Deze leuke dingen doe je op KreaDoe

Voor de dertigste keer wordt dit grote creatieve evenement georganiseerd: KreaDoe. Dit keer was ik erbij in de Jaarbeurs in Utrecht. Heel even dacht ik dat ik aan het verkeerde adres was: een heleboel vrouwen met koffertjes en grote tassen. Gaan ze naar de Huishoudbeurs? Nee hoor, de dames zijn gewoon onderweg naar KreaDoe! Vijf dagen lang (woensdag 30 oktober tot en met zondag 3 november) kun je terecht op KreaDoe, ik nam een kijkje op donderdag.

Anne van Gouden Lijntjes geeft een handlettering workshop bij Staedtler

De leukste workshops op KreaDoe

Als je naar de plattegrond en het programma kijkt zie je heel veel, het is wat overweldigend. Er worden zeker meer dan honderd verschillende workshops gegeven! Eenmaal binnen kom je eerst een aantal grotere merken tegen, waarbij je eigenlijk allemaal wel iets kunt doen. Staedtler, Posca, Tombow, allemaal merken die we als papierliefhebbers wel kennen. Dit zijn vaak workshops waarbij je gratis en op elk moment kan aanschuiven, dat is wel erg handig. 

Bij veel van de andere workshops moet je je inschrijven, eigenlijk kun je het beste van te voren even kijken wat je wil doen. Maar even langs de workshoppleinen lopen wanneer je net binnen bent kan natuurlijk ook, zo kun je zien wat er te doen valt en kun je je meteen inschrijven.

Bij de Sfeerfabriek maakte je van een simpel plankje een woonplankje, je gaat aan de slag met verf en maakt iets moois op een klein plankje. Het is zo’n leuk idee, maar je moet er wel op komen!

Bij Tombow gaven ze een heel inspirerende workshop waarbij ze stiften gebruikten in plaats van een stempelkussen, in combinatie met stempels. De stempel in de vorm van een blad werd meerdere keren gebruikt op hetzelfde werk. Zo ben je niet “gewoon” met stempeltjes bezig maar maak je echt je eigen kunstwerkje.

Ook bij Posca werden er veel workshops gegeven. Dit is een van de stands waarbij je gewoon kunt aanschuiven. Voor alle workshops is een overzicht, dat is handig. Tegelijkertijd is er zo ontzettend veel dat je er een beetje door overweldigd kan raken.

Ook nam ik een kijkje bij de workshoppleinen waar de hele dag door allemaal verschillende workshops gehouden worden. Er is zo veel leuks te doen en moois te maken! Hierboven zie je het resultaat van een workshop pompoen decoreren. Gelukkig mogen deze blijven staan om aan het eind van de dag opgehaald te worden, ze zijn natuurlijk behoorlijk zwaar.

Nog een heel leuke workshop die ik niet meteen had verwacht op KreaDoe: een eigen ecosysteem maken in een pot. Dit zag er ontzettend leuk uit en het resultaat is echt iets dat je graag in je woonkamer ziet.

Ook deze vogelverschrikker (die eigenlijk helemaal niet eng is) kun je maken bij een van de workshops. Maar echt, er is zo ontzettend veel te doen. Ik zou zeker een kijkje op de website nemen voordat je naar KreaDoe gaat.

Die koffertjes zijn hard nodig

Er is een enorme hoeveelheid aan creatieve benodigdheden te koop en wanneer je een workshop hebt gedaan wil je natuurlijk mee kunnen nemen wat je hebt gemaakt. En zoals je al zag kan dit ook een vogelverschrikker van potten gemaakt óf een versierde pompoen zijn. Een koffer is gewoon een teken van enthousiasme, ervaring en goede voorbereiding, begrijp ik nu.

Op KreaDoe koop je dingen die je er verwacht, zoals pennen en papier en verf om iets moois mee te maken. Uiteraard zijn ook andere hobby’s vertegenwoordigd: ook als je graag werkt met stof of garen of graag bakt kun je goed winkelen op KreaDoe. Echter ben ik ook dingen tegengekomen waarvan ik nog nooit had gehoord, zoals klei waarvan je kleding van maakt (Fimo). En Epoxy (kunsthars) waarmee de gekste dingen gemaakt kunnen worden.

Terug naar je jeugd

Verder heb ik er nog even over nagedacht, maar eigenlijk hebben we vooral heel veel dingen gezien die al tientallen jaren gedaan worden. Allemaal in een nieuw jasje gestoken. Wanneer je rondloopt op KreaDoe zul je zien hoeveel je nog kent van simpelere versies die je vroeger op school hebt gemaakt! Het is heel leuk om je weer even kind te voelen, maar nu een veel leukere en vernieuwde versie te maken van wat je vroeger maakte!

Wanneer móet je naar KreaDoe?

 • Wanneer je een nieuwe creatieve hobby zoekt
 • Als je een echte creabea bent (ook creabea’s to be! Of creabertjes, de mannelijke versie van de creabea, zoals Metro ze leuk noemt)
 • Een gezellig dagje weg wil met vriendinnen
 • Misschien wil je graag nieuwe creatieve technieken leren
 • Of als je je op zoek bent naar nieuwe inspiratie voor jouw creatieve hobby

Een kaartje is €11,50 en kun je online kopen. Bereid je voor op drie hallen met veel drukte. Maar ook veel gezelligheid, inspiratie en gelijkgestemden om lekker creatief mee aan de slag te gaan!

Ben jij weleens op dit enorme DIY-evenement geweest?

DELEN:

4 reacties

 1. Naomi 1 november 2019 / 07:31

  Niet geweest, hoewel ik denk dat het wel wat voor me zou zijn. Ik ben alleen op dit moment nog te prikkelgevoelig, dus de prijs zou nog te hoog zijn. Ik hoop stiekem dat ik volgend jaar kan, want oh, wat ziet het er gaaf uit!

  • Lisanne 4 november 2019 / 20:59

   Zou super zijn als je volgend jaar wel kan! Ik kan me goed voorstellen dat het veel prikkels zijn, helaas. Jammer wel, dat komt natuurlijk ook doordat het zo groot is, daardoor komt het geluid nog erger binnen.

 2. Simone 2 november 2019 / 17:48

  Dit jaar kan ik helaas niet, maar hoop dat ik volgend jaar weer kan gaan. Vind het altijd erg leuk!

 3. Jenn 5 november 2019 / 13:13

  Ooh dat ecosysteem had ik graag willen doen, helaas deden ze die workshop niet op zaterdag. Volgend jaar wil ik sowieso liever op een doordeweekse dag gaan hoor, zaterdag is de drukste dag en dat was te merken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.