FibroVlogs: Ik heb een nieuwe diagnose!

Al een paar keer heb ik het genoemd: ik vond het bezoek aan de arts van dinsdag echt heel erg spannend. En terecht, ik heb heel erg belangrijk nieuws gekregen. Ik zal het je allemaal uitleggen in de video…

yo-dit-is-een-fibrovlog

Als je de video niet kunt zien kun je hem ook hier bekijken

In dat stukje over de buikpijn is het misschien niet helemaal duidelijk, maar van een glutenintolerantie kun je nog heel veel meer klachten krijgen dan alleen maar buikpijn. Gezien mijn lichamelijke klachten is de kans dus groot dat het daarvoor ook iets gaat doen, dus dat is heel fijn!

Uiteraard heb ik veel hoop dat ik me hiervan beter ga voelen, ik ben in elk geval heel blij met deze uitslag, geeft weer wat hoop. Als je tips hebt, let me know! Ik weet dat er oneindig veel verschillende websites zijn over glutenvrij en koemelk vrij eten, maar daardoor zie ik juist de bomen niet meer, haha. Dus, tips zijn welkom; websites, winkels, misschien zelfs specifieke vervangers. Of als jij het toevallig ook hebt: wat eet jij dan zoal?

youtube-kanaal

Bekijk ook mijn YouTube kanaal… binnenkort de winactie, want de 500 abonnees zijn bereikt!

DELEN:

88 reacties

 1. Frederique 3 april 2014 / 06:14

  Wat heerlijk dat er een oplossing lijkt te zijn voor al die pijn! Tja en glutenvrij en koemelkvrij eten, met de nieuwe regels voor etiketten zal dat veel makkelijker gaan dan een aantal jaar geleden. Alleen lekkere broodjes van de bakker en dergelijke zitten er dan niet meer in 😉

 2. Frauke 3 april 2014 / 06:17

  Interessante vlog! Wat goed dat er nu op een aantal issues een naam geplakt is, en je er wat aan kan proberen doen. Tjee, lijkt me niet gemakkelijk zo’n glutenintolerantie – maar mocht het een verschil maken om gluten- en koemelkvrij te eten zou dat wel helemaal geweldig zijn! Ben benieuwd hoe het resultaat zal zijn :).

 3. Hannah 3 april 2014 / 06:22

  Fijn dat je nu in ieder geval iets kan doen, maar wel pittig zeg! Heel veel succes! Gelukkig zijn er heel veel lekkere dingen die je nog wel kan eten, bijvoorbeeld de banaan/ei pannenkoekjes die overal zo hot zijn. En de soja producten van alpro zijn ook erg lekker, volgens mij zijn die ook glutenvrij!

 4. Cindy 3 april 2014 / 06:23

  Ik wens je veel succes, het lijkt mij erg vervelend, een glutenintolerantie. Maar tegenwoordig staat op verpakkingen alles wel goed aangeschreven met allergie-informatie. Zet ‘m op!

 5. Geertje 3 april 2014 / 06:26

  Fijn dat ze iets hebben gevonden, maar wel heftig om nu heel je eetpatroon te moeten gooien! Ik duim voor je dat het helpt!

 6. Anne 3 april 2014 / 06:31

  Wat fijn dat je een diagnose hebt. Wel lastig, zo’n dieet… Ik denk dat ik lactose intolerant ben, dus ik neem zo min mogelijk melkproducten, of de soja variant. Toen ik nog op mezelf woonde haalde ik altijd de soja ‘melk’ van de Lidl, die is lekker goedkoop en goed van smaak. Maar ik weet niet of die glutenvrij is. Succes!

 7. Betty 3 april 2014 / 06:51

  Het is misschien interessant om Broodbuik eens te lezen van William Davis.

 8. Marlijn 3 april 2014 / 07:14

  Wat fijn dat er eindelijk iets is gevonden, hopelijk gaat dit echt voor je werken! Zal vast een moeilijke opgave zijn om je eet gewoonten aan te passen, succes en sterkte Lisanne! Hoop dat je je snel wat beter gaat voelen.

 9. Karin 3 april 2014 / 07:15

  Wat heerlijk voor je dat er iets is gevonden Lisanne! Ik ga heeeuuul erg voor je duimen dat je je ook beter gaat voelen. Een over glutenintolerantie (of coeliakie) waar je misschien iets aan hebt is http://storiesofacoeliac.wordpress.com/. Btw: wat is je haar weer mooi blond!

 10. Nicole 3 april 2014 / 07:19

  Oh dit is toch wel even fijn zeg.. je kunt nu ook echt iets doen al lijkt het me enorm pittig!
  Ik vertrouw erin dat het jou helemaal gaat lukken.. succes!

