Delen heeft veel meer waarde dan je denkt – 10 lessen in 10 jaar

Lisanneleeft bestaat 10 jaar, daarom deel ik 10 lessen die ik leerde in de afgelopen 10 jaar. In het begin vond ik bloggen een beetje raar en eng. Wat moet ik schrijven? Wie wil dit nou lezen? Waarom zou ik dit delen? En nog heb ik er weleens last van, vooral als ik realiseer hoeveel mensen er meelezen, haha.

Allemaal momenten die ik met je heb gedeeld: eentje voor mijn oude huis. Eentje terwijl ik de deur voor het laatst achter me dichtrok in het oude huis. Eentje de eerste nacht in het nieuwe huis. En eentje terwijl ik voor een van de eerste keren een stuk heb gewandeld met camera.

Inmiddels geef ik vaak een kijkje in mijn hoofd, mijn leven en mijn huis. Ik ben begonnen zonder te veel na te denken, puur schrijven over dingen die ik leuk vond. En vooral: dingen waarvan ik blij word!

Het mooie is: als ik er blij van word, dan zijn er altijd meer mensen die er blij van worden. Maar het speelt zich nog niet af in hun hoofd, dus door het te delen maak ik zo andere mensen een beetje blijer.

Natuurlijk blog ik niet alleen over vrolijke dingen, met mijn gezondheid heb ik veel meegemaakt. Daarover heb ik ik ook veel gedeeld, maar juist ook zo veel voor teruggekregen. Ik krijg nog bijna dagelijks berichtjes van mensen die ontzettend met me meegeleefd hebben en zo blij voor me zijn om hoe het nu gaat.

Maar ook toen ik zo ziek was, ik kreeg duizenden lieve wensen en mooie en lieve woorden. En natuurlijk de crowdfunding voor mijn behandeling in Duitsland die als een speer ging en binnen een paar dagen klaar was.

Als ik terugkijk twijfel ik weleens of ik niet te veel heb gedeeld. Maar als ik dan bedenk wat ik ervoor terug heb gekregen, dan weet ik weer dat het het allemaal wel waard was. Ik vind het leuk om inzichten, gevoelens en gebeurtenissen met je te delen, ook door wat ik er indirect voor terugkrijg.

Dus… ik deel mijn leven graag met jou. Omdat het mij blij maakt en hopelijk jou ook. Ik hoop dat ik je soms aan het denken zet of je een glimlach bezorg.

DELEN:

6 reacties

 1. Petra 20 augustus 2020 / 15:30

  Mooi om te lezen dat je je kunt focussen op wat je ervoor terug krijgt van anderen. En wat je anderen met je verhaal geeft; erkenning, herkenning, ander / nieuw inzicht, mensen aan het denken zetten en bewustwording creëren.
  Je twijfels over ‘Wie wil dit nou lezen?’ herken ik wel en kan me zeker indenken dat je deze gedachte de afgelopen jaren vaak had! Je deelt ook veel momenten dat het niet goed met je gaat en dat vind ik juist heel verfrissend!
  Vooral social media draait vaak om dat ‘laten zien hoe goed het gaat’. Mensen die hun echte verhaal laten zien, dat vind ik juist heel waardevol! Nu is die scheidingslijn van hoeveel je wilt/moet delen wel heel lastig te bepalen. Mensen hoeven nu eenmaal niet álles te weten, vind ik.
  Ik vind het dan ook lastig en ik bepaal terwijl ik een stuk schrijf wat ik deel. En haal soms nog dingen weg. Soms krijg ik op een blog juist een hele positieve reactie op iets wat ik gedeeld heb. Dan weet ik dat ik er goed aan gedaan heb!

  Ik ben wel benieuwd hoe jij die afweging maakt / hebt gemaakt?

  Liefs,
  Petra

 2. By_crea_Anna 21 augustus 2020 / 07:38

  Ik volg je denk ik al 7 of 8 jaar van de 10 (ben nu 18, dus ken je nagaan😉). En ik lees je blogs altijd met mega veel plezier. Ik ben ook een beetje mede door jou gaan bloggen, dus je inspireert ook nog eens mega!
  Liefs!

 3. Annelies 21 augustus 2020 / 08:21

  Dat is bij mij ook vaak de insteek om iets te delen, dat anderen die hetzelfde voelen ergens herkenbaarheid kunnen vinden. Zeker als het over wat moeilijkere dingen gaat, zocht ik dat soms en kon het niet zo makkelijk vinden dus door het zelf te doen kan ik dat wel betekenen voor anderen.

 4. Naomi 21 augustus 2020 / 09:57

  Herkenbare struggle, wat je wel en niet wilt delen. Het valt mij op dat júist artikelen waar ik over twijfel (is het wel leuk genoeg of is het niet te persoonlijk?) veel gelezen worden. Blijkbaar denken lezers er soms toch anders over dan de blogger;). Ik houd van openheid online, maar ik denk ook dat iedereen daar voor zichzelf steeds weer afwegingen in moet maken. Mooi hoe jij daar een inkijkje in geeft.

 5. anoniempje 21 augustus 2020 / 14:17

  Fijn om te lezen hoe het met je gaat. Ook de mindere dingen zijn zo belangrijk ok te delen. Ik ben ook chronisch ziek en dan voel je je niet de enigste in je soort. Dat het oke is dat je een mindere dag hebt of dat het nietzo gaat zoals alle andere.
  Ook je leuke dingen en waar je trots op bent vind ik motiverend. En prachtig wat je bereikt hebt, je gezondheid en je mooie huis ♡ Je wandeling elke dag vind ik ook goed dat je dat post want voor ons kan dat nogwel een dingetje zijn.

  Bedankt voor je bloggs en ga zo door!

  -♡-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.