8 Onwijs belangrijke dingen die ik leerde van 5 jaar bloggen

19 augustus 2010 om 02:07 ‘s nachts kwam mijn aller-eerste blogpost online. Niet zo’n eerste blogpost zoals je nu op al die serieuze blogs ziet die het allemaal mega professioneel aanpakken. Maar gewoon een ‘Lieve mensen,’ blogpost waarin ik een kort praatje hield. En ik liet weten dat ik van bier hield en Zweedse bloggers. Precies vijf jaar geleden op dit moment dus. Wat er in de tussentijd allemaal is gebeurd en wat ik heb geleerd?

Vijf-jaar-lisanneleeft-blij-ei

 Oja, detail: ik bloeide nogal op ‘s nachts. Vandaar ook de nachtelijke eerste blogpost!

statistieken-groeiIk had een paar dingen gelezen voordat ik begon met bloggen. Een van de tips zei dat ik elke dag moest bloggen, dat dat het beste was. Dus dat ging ik doen! Eigenlijk is dat daarna al die tijd ook wel de bedoeling geweest van mijn blog, ook al lukte dat vanwege mijn gezondheid niet altijd. Maar bíjna elke dag een blogpost online is een van de redenen dat mijn blog zo geleidelijk is gegroeid!

Toen ik begon met maar weinig lezers, gewoon omdat het leuk was. Een soort experiment.

Inmiddels staan er meer dan tweeduizend blogs online en is Lisanneleeft.nl meer dan VIER MILJOEN keer bekeken. Veel he? Vind ik best wel veel.

Dingen die ik leerde van vijf jaar bloggen:

 • Eerlijk en oprecht zijn is áltijd het belangrijkste. Ook bij het bloggen.
 • Ondanks dat ik veel dingen niet kan, kan ik ook nog veel dingen wel. Dat heeft het bloggen mij zeker doen realiseren. Ik schrijf, ik werk met photoshop, ik fotografeer, ik film, ik bewerk mijn video’s. Ik kan niet altijd alles en heb ieder moment weer andere beperkingen en mogelijkheden. Maar uiteindelijk past het allemaal als puzzelstukjes in elkaar, het resultaat is Lisanneleeft.nl
 • Bloggen past perfect bij mij en mijn situatie op het moment. Werken in loondienst heb ik geprobeerd, het was heel erg leuk, maar niet te doen. Bloggen kan ik wel!
 • Mensen online zijn net zo goed mensen die liefde en aandacht geven en aan je denken als mensen die dat offline doen. Je ziet ze alleen niet! Ze zijn er echt.
 • Ik leerde heel veel óver bloggen. Ik schreef het allemaal op. Toen ik net mijn Havo diploma had gehaald was ik verdrietig dat ik geen vak kon gaan studeren. Ik denk dat ik toch een vak heb geleerd.
 • Waarom? Delen is iets heel waardevols. Dingen voor jezelf houden is (of lijkt) makkelijk, maar als je dingen deelt krijg je daar altijd iets voor terug. Klinkt cliché, maar voor mijn gevoel werkt het echt zo. Ik heb oneindig veel gedeeld de afgelopen vijf jaar, maar ook zo oneindig veel terug gehad! Dat is het meer dan waard geweest. Ik heb zó veel meer terug gekregen dan dat ik heb gedeeld, althans: zo voelt het zeker voor mij.
 • Het maakt niet uit wat je doet, er zullen altijd mensen zijn die je stom vinden. Dat is oké.
 • Ook ik kan van bloggen een baan maken. Bizar! En leuk.

Of het ook voelt als baan? Gedeeltelijk. Ik maak nog altijd grapjes over het ‘feit’ dat ik geen baan heb, dan vergeet ik het even. Daarbij is het als chronisch zieke juist heel fijn om wel een baan te hebben, iedereen die niet kan werken weet hoe fijn het is om het wel te kunnen.

Hoe dan ook: ik ben nog steeds helemaal happy met mijn blog. Er zijn al heel veel dingen die ik leerde en die mijn blog me gebracht heeft. Er valt vast nog veel meer te leren… Op naar de volgende 5 jaar!