 11. Yvonne 3 april 2014 / 07:21

  Iedereen is in principe gluten-inolerant. Het is geen optimale voeding voor de mens. Op den duur krijgen veel mensen last van hun darmen. Je kunt het boek ‘grain damage’ van Douglas Graham hierover lezen en vele andere boeken 🙂

 12. elisa 3 april 2014 / 07:24

  Goedemorgen Lisanne,
  Nieuwe openingen, wat fijn.
  Ik heb je filmpje nog niet bekeken maar wil al een tijdje iets zeggen over je ziek zijn. Nu je zelf de combinatie met voedsel benoemd lijkt het me een goed moment.
  Ik worstel op mijn manier ook met kwalen en aandoeningen. En klachten die heel willekeurig lijken te zijn en niet bepaald verband houden. Maar weet je dat veel ziektes waarvan je het niet zou verwachten beter of erger kunnen worden als reactie op wat en hoe je eet? Van depressies, astma, tot huidaandoeningen (om maar wat te noemen).
  Een goede detox is heel helend voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid. Eens helemaal schoon worden. Je lijf zichzelf laten herstellen. Zoals ze dat vroeger deden wanneer men ziek was.
  Mocht je vroeg of laat eens meer willen weten. Alles op z’n tijd 🙂 Dan is er ontzettend veel te lezen over vasten (enkel groente/fruit en of alleen water). Als je Engels goed is raad ik je aan te zoeken op “fasting for health benefits”. Dan is het bereik veel groter.
  Er zijn grote fora met veel ervaringsdeskundige die hun bevindingen delen. Heel inspirerend.
  Er zijn zelfs specifieke “fibromyalgie” hoofdstukjes.
  Hoe dan ook. Adviezen te over. Maar knowledge is power 🙂
  knuffel!

  • Lisanneleeft 3 april 2014 / 12:05

   He Elisa, ik heb dat een tijd geleden wel gedaan! Ik denk alleen dat het uiteindelijk maar drie weken is geweest, en dat is niet lang genoeg geweest om een verschil te merken.
   Die detox bestond uit een week alleen maar sap (wel heel veel sap, haha) en daarna groenten/fruit en noten en zaden etc.
   Na die drie weken ging ik ook weer yoghurt en haver enzo eten, dus meteen alweer de gluten en koemelk. Daarin merkte ik toen geen verschil jammer genoeg.

   Maar om dat nu langer uit te proberen, dat is iets voor wanneer ik wat meer energie heb. Je moet toch al dat eten klaarmaken. Voor een korte tijd lukte dat wel (mijn ouders hielpen me ook destijds) maar nu voor een langere tijd gaat dat niet lukken.
   Maar wie weet in de toekomst! 🙂

 13. Alyssa 3 april 2014 / 07:37

  Wat fijn dat er een nieuwe diagnose is gesteld. Misschien nu in het begin even lastig met het eetpatroon aanpassen, maar wanneer je daar eenmaal aan gewend bent… Als het helpt is het super toch :-D? Succes ermee X!

 14. Stella 3 april 2014 / 07:43

  Wat ontzettend fijn dat je nu een manier weet die er mogelijk voor kan zorgen dat je je beter gaat voelen. Echt super! Ik hoop dat het helpt. Een gluten intolerantie is een heel gedoe, mijn nichtje is ook intolerant! Maar nu ze er wat meer verstand van heeft kan ze echt lekkere dingetjes klaarmaken voor zichzelf. Ik hoop dat het allemaal beter wordt! Liefs, Stella.

 15. Manon 3 april 2014 / 07:43

  Wat fijn dat er nu “iets” is, dat het een naam heeft! Dan weet je in ieder geval een stuk meer. Het zal denk ik wel lastig zijn in het begin om je eten aan te passen maar als je eenmaal je draai gevonden hebt weet ik zeker dat het gaat lukken!

 16. Elize 3 april 2014 / 07:54

  Hoi Lisanne,

  He dan blijken het dus toch de gluten te zijn! Misschien kun je je nog wel herinneren dat ik het je al een keer had gevraagd in een reactie, omdat ik ook een glutenintolerantie heb en al wist dat het soms gepaard gaat met fibromyalgie! Toen vertelde je ook dat er een biopt was afgenomen. Hebben ze dat nu weer gedaan? En waren er antistoffenin je bloed te vinden tegen gluten? Zonder die dingen kun je ook overgevoelig zijn voor gluten hoor, begrijp me niet verkeerd, maar ik ben gewoon nieuwsgierig of je wellicht ook weet hoe ver je darmen beschadigd zijn.

  Hoe dan ook heb ik wel een aantal tips:
  1. Ga naar een diëtiste, liefst eentje die gespecialiseerd is in voedselintoleranties.
  2. Wordt lid van de patiëntenvereniging, het coeliakieforum, groepen op Facebook voor informatie en tips.
  3. In het begin zul je vast en zeker foutjes maken. Goed glutenvrij eten is lastig, voornamelijk vanwege kruisbesmetting. Maar uiteindelijk went het en zal je je vast beter gaan voelen, maar geef het de tijd.
  4. Het brood van yam dat bij jumbo te koop is vind ik heerlijk en echt lijken op normaal brood! 🙂
  5. Verder is doves farm zelfrijzend bakmeel mijn absolute favoriet. Het is verkrijgbaar bij glutenvrijemarkt.com en je kunt het ech goed als vervanger gebruiken van gewoon zelfrijzend bakmeel.

