Bijslijpen, het enige goede voornemen!

Goede voornemens, hoeveel zijn die nog waard? Het zijn vaak lijstjes met dingen waarvan je weet dat je ze wil, maar ook weer niet zó graag dat je ze dat jaar ook echt gaat uitvoeren. Ik heb er maar eentje, maar wel een heel waardevolle. Eentje waarvan ik weet dat hij gaat lukken, fijne bijkomstigheid!

goede-voornemens-innerlijk

Flickr / Simon Chorley

Mijn voornemen van vorig jaar

Ik maak sinds ik blog elk jaar een lijstje met goede voornemens. Vorig jaar deed ik dat niet, omdat het zo slecht met me ging dat ik maar aan één ding wilde werken: mijn gezondheid, daar schreef ik ook een blogpost over.

Omdat ik niets anders meer kon en ook niets anders meer wilde. En nouja, het is gelukt, soort van. Het heeft geduurd tot in augustus, maar uiteindelijk kwam daar dus toch die positieve lyme test. Zo fijn!

Mijn voornemen voor dit jaar: een stukje bijslijpen

Op dit moment ben ik natuurlijk bezig met mijn behandelingen voor de ziekte van lyme en heb ik maar weinig invloed op de dingen die er in mijn leven gebeuren. Maar er zijn ook dingen waar ik wel invloed op heb: vooral op de dingen die ik denk, de dingen die zich in mijn hoofd afspelen.

Ik dacht dus dat ik geen goede voornemens kon maken (omdat mijn goede voornemens eigenlijk gewoon doelen zijn, omdat ik ‘voornemens’ zo slap vind, gedoemd om te mislukken ook). Misschien kan ik niet zeggen dat ik met mijn vrienden wil kunnen afspreken, naar het centrum wil kunnen wandelen en op vakantie wil, want dat zou ik op mijn lijstje willen zetten. Maar ik kan wel op een andere manier bezig gaan met mezelf. Een stuk minder concreet, maar dan nog.

Onlangs keek ik een video van Nicoline Smalbraak over vrijheid, dat was onwijs inspirerend, jammer genoeg is de video niet meer terug te vinden. Daarin zei ze het volgende:

‘Je bent nooit helemaal af. Een diamant kan op een gegeven moment wel optimaal geslepen zijn, maar een mens is dat eigenlijk nooit’

In een jaar kun je kijken naar concrete dingen als afstuderen, een baan vinden of de liefde van je leven ontmoeten. Dat zijn echte hoogtepunten, dat zal niemand ontkennen. Maar ook zonder die dingen kan een jaar nog heel erg waardevol geweest zijn, puur en alleen om wat er in je hoofd gebeurd is!

Bekijk de mooiste momenten tegenover de lessen die ik leerde in 2014. Die laatste zijn minstens zo waardevol als die eerste!

De mooiste versie van jezelf

Bestaat die eigenlijk wel? Ik denk het niet, vooral na het horen van het verhaal van Nicoline. Je kan wel een ideale versie van dit moment van jezelf hebben, maar misschien is jouw ideale versie over vijf jaar wel compleet anders. Elk jaar leer je weer een beetje bij, groei je weer een stukje, neem je de lessen die je hebt geleerd mee. Ook je omgeving verandert en je wordt eigenlijk constant gestimuleerd om mee te veranderen en in te spelen op de gebeurtenissen in je leven. En zo word je steeds een uitgebreidere of vernieuwde versie van jezelf!

Stil staan is nooit leuk, het gevoel hebben dat je stil staat al helemaal niet. Maar dat hoeft dus ook helemaal niet! Elk jaar verander je weer een stukje, je staat nooit écht stil. Ik hoop dus komend jaar een beetje verder geslepen te worden.

Je kan na een jaar terug kijken naar de concrete dingen die je bereikt en gedaan hebt. Maar je kan ook kijken naar de dingen die zich  in je hoofd hebben afgespeeld. Inzichten waartoe je bent gekomen, dingen waar je anders naar bent gaan kijken, in die richting. Dat is wat ik komend jaar van plan ben: mijzelf een stukje bijslijpen. En dat hangt niet af van mijn behandelingen of mijn onzekere gezondheid, maar dat is iets wat ik sowieso kan doen. Dat lees je waarschijnlijk aan het eind van 2015 wel op mijn blog! To be continued…

Heb jij goede voornemens?