Huishoudelijke mededeling: om 12:00 komt de dingen waar je blij van wordt blogpost online!
DELEN:

50 reacties

 1. Anieke 19 augustus 2015 / 05:36

  Lisanne, ik vind jou echt top. Wat een fijn stuk! Vooral ‘delen is heel waardevol’. Bedankt voor het delen ❤️

 2. Annemijn 19 augustus 2015 / 05:49

  Wat een mooi artikel Lisanne! Jij bent echt een unieke ‘aanwinst’ in de bloggerswereld 🙂

 3. Lesley 19 augustus 2015 / 06:51

  Gefeliciteerd!! Je bent een topper lisanne! Ik lees je stukjes altijd met plezier!

 4. Nienke 19 augustus 2015 / 06:59

  Gefeliciteerd! Ik lees nu ongeveer drie jaar met veel plezier je blog.

  Bedankt voor het delen je bent een topper

  Liefs
  Nienke

 5. Marieke 19 augustus 2015 / 07:01

  Gefeliciteerd met het 5 jaar bloggen op naar de volgende 5 zou ik zeggen! En wat heb je het op een leuke manier omschreven!

 6. Darina 19 augustus 2015 / 07:20

  Gefeliciteerd Lisanne! Ik vind jouw blogposts altijd weer een feestje om te lezen! Op naar de volgende 5 jaar!

 7. Nicole 19 augustus 2015 / 07:47

  Gefeliciteerd met deze pracht jaren van Lisanneleeft! Op naar de 10!

 8. Kelly Caresse 19 augustus 2015 / 07:47

  Wat ontzettend leuk om dit te lezen! Ik volg je blog al jaren, ik denk bijna vanaf het begin, je wist me altijd te inspireren!

 9. Elize 19 augustus 2015 / 08:28

  Wauw, 5 jaar al! Geweldig zeg! Gefeliciteerd!

 10. Lisanne 19 augustus 2015 / 08:32

  Gefeliciteerd! Ik ben je in de afgelopen vijf jaar vaak tegengekomen. (Rond vandaag is mijn “ziekzijnlustrum” dus dat verklaart waarom!) In het begin bleef ik niet hangen en was ik in periodes een stille lezer. Maar dat zegt ook iets over de kracht van jouw blog; ik kwam steeds weer terug en volg je nu gewoon vast!!

  Heel veel succes en plezier in de komende vijf jaar! 🙂

 11. Danielle 19 augustus 2015 / 08:57

  Wat een mooi artikel! Gefeliciteerd met je jubileum, dat ik nog maar veel blogposts van je mag lezen :)!!

 12. Judith 19 augustus 2015 / 09:02

  Gefeliciteerd met je 5-jaar bloggen! Ik hoop dat we nog vele jaren mogen genieten van jouw blogposten. 😀

 13. Kelly 19 augustus 2015 / 09:05

  Heel leuk om te lezen 🙂 en hier leer ik ook weer van!

 14. Tiffany 19 augustus 2015 / 09:07

  Gefeliciteerd met het 5 jarige bestaan van je blog. Hoop dat je nog vele jaren blijft bloggen 🙂

 15. Margot 19 augustus 2015 / 09:07

  Gefeliciteerd! En wat fijn dat je iets hebt gevonden wat je op je eigen tempo kan doen!

 16. Frauke 19 augustus 2015 / 09:14

  Proficiat met je vijfjarig blogbestaan Lisanne! Ik volg je nog geen 5 jaar, maar intussen wel al een hele poos, en ik vind het knap dat je zo goed bent geëvolueerd! Je blog is heel erg leuk en interessant geworden, vooral je blogtips heb ik met veel plezier gelezen en je DIY’s zijn altijd zo lekker doenbaar! Fijn dat je er ook je geld mee kan verdienen en dat je blog helpt om het maximale uit je beperking te halen. You go girl! X

 17. Anne 19 augustus 2015 / 09:20

  Gefeliciteerd met deze 5 jaar, leuke terugblik zo!