  Voor nu was dit het wel even. Kijk gerust eens rond op m’n blog over mijn gluten intolerantie. Wellicht heb je iets aan m’n tips/reviews/recepten (daarvan is niet alles melk vrij, maar wel een aantal) etc. En als je vragen hebt over wat dan ook: schroom niet om me te mailen of een berichtje achter te laten! In het begin kan je je behoorlijk in het diepe gegooid voelen en ik help ‘nieuwelingen’ maar al te graag op weg in de glutenvrije wereld als dat nodig is.

  • Elize 3 april 2014 / 07:57

   Ohja, ik hoop natuurlijk dat het dieet snel aanslaat en je verbetering merkt van je klachten! Succes!

   • Elize 3 april 2014 / 11:04

    Oke nog één dingetje hihi 😛 elke keer bedenk ik me weer iets 😛 Ik zou ook even je medicatie checken op gluten en koemelk, maar dat had je misschien ook al wel bedacht 🙂 maar dat is hetgene waarmee ik in het begin een aantal keer een fout mee heb gemaakt en dat was niet zo prettig hehe…

  • Lisanneleeft 3 april 2014 / 11:59

   Klopt, ik ben er al eerder op gecontroleerd! Ik was toen al een tijdje gestopt met gluten (lekker dom voor zo’n onderzoek 😛 ) en ik denk dat mijn waarden daardoor dan niet niet afwijkend genoeg waren oid. Of ik heb dit pas later ontwikkeld? Ik weet het niet, haha.
   Maar zoals ik in de video al zei: het is niet zeker of het echt coeliakie is omdat mijn waarden wel duidelijk afwijkend zijn, maar niet zo afwijkend dat je zeker kan zeggen dat het coeliakie (en dus de rest van mijn leven) is en dat ik 100% glutenvrij moet eten voor de rest van mijn leven. Misschien heeft dat er ook mee te maken, in de reguliere geneeskunde kijken ze nogal snel over dingen heen omdat als de waarden goed genoeg zijn, ze dan als goed worden gezien.

   De arts kon opmaken uit al mijn andere waarden (bijvoorbeeld door verhoogde slijm waarden – en nog een paar dingen die er voor mij uitzien als hocus pokus haha) dat mijn darm nu niet goed kan functioneren.

   Super bedankt voor alle tips Elize!

   • Elize 3 april 2014 / 18:06

    Kan inderdaad, dat dat het heeft beïnvloed of dat je het toch pas later hebt ontwikkelt. Maar als het maar gaat werken, dan maakt hoe of wat precies ook niet meer uit :). In de reguliere geneeskunde kijken ze zeker snel over dingen heen ja, erg vervelend! Ik had zelf gewoon op een gegeven moment mazzel met een arts, maar je moet maar net iemand hebben die oplet en buiten de ‘standaardregels’ denkt.

    Ik hoop natuurlijk voor je dat dit niet iets voor altijd gaat zijn. Aan de andere kant merk ik in mijn omgeving dat de meeste mensen die beginnen met glutenvrij eten het ook blijven doen omdat het harder aankomt als ze na de start van het dieet per ongeluk gluten binnen krijgen en ze zich over het algemeen beter voelen. In zo’n geval is het natuurlijk ook eigenlijk niet erg als het wel voor altijd is, want dan weet je waar je het voor doet! 🙂 Succes nogmaals 🙂

 17. Nadia 3 april 2014 / 08:06

  Oeh, lastig! Ik eet zelf ook glutenvrij, maar wel in grote lijnen. Dus liever geen ‘normaal’ brood en zo, maar ik let niet op elk spoortje en soms eet ik ook gewoon een koekje ofzo… maar liever niet teveel, want ik heb de volgende dag dan wel echt last van m’n darmen. Het lijkt me best lastig om de etiketten af te gaan speuren naar elk kruimeltje gluten, en ook omdat je ook geen koemelk meer mag! Maar het zou fijn zijn als het je van een deel van je klachten zou afhelpen!

