3 Dingen die ik doe wanneer ik een dipje heb

Ja, ook ik heb weleens een dipje. En soms een heleboel dipjes. Dat is best menselijk, dat je soms even een momentje hebt waarop je het allemaal even zat bent en het liefst een heel lange winterslaap gaat houden. Hoewel ik die winterslaap erg aantrekkelijk vind klinken zijn er tocht een aantal andere dingen die ik doe wanneer ik merk dat ik een dipje heb.

wat-ik-doe-als-ik-een-dipje-heb

bron foto

Relativeren

Is het echt zo erg?

Vooral nu vraag ik me dat af. Mijn gemiddelde energielevel ligt een stuk hoger, ik heb relatief weinig pijn en nouja, als dat eens een dagje minder goed gaat, dan voelt dat als heel slecht. Maar dan vergeet ik even hoe ik me een half jaar geleden elke dag voelde. Dat ik vaak niet eens naar buiten kon zonder rolstoel. Dat ik voor mijn mini rondje voor de supermarkt mijn rolstoel nodig had.

En dan zeur ik over mijn grote teen. Of over een dagje minder energie. Of het feit dat ik misschien een keertje mijn rolstoel nodig heb (maar hij moet gemaakt worden, dus dat gaat ook niet)

Als je er zo over nadenkt valt het vaak allemaal best mee. Hoop ik.

Eraan toegeven en lief zijn voor mezelf

Dit zal volgens veel mensen vast exact hetgeen zijn dat je niet moet doen, maar ik doe het lekker toch. Ik kies ervoor om te luisteren naar mijn lichaam. Als mijn lichaam zegt: he, even wat rustiger! Dan luister ik. Ervaring heeft me geleerd dat dat het meest verstandig is.

Dus dan ga ik afhankelijk van hoe ik me voel tijdverdrijf zoeken. Een serie kijken of iets creatiefs doen bijvoorbeeld.

Tenzij er nog iets is dat ik echt moet doen natuurlijk, dan maak ik dat gewoon af als dat fysiek mogelijk is. Maar wel zo snel mogelijk, zodat ik daarna eindelijk lekker helemaal kan doen wat ik zelf wil. En als afmaken niet mogelijk is, dan zeg ik het af. Niks aan te doen. Dat is ook niet het einde van de wereld.

Hopen dat morgen beter wordt

Als een dag verloren is omdat het een stomme dag is, dan ga ik het liefst vroeg slapen. Zo is de dag sneller voorbij. Handig he?

Ik hoop op een goede nacht zodat ik de dag erna weer fris en fruitig kan opstaan en er weer tegenaan kan.

Gisteren was een dipjesdag. Vandaag wordt weer een goede! Wat doe jij als je een dipje hebt?

DELEN:

40 reacties

 1. Kelly 24 november 2015 / 06:27

  Er aan toe geven en lief zijn voor jezelf is echt een hele mooie, maar zo ontzettend lastig als je van alles in je hoofd hebt wat je wilde doen. Fijn dat je nu beter naar je lichaam kan luisteren door de ervaring in de loop van de jaren. Een heel erg leuk mooi artikel!

 2. Marion 24 november 2015 / 06:35

  Toegeven en lief zijn voor jezelf is juist heel goed. Vind ik dan hoor. Ik heb nogal de neiging om de boel soms minder erg te maken dan het is. Dan sla ik wat door in het relativeren. Soms mag het er ook gewoon zijn en dan is het goed om lief te zijn voor jezelf. Zou iedereen moeten doen. Apart is het toch dat hoe beter het gaat dat je dan ook direct je norm aanpast. Herkenbaar en heel menselijk. Goed dat je dat dan zo kan relativeren.

 3. Sophie 24 november 2015 / 06:46

  Wat knap dat je dat kan. Bij mij is een dipje een dipje. Die gaat pas over na echte afleiding.

 4. Darina 24 november 2015 / 06:50

  Heel knap hoor, ik moet juist leren om iets meer te gaan relativeren.

 5. Charelle 24 november 2015 / 06:51

  Ik denk dat ik een beetje dezelfde technieken gebruik als jij! Vooral dat vroeg naar bed vind ik altijd een hele slimme!

 6. Marlotte 24 november 2015 / 06:52

  Heel mooi! Als ik in een dip zit, probeer ik vooral te relativeren. En over het algemeen werkt dat altijd wel goed! Eraan toegeven en lief zijn voor jezelf zou ik wel wat vaker mogen doen. Blijft toch lastig!

 7. Kelly 24 november 2015 / 06:56

  Ik doe eigenlijk hetzelfde, soms nog met een potje huilen dat lucht ook wel eens op

 8. Petra 24 november 2015 / 07:06

  Eerst geef ik er altijd een beetje aan toe, snotter een beetje, emmer en miep er een beetje in mijzelf over en iets later probeer ik het dan te relativeren…het lukt meestal best goed en uiteindelijk voel ik mij dan wel weer wat beter…
  Zulke dagen hebben hoort ook wel een beetje bij mij, al vind ik het niet altijd even makkelijk om te accepteren///

 9. Mieke 24 november 2015 / 07:12

  Voor mij werkt eraan toegeven vaak het beste. Anders blijf ik erin hangen dat iets niet wil, niet leuk voor de mensen om mij heen! Morgen weer een dag met nieuwe kansen denk ik dan maar!

