PERSONAL: Een jaar geleden & nu

Op iPhoto is er een categorie ‘foto’s van de laatste 12 maanden’ en op die manier staan de foto’s van een jaar geleden bovenaan. Laatst zag ik die foto’s en besefte ik me hoe enorm mijn leven is veranderd in die 12 maanden. Het is voor mij fijn om hierop terug te kijken, maar misschien voor jullie ook leuk om te lezen.

toen

Toen

 • In het dagelijks leven deed ik niets. Ik zat thuis en zo voelde het ook echt, kan ik me herinneren. Ik schreef er deze blogpost over.
 • Ik was op zoek naar een plek om werkervaring op te doen, maar niemand wilde me hebben. Geen wonder ook, als ik die mailtjes teruglees die ik heb gestuurd, maar toch.
 • Mijn contact met de buitenwereld raakte een beetje kwijt. Mijn vrienden gingen allemaal naar school, zij bouwden een nieuw leven op en ik zag ze alleen nog maar in het weekend. Met allemaal geweldige verhalen over hun nieuwe studentenleven.
 • Ik voelde me eenzaam (vooral als Tim weg was).
 • Het weekend was dan ook HET hoogtepunt van mijn week. Daar keek ik de rest van de week naar uit!
 • Ik was een klein beetje teleurgesteld in mijn toekomst. Ik had gedacht dat er een mooie toekomst op mij lag te wachten na het behalen van mijn Havo diploma. Dit was niet hoe ik het me had voorgesteld. Ik heb weleens spijt gehad van het feit dat ik het diploma heb gehaald, dan vroeg ik me af waarom ik niet gewoon mijn examens verpest had zodat ik nog steeds op school had gezeten!
 • Waarmee ik de rest van mijn week vulde was rondjes wandelen met mijn mama. En bloggen, dat maakte een groot deel van mijn leven uit. En in het weekend ging ik helemaal los, gewoon zodat ik niet aan andere dingen hoefde te denken, even geen pijn en gewoon lekker dansen!
 • Mijn blog had toen gemiddeld 200 a 300 lezers per dag. (maar het verschilde heel erg per dag)
 • Waar ik een jaar geleden mee bezig was? Het vinden van een jurk voor het winterbal, foto’s van een nieuwe oogschaduw en dankbaarheid. Maar eigenlijk vooral met het vullen van mijn tijd.

Als ik het zo op een rij zet klinkt het wel heel dramatisch, hahaha. Het was ook geen geweldig leuke tijd, maar ik was ook niet depressief ofzo hoor! Ik voelde me niet verdrietig, maar mijn kwaliteit van leven was niet zo heel hoog (tenminste, als je het vergelijkt met…)

nu

Deze foto’s drukken precies uit zoals ik me voel: IK ZAL JE WELEENS EEN POEPIE LATEN RUIKEN! Of… ik weet precies waar ik mee bezig ben en ga recht op mijn doel af. Of… misschien toch iets anders – Ik ben blij, iedereen is lief en alles  is fijn – als je lacht naar mensen vinden ze je leuker, ben je mooier en word je blijer *happyface* – ik maak nog steeds stomme grapjes, gelukkig heeft Tim net zo weinig humor als ik en kunnen we daar heel hard om lachen

Nu

 • Het plekje voor werkervaring is al geruime tijd gevonden! Ik werk 6 uur in de week bij een heel erg leuk bedrijf en wil dat gaan opbouwen naar 9 uur (en later dit jaar 12 uur)
 • Ook ben ik van plan verder te gaan leren op dat gebied! Wat het precies wordt weet ik nog niet, maar ik heb sowieso wat basiskennis over boekhouden nodig. Daarbij ben ik nog hongerig naar veel meer kennis hierover! 😀 Bij dit soort dingen komt de nerd in mij weer naar boven, haha.
 • Doe ik vrijwilligerswerk bij de FES. Ik begon in de jongerencommissie, wat ontzettend leuk en leerzaam was. Daarmee ben ik sinds kort gestopt, omdat hun werkwijze niet (meer) overeen komt met die van mij. Het magazine vind ik nog steeds geweldig om voor te schrijven. Het heeft iets magisch, je artikelen, je eigen teksten afgedrukt zien in een magazine. Het geeft een goed gevoel om op die manier iets te doen voor mijn lotgenoten.
 • Ik ben natuurlijk mijn eigen bedrijfje begonnen. Dat is niet helemaal zo gelopen als gepland, maar dat maakt helemaal niets uit! Ik ben en blijf zelfstandig ondernemer 😀
 • Mijn toekomst zie ik op het moment ook zonniger in. Ik kijk nog steeds niet ver vooruit, maar ik geloof wel dat alles goed komt. (Hoewel ik daar natuurlijk soms ook wel over twijfel, ik ben ook een mens. En toevallig een chronisch zieke ook, een onzekere toekomst zal altijd blijven!)
 • Mijn blog: tegenwoordig heb ik 4 keer zo veel bezoekers als een jaar geleden (wow! :D)
 • Ook krijg ik meer kansen op gebied van mijn blog vergeleken met vorig jaar hierdoor. Heel erg leuk om meer met bloggen bezig te zijn!
 • Op dit moment ben ik voornamelijk bezig met leven! Ik heb zo veel te doen, zo veel dingen die ik kan en dingen die ik leuk vind. Eigenlijk is dat het enige wat je nodig hebt, denk ik.

Bijzonder om dat zo allemaal eens op een rij te zien. Dat ik grote stappen vooruit heb gemaakt wist ik wel. Maar dit is wel een groot contrast (vind ik zelf) en buiten dit heb ik nog veel meer geleerd het afgelopen jaar. Is jullie situatie ook zo veranderd het afgelopen jaar? En jij zelf?