 18. Karin 19 augustus 2015 / 09:27

  Wat een mijlpaal! Gefeliciteerd! Jij was een van de eerste bloggers die ik twee jaar geleden begon te volgen en ik kom nog steeds regelmatig langs! Vooral niet stoppen Lisanne 🙂

 19. Irina 19 augustus 2015 / 09:29

  Heel erg leuk artikel en gefeliciteerd met de verjaardag van je blog natuurlijk!
  Je bent een van de leukste bloggers om te volgen, juist omdat je zo compleet anders bent dan andere bloggers ^^

 20. Linda 19 augustus 2015 / 09:52

  Gefeliciteerd! Mooie lessen heb je opgeschreven. Heel cool ook om te zien dat je blog op vijf jaar tijd zo in een bijna rechte lijn is gegroeid!

 21. Veronique 19 augustus 2015 / 09:57

  Eén heel belangrijk ding dat ik (en ik denk vele anderen met mij) heb geleerd van jou: hoewel je heel veel dingen in je leven niet in de hand hebt, één ding bepaal je altijd zelf: hoe je ermee omgaat.

  Jouw positiviteit is zo inspirerend, Lisanne! Lyme heeft jou ongetwijfeld al ontzettend veel afgepakt, maar ik vind het heel knap dat je de ziekte nooit laat raken aan jouw positieve ingesteldheid. In die zin kan die smerige ziekte het nooit van je winnen! 🙂

 22. Fatiha 19 augustus 2015 / 10:11

  Gefeliciteerd! Wat fijn dat je alsnog op een andere manier naast je ziekte een inkomen kan hebben..

 23. Anna 19 augustus 2015 / 10:23

  Vijf jaar, hoera! Gefeliciteerd! Wat een lange tijd alweer. Mooi lijstje met dingen die je geleerd hebt. Daar kan ik – met mijn blog die pas 1,5 jaar bestaat – ook weer wat van opsteken. 🙂

 24. Deisy 19 augustus 2015 / 10:26

  Wat een heerlijk inspirerend artikel Lisanne <3 Echt zo mooi om te zien hoe dankbaar je na 5 jaar nog steeds met je blog bent. Ik denk ook dat je ongelooflijk veel mensen hebt geholpen: juist door te laten zien dat alles mogelijk is en dat positief en dankbaar zijn echt belangrijke dingen zijn. Ik volg je dan ook echt al een hele tijd met ontzettend veel plezier <3 Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal en geniet er van: je hebt het dubbel en dwars verdiend. X

 25. Marike 19 augustus 2015 / 10:29

  Wat leuk om te lezen! Ik heb bijna een jaar mijn blog en ben net bezig met een blog over wat ik heb geleerd van een jaar bloggen. Jouw punten zijn herkenbaar. Vooral dat als je (eerlijk en oprecht) deelt je daar veel voor terugkrijgt.

  Tof dat je er je baan van hebt kunnen maken (het lijkt me zoveel werk dat ik het wel een baan vind hoor!). Voor mij is dat niet mijn ambitie. Maar toch haal ik al veel uit het bloggen.

  Op naar de volgende 5 jaar! Ga zo door!

 26. Hanneke 19 augustus 2015 / 10:47

  Gefeliciteerd, wat een mooie mijlpaal! Ik kan soms klagen over niks, na een artikeltje van jou zet ik mijn geklaag aan de kant. Ik vind het knap hoe positief jij in het leven staat. Topper!

 27. Denise 19 augustus 2015 / 10:59

  Gefeliciteerd Lisanne, op nog vijf hele mooie jaren (en hopelijk nog meer!) <3

 28. Emily 19 augustus 2015 / 11:11

  Super leuk om dit te lezen en die eerste blogpost te zien (die overigens schattig is, haha)!
  Blij dat bloggen je zoveel brengt, en ook blij dat je nog steeds zo graag blogt. 🙂

 29. Sarah 19 augustus 2015 / 11:31

  Wat fijn dat bloggen zoveel voor jou heeft gedaan!! Je hebt zo gelijk dat je er veel van leert, niet alleen qua zelfontwikkeling maar inderdaad ook de vaardigheden die erbij komen kijken. Net als jou heeft het mij ook geholpen met het uitvinden van hoe waardevol het is om eerlijk en open te zijn, en daardoor ook met het accepteren van alles.

  Gefeliciteerd met de vijf jaar!! Nog minstens 10 keer zo lang door blijven gaan hoor 😉
  x

 30. Sytse 19 augustus 2015 / 11:39

  Leuk om te lezen, Lisanne! Fijn dat je na 5 jaar nog steeds zoveel plezier hebt in het bloggen. En je hebt gelijk; delen is belangrijk.

