De verleiding van opgeven vs een klein beetje extra geven

Volgens mij is de quote op de afbeelding die je hieronder ziet bijna een soort van cliché. Een soort van: je moet niet opgeven want dan kom je er nooit. Goh, je meent het.

Alleen toen ik hem deze keer zag bedacht ik opeens… op dit moment betekent die quote in mijn leven iets heel anders dan dat. Deze quote gaat niet alleen om het bereiken van doelen, of het groot dromen en doorwerken tot in de late uurtjes. Het kan ook gaan over de juist heel erg simpele alledaagse dingen. Zoals afspreken met je vrienden. Of werken. Of het doen van andere leuke dingen.

opgeven-is-zo-verleidelijk

bron afbeelding

Op dit moment in mijn leven voel ik de consequenties van alles wat ik doe zo ontzettend, lichamelijk gezien. Dat het heel verleidelijk wordt om sommige dingen gewoon niet te doen. Sommige dingen lijken dan niet belangrijk genoeg, zoals het zien van mijn vrienden of het maken van eten. Is dat het waard om daarna ontzettende pijn en een heel erg ziek gevoel te hebben?

Twijfelachtig. Aan de ene kant is het verschrikkelijk om je zo ziek te voelen en dat is algemeen bekend: door over je grenzen te gaan ga je je niet beter voelen. Soms is het zo verleidelijk om lekker veilig te doen waarvan je je niet ziek gaat voelen. Om het even op te geven en in een hoekje te kruipen…

Maar door over mijn grenzen te gaan ga ik me wel blijer voelen. En door leuke dingen te doen krijg je ook energie. Het kost ook wel heel veel energie, maar het levert ook zo veel op.

Het gevoel van ‘yes, ik heb het gedaan!’, al gaat het maar om het smeren van een boterham. Je bent geen verliezer als je het niet doet, maar je bent wel een winnaar als je het wel doet. En het kan misschien niet altijd, maar wel soms. En van soms een winnaar zijn word je gewoon blij!

Ja, misschien is het in mijn wereldje allemaal een beetje klein, maar ik heb ineens een heel andere kijk op deze quote die ook prima is toe te passen in jouw leven. Dus ik zou zeggen, ga eens voor dat extra ingewikkelde recept, een extra beetje opruimen, dat extra heftige uurtje sporten, of een extra lange avond met je vrienden (of gewoon voor het smeren van die boterham, als dat je het gevoel geeft dat je een winnaar bent!). Doe een klein beetje extra en ook jij voelt je een winnaar vandaag! Of het iets kleins is of groot maakt echt niet uit. Gefeliciteerd alvast met de winst!

(en voor als je niet wint, als het niet lukt, goed gespeeld! Je hebt nog oneindig veel kansen, volgende keer beter, je kan het!)

DELEN:

35 reacties

 1. Jessie 11 december 2013 / 08:58

  Ik denk dat iedereen daar wel eens last van heeft. In jouw geval is het dan meer extreem maar iedereen heeft, en dan vooral in de winter, de neiging om dingen niet te doen omwille van allerlei redenen. Maar wanneer je ze dan toch doet krijg je een fijn gevoel en een gevoel van voldoening. Soms neem je beter wat rust maar soms voelt het toch wel goed om door te bijten en toch bij die vriendin te gaan, toch te gaan lopen in de kou, toch die moeilijke taak maken, … we can do it!

 2. Marjolein | A Spoonful of Dork 11 december 2013 / 09:06

  Can I get a halleluja?!

  Goed geschreven meid! Sommige dingen moet je blijven doen als ze je gelukkig maken. Ook al zou dat betekenen dat je een dag extra moet bijkomen er van. Want je moet je eigen herinneringen creëren!

  Liefs!

 3. Hester 11 december 2013 / 09:18

  Heel inspirerend, ik probeer dr laatste tijd heel bewust niet over mijn grenzen heen te gaan en alleen maar dingen te dien waar ik echt blij van word maar stond nooit stil bij dingen waar ik wel blij van word maar ook mijn grenzen mee over ga. Ik denk dat ik hier zeker wat meer stil bij ga staan. Fijn dat je dingen doet waar je blij van word en die je het winner gevoel geven!

