Een beetje extra aandacht voor complimentjes geven vandaag!

Vandaag is het Nationale Complimentendag! Dat betekent natuurlijk niet dat je alleen vandaag je best moet doen om complimentjes te geven. Zie complimentendag als een dag waarop je stilstaat bij hoe vaak je eigenlijk een complimentje geeft. En hoe fijn het is om iemand een goed gevoel te geven!

complimentje

Bron

Nationale Complimentendag draait niet om commerciele dingen, het draait puur om dat beetje extra aandacht. Kom dus niet aan met een bos bloemen of een ander cadeau, maar met een mooi compliment. Een compliment waarin je tijd en moeite hebt gestoken, net zoals je dat in het uitzoeken van een cadeau zou doen. Je zult zien dat mensen zelfs blijer zullen worden van een mooi compliment dan van iets materieels! Ieder mens wordt immers graag gewaardeerd.

Toegegeven, het geven van complimentjes klinkt heel simpel, maar soms houdt een bepaalde verlegenheid of onzekerheid ons toch tegen.

Daarom een aantal tips voor het geven van een complimentje:

 • Kijk eens in je nabije omgeving. Bijvoorbeeld die leraar die het altijd zo goed doet, of de leidinggevende die je altijd zo op je gemak stelt. Weten zij eigenlijk wel dat jij hun werk zo op prijs stelt? Wedden dat zij het leuk vinden om te horen dat ze het goed doen. Zo natuurlijk ook je moeder, een vriendin, noem het maar op. Sommige dingen zien we als vanzelfsprekend, maar deze mensen verdienen ook complimentjes!
 • Onzeker? Weet je niet zo goed wat je moet zeggen en ben je bang voor wat mensen van je zullen vinden? Probeer je te verplaatsen in het gevoel van de ander. Je wilt hen een goed gevoel geven, het gevoel van waardering en wat extra aandacht. Wanneer je je op die manier in de ander verplaatst dan gaat het geven van een compliment veel makkelijker dan wanneer je constant met jezelf bezig bent en bang bent voor wat mensen van je vinden. Klinkt misschien makkelijker dan het is, maar het werkt wel.
 • Probeer je compliment een beetje uit te diepen. Zeggen dat iemand een goede leraar, fijne vriend of een lieve moeder is dat is natuurlijk al heel mooi. Maar probeer eens om ook te vertellen waarom je dat dan precies vindt. Misschien geeft die vriend je altijd heel veel goede adviezen, kan hij heel goed luisteren of heeft hij je bij een bepaald iets heel goed geholpen? Noem dát dan, voor de ontvanger nog fijner om te horen, voor jou fijn om daar eens bij stil te staan.
 • Spreek eens een vreemde aan op straat. Over hun mooie kapsel, of een leuk kledingstuk. Daarmee sla je nooit de plank mis, en wedden je zijn/haar dag een stuk mooier maakt?
 • Een compliment hoeft niet altijd uitgesproken te worden. Ben je verlegen en vind je het bijvoorbeeld makkelijker om je gevoel op papier te zetten? Dan stuur je gewoon een berichtje of schrijf je een brief.

Eerder schreef ik al over het geven van een extra krachtig compliment, waarbij ik deze video als tip gaf. Lisa geeft geweldige tips, die zeker goed bruikbaar zijn! Maar op nummer 1 staat altijd: doe het op een manier die bij je past. Als deze manieren niet natuurlijk voelen voor jou, dan hoef je het helemaal niet zo te doen. Maar ik denk dat voel ieders stijl hier wel een fijne tip bij zit!

Vaker heb ik mensen horen zeggen dat je hier niet te veel over moet nadenken ‘want dan wordt het te gemaakt/geforceerd’ of ‘dan is het niet meer spontaan’. Maar wat is er mis met een beetje extra aandacht aan iemand besteden en diegene een welgemeend compliment geven? Wederom, als je het op jouw manier doet, dan is het nooit verkeerd om extra je best te doen op een complimentje.

Dus… weet je al wat voor complimentje(s) jij vandaag gaat geven? Vandaag is Nationale Complimentendag, maar hopelijk gaan mensen ook meer complimentjes geven in de rest van het jaar. Zelf zou ik wel wat vaker een complimentje kunnen geven… hoe zit dat bij jullie?

DELEN:

23 reacties

 1. Kelly Caresse 1 maart 2013 / 07:11

  Ik vind zo’n complimenten dag een goed initiatief om mensen bewust te maken van het effect van complimenteren., hoe geef je een compliment maar ook hoe ontvang je een compliment, sommige mensen wuiven complimentjes weg en dat is zonde! Heb gelijk vriendlief al een mooi complimentje gegeven, en lisanne ok geef jou het compliment dat ik dit artikel goed geschreven vind 🙂

 2. Lifesplash 1 maart 2013 / 07:54

  Aaaaah wat een cute idee, I’m in! Ga strakjes gelijk complimentjes geven haha

 3. Josephine 1 maart 2013 / 08:15

  Ahh wat tof! Complimentjes kunnen iemands dag zo goed maken, maar je moet het inderdaad echt menen. 😀

 4. Monique 1 maart 2013 / 08:15

  Ik ga er vandaag op letten, al ben ik wel van mening dat je eigenlijk elke dag een complimentje zou moeten geven 🙂

 5. Anne Solveig 1 maart 2013 / 08:20

  Complimentjes zijn zoooo belangrijk, ik probeer het in mijn stageklas ook te doen.. Vooral het positieve gedrag te benadrukken in plaats van het negatieve gedrag, zo zien anderen kinderen: Hé, zij krijgt een compliment, dat wil ik ook! En kopieren ze het goede gedrag, dit is niet altijd zo hoor, dan zou je alleen maar engeltjes in de klas hebben.. Maar vaak werkt het wel!