  Ps. GEFELICIFLAPSTAART!! <3

 31. Maaike 19 augustus 2015 / 11:48

  Fijn dat je door het bloggen toch nog een ‘baan’ hebt, wees daar heel trots op! En gaaf om te zien hoe je blog gegroeid is de afgelopen jaren. Ga zo door zal ik zeggen! 🙂

 32. Kim 19 augustus 2015 / 12:11

  Gefeliciteerd met het 5 jarig bestaan van je blog. 🙂
  Je hebt al een hoop mooie, en vooral inderdaad hele belangrijke lessen geleerd vanuit het bloggen. 🙂
  Liefs!

 33. Linda 19 augustus 2015 / 12:12

  Gefeliciteerd! Ik had dat eerste berichtje nog nooit gelezen dus meteen even gedaan, tof om te zien hoe je je ontwikkeld hebt de afgelopen jaren 🙂 Ik volg je inmiddels al iets van 2,5 jaar volgens mij en het blijft leuk!

 34. Riemke 19 augustus 2015 / 12:16

  Gefeliciteerd! Via YouTube (ik was helemaal gek op shoplogs) ben ik op je site gekomen en je blijven volgen. Ik weet zelf sinds een jaar (na jaaaaren vage klachten) dat ik chronisch ziek ben. Je bent daarom voor mij een inspiratie die laat zien hoe je daarmee om kunt gaan. Daarnaast behandel je ook gewoon leuke onderwerpen en durf ik ook meer te diy-en! Ga zo door!!!

 35. Marion 19 augustus 2015 / 13:14

  Volg je (helaas) nog niet heel erg lang. Maar wat een inspiratie ben jij voor mij. Als eerste heb ik van jou geleerd dat je nooit moet opgeven en altijd moet kijken naar de dingen die je wel kan. Jou blog helpt mij op dit moment echt heel erg .Jou blog straalt zoveel positiviteit uit, erg bijzonder!

 36. Sandra 19 augustus 2015 / 13:25

  Gefeliciteerd! 5 jaar alweer. Hopen dat er nog vele leuke blokjaren bij komen!

 37. Suzan 19 augustus 2015 / 13:48

  Hartelijk Gefeliciteerd met het 5 jarig bestaan van je blog.
  En nog veel plezier gewenst voor alle jaren die nog gaan komen.

 38. Hester 19 augustus 2015 / 17:01

  Vijf jaar, wauw, gefeliciteerd! Ik hoop dat je nog met net zoveel plezier blijft bloggen als in de voorgaande jaren 🙂

 39. Lifesabout 19 augustus 2015 / 19:31

  Gefeliciteerd! Op naar nog heel veel jaren genieten van jouw schrijfsels!

 40. josien 19 augustus 2015 / 19:48

  Gefeliciteerd Lisanne! en ik heb heel RESPECT voor je.
  Ik lees al heel wat jaartjes mee.

  lieve groet, josien

 41. sabrina 19 augustus 2015 / 20:37

  Wow, gefeliciteerd! Ik lees je blog heel graag, laat eigenlijk nooit een reactie achter omdat ik zoveel blogs volg.
  Op naar de volgende 5 jaar!

 42. Noraly 20 augustus 2015 / 14:08

  Hiep hiep hoera! Wat gaat het hard he. Als je blog een kleuter was, was ie vanaf nu leerplichtig. 🙂 Super gedaan en nog heel veel blogplezier!

 43. Anita | mindjoy 20 augustus 2015 / 14:41

  Wat een mooie 5 jaar en zie maar wat je allemaal al hebt bereikt! Daar mag je echt ontzettend trots op zijn! Je bent een topper en ik zeg op naar de 10!

 44. Anneleen 4 september 2015 / 16:23

  Wauw, al 5 jaar bloggen! Nog een dikke proficiat, Lisanne! 🙂 Je bent een topper!

 45. Vivian 4 september 2015 / 19:55

  Wow, vijf jaar! Dit zijn wel hele mooie lessen, ik kan me in allemaal zelf ook heel goed vinden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.