 18. Nancy 3 april 2014 / 08:16

  Hoi Lisanne,

  Ik kan je video nu niet bekijken want ik zit op een plek zonder geluid… Maar ik zie wel de tekst eronder staan waar je het hebt over koemelkvrij eten. Ik heb een lactose-vrij dieet moeten doen tegen mijn Prikkelbare Darm Syndroom. Als je hier meer over wilt lezen, dan kan je hier kijken: http://mrsstilletto.blogspot.nl/search/label/pds Je mag me ook mailen als je vragen hebt!
  Ik kan je aanraden om lijsten van Albert Heijn en bijvoorbeeld Superdeboer uit te printen. Je kan op hun websites makkelijk op zoek naar alle producten die zij hebben die allergievrij zijn. Dat is vast op elke winkel wel te vinden van hun huisproducten. Je kan zelf aangeven om welke allergie het gaat. Zo download je in no time een hele lijst met producten die je bij hen kan kopen. Ik vond dat erg handig.
  Ik bleek erg allergisch te zijn voor sojamelk waardoor het geen goede vervanger was voor gewone melk en je moet toch je calcium binnen krijgen. Ik drink dus lactose-vrije melk, Minus L heet het als je een merkvariant wilt hebben. Ik koop zelf nu groot in bij de Lidl. Daar hebben ze een goedkoop en goed alternatief. Je moet even opletten want het is beide niet gekoeld. Maar als je tegen sojamelk kan, dan is dat natuurlijk een mooie vervanger! Daar heb je zo veel mogelijkheden voor! Rijstemelk, sojamelk, notenmelk. Ik kan er allemaal niet tegen, maar als jij daar wel tegen kunt, dan heb je super veel geluk! Daar zijn namelijk een heleboel verschillende producten van.

  Heel veel succes ermee en als je vragen hebt dan mag je me altijd mailen. Ik zal als ik tijd heb even je video bekijken met geluid 🙂

  Groetjes Nancy

 19. Marion 3 april 2014 / 08:35

  Fijn dat er weer wat meer duidelijk is voor je. Zelf heb ik ook een hele poos zowel glutenvrij als volledig zuivelvrij gegeten (om heel andere reden overigens….). Het is in het begin best wel lastig, maar op zich is het redelijk goed te doen, vooral als je thuis bent en je eigen en zo maakt. Ik hoop dat dit positief gaat uitpakken voor je. Heel veel succes! Ik duim voor je!

 20. Caroline 3 april 2014 / 08:53

  Fijn dat je nu in ieder geval meer weet! Stacey van legally-brunette.nl heeft ook een glutenintolerantie, misschien daar eens kijken? Staan ook vaak recepten op!

 21. Marieke 3 april 2014 / 08:59

  Wat ‘fijn’ dat je een nieuwe diagnose hebt! Hopelijk doet dit wat…!
  Ik ben allergisch voor lactose, ei, varkensvlees, diverse noten en fruit. Het is bijzonder lastig, maar er valt prima mee te leven! Echt tips heb ik niet. Ik ben gewoon gaan proberen en bij elke maaltijd gaan denken: wat mag ik wel/niet? Hoe kan ik dit vervangen? Ik eet nu ook heel clean, want in veel pakjes/zakjes zit lactose/melkpoeder o.i.d. Dat is wel een tip: lees verpakkingen goed, want het zit in alles waar je het niet verwacht! In chips bijvoorbeeld zit ook melk. Als vervanger gebruik ik soja en lactosevrije melk. Ik hoop dat dit in ieder geval veel verbetering voor je geeft!!

 22. Ella 3 april 2014 / 09:13

  Een van mijn favoriete makkelijke recepten komt van voedzaamensnel.nl (sowieso een leuke receptensite.) 1 ei, evt. bacon/spinazie/kaas/kruiden (naar smaak) klutsen en in een muffinvorm doen. Op 180 graden moet dat 15-25 minuten in de oven. 🙂
  En nog een leuke aanrader voor glutenvrij koken: http://www.glutenvrijkookhoekje.nl/
  Heel veel succes iig!

 23. Eline 3 april 2014 / 09:17

  Ha Lisanne,

  Fijn dat er weer iets uitgekomen is!

  Bij mij is een poosje geleden een allergietest gedaan, en daaruit bleek ook dat ik niet tegen sommige voeding kon.
  Ik heb toen een tijdje glutenvrij en koemelk vrij moeten eten. Ook mocht ik geen pinda, ei en kip. Dat was echt lastig, want er was niet heel veel meer wat ik wel mocht eten. Ik heb het lang genoeg uitgeprobeerd, maar jammer genoeg kon ik er niet veel van merken. Ik ging me er niet beter van voelen.

  Maar ik heb nog wel een paar tips voor je!

  Omdat ik natuurlijk geen gewoon brood meer mocht eten, heb ik toen diepvriesbrood van AH gegeten. Dat kun je dus vinden in de koeling/diepvries bij AH. Heel lekker was het niet, maar als ik het dan in de broodrooster of tostiapparaat deed, was het al wat beter te eten. Niet zoals gewoon brood, en ik heb er wel even aan moeten wennen maar toen was het ook eigenlijk best lekker vond ik. Het is gewoon een heel andere smaak dan gewoon brood.

  Verder at ik sorbetijs (ook van AH), omdat daar ook geen melk ik zit.
  Veel chips mocht ik ook niet, maar wel bijna alle naturel chips. In ieder geval die van Lays en het Albert Heijn merk.