 10. Evera 24 november 2015 / 07:17

  Ik ben het helemaal met je eens, er aan toegeven en naar je lichaam luisteren kan soms juist heel goed zijn! Alsmaar doorgaan en niet naar je lichaam luisteren levert mij uiteindelijk vaak nog meer moeite op, dus dan is het beter om even wat rustiger aan te doen!

 11. Frauke 24 november 2015 / 07:36

  Handige tips! Bij mij helpt relativeren enorm. De laatste tijd, met al die terreur zo dichtbij, gaat dat vrijwel vanzelf. Uiteindelijk is er overal wel een positief iets uit te halen, en uit dips kan je ook gewoon leren achteraf :)! X

 12. Tiffany 24 november 2015 / 07:51

  Ik denk dat lief voor jezelf zijn juist erg verstandig is zeker als je chronisch ziek bent. Als ik een dipje heb neem ik meestal ook een dagje voor mezelf en ga ik iets doen waar ik blij van wordt. Al het fysiek mogelijk is ga ik dan samen met mijn moeder even naar de Efteling om te wandelen. Wanneer mijn gezondheid dat niet toelaat ga ik een serie kijken.

 13. Linda 24 november 2015 / 08:43

  Yes, eraan toegeven en lief zijn voor mijzelf is dan echt de oplossing. Maar soms als ik iets in mijn kop heb kan ik ook zo eigenwijs zijn en door blijven gaan.. Soms is het kiezen tussen het stemmetje in je hoofd of je lichaam. En Oh ja Netflix is dan altijd een goed idee! 🙂

 14. Lisanne 24 november 2015 / 09:44

  Yay! Dit is dus precies wat ik vandaag ga doen. Bedankt dat je me eraan herinnerd, ik vergeet nog wel eens om lief te zijn voor mijzelf.. maar het is echt de beste methode om de dipjes weer naar niet-dipjes te brengen!
  (En hopelijk heb jij vandaag dan alweer een betere dag! ?)

 15. Vanessa 24 november 2015 / 10:07

  Ik doe eigenlijk net hetzelfde. Eraan toegeven en lief zijn voor mezelf. Een warm bad met heerlijke producten of een serie doet het bij mij altijd goed. En idd, ‘s avonds vroeg naar bed zodat die stomme dag voorbij is.

 16. Fleur 24 november 2015 / 10:12

  Fijn dat je gewoon altijd zo open en eerlijk bent! En vooral dat relativeren werkt voor mij om weer uit mijn dipje te komen..

 17. Bianca Schrijft 24 november 2015 / 10:34

  Het is bijzonder hoe jij je overal door heen bijt. Daar kunnen veel mensen wat van leren. Toch blijft het altijd lastig om jezelf in andermans schoenen te plaatsen. Jezelf overgeven is een dingen die ik moet leren, maar wat wil. Zou me eigenlijk op dit moment ziek horen/kunnen melden, maar mijn plichtsbesef is te groot. Ga dus wel werken, met als gevolg dat ik vanavond wederom als een zombie op de bank lig.

 18. Esther - simpelleven.nl 24 november 2015 / 10:35

  Mooi geschreven Lisanne! En juist eraan toegeven is volgens mij het beste wat je kunt doen. Als je je alleen maar blijft verzetten word je daar super moe van en ga je over je eigen grenzen! Ik vind het ook leuk om te lezen hoe je dat doet, want ik doe dat dus precies hetzelfde! Eerst de dingen doen (als het gaat) die echt moeten en dan er helemaal aan toegeven zodat ik weer bij kan tanken!
  Doe rustig aan!!

 19. Irina 24 november 2015 / 10:49

  Ik probeer ook zo veel mogelijk naar mezelf te luisteren. Als ik me niet fijn voel ga ik vaak lekker ontspannen in bad zitten met een goed boek; en dan hoop ik dat ik me de volgende dag weer wat beter voel. Vaak is dat ook wel het geval.

 20. Nina 24 november 2015 / 10:57

  Lief zijn voor jezelf is zo belangrijk! Ik snap heel goed dat jij er soms beter aan doet om er aan toe te geven. Ik doe dat vaak ook, en dan hoop ik dat morgen een betere dag wordt.

 21. Vivian 24 november 2015 / 11:44

  Vooral het houden van die hoop dat het weer over zal gaan en beter zal worden is heel belangrijk, net als er gewoon aan toegeven: een beetje zielig zijn mag soms best en daar herstel je uiteindelijk veel beter en sneller door.

 22. Eline 24 november 2015 / 12:01

  ik ga bij een dipje altijd naar hele foute vrolijke muziek luisteren. Denk aan im a survivor van destinys child 😀

 23. Nathalie 24 november 2015 / 12:17

  Wat mij het meeste helpt is om te weten dat geen enkele dag verloren is. Geen enkele stap is te klein dat het niet zou tellen. Dus elke stap vooruit, is weer een vooruit. Is een dag op een gebied minder productief geweest. Dan heeft het je op een andere manier wel weer tot nieuwe inzichten gebracht die waardevoller zijn en je vooruit helpen met je genezing.
  En wat ik doe, inderdaad ook gewoon dat stapje terug en eraan ‘toegeven’.
  Dat helpt vaak stukken beter dan ertegen willen vechten. En daar win je uiteindelijk meer mee.