DELEN:

41 reacties

 1. Curly Creative 1 januari 2015 / 10:38

  Wat mooi geschreven!
  Ik wens jou een jaar vol goeds toe.

  Goeie voornemens:
  – Mijn tentamens halen en het schooljaar goed afsluiten
  – Na veel klussen verhuizen naar ons nieuwe huis
  – Lekker aan de slag om creatief bezig te zijn en dit delen met de lezers van mijn blog 🙂

  Liefs

 2. Carlijn 1 januari 2015 / 10:39

  Mooi geschreven Lisanne, ik sluit me er volledig bij aan. Het enige voornemen dat niet kan mislukken 🙂

 3. Marion 1 januari 2015 / 10:44

  Tsja, de mooiste versie van jezelf? Dan zou je eerst moeten bepalen wat ”het mooiste” is. Ik denk dat de enige die dat kan bepalen jijzelf bent. Niemand is perfect. Goed zijn voor jezelf, balans vinden in je leven en dankbaar zijn voor de dingen die je hebt en krijgt in het leven. Dan kom je een eind in de richting denk ik. Maar termen als beste, mooiste…. misschien moeten we ze maar gewoon helemaal loslaten. Mooi artikel! Mooi omschreven. Hier niet echt goede voornemens. Goed voor mezelf zorgen. Niet meer leven voor anderen, maar durven leven voor mezelf. Gelukkig nieuwjaar, meid!

 4. Sylvia 1 januari 2015 / 10:56

  Gelukkig nieuwjaar! 🙂 Ik heb geen goede voornemens, maar ben wel van plan om van 2015 een mooi jaar te maken 😉

 5. Elize 1 januari 2015 / 10:57

  Mooi geschreven! Vorig jaar heb ik wel wat doelen en wensen opgeschreven, maar dit jaar eigenlijk niet. Ik heb nooit echt aan goede voornemens gedaan. En eigenlijk was ik afgelopen jaar zo tevreden dat ik alleen maar hoop dat het zo door mag gaan.

 6. Kelly Caresse 1 januari 2015 / 11:03

  Wat prachtig beschreven, ik begreep in eerste instantie niet wat je bedoelde maar toen viel het kwartje, heel mooi!

 7. Frouckje 1 januari 2015 / 11:12

  Mooi verwoord. Ben het met je eens.
  ik heb geen goede voornemens, maar wel in mijn agenda vijf doelen voor het komende jaar geformuleerd. Vooral om een beetje focus te hebben.

 8. Xaviera 1 januari 2015 / 11:19

  Wat mooi geschreven, prachtig die omschrijving om een beetje verder geslepen te willen worden. Ik heb geen voornemens maar wel thema’s waarmee ik aan de slag wil zoals rust vinden (in mijn hoofd) en beter voor mijzelf zorgen op alle gebieden.

 9. EigenParfumerie 1 januari 2015 / 11:28

  Mooi Lisanne! Het is goed om geregeld te evalueren en steeds weer te bij leren.
  Ik hoop voor dit jaar mijn blog meer bekendheid te kunnen geven. Ben sinds een half jaartje actief en het is zo leuk om te doen. Het is blog voor parfumliefhebbers. Volhouden loont en dat geld voor heel veel dingen. Nooit opgeven!

 10. Linda 1 januari 2015 / 11:28

  Mooi doel voor het komende jaar. Mooi verhaal ook erachter. Fijn dat er afgelopen jaar toch meer duidelijkheid is gekomen rondom je gezondheid.

 11. Inge 1 januari 2015 / 11:39

  Mooi geschreven dit! Mijn doel is proberen liever te zijn voor mijzelf (ik leg de lat altijd heel hoog) en ik wil proberen om dingen los te laten. Geen makkelijk doel (ik worstel hier al mijn hele leven mee) maar het proberen waard!

