Een verkoopmakelaar kiezen, zo deden wij dat

Het kiezen van een makelaar die jouw huis gaat verkopen, dat is niet niets. Dat is om meerdere redenen, en die redenen zijn niet alleen financieel. Maar ook je stresslevel (een huis verkopen is stressvol) en het succes van de verkoop van je huis worden voor een groot deel bepaald door je verkoopmakelaar.


Foto door Laan Makelaars Den Helder

Den Helder is Amsterdam niet

Mijn appartement, en het huis van mijn vriend waren allebei in Den Helder. Den Helder is een kleine stad met relatief lage huizenprijzen. Over het algemeen zijn huizen niet in een keer verkocht. En overbieden is in Amsterdam eerder regel dan uitzondering, hier is dat precies andersom. Als je je vraagprijs krijgt ben je blij.

Hoe dan ook, het is niet zoals in de randstad dat men vecht om een huis, over het algemeen. Instapklare, relatief nieuwe woningen (en appartementen) komen wel in de buurt, maar als je je huis te koop zet heb je absoluut geen garantie dat er hordes mensen op af komen.

Dat betekent dat je van je makelaar andere dingen nodig hebt dan wanneer je bijvoorbeeld in Amsterdam verkoopt. In Amsterdam is het heel fijn als je een zo laag mogelijk percentage af hoeft te dragen aan je makelaar. Hoewel ik me daar niet in verdiept heb. De meeste huizen daar verkopen zichzelf wel, denk ik zo.

Je huis moet onder de aandacht gebracht

Zo gaat dat over het algemeen niet in Den Helder, het is belangrijk dat je huis onder de aandacht gebracht wordt.

 • Het is fijn als je makelaar aanwezig is op Facebook, bekijk de verschillende opties eens en vergelijk de pagina’s. Kijk ook zeker hoe vaak een huis gedeeld wordt en kijk naar de hoeveelheid reacties wanneer er een nieuw huis online komt.
 • Ook Funda is belangrijk, hoewel mensen die gericht zijn op het vinden van een mooie woning je woning toch wel vinden als je in Den Helder woont. Zó veel woningen staan er niet te koop. Maar hoe beter Funda ingevuld wordt, hoe beter hij zal scoren in zoekresultaten. Dit was bij ons niet zo heel belangrijk, maar als er veel huizen (in de prijsklasse van je huis) te koop staan kun je wel kijken naar welke makelaar het goed doet op funda.

Hoe wij hebben kunnen kiezen

Wij waren op zoek naar een woning voordat we onze huizen gingen verkopen. Er zijn niet heel erg veel makelaars actief in Den Helder, de belangrijkste hebben we volgens mij allemaal wel meegemaakt terwijl ze een huis probeerden te verkopen aan ons. Zo hebben we al een indruk gekregen van elke makelaar.

Zo hebben we ze online en offline met elkaar kunnen vergelijken en een keuze kunnen maken. Als fotografieliefhebber was de keuze niet heel moeilijk.

Foto door Laan Makelaars Den Helder

Huis in beeld

In onze zoektocht naar een nieuw huis was er iets dat ons opviel: de manier waarop huizen werden gefotografeerd. Dat is voor makelaars misschien geen hoofdzaak, maar als koper is de eerste indruk van een huis de foto’s die je kan zien. Daarna beslis je of je wel of niet gaat kijken.

In Den Helder was er één makelaar die, naar mijn mening, duidelijk de beste foto’s maakte. Het maakt niet uit op welk niveau dat is natuurlijk, maar je hebt vergelijkingsmateriaal van andere makelaars in de regio. Bij ons trokken steeds foto’s van dezelfde makelaar de aandacht terwijl we op zoek waren.

En niet onbelangrijk: toen we eenmaal bij een huis gingen kijken viel het zeker niet tegen.

Fotografie en styling

Achteraf gezien bleek deze makelaar als enige met een vaste fotograaf (als enige met spiegelreflexcamera) te werken. Ik denk dat het heel erg per regio verschilt hoe belangrijk dit is, maar hier worden dus vaak wat shots met een compactcamera gemaakt, en die worden gewoon voor Funda gebruikt.

Verder werkt de makelaar die wij kozen met een interieurstylist die, voordat er foto’s worden gemaakt, gaat kijken wat je het beste kan veranderen aan je huis voordat er foto’s gemaakt worden. Ook krijg je tips voor met de bezichtigingen. Dat is wel echt een toegevoegde waarde, vind ik zelf. Máár, als ik bij een andere makelaar had gezeten had ik nooit uit mezelf een interieurstylist gevraagd te helpen.

Uiteindelijk zijn we dus bij de makelaar terecht gekomen die er in deze regio bovenuit steekt qua fotografie (en blijkbaar ook styling, dit merkten wij eerst niet). Ik geloof dat beeld super belangrijk is, vooral als je zoiets belangrijks gaat verkopen.