  Ook mag je heel veel soorten Haribo snoepjes wel: Happy-Cola, Happy Cherries, Goldbären, ABC, Perziken, Spenen, Kikkers, Grapefruit, Berries, Aardbeien, Smurfen, Kers-Cola, Halve Manen, Tagada, Salinos (drop). En er zijn vast nog meer snoepjes die wel mogen, die van het merk Katja bijvoorbeeld. Daar zitten ook geen gluten in. Ik heb alleen geen idee of daar wel melk ik zit…die heb ik eigenlijk nooit gegeten toen.

  Ik ging ook af en toe naar de G&W gezondheidswinkel, en dan kocht ik meerdere dingen tegelijk, om even een soort voorraadje te hebben. Daar heb je bladerdeeg zonder gluten, zodat je bijvoorbeeld even appelflappen kan bakken. En de crackers daar zijn ook heel lekker! Verder hebben ze gewoon nog heel veel meer dingen zonder gluten, alleen moet je er dan natuurlijk wel rekening mee houden dat er ook geen melk in zit.

  Verder weet ik niet zo heel veel meer…
  Ik zal even het linkje naar de site van de gezondheidswinkel kopieren.

  http://www.gezondheidswinkel.nl/vestigingen-21.aspx

  Misschien heb je iets aan deze informatie…
  Ik hoop in ieder geval heel erg dat het bij jou wel mag gaan helpen, en dat je je er beter dan nu door gaat voelen! Succes ermee!

  Groetjes Eline.

  • Lisanneleeft 3 april 2014 / 12:09

   Wat jammer zeg, dat het bij jou niet heeft geholpen. Zonde van alle moeite, maar je hebt het in elk geval wel geprobeerd 🙂

   De gezondheidswinkel zit ook in Den Helder, dus dat is HEEL fijn 😀
   Bedankt voor alle tips! Heel veel snoepjes, hehehe.

 24. Nicky 3 april 2014 / 10:19

  Fijn dat je wat meer duidelijkheid hebt! Blijft altijd een beetje een dubbel gevoel zo’n nieuwe diagnose, maar fijn dat je hier in ieder geval wat aan kan doen. Het zal vooral in het begin een zoektocht zijn, maar er zijn gelukkig veel lekkere glutenvrije en koemelkvrije producten en recepten. Op de website van Albert Heijn kun je een lijst vinden met alle glutenvrije en koemelkvrije huismerk producten, misschien heb je daar wat aan omdat er geen Jumbo en Ekoplaza in de buurt zit.
  In plaats van koemelk zou je sojamelk, amandelmelk, hazelnootmelk kunnen gebruiken (wel even de verpakking checken of er geen gluten in zit).
  Weet niet of je graag havermout eet maar er bestaat ook glutenvrije havermout. Dit kun je s ‘avonds mengen met plantaardige melk/yoghurt en in de koelkast zetten. S ‘morgens bijvoorbeeld wat fruit en noten erdoor mengen en je hebt een heerlijk glutenvrij en koemelkvrij ontbijtje want heel snel klaar is.
  In de reacties hierboven zijn al wat goede websites genoemd. Deze wil ik nog even toevoegen: http://www.gluten-free-vegan-girl.com/ Een website vol met heerlijke glutenvrije veganistische recepten.
  Succes met je nieuwe dieet, ik hoop dat je je snel wat beter voelt!

 25. Simone 3 april 2014 / 10:22

  Het is raar om te zeggen dat ik het leuk vind dat je weet wat je hebt. Dat is nooit leuk. Maar je kunt er in elk geval wat aan gaan doen om de last ervan te verminderen. Veel succes met het uitzoeken wat je wel en niet mag/kunt eten.

 26. Boukje 3 april 2014 / 10:23

  Hoi Lisanne,

  Wat heerlijk voor je dat er een oorzaak is gevonden voor bepaalde klachten! Het is niet leuk om wat dan ook voor “ziekte” te hebben, maar ik kan me je opluchting heel goed voorstellen.

  Zelf heb ik ook al jaren darmklachten, maar uit onderzoeken is gekomen dat ik geen glutenintolerantie of lactose intolerantie zou hebben. Toch merk ik duidelijk verbetering wanneer ik minder gluten of lactose houdende producten eet, dus dat doe ik dan ook gewoon op eigen initiatief.

  Heel toevallig heb ik gister een recept geplaatst voor een glutenvrije én lactosevrije (en dus ook koemelkvrije) arretjescake! Wie weet is het wat voor jou, want ik weet door mijn eigen “dieet” en van mensen om me heen die een gluten- en lactosevrij dieet moeten volgen dat het lastig is iets te vinden wat je lekker kunt snoepen. Dit recept is inmiddels getest door mijn stiefmoeder die lactose intolerant is (en die trouwens net als jij fibomyalgie heeft) en zij vond het erg lekker :). Wie weet heb jij er dus ook wat aan!