 6. Hester 1 maart 2013 / 08:58

  Oh ja, dit wist ik wel, dat het vandaag Nationale Complimentendag is! Leuk 😀 Pas kreeg ik ook een complimentje van iemand die ik vaag kende, zo leuk. Alleen ik blijf vandaag waarschijnlijk heel de dag binnen, maar dan zal ik maar extra complimenteus commenten enzo, haha. Goede tips trouwens! 🙂

 7. Manja 1 maart 2013 / 09:58

  Ik vind dat je een super site hebt en ik vind het heel leuk om te zien hoe je je ziekte gebruikt om het om te zetten in iets positiefs, dat vereist discipline en je gaat ergens voor!

 8. LounaBeauty 1 maart 2013 / 11:48

  Complimentendag… ! Leuk idee en je wordt jezelf ervan bewust, maar eigenlijk zou iedereen moeten proberen dat uit zich zelf te doen en gewoon op willekeurige momenten. 🙂

 9. Tamara 1 maart 2013 / 12:24

  Leuk artikel! Ik vind het ook zo leuk dat je juist aan dit soort dingen aandacht schenkt op je blog!
  Weet je, ik voel me nu zo lullig dat ik niet op tijd van complimentendag gehoord had. Kreeg vanochtend een paar kaarten van mensen die dus wél van complimentendag gehoord hadden en die mij dus een compliment gaven. Als ik dat had geweten had ik ook wat leuks gedaan voor wat mensen! Maar anderzijds maakt het ook niet uit op welke dag je een compliment geeft, het gaat om het gebaar.

 10. Anouk 1 maart 2013 / 12:53

  Een leuke blog, ik wist niet eens dat het vandaag was haha!

 11. Tara 1 maart 2013 / 16:25

  Ik doe vandaag mee aan een andere dag die internationaal is: Ik schrijf op mijn pols “Keep Fighting” en op mijn andere pols een vlinder (je kan ook een hartje doen, en als je het hebt kan je ook een oranje strik in je haar doen). Ik doe dit als steun voor de mensen die in zichzelf snijden, omdat ik zelf ook zulke mensen ken. Meer info op mijn site trouwens (niet bedoeld als spam).

 12. Margreth 1 maart 2013 / 16:34

  Ah, leuk artikel! Ik wist eigenlijk helemaal niet dat het vandaag complimentendag was. Wel heel grappig dat ik gisteren iemand die ik totaal niet kende een compliment gaf over haar jas!

 13. Miranda 1 maart 2013 / 20:55

  Leuk artikel en goede tips, ik geef overal het algemeen best vaak een complimentje, dit kan al iets heel kleins zijn zoals bij een vriendin wat zit je haar leuk, heb je leuke broek aan of zoiets dergelijks.
  Maar ook op mijn kinderen pas ik het heel vaak toe, je ziet ze letterlijk groeien en glimmen van trots als ze een compliment krijgen… heerlijk om te zien en het werkt vaak idd positief zoals ik hierboven in een reactie ook al las.

 14. Rosalie 1 maart 2013 / 21:29

  Ik heb vandaag zeker wat complimentjes gegeven. 😉 Vooral aan leuke mensen 😀

 15. Elseline 1 maart 2013 / 21:45

  Omdat jij ook een compliment verdient: ik vind dat je geweldig schrijft, je optimisme werkt aanstekelijk ( 🙂 ) en je schrijft enorm inspirerende blogs. Ga zo door, Lisanne!

  Liefs, Elseline

 16. annouska 1 maart 2013 / 22:49

  Wat leuk dat je aandacht besteed aan iets wat door vele mensen vergeten is blijkbaar!!!

 17. Meiryems 4 maart 2013 / 18:18

  Wij hadden twee weken geleden ‘complimenten week’ op werk. Het was heel awkward, ik vind dat je elkaar altijd moet kunnen complimenteren zonder dat er zulke dagen/weken de wereld in geholpen worden. Aan de andere kant vind ik zulke initiatieven heel goed omdat men weleens vergeet ‘beleefd/attent’ naar elkaar te zijn

  • Lisanneleeft 4 maart 2013 / 18:23

   Hehe, op het moment dat het akward is het inderdaad niet meer zo fijn.
   Complimentenweek op het werk lijkt me ook niet heel prettig, dan ga je bij elk compliment denken aan of het wel echt een compliment was of een complimentenweek compliment 😛 (wow, dat klinkt vaag)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.