 12. Veerlez 1 januari 2015 / 11:46

  De beste versie van jezelf zijn vind ik een mooi streven, ik zou willen dat meer mensen dat zouden proberen te zijn! 🙂
  Ik heb niet echt voornemens gemaakt, aangezien ik die per maand maak, maar wel een aantal challenges die ik in 2015 ga doen! 🙂

 13. Lauriëtte 1 januari 2015 / 11:46

  Heel erg mooi Lisanne, gelukkig nieuwjaar! Ik heb ongeveer hetzelfde goede voornemen. Geen concrete doelen zoals twee keer per week sporten e.d. maar aan mezelf werken. Gelukkig zijn, zonder al te veel dipjes. Als dat lukt dit jaar ben ik al heel erg tevreden!

 14. MySimplySpecial 1 januari 2015 / 12:19

  Gelukkig nieuwjaar!Ik heb niet echte voornemens, maar wil nog wel wat blogdoelen onder elkaar zetten.

 15. Celeste 1 januari 2015 / 12:25

  Heel erg mooi geschreven! Ik heb het hele jaar door goede voornemens, maar er komt niet altijd wat van terecht haha. Maar wie weet wordt 2015 het jaar waarin het wel gaat lukken, haha!

 16. Eline 1 januari 2015 / 12:32

  Een fijn 2015 gewenst, en ik hoop voor je dat je je door de antibiotica steeds een beetje beter mag gaan voelen!

 17. Anita | Mindjoy 1 januari 2015 / 12:35

  Allereerst gelukkig nieuwjaar! Mooi beschreven, iedereen moet gelukkig zijn met de kleine stappen die ze maken. Tussen willen en kunnen waarmaken zitten nog zoveel stappen, stel idd niet te hoge eisen en je gaat stukken gelukkiger door het leven. Ik ga gewoon verder waar ik gebleven ben en ga weer met mindfulness aan de slag.

 18. Sophie 1 januari 2015 / 13:14

  Mooi geschreven 🙂 Ik denk dat wij inderdaad nooit echt “af” of “perfect” zijn, er kan altijd aan gewerkt worden en we staan natuurlijk niet stil in het leven. De dromen die ik 5 jaar geleden had zijn niet meer mijn dromen van vandaag, en dat is prima! Als we op een gegeven moment “klaar” zijn en niets meer om te wensen hebben, zou het leven maar saai worden…

 19. Yvonne 1 januari 2015 / 13:20

  Mooi geschreven! Ontzettend toepasbaar op mijn leven ook. Want – wanneer je kijkt naar hoe ik nu leef is er niets veranderd. Ik kan het lichamelijk nog steeds niet aan om naar buiten te gaan, bijvoorbeeld. Maar; in mijn hoofd ben ik zó gegroeid! Dankjewel voor deze aanmoedigende bevestiging. Echt. Merci beaucoup.

 20. Naomi 1 januari 2015 / 13:59

  Ik heb als enige voornemen om meer te genieten van de mooie momenten!

  xx

 21. Esther Marieke 1 januari 2015 / 14:25

  Prachtig geschreven… Heb dit jaar voor het eerst goede voornemens, ben benieuwd of dat gaat bevallen.

 22. lifesabout 1 januari 2015 / 14:31

  Mooi om te beseffen dat je nooit helemaal af bent. En bijslijpen lijkt mij een prachtig voornemen. We willen altijd zoveel en elk jaar weer enorm grote doelen stellen als voornemen. Maar tevreden zijn met jezelf lijkt mij al een heel goed voornemen, want dat is erg lastig in praktijk. Ik wens je een super jaar toe Lisanne en ik hoop dat je in staat bent om jezelf op een positieve manier bij te slijpen. En dat je gezondheid grote sprongen vooruit mag nemen! Mijn goede voornemen is genieten van alle kleine dingen en het ziekenhuis vermijden 😉

 23. Janine 1 januari 2015 / 14:31

  Mooi geschreven Lisanne! Het enige goede voornemen dat ik heb voor komend jaar is weer terug naar mijn oude gewicht. Dankzij werk (en voornamelijk het met de auto naar werk gaan) ben ik echt onwijs aangekomen en dat moet er (voor een deel) weer af. Dat word komende tijd minder eten en meer sporten (eens kijken of ik mijzelf van mn luie donder af kan krijgen ;))

 24. Angelique 1 januari 2015 / 14:33

  Ik vind het zo knap van jou dat je altijd dat plekje in je hoofd weet te vinden waar het positief is en vanuit daar de dingen benadert. In plaats van denken vanuit een gebeurtenis en hierdoor je stemming laten beïnvloeden. Mij lukt dat nog niet en ik zou dat zo graag willen. Daar ga ik dit jaar mee aan de slag.
  Een bijgeslepen 2015 voor jou gewenst!