 4. Lisa 11 december 2013 / 09:28

  Soms lukt het niet om over je grenzen heen te gaan, maar als het je wel lukt kan het inderdaad energie geven. In Havo 5, alweer lang geleden, maakte ik een profielwerkstuk over Walt Disney;) Wel grappig dat die quote van hem afkomstig is.

 5. Susanne 11 december 2013 / 09:38

  Wauw wat inspirerend!
  In de tijden dat mijn energie me in de steek laat is het heeel verleidelijk om heel de dag niks te doen maar als ik dan toch de stap zet om wat te doen dan krijg ik daar vaak zelf wat energie door.
  Laatst had ik bijvoorbeeld een feestje en ben ‘gewoon’ wat langer dan normaal gebleven omdat het nou eenmaal gezellig was. Toen was ik trots op mezelf 😉

 6. Ashleey 11 december 2013 / 09:57

  Wat super goed geschreven!! 😀 En heel inspirerend!

 7. claudia 11 december 2013 / 10:05

  zo herkenbaar! Ik doe deze week allebei. Gister flink over mn grenzen gegaan (vroeg opstaan,school, rijles én werken). en vandaag maar even er aan toe geven een rustig dagje..

  maar het levert zo veel op om af en toe gewoon dat beetje extra te geven!

 8. Nancy 11 december 2013 / 11:02

  Toevallig dacht ik gisterenavond: Ik heb mijn beste vriendin alweer veel te lang niet gezien of echt gesproken. Tijd voor verandering! We gaan dus vanavond lekker in de Kerstsfeer komen met Love Actually. Ik kijk er nu al naar uit en ik ben blij dat ik haar vanochtend dat berichtje stuurde en er iets meer aan deed. Zeker in deze drukke decembermaanden willen we de tijd nog wel eens door onze vingers laten glippen en daar had ik toevallig geen zin in!

 9. WeHeartFit 11 december 2013 / 11:32

  Je hebt helemaal gelijk. Soms is het fijn om toch door te zetten en iets leuks te doen waarvan je je beter zult voelen. Ookal voel je je er livhamelijk misschien even slechter door. Geestelijke doorzetting is anders dan lichamelijke doorzetting. Opgeven is vaak fijn en verantwoord, zoals bij huishoudelijke taken, maar als het je een keerje zelf lukt zul je versteld staan van jezelf en dat geeft zo een boost!

 10. Daphne 11 december 2013 / 12:23

  Fijne blogpost! Dat gevoel is inderdaad één van de fijnste dingen die je kan voelen, naar mijn mening.

 11. Manon 11 december 2013 / 13:17

  Ik heb er ook heel erg last van en vooral nu, daarom heb ik nu al veel dingen gepland om te doen voor de winter anders word ik echt gewoon een wrak.

 12. Maai 11 december 2013 / 13:38

  En zo is het. Niks meer aan toevoegen!

 13. Julia 11 december 2013 / 14:23

  Mooie quote, en inderdaad ook mooi om er op deze manier over na te denken! Ik bewonder echt dat jij overal zo’n positieve draai aan weet te geven!

 14. Hester 11 december 2013 / 14:34

  Mooi uitgelegd Lisanne! Ik word door jouw blog altijd zo lekker stilgezet bij wat ik allemaal heb en kan. Dat is misschien niet jouw bedoeling, maar dat effect heeft het wel op mij.

 15. Bianca 11 december 2013 / 15:09

  Mooi beschreven. Ik kan me wel vinden in het ‘yes, ik heb toch maar weer gedaan!’ moment. Het geeft altijd voldoening als je iets doet waar je tegen op zag.

