Dit is hoe we een huis kochten in Alkmaar – dit was ons eisenlijstje

In 2023 kochten Bernard en ik samen een huis! Waarom kochten we een huis in Alkmaar? En wat was ons kopen-zonder kijken eisenlijstje? Ik deel het met je in deze blogpost.

Foto door Tierra Mallorca via Unsplash

Waarom in Alkmaar?

Bernard woonde in Rotterdam, ik in Den Helder. Bernard werkt ook in Rotterdam, dus daar had hij een kamer waar hij woonde. In het weekend kwam hij naar mij toe in Den Helder.

We wilden wel samenwonen, dus we keken af en toe wel naar huizen in Alkmaar, maar we wisten nog niet zeker of we ook nú wilden verhuizen. Ik woonde erg fijn in Den Helder namelijk.

Het dilemma was: gaan we nu samenwonen, nu Bernard nog 1,5 jaar met zijn promotieonderzoek bezig is en nog 1,5 jaar zekerheid heeft over een baan, of doen we het wanneer hij een baan heeft gevonden ná zijn promotieonderzoek en hij daar een intentieverklaring kan krijgen van zijn toekomstige werkgever? Voor de hypotheek was dat uiteraard nodig. Dan waren we zo 3 jaar verder geweest.

Dat was een beetje het vraagstuk. We besloten te blijven kijken naar huizen en te kijken of er iets op ons pad kwam.

Bernard wilde in elk geval in Alkmaar wonen, dichterbij zijn werk. En dat begrijp ik en wilde ik ook wel. Ook in de toekomst zat er geen baan in in de buurt van Den Helder voor hem, dus in Den Helder blijven zat er sowieso niet in.

Eisen voor ons huis in Alkmaar

Als ik dan ging verhuizen, dan waren er wel een aantal eisen waaraan het huis moest voldoen. Dus… hier komt mijn kopen-zonder-kijken lijstje, hahaha.

Genoeg slaapkamers zodat we allebei een kantoortje konden hebben (3 slaapkamers)

We wilden eigenlijk allebei wel een kantoortje hebben om thuis te kunnen werken. Dus in totaal hadden we 3 slaapkamers nodig.

(Erg) dichtbij een supermarkt en het liefst nog meer winkels

Dit is misschien wel de moeilijkste eis (in kopen-zonder-kijken zouden we afgemaakt worden, haha), maar in Den Helder woonde ik misschien anderhalve minuut lopen bij de AH vandaan, en dan was je in het centrum en kon je overal heen. Dat is voor mij geweldig, want ik kan niet fietsen en ben niet veilig in het verkeer (dus ook andere hulpmiddelen die je makkelijker en sneller laten verplaatsen zijn niet geschikt voor mij). Oversteken vind ik ook erg lastig, dus er kan geen drukke oversteekplaats zonder stoplicht of zebrapad zijn.

Zo dichtbij als in Den Helder zou wel heel uniek zijn (zeker in combinatie met de volgende wens), maar loopafstand van een winkelcentrum stond eigenlijk wel op het verlanglijstje.

Een rustige omgeving

En terwijl we dichtbij een winkelcentrum wilden zitten, wilden we ook rust! Gewoon dat het stil is als je in de woonkamer zit of in bed ligt. Dat vinden we (vooral ik) fijn. Het lijkt me verschrikkelijk om de hele dag te moeten dealen met geluiden.

Dat is ook meteen de reden dat we op zoek gingen naar een eengezinswoning en geen appartement.

Betonnen verdiepingsvloer

En ook de reden dat we moesten zoeken naar een huis uit de jaren tachtig of nieuwer, deze huizen hebben namelijk vaak betonnen verdiepingsvloeren in plaats van houten. Een gemiddeld mens heeft dit verschil misschien helemaal niet door, maar ik ben dus erg gevoelig voor geluid. Met een betonnen verdiepingsvloer hoor je veel minder (of niet) als er bijvoorbeeld iemand op de verdieping boven je loopt. Het is heel prettig om rekening mee te houden als je dus liever niet een erg gehorig huis wilt.

Zo dicht mogelijk bij de snelweg

En voor Bernard was het belangrijk om snel op de snelweg te zijn. Alkmaar is geen kleine stad en qua verkeer best druk. Het zou dus kunnen dat je in Alkmaar aankomt en nog twintig minuten onderweg bent om door de stad heen naar je huis te komen. En dat wil je natuurlijk niet als je al meer dan een uur onderweg bent vanuit Rotterdam.

We wilden daardoor het liefst in Alkmaar-zuid wonen. Ik denk dat we voor het centrum op loopafstand wel een uitzondering hadden gemaakt, maar vind maar eens een nieuwe (voor ons betaalbare) eengezinswoning in het centrum. Dat werd hem natuurlijk niet, haha.

Hoe we dit huis gevonden hebben

Met deze eisen een huis vinden is een behoorlijke uitdaging, dat snap je. We verwachtten dus ook niet dat er snel iets te koop zou komen dat bij ons zou passen. Elke dag keken we even op Funda (samen met mijn broertje en ouders), om te kijken of er iets online kwam.

Toen vorig jaar het huis te koop kwam, 3 minuten wandelen bij een winkelcentrum vandaan en voldeed verder aan alle eisen, móesten we wel gaan kijken. Na onze vakantie in Duitsland reden we alvast even langs het huis en zeiden we tegen elkaar: hoe geweldig zou het zijn als je naar huis rijdt na een vakantie en gewoon nu al thuis bent? Naar Den Helder was het nog 45 minuten rijden.

Later die week zijn we gaan kijken, en nog eens en nog eens. En uiteindelijk hebben we het gekocht! Nu we erop terugkijken was het ook een erg goede keus, want ik denk niet dat er snel een soortgelijk huis te koop komt. Tot nu toe in elk geval niet echt, toevallig in ons buurtje eentje vorige maand.

DELEN:

3 reacties

  1. Lija 22 december 2023 / 11:13

    Leuk om deze inkijk in de zoektocht te lezen!

  2. Dario 22 december 2023 / 23:24

    Leuk artikel en mooi om te lezen dat jullie een mooi huis hebben gevonden!

  3. Naomi 23 december 2023 / 10:42

    Wat leuk, deze blog. Je eisenlijstje zou inderdaad bij kopen zonder kijken worden afgeschoten, maar het is dan toch maar mooi (en ook nog zelf;)) gelukt. Ik ben net als jij gevoelig voor geluiden, dus die eis van een betonnen verdiepingsvloer snap ik wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.