 25. Patricia Schmitz-Heres 1 januari 2015 / 16:32

  Mooi geschreven! En dank je wel voor het delen van de site van Nicolien! Daar ga ik zeker eens rustig zitten lezen. Ik hoop dat ze, nu ze weer thuis is, weer actief gaat schrijven. Maar tot die tijd heb ik nog genoeg te lezen.

  Ik wil je nogmaals zeggen dat ik het heel knap vind dat je zo positief blijft! Dat geeft mij ook een stimulans om positief te blijven. Ga zo door zou ik zeggen!

 26. Maai 1 januari 2015 / 16:55

  Mooi! Ik heb ook niet heel veel voornems dit jaar behalve goed uit de komende strijd komen. Een heel fijn 2015 voor jou, liefs

 27. Romy 1 januari 2015 / 20:15

  Hoi Lisanne,

  De beste wensen voor 2015! Wat heb je dit ontzettend goed verwoord! Ik ben gewoon een beetje jaloers op deze blogpost, haha.
  Ik heb wat goede voornemens, al wil ik die eigenlijk niet zo noemen. Maar na het lezen van deze blogpost vind ik jouw voornemen eigenlijk veel mooier…

 28. Marloes | NOVA Magazine 1 januari 2015 / 21:49

  Wauw, wat schrijf jij toch altijd mooie artikelen. Daar heb ik zo’n respect voor! Een perfect artikel om 2015 mee te beginnen! x

 29. Sofie 1 januari 2015 / 22:03

  Wat een mooi stuk! Ik volg je nog maar kort, maar ik vind je geweldig 🙂

 30. Milou 1 januari 2015 / 22:51

  Heel, heel mooi! Hoe kóm je er ook weer op… Ik vind dat heel knap van je. Ik hoop voor je dat het komend jaar allemaal wat beter voor je wordt.

 31. Yvonne 2 januari 2015 / 11:07

  Wat mooi geschreven!
  Ik wil dit jaar met positiviteit ingaan. Ben vreselijk goed in overdadig nadenken (lees piekeren 😉 ) en k heb al wat zitten oefenen met relaxter met dingen omgaan en het was meer los te laten. Bevalt me heel goed moet ik bekennen. Met vallen en opstaan. Komt goed. Niet voornemen, gewoon doen. Toch!? 🙂

  Heel mooi 2015 toegewenst, met heel veel groeimomentjes!

 32. Lenneke 2 januari 2015 / 11:17

  Mooi geschreven. Ik doe niet aan goede voornemens, haha.

 33. Miriam 2 januari 2015 / 12:22

  Wat een mooi ‘voornemen’ zeg. go for it =)
  Ik wil vooral genieten van alle nieuwe dingen die komen gaan!

 34. Vivian 3 januari 2015 / 16:58

  Heeeeel mooi, zo had ik het echt nog niet bekeken. Ik vind goede voornemens eigenlijk ook een soort van deprimerend, ik vergeet ze namelijk altijd en uiteindelijk maakt het nooit echt iets uit. Wat jij hier beschrijft is veel mooier, en ik weet van mezelf ook dat de dingen die in mijzelf veranderen, in de manier waarop ik denk, waarop ik in het leven sta, waarop ik naar dingen kijk, dat ik daar het meeste door groei. Dus… dat wordt voor mij ook een doel dit jaar. Ik had namelijk wel wat voornemens (meer voor andere mensen doen, mijn propedeuse halen, een reading challenge, mijn kamer een metamorfose geven) maar dat zijn meer doelen. Ik denk dat ik aan een soort ”aan mezelf werken-”projectje veel meer zou hebben. Ik denk namelijk dat je daardoor ook meer dingen kunt bereiken, als je eenmaal maar weet wat je écht wilt en waar je echt blij van wordt.
  Dankjewel hiervoor <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.