  Hier is de link:

  http://eten-en-drinken.infonu.nl/recepten/129728-recept-glutenvrije-en-lactosevrije-arretjescake.html

  Mocht je het gaan maken (of iemand anders die dit toevallig leest), zou ik het super leuk vinden als je een reactie achterlaat :). Er staat trouwens ook wat algemene info over lactose- en glutenintolerantie bij het recept, je zegt dat je het lastig vind om te praten over iets waar je (nog) niet zoveel verstand van hebt, dus wie weet helpt de info je ook weer ietsjepietsje verder.

  Heel veel succes met alles wat komt kijken bij deze diagnose en ik hoop dat het je heel erg gaat helpen!

  Liefs,
  Boukje

 27. Kimberly 3 april 2014 / 11:07

  Het lijkt me best wel lastig om zo ineens over te schakelen van eetpatroon! Ik ben echt heel benieuwd of het gaat werken, ik hoop het echt! <3 Ik zou niet echt een recept weten, ik weet wel dat mijn schoonzus ook glutenvrij probeert te eten maar die heeft nu glutenvrije cracker maar denk dat jij ook wel zoiets heb. Laat ons weten of het echt werkt!!

 28. Sanne 3 april 2014 / 11:20

  Wat fijn dat ze iets hebben gevonden wat ten grond slag ligt van een deel van je klachten. Wel lastig dat zo diagnoses zich opstapelen, maar gelukkig zijn gluten en koemelk best goed te vermijden. Zoek vooral eens op veganistische gerechten, zelf vind ik het tijdschrift Zonder Meer ook heel fijn. Het kookboek bij voedselovergevoeligheid van Sam Loman biedt een handig overzicht van vervangende ingrediënten per overgevoeligheid.

  Mijn favoriete recepten websites zijn eigenlijk altijd koemelk en glutenvrij, hopelijk heb je er iets aan:
  http://chocolatecoveredkatie.com/
  http://ohsheglows.com/

  Andere tips qua tijdsbesparing zijn meerdere porties klaar maken en daarna invriezen, boodschappen doen voor de hele week (of een groot gedeelte ervan), op deze manier kan je ook ingrediënten gebruiken die van een vorige dag overhebt. Want dat zal je wel gaan merken, intoleranties hebben tot gevolg dat je meer zelf in de keuken staat. De Tuinen en de grotere Rozemarijn en Thijm hebben een behoorlijke glutenvrije afdeling.

  Een fijn merk om eens naar te kijken is Lieke is vrij en als je geen winkels in de buurt hebt heeft http://www.glutenvrijewebshop.nl/ een breed assortiment en goede en snelle levering.

  Voor de rest probeer ik zelf altijd te denken in de dingen die je wel mag eten en niet de dingen die je voortaan moet laten liggen. Heel veel succes met het aanpassen van je voedingspatroon, het begin is het moeilijkste, maar dat lukt je vast!

 29. Mandy 3 april 2014 / 12:15

  Ik hoop dat dit het eten van geen gluten je gaat helpen om beter te voelen. Alle kleine beetjes helpen, moet je maar denken. Je mag wel banaan -ei pannenkoeken. Gelukkig kan je op dit moment meer glutenvrije producten kopen dan een jaar of 10 geleden. O ik heb mijn icht een keer horen zeggen dat ze geloof ik wel snickers mocht eten, maar ik zou het wel even voor de zekerheid nakijken. Heel veel succes!

  • Lisanneleeft 3 april 2014 / 12:25

   Die zijn misschien wel glutenvrij, maar in chocolade zit natuurlijk wel melk, haha!
   De banaan-ei pannenkoekjes zijn een goed idee, thanks!

   • Moniek (sprankje) 13 april 2014 / 12:06

    Pure chocola!!!
    Geen lactose, dus lekker eten!

 30. Fabiënne 3 april 2014 / 12:23

  Fijn om te horen! Ik wens je heel veel succes met je nieuwe eetpatroon!

 31. Explorista 3 april 2014 / 13:13

  Hi Lisanne,

  Wat FIJN dat je nu eindelijk wat meer houvast hebt en weet wat je kunt doen om het te verminderen (misschien). Deze blog lees ik altijd met liefde. Heb ik al een aantal keer met veel plezier recepten van gemaakt, die allemaal erg lekker waren (toegegeven, heb vooral de zoete dingen getest, maar toch):

  http://gluten-free-vegan-girl.com.

  Zij maakt dus alleen maar glutenvrije recepten en aangezien ze veganistisch is, gebruikt ze ook geen dierlijke producten (zoals koemelk). Echt, maak die brownies, die zijn zo lekker 🙂

 32. Pauline 3 april 2014 / 13:18

  Geeft weer hoop? 🙂 Veel succes met het dieet, ik hoop voor je dat dat een hoop van je klachten zal wegnemen.

