Dom, blond of allebei?

Ik zal het eerlijk toegeven: Soms kom ik een beetje dom over. Door mijn extreme vermoeidheid ben ik misschien ook wat minder inteligent geworden (kan dat wel, minder inteligent worden?). Stiekem ben ik best een slim meisje, het komt er alleen niet meer uit. Ben ik nu gewoon dom of hoe zit dat?


Via weheartit.com

In de onderbouw op het Vwo ging alles me vrij gemakkelijk af. Ik haalde, vergeleken met de rest, gewoon goede cijfers. Toen we in de 3e klas de DAT test hadden kwam dit er ook uit, ik was slimmer dan de gemiddelde Vwo-er. Terwijl ik tijdens die test al het concentratievermogen van een koe had. Best goed gedaan van mezelf.

Maar nu zit ik in Havo 5, ben al 2 keer blijven zitten en snap soms geen snars van de lesstof. Door klasgenoten en veel andere mensen wordt er dan ook vaak meteen het stempeltje “niet zo slim” op mijn voorhoofd geduwd. Maar wie weet zit er in mij nog steeds wel dat slimme meisje.

Doordat iedereen meteen een mening heeft over mij en het feit dat ik 2 keer ben blijven zitten, speel ik dit een beetje mee. Wanneer iemand mij dom noemt hierdoor vind ik het niet fijn om meteen heel erg serieus te gaan uitleggen hoe het komt dat ik een beetje dom ben. Daarom speel ik het spelletje lekker mee en gedraag ik me ook als een dom blondje. Ik stel domme vragen, geef domme antwoorden en zeg regelmatig ‘echt?’ op de meest stomme opmerkingen.

Maar ben ik nu gewoon dom, doe ik alleen alsof, of allebei? Wat ik zelf denk? Ik ben niet dom, mijn slimme kanten komen gewoon niet meer naar buiten. En ik speel wel het domme blondje. Maar ondertussen vind ik rood haar veel mooier dan blond.

12 reacties

 1. Lieke 26 februari 2011 / 09:08

  Ik denk dat je misschien inderdaad ‘dommer’ voordoet, je bent heus nog wel slim alleen kan het er niet uit komen.

 2. Sanne 26 februari 2011 / 10:40

  Er mist een ‘l’ bij intelligent, sorry dat ik dat weer moet zeggen :$ Maar je bent echt niet dom hoor 🙂 Dat is vast niet zomaar verdwenen 🙂

  • Sanne 26 februari 2011 / 10:59

   Mh shit, ik hoop niet dat je je nu heel kut gaat voelen door wat ik zei, want dat is niet de bedoeling! Een beetje stom van me om zoiets bij zo’n stukje te zeggen… Voel me wel een beetje lullig, maar ik kan het toch nooit laten er iets van te zeggen :$ Heel irritant. Ik maak zelf ook genoeg fouten hoor!

   • Lisanneleeft 26 februari 2011 / 22:22

    Hahaha, geeft helemaal niet hoor! Vind het alleen maar fijn als je zulke foutjes even doorgeeft 😀

    • Sanne 26 februari 2011 / 22:52

     Haha oké, gelukkig maar! 😀

 3. Lesley 26 februari 2011 / 14:12

  Ik leef met je mee Lisan. Ik kon vroeger ook heel goed leren en ik kon mij ook goed concentreren in de les. Maar sinds een jaar geleden gaat dat allemaal veel slechter. Ik moet veel meer leren dan normaal gesproken en haal toch slechtere cijfers dan eerst. In de les voel ik mij af en toe ook wel eens dom als mensen mij wat vragen en ik er geen antwoord op weet.
  Ik denk dat dat komt door de dingen die je meegemaakt hebt. Je bent moe en lusteloos en wilt wat andere dingen aan je hoofd hebben dan school of andere nare dingen. Daarom doen we juist vaak mee met de leuke dingen, zoals uitgaan :D, terwijl sommige mensen juist willen dat je aan je school gaat. Maar waarom zou je nog meer doen aan school dan eerst, want vroeger ging het toch ook goed? Tja het is oneerlijk, ik weet het. En de mensen om je heen weten echt wel dat je je uiterste best doet om goede cijfers te halen en te slagen dit jaar. Maar als het nu even niet lukt, dan lukt het niet. Maar het komt altijd goed, of we nou slagen of niet, wij komen er wel! Toch Lisan?!

 4. Nathalie 26 februari 2011 / 18:40

  Herken ik he-le-maal! Gelukkig ben ik erachter gekomen dat het stagneren van mijn studie helemaal los staat van mijn intelligentie.

 5. Jen 26 februari 2011 / 20:02

  Ik heb net al je oude blogpost gelezen en wat ben jij een positieve meid! Ik zit al een hele poos in een moeilijke periode en weet het vaak niet meer. Als ik jouw blogposts dan lees, weet ik dat ik ook positiever kan gaan denken! Je blijft positief, ondanks de ziekte die je hebt en daar heb ik echt respect voor.

 6. Patty Golsteijn 27 februari 2011 / 01:21

  Ik heb 5 jaar lang op het vwo gezeten en mocht daarna niet over, omdat ik punten tekort kwam. Uit eigen keuze ging ik naar de havo, omdat ik geen zin had om nog 2 jaar op school te zitten.
  Ik snapte er ook niet veel van, maar las 1 x de lesstof en haalde een voldoende, ik kon waarschijnlijk ook goed gokken. Zo kwam ik er makkelijk vanaf en had ik genoeg tijd voor leuke dingen.
  En als belangrijkste: ik was niet iemand die leerde uit boeken en wilde luisteren. Ik wilde doen. Mijn topcijfer haalde ik voor drama. Eindelijk kon ik doen.
  En nog steeds voelt dat zo.
  Trek je er vooral niet teveel van aan. Cijfers zijn ook maar cijfers, school is ook maar een systeem. Het zegt werkelijk niks over je intelligentie.
  Wie weet waar de zogenaamde slimmeriken in je klas staan over 5 jaar? Als marketingmanager werken ze zich uit de naad voor een gigabedrijf, van 9 tot 5, voor een te laag salaris. En jij bent een beroemd schrijfster die haar geld verdient met elke dag een uurtje blogposts schrijven over haar dagelijkse leven, omdat ze besloot zich niks aan te trekken van de rest en lekker haar eigen gang ging. 🙂

 7. ioon 27 februari 2011 / 09:24

  Ik maak het onderscheid tussen dom, mensen die echt niks snappen van de meest simpele dingen, en niet snugger, mensen waarbij het kwartje er iets langer over doet om te vallen.

  Bij niet snugger heb ik het over mensen die makkelijk voor de gek te houden zijn. Die je een oor aan kunt naaien en die vaak ‘echt??’ zeggen. 😉 Mijn Havo en VWO klas zat er vol mee. 😉

 8. Floor 27 februari 2011 / 15:30

  Je kunt ook gedemotiveerd worden, daar worden je prestaties ook minder van. En probeer je niet dommer voor te doen dan je bent.. BE YOURSELF! Succes!

 9. Debby 27 februari 2011 / 15:56

  Hmm ik denk niet dat je dommer of minder intelligent bent. Je mist door je vermoeidheid heel veel lesstof dus het is helemaal niet raar als jij maar 10% meekrijgt waarbij de rest voor de volle 100% aanwezig is.. toch? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.