Een beter Nederland? Stem op mij!

Vroeger leek het me wel wat, de politiek in. Ik had altijd mijn woordje wel klaar en daarbij was ik er ook heilig van overtuigd dat mijn manier van denken ‘de juiste’ was. Dat zijn al twee eigenschappen die goed van pas komen in de politiek…

Vandaag heb ik spijt dat ik het niet heb gedaan, want ik kan niet kiezen. Er is geen enkele partij waarmee ik het volledig eens ben. Sterker nog; er zijn misschien 3 punten die ik echt heel belangrijk vind, maar geen enkele partij is het met me eens. Maar hoe zou politieke partij Lisanne erover denken?

In theorie zal het perfect werken, maar in de praktijk. Ik neem jullie vandaag mee in mijn politieke droomwereldje!

Alle zieken worden herkeurd

Hieraan stoor ik me zo erg. Mensen die wel kunnen werken, of nog (fulltime) naar school gaan en een vette uitkering ontvangen. Ik weet dat sommige mensen het zo hard nodig hebben en die zijn de dupe van de mensen die op hun dikke kont zitten en niet willen werken.

Herkeuren en echt goed controleren dus.

Andersom is het helaas ook zo: er zijn veel mensen met niet-erkende ziekten die echt ziek zijn, het ontzettend hard nodig hebben, maar geen financiële hulp krijgen. Word er een beetje treurig van soms, hoe scheef het verdeeld is.

Je moet doen wat je kunt doen

Ook is het op dit moment zo dat veel mensen die een uitkering ontvangen, geen baan kunnen vinden. Deze mensen raken soms in een sociaal isolement, raken hun ritme kwijt, waardoor hun gezondheid slechter wordt (= meer zorgkosten).

Ik vind dat iedereen die het kan, ook als het maar om 1 uur per week gaat, moet werken. Gewoon, omdat het goed voor je is. Ik weet als geen ander hoe het is om thuis te zitten en daar word je echt niet beter van. Niet voor iedereen is er een geschikte job te vinden, maar iets in de trant van vrijwilligerswerk kan vaak wel. Ik vind dan ook dat iedereen met een uitkering, waarvoor het verantwoord zou zijn, dit zou moeten doen.

Natuurlijk is het echt de bedoeling dat je hier als mens beter van wordt, van te veel uren werken word je als chronisch zieke ook niet beter. Zoals ik al zei: lekker in de praktijk toepasbaar zo hihi (not)

Meer belasting op ongezonde producten

Als je gezond wilt leven moet je hier veel (geld) voor over hebben. Gezonde producten zijn duur en de Nederlander wordt hierdoor dus niet echt gestimuleerd om gezond te leven. Daarentegen koop je voor een prikkie de meest ongezonde troep die je je maar kunt bedenken.

Mijn oplossing? Hogere belastingen op ongezond en minder op gezond.

Geen boetes, maar beloningen

Een langstudeer-boete, boete als je door rood rijdt. We worden aan alle kanten bang gemaakt met dingen die we zouden moeten betalen.

Werkt het niet veel beter wanneer je meer belasting vraagt, en vervolgens een deel terug geeft als alles wel goed gaat? Volgens mij werken onze hersenen beter op deze manier. Dus… geen lang-studeer-boete meer, maar een kort-studeer-beloning.

Ik denk dat ik partij linksrechts moet oprichten

Ik ben eigenlijk heel erg voor gelijkheid en de mensen die het nodig hebben helpen. Maar doordat dat gewoon niet werkt in ons systeem… Ik vind dat je harde werkers belonen en korten op de profiteurs, maar helaas is het zo simpel toch niet in de praktijk, haha.

Mijn ervaringen met het UWV en mijn ervaringen met mensen die geld krijgen terwijl ze het niet nodig hebben hebben hiervoor gezorgd. Jammer…

Ik weet dat sommige van mijn punten echte hocus-pocus zijn en dat het maar goed is dat ik niet in de politiek zit 😀 (ook het onderbouwen zal een ramp worden) Waar stem je op? Wat is wijsheid? Wanneer verdient een partij jouw stem, wat vind jij belangrijk? En waarop stem jij vandaag?

DELEN:

29 reacties

 1. lifesplash 12 september 2012 / 07:48

  Sommige dingen van jou zijn wel een beetje onrealistisch, haha maar de ideeën vind ik zo slecht nog niet! Ik zelf stem niet haha, tenslotte vind ik alles rondom de politiek nog best ingewikkeld.