 33. Fleur 3 april 2014 / 14:31

  Wat goed dat ze eindelijk iets hebben gevonden waar jij ook iets mee kunt!
  En qua het kopen van glutenvrije producten: Boek een vakantie naar Kroatie en geniet daar van de restaurants waar je gewoon helemaal glutenvrij kunt eten en hele/halve winkels glutenvrij hebt!
  Een vriendin van mij heeft het ook en wij zijn een aantal keren naar Kraotie geweest en zij kochten daar dan ontzettend groots in, want er was en veel keus maar het was bovendien ook goedkoper dan hier!
  En als je dan en een vakantie en veel lekkers kunt eten en kopen in 1 hebt, dan zou je haast zeggen dat het niet beter kan toch;p!?

  Ik hoop voor je dat dit het nu echt is en jij straks minder pijn en klachten gaat krijgen, want dat verdien je:).

  • Kirsten 3 april 2014 / 16:18

   Hé Lisanne wat fijn! Of nou ja, fijn is misschien een groot woord, maar vooral fijn dat je er iets aan kan doen! Uiteindelijk zal je hier je weg wel in gaan vinden en hopelijk ga je je er een stuk beter door voelen, dat mag nu eindelijk wel eens hè.

   Liefs Kirsten

   • Kirsten 3 april 2014 / 16:18

    (sorry ik reageerde op de verkeerde manier, shame on me)

 34. Tiffany 3 april 2014 / 15:59

  Ik ben blij dat er iets uit de bus is gekomen uit het onderzoek! Hopelijk helpt dit je dan ook. 🙂 Ik heb een vriendin met een glutenintolerantie en lactose-intolerantie. Ik kan haar altijd vragen om tips, want ik denk dat zij in een handige facebook-groep (of forum, kan ook) zit 🙂

 35. anne 3 april 2014 / 16:31

  je mag dan heel veel koekjes en snoepjes niet in groningen ben ik een snoepwinkeltje geweest dropjes en daar kun je arabiesgom kopen dat mag je wel. weet dat het niet echt in de buurt is maar meschien kun je het ergens ander vinden.

 36. Annelies 3 april 2014 / 16:46

  Mooi dat je in iedergeval nu weet wat het is, dat scheelt zo veel. Ik ben lactoseintolerantie maar heb ook gevoel dat ik niet goed tegen gluten kan. Hieronder sommige tips, ik heb niet alle reacties gelezen dus zal wel dingen instaan die al genoemd zijn.

  – Ga naar een dietiste, als je het via je huisarts aanvraagt krijg je het in meeste gevallen vergoed (4 uur per jaar). Verder kun je aan haar vragen over geld van de belasting voor je dieet. Ze helpt je zoveel en daardoor kun je gelijk goed beginnen.
  – Hou een paar weken bij wat je eet en van welk merk en hoe lekker je het vindt. Zo kun je precies zien wanneer je last hebt of iets verkeerd hebt gegeten.
  – Sorbetijs van de ah zit geen melk in, ook bastognekoeken en bitterkoeken zit geen melk in (ik weet niet of ze glutenvrij zijn)
  – Ga over op speltbrood of glutenvrij brood. Verder moet je uitkijken voor vleeswaren op brood en gehakt uit supermarkt (vaak zit er melk in zonder vernoemd te worden)
  – Neem bijvoorbeeld als beleg jam of hummus (erg gezond en lekker)
  – Kijk uit met dingen zoals chocola en chips, hierin zitten melk. Paprika croky chips en natural alle merken zit geen melk in.
  – Neem ipv klant en klare soepmixen nu bouillontabletten, deze bevatten vaak geen melk
  – Je kan online bij de jumbo en albert heijn lijsten aanvragen met producten die geen gluten en/of melk bevatten zo kun je precies zien wat je wel kan eten en hoef je niet elke keer te zoeken.

  • Elize 3 april 2014 / 18:17

   Hoi Annelies,

   Ik wilde graag even reageren op je tips. Ik eet (hopelijk tijdelijk!) melkvrij naast glutenvrij. Watvoor vleeswaren uit de supermarkt bedoel je waar ‘stiekem’ melk in zit? Zijn dat de vers gesneden vleeswaren (die koop ik toch niet, omdat ze zo goed als altijd besmet zijn met gluten) of de vleeswaren uit de fabriek zegmaar? Ik zou het graag weten, want anders heeft mijn melkvrije test experiment om te kijken of de paar klachten die ik nog heb verminderen geen zin natuurlijk. Nu ik geen kaas meer eet neem ik namelijk vaak vleeswaren.

   Speltbrood is overigens absoluut niet glutenvrij! Hierover zijn veel misverstanden, dus dat vind ik nog wel even belangrijk om te vermelden. Het schijnt dat sommige mensen er minder klachten van krijgen dan van gewoon brood, maar in spelt zitten wel gewoon gluten. Ik zou er bijvoorbeeld doodziek van worden en artsen die een glutenvrij dieet voorschrijven zullen als het goed is nooit zeggen dat je spelt mag eten (als het een dieet is met alleen speltbrood en verder glutenvrij zou het wellicht meer glutenarm genoemd kunnen worden).