21 reacties

 1. josianne 24 oktober 2012 / 16:14

  Wat fijn voor je dat het nu zo goed gaat 😀 En inderdaad, die laatste 4 foto’s lijken dat precies uit te drukken!

 2. Hester 24 oktober 2012 / 16:30

  Wat fijn om te zien dat je zoveel vooruit bent gegaan! Ik vind die foto’s van nu ook leuk. En je blog is echt gegroeid zeg, wauw!

 3. Roxanne 24 oktober 2012 / 16:34

  Het is leuk om terug te kijken en te zien hoeveel je hebt bereikt 🙂

 4. Liann. 24 oktober 2012 / 18:10

  Dat is zeker een groot contrast. Knap van je hoor, dat het nu zoveel beter gaat!
  Mijn leven ziet er nu ook een stuk positiever uit dan een jaar geleden 🙂

 5. riianneke 24 oktober 2012 / 18:44

  Hahah grappig artikel.. leuk die haarstylen zo, staart je goed vooral die krullen.

 6. riianneke 24 oktober 2012 / 19:16

  o sorry was bij 2 tergelijk een comment aan het typen sorry.. Deze was niet voor jou bestemd ;'(

  maar het is ehel erg knap van je wat je nu allemaal hebt bereikt het is inderdaad niet makkelijk maar kijk naar wat je nu hebt brereikt. Wees trots op jezelf.. 🙂

 7. Simone 24 oktober 2012 / 19:39

  Waar een wil is, is een weg. En dat heb je maar mooi bewezen!

 8. mij 24 oktober 2012 / 21:59

  Goh,, en mede door wie zou dit allemaal zijn gekomen?

 9. Self Help Hipster 24 oktober 2012 / 22:06

  Mooie foto’s zeg, die set van nu – je ziet er schitterend uit (en fijn dat het goed met je gaat, dat heb je toch maar allemaal voor elkaar gekregen en daar mag je trots op en blij mee zijn!)

 10. Lifesplash 24 oktober 2012 / 22:20

  Oh wauw, leuk om zo te lezen! Je mag echt trots op jezelf zijn Lisanne. Ik vind je foto’s trouwens héél erg leuk.

 11. Petra 25 oktober 2012 / 09:42

  Wat een heerlijk positief verhaal om zo terug te kijken op je afgelopen jaar. Het maakt inderdaad veel verschil hoe je zelf in het leven staat. Ik vind het top om te zien hoe jij met alles omgaat dat op je pad komt. En vooral die laatste foto’s zijn echt superleuk!! 😀

 12. Claudia 25 oktober 2012 / 10:42

  Wat goed om zo op een rijtje te zien! Nu ik er zo over nadenk is het bij mij ook wel veranderd! Vroig jaar deed ik hbo, maar dat was óntzettend zwaar door mijn ME. Nu doe ik mbo, wat mij makkelijker afgaat omat ik het beter vol kan houden, nu heb ik weer hoop in de toekomst 🙂 ook al is die voor mij ook onzeker

 13. Anne 25 oktober 2012 / 13:15

  Wauw, wat mooi al die veranderingen! Voor mij staat het afgelopen jaar ook bol van verandering. Grotendeels in goede zin, al ben ik bang dat het nu een beetje de verkeerde kant uit gaat (teveel hooi op mn vork genomen)
  Een jaar geleden zat ik thuis, maakte muziek en deed vrijwilligerswerk voor mijn muziekvereniging, dat was het wel zo’n beetje.
  Nu volg ik een maatwerk (onderwijs)reïntegratietraject, ik heb net mijn eerste 2 werkervaringsdagen erop zitten en sinds 1,5 maand woon ik op mezelf. Grappig hoeveel er kan veranderen in een jaar!

 14. Suzanne 25 oktober 2012 / 18:22

  Je mag zooo trots op jezelf zijn! Je bent een topper!

 15. Ilse 25 oktober 2012 / 21:36

  Je bent op de goede weg gekomen! Ik weet van mezelf dat ik een jaar geleden iemand was die zich gezellig vrolijk en minder verlegen voordeed maar waar het ondertussen bar slecht mee ging. Nu voel ik me al iets beter en laat ik meer van mezelf zien!

 16. Yvonne 26 oktober 2012 / 10:23

  Fijn om te lezen dat het veel beter gaat nu 🙂

 17. Amy 27 oktober 2012 / 21:19

  Je bent zo een ontzettende sterke jongedame, ik geloof écht dat je ziekte je een beter mens heeft gemaakt, en ik herken heel veel van mijzelftetug in jou! Bedankt om mij te helpen, je zal misschien ooit wel nog eens beloond worden!

  • EMI 28 oktober 2012 / 03:00

   Dag Lisanne,

   In denk dat je gelijk hebt, door de grote prestatiedruk ontwikkelen veem jongeren allergieën en mycoplasma-achtige infecties, zowel in
   België en Nederland zie je dit soort dingen steeds vaker, dat in België de prestatiedruk zo hoog is, daar kan ik zelf nog in komen maar in NL. ook al?! Ik denk dat jij het in je hebt om andere jongeren en kinderen te informeren over de gevolgen hiervan, depressies en burnouts kunnen misschien wel voorkomen worden als mensen beter geïnformeerd zijn over de gevolgen van de hoge druk van de maatschappij en meer aangemoedigd worden om zelf (in BE) na te dúrven denken, denk je dat je iets kan betekenen voor BE en NL? We horen het graag!

   Mvg, Emilie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.