De magie van verwachtingen overtreffen

Hoe tof zou het zijn als je vriendin die je een tijd niet hebt gezien, nog tot in detail weet wat jullie hebben besproken in jullie laatste gesprek? Of dat je op je eerste werkdag binnen een groot bedrijf binnen loopt, en de receptioniste precies weet wie je bent en waar je voor komt? Hoe fijn is het als de serveerster van je favoriete restaurant nog weet dat jij graag extra veel slagroom bij je toetje hebt?

Zulke kleine dingetjes geven je het gevoel dat je bijzonder bent. Als alle mensen zo met elkaar zouden omgaan, hoe geweldig zou dat zijn? Ik vind het zoiets ontzettend tofs, het enorm overtreffen van verwachtingen door middel van een klein beetje extra aandacht. Voor mij heeft het echt iets magisch, verwachtingen overtreffen, op welke manier dit dan ook gebeurt.

verwachtingen overtreffen

Afbeelding via weheartit.com

Disneyland is kampioen in verwachtingen overtreffen

Een aantal maanden geleden was ik aanwezig op een symposium met het thema gastvrijheid. Hierbij waren twee sprekers die vol passie konden vertellen over de tijd dat zij werkten bij Disneyland Parijs. Disneyland is een van de allergrootsten in het overtreffen van verwachtingen. Waarom?

Iemand die weleens in Disneyland is geweest, die weet hoe alles tot in de puntjes klopt. De opening van het park loopt precies zodat het treintje eraan komt rijden, deze ‘tjoeektjoeeek’ doet, het hek wordt geopend en op dat moment moet alles in het park perfect zijn. Eerder gaat het park niet open. Zo zijn er in Disneyland nog veel meer van deze details waarop gelet wordt. En ja… ook zal het nooit voorkomen dat je bij de receptie van je hotel staat in Disneyland en ze een kamer  dubbel hebben geboekt. En dat je het maar zelf uit mag zoeken. Nooit.

Disneyland is volgens mij hét voorbeeld wat betreft het overtreffen van verwachtingen.

En ja, als je op zoek bent naar een spreker over dit onderwerp, kijk dan even op deze pagina over de Disney presentaties van Mystery Review door Hans Smith en Roland Kleve. Het was heel inspirerend, motiverend en simpelweg geweldig om hierbij aanwezig te zijn!

Maar hoe kan ik dat dan doen?

Heel leuk dat Disney het kan en dat andere bedrijven hier ontzettend veel van kunnen leren. Maar kunnen wij, als mensen, er ook iets mee? Ehhh… verwachtingen overtreffen, of wij dat ook kunnen? Da’s geen moeilijke vraag, natuurlijk kunnen we daar iets mee!

Verwachtingen overtreffen dat kun je als mens ook doen, toch? Misschien op een iets andere manier, maar het kan zeker. Het kan een cadeautje zijn, maar juist ook zonder geld kun je iemands verwachtingen overtreffen. Hoe je dat zou kunnen doen?

 • Extra veel aandacht steken in een opdracht die je samen met iemand moet maken voor school, zodat die ander verrast is door hoe veel je al hebt gedaan.
 • Je moeder onverwachts helpen met schoonmaken.
 • De postbode zijn naam vragen en hem vervolgens altijd begroeten met zijn naam. Het onthouden van iemands naam en hem vervolgens ook gebruiken is een hele mooie manier om iemand een warm gevoel te geven.
 • Je oma bellen om te vragen hoe het nu eigenlijk echt met haar gaat.
 • Een onbekende helpen op straat.
 • Een cadeautje kopen (of nog beter: zelf maken!) voor een vriendin. Gewoon, zomaar!
 • Spontaan iemand helpen, met boodschappen inladen of dragen, de deur openhouden, iemand voor laten in de rij, door zulke kleine dingen kunnen heel erg veel betekenen.
 • Vragen naar belangrijke gebeurtenissen in de levens van je vriendinnen, collega’s en familie. Zelfs als ze het er maar een keer heel kort over hebben gehad. Onthoud het en vraag ernaar!
 • In een verlengde van de vorige; verjaardagen onthouden, belangrijke gebeurtenissen, een kaartje of cadeautje als felicitatie (voor iemand die dit niet verwacht op dat moment), gewoon even vragen hoe het nu echt gaat met iemand die een tijdje ziek is geweest, maar waarmee het beter lijkt te gaan. Verwachtingen overtreffen gaat misschien wel het best door een beetje extra attent te zijn.