 16. Zo simpel is dan geluk 11 december 2013 / 16:11

  Hier kan ik me helemaal in vinden, mooi geschreven.
  Maar ook ‘opgeven’ kan op een bepaalde manier positief zijn. Als je bijvoorbeeld je studie opgeeft omdat je inziet dat het met jouw gezondheid echt niet gaat (ik geef even een voorbeeld dat ik zelf heb meegemaakt), dan geef je enerzijds wel op, maar anderzijds heb je daarmee wel voor jezelf gekozen en kan je je focussen op andere dingen die belangrijk zijn. 🙂

  • Lydia 11 december 2013 / 18:05

   Ja, dit denk ik ook wel eens! Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf.

  • Lisanneleeft 11 december 2013 / 20:29

   Ja, ‘opgeven’ is lang niet altijd iets negatiefs! Zoals wat jij zegt is inderdaad een mooi voorbeeld 🙂
   Ik denk dat je zelfs daarbij uiteindelijk dit gevoel van kan krijgen, je geeft iets op, maar het is ook een begin van iets nieuws. Ik bedoel: je hebt er niet zonder reden voor ‘gekozen’ om te stoppen, het was tijd voor een andere invulling, iets nieuws! Je bent in actie gekomen om een stap te zetten in een andere richting…

   Het juiste woord ervoor is misschien opgeven, maar voor mijn gevoel is het helemaal geen opgeven. Lekker vaag, maar hoop dat je snapt wat ik bedoel! 🙂

 17. Kirsty 11 december 2013 / 18:40

  Heel goed geschreven! Alleen naar hele grote doelen kijken is denk ik ook juist demotiverend, omdat je daar heel lang mee bezig bent. Door naar kleinere doelen te kijken, krijg je veel sneller dat gevoel dat je iets bereikt hebt, al is het maar iets heel kleins. Vind dat je het erg mooi en inspirerend verwoord!

 18. Rianne 11 december 2013 / 19:08

  Je hebt de kern geraakt. Soms moeten we even vergeten wat de prijs van iets is en er gewoon voor gaan, genieten, lol hebben…

 19. Dagmar 11 december 2013 / 20:42

  Wauw prachtig. Echt een zin die ik gelijk op wil schrijven en naast m’n bedje leg: je bent geen verliezer als je het niet doet, maar je bent wel een winnaar als je het wel doet. Als het dan een dagje minder gaat, dan erop kijken en genieten van alles wat wel lukt <3 Echt heel mooi!

 20. Tiffany 11 december 2013 / 21:20

  Ik bewonder je echt voor de positieve manier waarop je alles bekijkt! Zelf ben ik hier een pak minder goed in, en ik vind dit zo’n mooie eigenschap van je. Ik heb net die lange dag met een vriendin doorgebracht en ik voel me momenteel heerlijk. Het doorbrengen van je dag met iemand die je accepteert voor hoe en wie je bent, je niet anders moeten gedragen dan je echt bent en een dag lang lachen… Heerlijk gevoel geeft ‘t me 🙂

 21. Linda 11 december 2013 / 23:37

  Ik vind doelen stellen oor jezelf, ook erg belangrijk. Hoe klein ze ook zijn!
  Zo kan ik dol gelukkig zijn als ik eindelijk die stapel was in de kast heb gelegd -eindelijk- of heel blij zijn om even buiten te zijn. Juist op de dagen dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is merk ik dat het zo belangrijk is, zo blijf je je toch langer happy voelen 🙂
  Mooie inspirerende blog weer!

 22. Resy 12 december 2013 / 19:08

  Erg goed artikel en goede kijk op deze quote! Ook voor mij geld deze op het moment heel erg

 23. Anne 21 december 2013 / 15:05

  Wat goed geschreven en ik ben blij dat je die laatste zin er aan hebt toegevoegd. 😉 Ik ga zo proberen om de afwas te doen. Ik heb net zitten janken van vermoeidheid, maar ik denk dat het wel kan, al zal ik daarna misschien helemaal op zijn. Ik wil het mijn moeder graag uit handen nemen. Ze had gisteren heel erg last van haar rug en vandaag moest ze de hele dag werken in de winkel waar het nu natuurlijk hartstikke druk is. Dus wil ik dat ze straks meteen haar bed in kan duiken en dan heb ik zelf in ieder geval ook nog een klein beetje een voldaan gevoel. Misschien. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.