Lijstje met belangrijke dingen waaraan de perfecte verkoopmakelaar aan moet voldoen

Natuurlijk zijn er meer dingen waarmee je rekening houdt bij het kiezen van een makelaar. De prijzen die gehanteerd worden, de manier waarop een makelaar overkomt, hoe het papierwerk geregeld wordt, of ze goed bereikbaar zijn, het zijn allemaal dingen waarnaar je moet kijken. Zo hadden wij interesse in een huis, maar kregen we de makelaar dagenlang niet te pakken (het huis was nog niet verkocht). Dat is bijzonder, toch?

Dat soort dingen merk je als je eerst als koper de markt op gaat. Voor de echte dingen waarmee je rekening moet houden, lijstjes met dingen waarop je moet letten, kan ik je niet helpen. Dat is niet mijn vak en ik weet zeker dat Google het je beter kan vertellen.

Dat lijstje heb ik niet voor je, sorry, haha.

Nu heb ik een heleboel tips gehad van de interieurstyliste, een heleboel zelf opgezocht en natuurlijk wist ik sommige dingen al doordat ik wel meer met fotografie heb gewerkt. En op Instagram kreeg ik veel vragen wat betreft tips voor de styling van je huis wanneer je het gaat verkopen. Die tips deel ik graag de volgende keer met je! Heb jij ervaring met het verkopen van een huis? Hoe koos jij een verkoopmakelaar? Of heb je nog andere tips om een keuze te maken?

DELEN:

5 reacties

 1. Naomi 27 juni 2019 / 18:47

  Vorig jaar had ik plannen om mijn huis te verkopen. Ik liet een makelaar komen om het te taxeren en vervolgens bleef het stil…en stil…en nog langer stil. Het rapport dat ik daarna kreeg (nadat ik erom had gevraagd) rammelde aan alle kanten en het huis was veel lager getaxeerd dan soortgelijke huizen in het appartementencomplex door andere makelaars. Kortom, toen heb ik geleerd kritisch te zijn. Daar had ik nooit zo over nagedacht van tevoren. Wat jij schrijft over iemand met goede foto’s vind ik ook heel belangrijk. Dat is toch een eerste indruk. Ik zag pas huizen op funda zonder foto’s. Ergens krijg ik dan al argwaan. Wat mag ik niet zien?

  • Lisanne 27 juni 2019 / 23:14

   Wij wilden inderdaad ook als taxateur een van de makelaars kiezen die veel tijd aan een bezichtiging met ons had besteed bij een huis dat we uiteindelijk niet kochten. Maar dat was wel echt twee keer een hele middag denk ik, dus we vonden het wel netjes om het bij hen te laten taxeren (voor de hypotheek enzo), zodat ze toch nog iets aan ons verdienden, haha. Hen kregen we ook niet te pakken. Ok, dan niet. Gaan we naar een ander… gemiste kansen!

   Waar we nu onze huizen hebben verkocht (en gekocht toevallig) zijn super flexibel en altijd bereikbaar, ondanks dat ze het mega druk hebben. Dat geeft echt een heel andere indruk, vind ik. Mijn huis moest vorige week ergens getaxeerd voor de nieuwe eigenaar, toen bleek dat we een sleutel misten van de berging. De makelaar had hem nog wel, die had ze toch niet meer nodig. Binnen 5 minuutjes stond hij voor de deur, mét sleutel. Dat soort dingen zijn toch wel heel erg prettig.

   Huizen zonder foto’s heb ik inderdaad ook gezien. Of met maar 1 foto. Dat snap ik niet helemaal, misschien dat daar iets achter zit? Dat is vaak ook bij makelaars waar ik nog nooit van gehoord heb, en dan kun je er op hun site ook nog eens niets over vinden. Ik snap het niet, haha.

 2. Audrey 27 juni 2019 / 19:48

  Spannende tijden! Ik snap wel dat je een goed gevoel kreeg bij deze makelaar. Zelf heb ik alleen pas een huis gekocht en daar ga ik voorlopig niet weg!

  • Lisanne 27 juni 2019 / 23:16

   Haha, dat snap ik! Ik hoop ook heeeel lang geen verkoopmakelaars meer nodig te hebben 😀 Nog gefeliciteerd met de aankoop van je nieuwe huis!

 3. Jacqueline 28 juni 2019 / 20:59

  Het is alweer 16 jaar geleden toen wij ons huidige huis kochten. Verder niet zo over nagedacht en we verkochten ons vorige huis via de makelaar van wie we ons huidige huis kochten. Niet de handigste keuze, want die makelaar was niet in dezelfde stad gevestigd. En toen moest je het net iets meer hebben van mensen die voor het raam bij een makelaar huizen bekijken ipv zoals nu via social media. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.