 2. Hester 12 september 2012 / 08:15

  Ik ben blij dat ik nog niet hoef te stemmen, ik heb ook werkelijk waar geen idee wat alle partijen vinden. Ik snap al het bovenstaande wel, maar de praktijk is helaas veel lastiger!

 3. Johanne 12 september 2012 / 08:48

  Leuk artikel en leuke, goede ideeen heb je haha!
  Sinds dit jaar vind ik alles rondom de politiek best interessant, ik dacht altijd dat het veel te ingewikkeld voor mij was, maar als je je er een beetje in verdiept is het meer een soort van uitdaging om het te begrijpen!(:
  Ik moet zelf nog een jaartje wachten met stemmen, maar als ik op dit moment zou mogen stemmen zou ik voor de VVD kiezen..

 4. Petra 12 september 2012 / 08:52

  Met een aantal dingen ben ik het wel met je eens! Vorige keer heb ik op internet een aantal punten opgezocht en op basis daarvan mijn vader voor me laten stemmen op Groenlinks. Ook deze keer stem ik links, op basis van de stemwijzer en een beetje research. Gisteren heb ik een debat gezien en het erover gehad met vrienden. Ik weet dat ik nu meer de politiek ga volgen, zodat ik volgende keer een écht goede keuze kan maken. Het is voor mij geen optie om niet te stemmen, als je niet stemt mag je niet klagen ook.

 5. My thoughts words and life 12 september 2012 / 08:58

  Ik ben met heel veel met je eens, maar wat betreft vrijwilligers werk wil ik er toch even op inhaken.
  Je wilt namelijk niet weten hoe vaak ik dat geprobeerd heb. Maar vergis je niet, dat vrijwilligers werk vaak zwaar werk is! Dat is dus niet voor iedereen geschikt.

 6. Nikita 12 september 2012 / 09:14

  ik woon in BE dus ik moet vandaag niet stemmen, pas in oktober

 7. me 12 september 2012 / 09:18

  Beetje kort door de bocht aangezien de WAO een paar jaar terug nog helemaal op de schop is gegaan en alle mensen daarin nogmaals zijn gekeurd volgenbs hele strenge eisen die nu overigens in de WIA ook worden toegepast. Je doet een beetje alsof het een luilekkerland is terwijl dat toch echt niet zo is. Verder denk ik dat je beter gezonde voeding betaalbaarder kan maken dan nog eens de prijzen te gaan verhogen voor ook nog andere produkten. Ik zou verder rijk worden als ik een beloning kreeg bij alles wat ik goed doe hahaha….helaas is je plan onrealistisch, zeker in deze tijd dus we zullen wel altijd boetes blijven houden.

  • Lisanneleeft 12 september 2012 / 12:56

   Ik weet dat het geen luilekkerland is hier en dat het inderdaad steeds strenger wordt. Maar (vooral in de wajong) zijn er nog veel mensen die eigenlijk geen uitkering nodig hebben, terwijl anderen die het wel nodig hebben het nu niet meer krijgen. Erg scheef verdeeld, vind ik!
   Ik ken zelf vooral mensen die profiteren van wat hier in Nederland allemaal wel niet mogelijk is, vandaar mijn (voor jou rare) kijk op dit gedeelte!

   En zoals ik al schrijf, je betaalt meer belasting, maar als je dingen goed doet, krijg je dat terug. Dan zou je dus op hetzelfde bedrag uitkomen uiteindelijk 😛

   • Annika Korving 12 september 2012 / 20:31

    Ik ben het met je eens dat heel veel mensen een Wajong krijgen terwijl ze het niet nodig hebben. Maar het probleem is (en dat weet je zelf ook wel) dat je lichaam het ene moment wel iets kan en het andere moment niet. Je moet je Wajong aagevraagd hebben voor je 18de, anders krijg je hem helemaal niet meer. Dus als je voor je 18de weet dat je zulke moment heb zal je hem aanvragen dat daarna blijkt dat je hem niet nodig heb (en dat duurt 5 jaar) dan ben je hem kwijt.

    Opzicht ben ik het wel met je standpunt eens maar op het gebied van de Wajong niet. Want Wajongers zijn meestal mensen die veel meer willen dan andere mensen (en dat bedoel ik niet lullig voor de niet Wajongers onder ons) wij willen ons zelf redden maar weten dat als het even niet gaat we dus geen steun meer kunnen verwachten als we het niet op tijd hebben aangevraagd.