  Ik ga dan graag iets doen om te ontspannen. En mag me dan slecht en ontmoedigd voelen. Een paar uur erna voel ik me al snel meer in een dip. Kan ik beter dealen met de tegenslag.

  • Nathalie 24 november 2015 / 12:21

   Meer=minder 🙂

 24. Simone 24 november 2015 / 12:24

  Dit lijstje had ik zelf kunnen schrijven. Precies wat ik ook doe. Gek genoeg werkt dat gewoon het beste voor mij!

 25. Naomi 24 november 2015 / 13:08

  Relativeren is inderdaad een goede! Ik denk altijd maar. Oke morgen is het weer beter!

  x

 26. Vandaagismooi.nl 24 november 2015 / 15:16

  Heel goed geschreven en zo ga ik eigenlijk ook met alles om. Ook nog een goed iets is om je te focussen op het positieve indien je ook maar iets positiefs aan je dip kan vinden.
  Ik ben nu gigantisch grieperig en echt nergens toe in staat behalve liggen en zitten met een deken om me heen, maar kom nu wel aan mijn blogwerk toe… toch weer een voordeel. 😉

 27. Ise 24 november 2015 / 17:38

  Lekker van je af schrijven! Dat is wat ik vaak doe. Hopelijk heeft het bij jou ook geholpen 🙂

 28. Angelique 24 november 2015 / 17:56

  Lieve Lisanne, ik heb je al eerder een tijdje gevolgd, maar door enorme drukte op m’n werk en reis naar het buitenland heb ik een heel stuk gemist. Ik begon terug te lezen en ik schrok echt toen ik las dat het uit was met Tim. Ik dacht echt; oh nee he, van alle dingen, alsjeblieft niet dat ook nog eens! Je steun en toeverlaat! Maar je zou uiteraard Lisanne niet zijn als je zo ongelofelijk goed kan relativeren en overal lichtpuntjes ziet. Echt enorm respect hoe je daar mee om bent gegaan! (ik heb een jaar in een extreem diep dal gezeten, nadat het uit ging met mijn vriend). En nu lees ik op je blog dat het echt al zo goed met je gaat. Met de break-up, maar ook met je gezondheid. Wat ik me meteen afvraag; kan het niet meer weer “gewoon” aangaan met jou en Tim? Nu hij zich niet meer zoveel zorgen hoeft te maken over je gezondheid als voorheen? Ben benieuwd hoe jij dit ziet. Ik hoop natuurlijk op een extreem happy end 😉 Ik gun je echt het allerbeste! Liefs

  • Lisanne 24 november 2015 / 19:43

   Bedankt voor je lieve comment <3

   Haha nee, helaas. Tim heeft op het moment alweer een nieuwe vriendin! Zou ook niet terug willen naar hoe het was, achteraf gezien was dat ook niet zo goed voor mijn gezondheid.

   • Mandy 25 november 2015 / 00:15

    Wow Lisanne wat naar, zo snel dat hij alweer een nieuwe vriendin heeft. Hoe ga je daarmee om?

   • Angelique 25 november 2015 / 12:01

    Ah dat meen je niet… dat is ook snel gegaan zeg! Dat hij daar nu al aan toe is?! Echt super knap in ieder geval hoe je met alles om gaat!

 29. Jeanine 24 november 2015 / 20:00

  Heel erg goed van je dat je op zo’n moment kunt relativeren, Lisanne. Dat zou ik zelf nou nog wel wat meer mogen doen. Je geeft handige tips! 🙂

 30. Liz 24 november 2015 / 21:33

  Als ik een dipje heb, probeer ik meestal afleiding te vinden. Heb ik lichamelijk een dipje, dan probeer ik te lezen of film te kijken vanuit bed. Een mentaal dipje ga ik nog het beste tegen door iets actiefs te doen – was strijken en vouwen ofzo.
  Relativeren kan ik helaas niet zo goed als jij. 🙂 Dat hoop ik ooit nog te leren.

 31. Annelies 24 november 2015 / 21:53

  Iedereen heeft regelmatig wel eens een dipje denk ik. Dan probeer ik buiten te komen en tijd met familie of vrienden door te brengen. Dan vergeet ik meteen weer waarom ik ook alweer in een dipje zat 🙂

 32. Anouk 25 november 2015 / 11:19

  Ik nestel me heerlijk in bed met een lekker boek of leuke serie haha!

 33. Juudith 26 november 2015 / 10:33

  er aan toegeven en lief voor jezelf zijn is wat mij betreft de beste! Even lekker me time!

 34. Linda 29 november 2015 / 14:33

  Relativeren doe ik ook altijd. Inderdaad precies die vraag: is het echt zo erg? En dan ga ik nadenken en dan valt het allemaal wel mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.