij je doelgroep en bij jezelf natuurlijk 😉
Ik probeer meestal een standaard van 300 woorden aan te houden, soms is het wat minder en soms is het wat meer 🙂
Hé, dat lijkt onze eigenwijze witte kater wel 🙂 Ik let er nooit op hoeveel woorden mijn blogposts bevatten maar wordt regelmatig door de SEO op mijn vingers getikt dat het te kort is. Ik ga dan niet mijn posts aanvullen met ‘gezwets’. Meestal gebruik ik veel foto’s in mijn posts zodat ze voor mijn gevoel heel lang zijn maar dan te weinig woorden bevatten. Fijn artikel weer….
Wat een fijn artikel! Goed om er weer even bij stil te staan. Ik merk vaak dat ik téveel in een blog wil vertellen. Schrappen kan ik niet zo goed, maar het is me toch steeds wel gelukt om redelijke artikelen te schrijven. Eén keertje had ik een blog van meer dan 1000 woorden en dat vond ik toch wel teveel, dus die heb ik in stukken gehakt en op verschillende dagen online gezet. Foto’s tussen alinea’s zetten werkt ook altijd wel, vind ik.
Ik let eigenlijk helemaal niet op woorden van mijn eigen posts. Wel weet ik van mezelf dat ik erg snel ‘scan’ bij lange teksten. Ik ben dus iemand die niet al te lange teksten leest én ik moet kunnen zien waar het over gaat. Maar soms kan ik ook een lange blog lezen, maar dan moet ‘ie wel heel interessant zijn!
Handig artikel! Ik probeer het altijd kort te houden of ja niet lang. Ik kan sowieso niet lang achter elkaar één artikel schrijven, daar heb ik de concentratie niet voor haha!
Ik heb zo’n widget in WordPress waardoor ik kan zien hoe goed mijn artikel is op het gebied van SEO. Dit gaat over de zoekwoorden, maar ook over bijv. de lengte. Ik moet zeggen dat hij best vaak zegt dat een stukje ‘te kort’ is. Ik vind het soms lastig om langere teksten te maken, want ik post vooral recepten, en over sommige recepten is nou eenmaal niet zóveel te zeggen, haha.
Goed artikel, lekker duidelijk! Ik schrijf erg wisselend, ik merk wel dat ik de laatste tijd het liefst lange blogposts schrijf, maar er zijn ook blogposts waar ik net aan de 300 woorden kom. Het ligt eraan hoeveel ik kan vertellen over een bepaald onderwerp en hoeveel ik erover wil vertellen. Een review doe ik in ieder geval het liefst erg uitgebreid, ik wil alles gezegd hebben.x
Ik heb nog nooit gekeken naar hoeveel woorden ik gebruik. Ik doe het altijd op gevoel. Ik vertel wat ik wil vertellen en de ene keer kan dat in weinig woorden, de andere keer heb ik er veel woorden voor nodig. Nee, ik let daar echt nooit op.
Leuk om te lezen! Meestal schrijf ik gewoon een artikel en bij het nalezen schrap ik nog wat dingen. Ondertussen weet ik wel al een beetje wat de goede lengte is voor een artikel zodat mijn bezoekers het graag lezen.
Ik vond het altijd juist vervelend om (hele) korte artikelen te schrijven omdat ik me dan snel afvraag of er wel genoeg informatie/vermaak instaat en mensen het wel leuk vinden. Korte stukjes vallen echter best goed bij lezers, in afwisseling met wat langere artikelen – dat heb ik vaak met foto-artikelen omdat ik dan niet kan kiezen welke ik wel en niet wil plaatsen: more is more! Haha! Ik doe nu vooral waar ik me goed bij voel, het is immers mijn blog 🙂
Voor mij is dit artikel bijvoorbeeld veel te lang. Maar ik vind het wel interessant en omdat je het handig hebt ingedeeld, heb ik er toch de -voor mij- leukste stukken uitgehaald. Ik post met name foto’s en wil meer een kijk- dan leesblog zijn, dus ik kom bijna altijd onder de 300 woorden uit. Vind Google niet leuk nee, maar ja, dat is dan maar zo ;).
Bij mij zit het meestal tussen de 300 en 800 woorden. Daarbij ligt het heel erg aan het soort blogpost dat ik schrijf.
Zelf lees ik ook liever langere (maar dan liefst wel overzichtelijke) blogposts.
Het ligt er een beetje aan wat het onderwerp is, maar meestal zit ik tussen de 400 en 600 woorden. Vind ik zelf een fijn aantal, 200 vind ik echt mega kort haha.
Ik laat het eigenlijk een beetje natuurlijk gaan (zal er eens op gaan letten). Soms vind ik ook dat foto’s al genoeg zeggen. Zelf lees ik lange en korte posts afhankelijk van de onderwerpen.
Ik vind het voor mijn eigen schrijfritme makkelijk om een vast aantal woorden na te streven. Mijn stukjes liggen daarom altijd rond de 400 woorden, met een kleine speling. Dat helpt me ook om goed na te denken wat ik wil overbrengen met een stukje, en het overbodige te schrappen. Soms lukt het niet om tot 400 woorden te komen, en dan schrap ik het volledige onderwerp.
Ik schrijf gewoon en zie wel op hoeveel woorden ik uit kom. Ik schrijf omdat ik geïnspireerd ben door iets of iemand en meestal kom ik dan wel op 300 tot 500 woorden. Sommige onderwerpen hebben echt meer woorden nodig om goed uitgelegd te worden, dus dan worden de artikelen wat langer. Maar eigenlijk is er bij mij geen pijl op te trekken.
Bij mij verschilt de lengte van de blogposts ook behoorlijk. Dit komt vooral omdat ik vrij veel blogjes heb die om de foto’s gaan. Die hebben weinig tekst en ik geloof inderdaad dat Google dit een stuk minder interessant vindt.
Handig artikel weer! Bij mij verschilt het ook sterk. Zo heb ik bij een outfit meestal zo rond de 200 woorden en bij een vintage shop die ik uitlicht juist weer tegen de 500. Ik schrap zelf vaak ook veel woorden omdat ik het bij anderen zelf ook niet fijn vind als een artikel te langdradig is.
Het is bij mij heel erg afhankelijk van wat voor soort artikel het is. Maar gemiddeld zit ik rond de 500.
Uitzondering op de regel is een wekelijkse: Inspiratie quote. Hier staat iedere week dezelfde (korte) tekst bij, alleen de afbeelding wisselt wekelijks..maar dit is dan ook niet echt een artikel 🙂
Handige tips. Schrijf zelf behoorlijke lange teksten en houd wel rekening met tussenkopjes en alinea’s. Toch zie ik hier meer witregels ertussen, wat inderdaad prettiger leest. Zal er meer op gaan letten.
Handige tips en richtlijnen!
Bij mijn allereerste posts lag het aantal woorden meestel tussen de 500 en 700. Ik was toen nog een beetje aftastend en wist niet zo goed wat ik wel of niet moest schrijven. Nu ik een beetje los begin te komen worden ze steeds langer, haha! Nu moet ik dus maar weer een beetje gaan inperken.