De meest ontspannende muziek ooit

Laatst las ik in de Quest over de meest ontspannende muziek. Dit is een bepaald nummer dat speciaal ontwikkeld is om ook daadwerkelijk voor ontspanning te zorgen. Toen ik het las was ik op vakantie, maar inmiddels heb ik het opgezocht en ja… ik kan niet anders zeggen dan dat het ontspannend is!

De vraag is natuurlijk nu, waarom is dit nummer nou zo ontspannend vergeleken met andere rustige muziek?

Daar zit een leuk verhaal achter. Zoals ik al vertelde is dit speciaal ontwikkeld om te kunnen ontspannen. Als je naar het nummer luistert dan hoor je iets wat op een hartslag lijkt, deze slaat aan het begin van het nummer 60 keer per minuut en eindigt met 50 keer per minuut.

Een normale hartslag van een mens in rust ligt rond de 60 en komt dus in de buurt bij de het geluid dat je door het nummer hoort. Doordat deze steeds iets langzamer gaat, gaat je lijf zich hieraan aanpassen. Het resultaat is jouw hart die langzamer gaat kloppen. En een lagere hartslag, daar ga je van ontspannen.

Bijzonder eigenlijk, dat ze dit zo hebben kunnen maken. Ik merk dat ik ervan ontspan, ook al weet ik van mezelf dat mijn hartslag in rust vaak niet onder de 100 komt. Nu ben ik natuurlijk benieuwd naar jullie ervaring. Neem de tijd om het af te luisteren (desnoods terwijl je ergens anders mee bezig bent). Voel je je meer ontspannen aan het eind van de video?

14 reacties

 1. Elise 9 augustus 2012 / 13:37

  Huh, wat een grappig verhaal. Het is inderdaad echt heel ontspannend! Ik voel me nu heel rustig…

 2. zoetedagdromen 9 augustus 2012 / 14:39

  haha, wat grappig het klopt echt. Word er aardig ontspannen van, leuk om te lezen hoe dat komt.

 3. Nathalie 9 augustus 2012 / 16:03

  Wat een nare muziek.. Ik kom niet verder dan de 28 sec. Haha! Ik ben echter wel een fan van klassieke muziek en dat werkt ook lekker ontspannend. Ik associeer dit meer met enge hypnose muziek.

  • Lisanneleeft 10 augustus 2012 / 00:33

   Als je er geen goede associaties mee hebt dan zal het inderdaad niet rustgevend werken, hehe. Zonde, maar wel bijzonder hoe verschillend dat bij iedereen is!

   • Nathalie 10 augustus 2012 / 12:02

    Ik vind het geluid sowieso niet mooi of ontspannend, het zal ook daaraan liggen 🙂

 4. Amanda 9 augustus 2012 / 16:33

  interessant zeg, moet dit liedje toevoegen bij mijn youtube. Altijd goed na stress daagjes

 5. Anne 9 augustus 2012 / 19:04

  Een ander muzikaal verschijnsel wat je dan denk ik ook wel interessant vindt, zijn binaural beats. Dat heeft te maken met hersengolven.

  Ik gok dat deze muziek alleen werkt als je hartslag zo’n beetje 60 is. Mijn hartslag is heel hoog, in rust tegen de 90. 😉

  • Lisanneleeft 10 augustus 2012 / 00:32

   Leuk, dat ga ik ook eens even uitzoeken 😀

   Ik dacht nog, misschien als je hem op anderhalve snelheid afspeelt, dat het dan wel werkt! Maar dan is die rustgevende muziek niet meer zo rustgevend, haha 😛

 6. My thoughts words and life 9 augustus 2012 / 23:31

  Dit soort dingen vind ik altijd erg interessant. Toen ik nog therapie had, draaiden ze ook dit soort muziek op de achtergrond. Hierdoor viel ik echt bijna in slaap. Dus op zich wel een goede voor als ik eens niet kan slapen.

  Moest net ook best wel moeite doen om mijn ogen open te houden 😛

 7. Hester 11 augustus 2012 / 09:55

  Ik vind dit soort muziek altijd een beetje scary, maar op zich denk ik wel dat het rustgevend werkt. Waarom is jouw hartslag zo hoog als ik vragen mag, komt dat door je fibro? ;$

 8. Ilse 11 augustus 2012 / 23:35

  Ik begrijp wel als mensen hierbij kunnen ontspannen want mijn ouders vonden het heerlijk maar geef mij toch andere muziek want het gaf mij best een raar gevoel.

 9. Patricia 14 augustus 2012 / 19:20

  ik heb het geprobeerd maar na 4,27 heb ik hem moeten stoppen dat hartslag werkt op mijn zenuwen pff wordt er opgefoked (weet niet hoe je het schrijft) van

 10. Sylvia 19 april 2014 / 10:59

  Leuk, Lisanne, het is nu weliswaar al een tijdje geleden dat je dit op je blog zette, maar dit soort muziek is forever… Als jouw hartritme op 100 per minuut zit, dan is dat precies het dubbele van het eindritme van deze opname. Je mag er dus van uitgaan, dat je hart nog altijd op de maat van de muziek slaat, maar dan gewoon twee keer i.p.v. een keer. Het kan in jouw geval dus handig zijn om je hartslag vooraf aan het luisteren te bepalen, dan een melodie te kiezen die daarbij het best aansluit, waarbij die muziek dan vervolgens vertraagt. Maar misschien heb je het wel gewoon nodig om een snel slaand hart te hebben, en als je dat kunt accepteren zal dat je zeker ook rust geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.