    • Annika Korving 12 september 2012 / 20:32

     Het staat een beetje verkeerd. Ik ben het met je eens over de uitkeringen in het algemeen niet met de Wajongers. Maar misschien had je dat wel begrepen.

 8. Nicolien 12 september 2012 / 11:17

  Ik stem SP, omdat zij toch het beste voor studenten zijn 🙂 Ja en ik als student, dan ga ik natuurlijk niet stemmen voor een langstudeerboete of dat de basisbeurs wordt afgeschaft!

  • Lieske 12 september 2012 / 12:00

   Ik heb vanochtend ook SP gestemd omdat ik gewoon voor meer gelijkheid ben. Ik ben het ook met geen enkele partij 100% eens, maar volgens mij zul je die ook nooit vinden, iedereen, elk afzonderlijk persoon heeft weer een andere mening, en dan zou je dus zo’n 16,5 miljoen ‘partijen’ in de regering hebben, en dat kan natuurlijk niet. Met de SP ben ik het op dit moment het meeste eens, ook omdat ik vind (en dat vind ik al heel erg lang) dat het allereerste wat aangepast moet worden (volgens mij is de helft van de financiële crisis dan al opgelost {en dan vooral op het punt dat je dan al heel veel geld bij elkaar hebt, en niet op andere punten hoeft te bezuinigen}) de verschrikkelijk hoge bonussen die worden uitgedeeld. Zelfs als iemand bij de bank wordt ontslagen omdat hij geld verduisterd heeft en allemaal slechte dingen heeft gedaan, dan krijgt hij nog een paar miljoen als bonus mee omdat hij het de rest van de tijd wel ‘erg goed’ heeft gedaan. Dat vind ik zo schandalig, en dat kun je niet maken tegenover de rest van het volk, vind ik. Omdat deze mensen nog miljoenen aan bonussen meekrijgen, moet er blijkbaar bezuinigd worden op de zorg, het onderwijs, en mensen die het juist eigenlijk niet kunnen missen. Vandaar mijn keuze voor SP, ookal ben ik het niet met alles van ze eens.

   En nog even verder over het artikel, met veel dingen ben ik het wel met je eens, ook over die langstudeerboete, en ik vind zeker dat gezonde voedingsmiddelen goedkoper moeten worden. Ik wil heel erg graag gezond eten, maar als ik nu moet kiezen tussen biologische plantaardige yoghurt (van 3,60) of een gewoon pak yoghurt (voor 1,20), dan kies ik 3 van de 4 keer voor de laatste, omdat het gewoon zo ontzettend veel geld kost om echt gezond te leven, en dat vind ik zonde. Ook ik heb af en toe gewoon ontzettend zin in een BigMac, maar ik wil daar dan best wat meer voor betalen, die paar keer per jaar, en verder gewoon heel gezond eten, dat is voor mezelf ook veel beter, en dan voel ik me ook beter, alleen jammer dat je ondertussen heel rijk moet zijn om alles gezond te kunnen doen.

 9. Eva 12 september 2012 / 11:18

  Ik heb ook heel sterk een mening over hoe het zou moeten en geen enkele partij past daar perfect bij. Maar ik vrees dan ook een beetje dat het kostentechnisch ook gewoon niet haalbaar is, veel van jouw punten (herkeuring) vallen daar ook onder. Het lijkt me dan ook erg lastig hoor, als je zelf je idealen hebt en je daarvoor wilt vechten maar dat het qua kosten niet lukt. Politiek is dus niks voor mij 😉

 10. Jessica 12 september 2012 / 11:21

  Ik vind het stemmen zeker belangrijk. We hebben de mogelijkheid om nu invloed (al is het maar een beetje) uit te oefenen op de manier waarop onze regering er uit komt te zien. Dus mag je stemmen, laat vandaag van je horen! In zoveel landen mogen de inwoners (of alleen de vrouwen) niet eens stemmen, daarom vind ik het zonde als je geen gebruik maakt van dit recht. En als je het echt niet weet of het met niemand eens bent, stem dan blanco. Dan laat je toch wat van je horen.

 11. Sophie 12 september 2012 / 11:45

  Even off topic.. Ik zag op twitter dat je je enige opdrachtgever kwijt bent… Hoe komt dat opeens? Dat is toch dat Belgische bedrijf waar je zo enthousiast over was?