Aandacht

Aandacht is een perfecte manier om iemand het gevoel geven dat hij/zij echt de moeite waard is (en ja, iedereen is de moeite waard!). Misschien was het je al opgevallen, maar in de voorbeelden hierboven gaat het vooral om de aandacht die je geeft. De meeste verwachtingen die je kunt overtreffen kosten geen geld, maar vooral aandacht.

En dat is meteen waarom het zo leuk is om verwachtingen te overtreffen, zo moeilijk is het niet. En een keertje iemands verwachtingen overtreffen is gewoon heel leuk! Het geeft een heel warm gevoel als je denkt ‘wow, heeft iemand dat voor MIJ gedaan?’ Ik vind het leuk om me met dit soort dingen bezig te houden, hoewel ik het meer zal moeten doen. Doe jij het weleens, iemands verwachtingen overtreffen?

28 reacties

 1. kirsten 3 december 2012 / 07:33

  Ik denk dat ik het zelf ook maar eens wat meer moet doen (:

 2. Emilia 3 december 2012 / 07:48

  Ah super leuk geschreven, ik ben het er helemaal mee eens!
  Ik heb een keer 5ct voorgeschoten aan een onbekende bij de kassa en vervolgens kwam diegene me een bos rozen brengen. Terwijl het maar 5ct was! Bizar eigenlijk, dat je mensen met zoiets kleins, zo blij kunt maken :).

 3. Lifesplash 3 december 2012 / 07:51

  Mooi artikel! Disneyland is inderdaad dé koningin in het overtreffen van dingen. Ze doen het echt geweldig, maar tja, alles draait stiekem om geld verdienen en ze doen het dan ook met een redenen. Maar als klein kind is het gelijk van: wauw, wauw, wauw. Ik vind je tips ook erg leuk, het zijn vooral de spontane dingen en de afwijkende dingen in het leven. 😀

 4. Ingeborg 3 december 2012 / 08:02

  Ah wat een leuk artikel! Word er gelijk helemaal vrolijk van 🙂

 5. Hester 3 december 2012 / 08:03

  Jaaa, dit is zó leuk om te doen! Spaarzegels aan iemand anders geven, iets dragen, iemand gewoon even helpen of wat leuks geven. Spontaan wat leuks doen. Daar word ik zelf ook altijd helemaal blij van! Tip: neem zakdoekjes mee, ik heb al heel vaak mensen – en ook ‘vreemden’ – daarmee geholpen door een zakdoekje te geven (als er cola in een kluis lag, of er een teen openlag ofzo ^^).

 6. Josephine 3 december 2012 / 08:05

  Komt het toch nog van pas, dat ik niet nuttige kleine dingen onthoud, maar nu dus eigenlijk wel nuttig zijn! Je kunt jezelf ook met verwachtingen overtreffen vind ik, maar daar kun je niks aan doen. Bijv. dat je een wedstrijd beter speelt dan gedacht (had ik), daar kijk je zelf ook van op.

 7. Lydia 3 december 2012 / 11:26

  Ik heb van ‘t weekend iemand sokken voor zijn verjaardag gegeven omdat hij bij zijn vorige bezoek meer gat dan sok droeg. 😛 Telt dat ook? Ik probeer zeker kleine details te onthouden en door te vragen als ik mensen leer kennen. Je kunt zien dat ze ‘t waarderen. 🙂

 8. Laura 3 december 2012 / 12:17

  Weer zo’n inspirerend artikel! 🙂 Ik onthoud altijd heel veel dingen, dus ook de nutteloze details. Dus mensen verwachten eigenlijk nooit dat ik iets kleins nog weet, maar dat weet ik vaak wel! haha.

 9. Rosalie 3 december 2012 / 13:08

  Het is inderdaad leuk als mensen kleine details van jou nog weten. Dan sta je echt zo van ‘ Weet je dat nog :O’ Maar stiekem vind ik het altijd leuk. Daarom wil ik het ook bij andere mensen gaan doen.