  • Lisanneleeft 12 september 2012 / 12:57

   Was een inschattingsfout van hun kant. Jammer, maar niets aan te doen!
   Het is wel weer een leuke uitdaging om op zoek te gaan naar iets anders! 😀

 12. Lydia 12 september 2012 / 11:55

  Ik kan je geruststellen; die eerste twee punten, die zijn al in werking getreden! Althans, van wat ik in mijn gemeente heb gezien. (Zieke) mensen met een uitkering worden elk jaar opnieuw herkeurd om te zien of hun situatie al zodanig verbeterd is dat ze weer een beetje kunnen werken. En zij die weer een beetje aan de slag kunnen, komen eerst terecht in een re-integratietraject waarbij ze vrijwilligerswerk doen en langzaam weer een werkritme en -ethiek opbouwen.

  (Als je ziet dat mensen frauderen met hun uitkering, dus bijvoorbeeld arbeidsongeschikt zijn verklaard maar wel zwart bijverdienen, kun je een anonieme tip geven bij de Sociale Dienst. Dan sturen ze de recherche eropaf om de zaak te onderzoeken. Uiteraard alleen als iemand tegen de regels van de uitkering in gaat. 😉 )

  Verder ben ik het met je eens dat er weinig partijen zijn waar ik echt achter ga staan. Ik mis de nuance in de standpunten. Dusseh, de partij Lisanne? Misschien wel. 🙂

 13. Yvonne 12 september 2012 / 12:02

  Ik stem op de PvdD.
  Niet omdat ik ze aan de macht wil, maar omdat ik vind dat er veel meer aandacht moet zijn voor dierenwelzijn in de kamer.
  Tegenwoordig draait het alleen nog maar om de economie.
  Waarom vergeten ze de andere levensvormen?
  Waarom een megastal bouwen, Auswitch voor dieren.
  Geboren worden onder de grond, het enige moment dat je daglicht zal zien is wanneer je naar het slachthuis vervoerd wordt…
  Ik ben al lange tijd veganist, omdat ik het egt niet over mijn hart kan krijgen dat andere dieren voor mij zouden moeten sterfen, of dat kalfjes bij hun moeder vandaan worden gehaald omdat wij zonodig het melk zouden moeten hebben, waar we bovendien allemaal een lichte allergie voor hebben….
  Ik kan egt wel uren doorgaan haha maar ik denk dat je wel ongeveer snapt wat ik bedoel 🙂

 14. Ilse 12 september 2012 / 12:40

  Ik zit nog wel best wel te twijfelen wat ik ga stemmen, volgend jaar maar meer met politiek doen.

 15. Gerda 12 september 2012 / 13:00

  Hmm, met het eerste punt ben ik het maar gedeeltelijk eens. Ik zit op dit moment in de bijstand, omdat ik chronisch ziek ben en met de paar uur werk die ik per week doe niet genoeg verdien om maandelijks van rond te komen. Maar ik moet voor mijn uitkering zoveel regelen, zo vaak op gesprek komen, zoveel post doornemen, zoveel administratie bijhouden, zo vaak toestemmingen vragen of me melden, dat ik er niet echt gelukkig van word. Al mijn gaan en staan word gecontroleerd, de spaarrekeningen van mijn ouders en vrienden worden gecheckt. Als ik zou kunnen, had ik liever volledig mijn eigen geld verdiend. Dat zou vast een hoop minder stress opleveren.

  Er zijn ongetwijfeld mensen die onverdiend een uitkering ontvangen. Maar ik geloof niet dat mensen voor hun lol een uitkering hebben. ‘t Is namelijk niet bepaald een kwestie van lui achterover zitten en wachten tot je geld binnenkomt.

  • Lisanneleeft 12 september 2012 / 13:08

   Ik denk best dat er mensen zijn die voor hun lol een uitkering ontvangen. Heel lullig gezegd, maar als je niets/weinig mankeert is het al een stuk minder moeite om dat alles aan te vragen en des te leuker om elke maand een leuk bedrag op je bankrekening te zien verschijnen.

   Maar ik vind het wel heel vervelend dat al dat papierwerk en al die gesprekken op je pad komen wanneer het je niet meer lukt om te blijven werken.(alsof je dan nog energie over hebt daarvoor) Dat vind ik wel echt vervelend voor je, hopelijk is het gauw rond!

 16. Ise 12 september 2012 / 14:40

  Ik mag nog niet eens stemmen! Haha. Maar ik maak me er eigenlijk niet zo druk om, ik zou denk ik stemmen op degene die de langstudeerboete afschaft.