 10. Vera 3 december 2012 / 14:06

  Super leuk! En het is waar, gewoon een beetje extra aandacht kan iemands dag maken 🙂

 11. Emilie 3 december 2012 / 14:24

  Is commenten ook een vorm van verwachtingen overtreffen? haha, leuk artikel, Lisanne!

 12. Lisa 3 december 2012 / 16:14

  Ik onthoud altijd alle details, maar sinds een tijdje weet iedereen dat (hoe dat komt weet ik ook niet), dus verwachtingen overtreffen op die manier lukt niet echt haha. Maar verwachtingen die overtroffen worden is echt een van de leukste dingen die er zijn!

 13. Lotte 3 december 2012 / 16:36

  Ik wilde vroeger (en nog steeds!) zo ongelooflijk graag naar Disneyland, precies hier om!

 14. Mirte 3 december 2012 / 17:43

  Heeel erg waar en heel inspirerend artikel! Als iedereen het zou doen zou alles wel een stukje mooier worden inderdaad 🙂

 15. Simone 3 december 2012 / 18:53

  Wat een leuk blogje! Helemaal mee eens hoor! We zouden allemaal wel eens iets extra’s voor iemand kunnen doen 🙂

 16. Ilse 3 december 2012 / 19:05

  Ik ben het volledig met je eens en leuk geschreven. Ik word er zelf ook erg blij van als mensen zoiets voor mij doen. Ik heb laatst een vriendin nog vrolijker gemaakt door haar simpel een liedje te laten luisteren waar we samen veel herinneringen aan hebben.

 17. Lenneke 3 december 2012 / 19:41

  Ik probeer ook altijd heel attent te zijn. Ik vind het belangrijk dat mensen zich bij mij heel erg op hun gemak voelen en dat ze zich gewaardeerd voelen. Dat vind ik namelijk zelf ook fijn om te voelen. 🙂

 18. Lisa 3 december 2012 / 19:51

  Wow!
  Zeer inspirerend.
  Disney is echt prachtig! Echt een aanrader om je gewoon weer kind te voelen en huilen tijdens de grote parade. En ja, ik spreek uit ervaring.

  Het is altijd leuk om de kleinste dingen te onthouden en hiermee mensen te verassen. De overblije glimlach die je ervoor terug krijgt, maakt dan alles even mooi.
  Mensen zouden dit veel vaker moeten doen!

  Ps. Sorry voor de lange comment. Maar heb je in de rechter sidebar express je naam niet met een hoofdletter geschreven? Sorry, ik ben daar een beetje pietleuterig in 😡

  • Lisanneleeft 3 december 2012 / 20:03

   Disney blijft echt iets magisch he!

   En dankjewel! Vind het juist fijn om zulke verbeterpuntjes te horen, heb het meteen verbeterd 🙂 Dat was inderdaad per ongeluk, haha 😛

   • Lisa 5 december 2012 / 17:49

    Haha. Graag gedaan dan =D
    Disney moet naar Nederland komen..

 19. Su 4 december 2012 / 13:01

  Beetje kneuterig om te zeggen, maar het is voor mij als receptioniste dan weer erg leuk om te lezen dat je oplettendheid wel degelijk gezien en gewaardeerd wordt, haha! Het is een beroep waarin je relatief weinig feedback krijgt (tenzij er echt iets misgaat) dus dit is natuurlijk motiverend! 🙂

 20. Vera 6 december 2012 / 13:38

  Wat een leuke site heb jij! Alleen de layout is al helemaal mijn smaak en dan zijn ook de artikelen nog eens superleuk! Na een tijdje hier rond te hebben gedwaald las ik over je ziekte, en ik schrok best wel. Een meisje die zo vrolijk over van alles en nog wat kan schrijven, waarmee het eigenlijk niet helemaal goed gaat (ik wist niet precies hoe ik dit neer moest zetten, ik weet niet hoe je hier zelf over denkt. Ik wil je op geen manier beledigen, maar dit is hoe het op mij overkwam en hoe ik me hierbij voel!). Het kan niet anders dan dat jij een reuze sterke meid bent, met een goed karakter. Bedankt voor je inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.