 17. Daniëlle 12 september 2012 / 16:01

  Ik heb gestemd op de VVD, omdat hun standpunten het meest overeen komen met wat ik in mijn hoofd heb. Ook niet alles was ideaal, maar dat is naar mijn mening bij geen één partij…

 18. Anouk 12 september 2012 / 18:20

  Door alle hectiek heb ik alleen gekeken naar de stellingen op StemWijzer en daar kwam Partij van de Toekomst uit. Dus ja, dat vond ik wel mooi zat. 🙂

 19. Mirthe 12 september 2012 / 20:40

  Wat grappig hoe eigenlijk alle verschillen in mening tussen ons verklaard kunnen worden door onze eigen ervaringen. Ik heb een andere kijk op bijvoorbeeld uitkeringen, bijvoorbeeld omdat ik verhalen ken van mensen waarbij de kinderen in het gezin niet werken omdat hun ouders anders geen uitkering meer ontvangen en niet rond kunnen komen of mensen waarbij de banen die ze zouden kunnen krijgen behoorlijk minder verdienen dan hun uitkering waarbij ze wel hun uitkering kwijt raken en in de problemen komen met ‘basisbehoeften’ zoals voeding, huur/elektriciteit, maar ook schoolreisjes van de kinderen. Veel dingen zijn op zo veel verschillende manieren te bekijken dat geen enkele partij genuanceerd genoeg en breed genoeg lijkt te kijken.
  Ik herken je probleem trouwens – geen enkele partij sluit volledig bij mijn mening aan, D66 misschien nog het meest – maar de marktwerking in de zorg vind ik dan al weer geen goed idee, dus daar houdt het al op! Gelukkig ben ik nog maar 16, haha.

 20. Roxanne 14 september 2012 / 11:12

  Ik vond het dit keer ook erg moeilijk om te kiezen op welke partij ik zou gaan stemmen. Voor mij gaat het niet alleen om het partij programma, maar ook het gevoel wat ik heb bij de lijsttrekker. Kunnen ze het waar maken? Komen ze goed uit hun woorden en geloof ik wat ze zeggen? Die combinatie was lastig deze keer. Uiteindelijk heb ik een keuze kunnen maken waar ik zelf achter sta.

  Het herkeuren van het UWV ben ik absoluut met je eens. Het is niet zo zwart-wit en het kan twee kanten op. Ik ken mensen met een uitkering die wel zouden kunnen, maar niet willen werken en die worden niet opgeroepen voor een keuring. Andersom ken ik mensen die willen werken en niet mogen en ook zij worden niet opgeroepen. Er wordt gewoon niets gedaan. Sinds er een nieuwe WAjong regeling is, worden mensen uit de oude regeling een beetje aan hun lot overgelaten. Ik zit in die groep. Ik wilde er graag uit, omdat ik weer wilde studeren. Dat kon ik volgens hen niet (dat werd aan de telefoon bepaald). Uiteindelijk heb ik toestemming gekregen om met behoud van mijn uitkering een aantal vakken op te pakken. Ik kwam erachter dat ze wel gelijk hadden. Het was te zwaar. Toch zet ik door. Ik kan niet werken naast mijn studie en alles moet in kleine stapjes, maar ik werd op dit moment 12 uur per week aan mijn afstudeerstage. Die gaat me een heel schooljaar kosten en dan mag ik hopelijk afstuderen! Ik ben heel blij dat het UWV en mijn opleiding me helpen om het toch te halen, want voor ik ziek was, had ik er al 2,5 jaar van mijn studie op zitten en het zou zo zonde zijn om hier niets meer mee te doen. Wat ik na mijn studie kan doen, zie ik dan wel weer. Ik hoop echt dat ik de energie heb om parttime te werken, zodat ik mijn handje niet meer op hoef te houden. Het is heel fijn om een vangnet te hebben, maar het doet ook iets met je zelfrespect. Ik vind zo’n uitkering even goed een belemmering als een uitkomst.

 21. Anne 19 september 2012 / 16:24

  Politiek!!! 😀 Waarom ben ik zo achter met blogjes lezen?

  Ik volg maatwerk onderwijs, gefinanierd door het UWV. Wij hebben op school allemaal terecht een Wajong uitkering en deze trajecten zijn voor ons de uitkomst, zodat we later (van een paar uur tot fulltime) kunnen werken en minder of geen uitkering meer nodig hebben. Ik denk dat dit ruimschoots de uitkering terugbetaalt die we nu nog volledig ontvangen. Maar mensen die nog thuiswonen, nauwelijks bijzondere kosten hebben en niet zelf in hun levensonderhoud hoeven voorzien? Die kunnen best met wat minder toe! En zo kijk ik kritisch naar mijn ‘eigen groep’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.