   Bastognekoeken zijn helaas ook niet glutenvrij (ik heb er wel een recept voor dus dat ga ik maar snel eens proberen!) :(. En de meeste paprikachips en bouillonblokjes bevatten trouwens ook gluten 🙁 Maar er zijn er wel een aantal zonder! Bij de Lidl kun je paprikachips vinden zonder gluten (maar dan weet ik weer niet of er melk in zit haha!).

   • Lisanneleeft 3 april 2014 / 18:46

    Thanks Elize, ik ben heeeel blij met je 😀 Super bedankt!

    Naar de paprika chips van de Lidl laat ik Tim wel eventjes kijken, haha. Hopelijk zit er ook geen melk in!

   • Annelies 5 april 2014 / 11:23

    Hoi Elize,

    Waar ik zelf vaak last van heb zijn vleeswaren die al verpakt zijn (uit fabriek) dus niet die vaak zelf worden gesneden. Mijn dietiste zei dat ze soms weleens lactose/melkeiwit erin doen zonder het te vermelden op het etiket. Ik kan niet precies zeggen van welke merken ik precies last heb maar ze raadde mij aan om zo weinig mogelijk gemengde vlees te eten en dus alleen ham, fricandeau enz. Ik heb het gevoel dat ik vaak bij leverworst en snijworst last heb maar dit kan ik helaas niet bevestigen.

    Ah oke, dat wist ik inderdaad niet. Ik heb even goed gegoogled en zie nu dat het alleen handig is voor mensen met een tarwe-allergie.

    Ik heb vorige week nog gekeken bij ons in de Lidl voor de paprika chips maar daar zat melk in, misschien hebben ze nog andere soorten paprika chips bij de Lidl maar die ik zag had melk.

    • Elize 5 april 2014 / 18:29

     Oh wat jammer, ik had gehoopt dat het juist de vers gesneden soorten zouden zijn geweest. Het zijn dan inderdaad waarschijnlijk hulpstoffen. Die hoeven ze niet op het etiket te vermelden (erg irritant). Op die manier heb ik ook wel eens onverwacht last van gluten. Blijft uitproberen en gelukkig gebeurt het ook weer niet super vaak en kan ik meestal het etiket wel vertrouwen haha 🙂

 37. Bianca 3 april 2014 / 16:51

  Fijn dat je nu weet wat de oorzaak is. Hoop voor je dat het dieet een beetje gaat helpen!

 38. LNNK 3 april 2014 / 19:34

  Ik vind het heel fijn voor je dat je nu wat meer weet! Ik hoop voor je dat het gaat helpen, zeker omdat het best even wennen zal zijn om zowel gluten als zuivel te laten staan. Als het dan ook echt helpt dan zal het (denk ik) ook makkelijker worden, omdat je, je er gewoon beter door gaat voelen.
  Ik heb helaas geen tips voor je, maar ik weet zeker dat er mensen genoeg zijn die wel tips voor je hebben.

 39. Marleen 3 april 2014 / 20:27

  Hi Lisanne,
  Fijn dat je nu zelf iets kunt doen, al is het een hele omschakeling. Ik hoop in ieder geval dat het je helpt om je een stuk beter te gaan voelen!

 40. Joanne 3 april 2014 / 21:09

  Wat fijn dat je meer duidelijkheid hebt! Ik hoop dat het veel verschil gaat maken als je glutenvrij gaat eten.
  Ik eet zelf ook al heel lang glutenvrij (eigenlijk helemaal graanvrij) en ook melk-vrij. In het begin is het misschien heel lastig maar uiteindelijk zul je zien dat er genoeg lekker is dat je kan eten. Het kost misschien soms alleen wat meer moeite om er aan te komen / het te maken. Maar als je je er beter door voelt, is het heel makkelijk vol te houden! Althans, dat vind ik zelf. Dan weet je waar je het voor doet.

  Wat ik zelf veel eet is Quinoa. Als ontbijt eet ik quinoa flakes. Dat doe ik in kokend water en dan voeg ik stevia, rozijnen, kokosflakes, chia zaad, bosbessen en rauwe cacao nibs toe. Ik vind het lekkerder om het een paar minuutjes zo door te laten koken allemaal. Het vult heel goed en is lekker.
  Voor het avondeten gebruik ik dan vaak de quinoa zaden en die ik gebruik als een soort rijst/couscous. Er zijn talloze lekkere variaties mee. Ik vind zelf kurkuma lekker om de quinoa mee te kruiden.
  Er is ook quinoa meel waarmee je bv. pannenkoeken kunt bakken, maar die worden wel lichtelijk droog. Daar moet ik nog iets op vinden.

  Als lunch eet ik vaak salade met ei of kikkererwten zodat het toch vult of als ik thuis ben maak ik linzensoep. (Dat is heel makkelijk, gewoon linzen in een pan met water gooien en doorkoken).
  Ook eet ik soms glutenvrije broodjes van het merk Special (die zijn op basis van aardappel).

  Als ik bijvoorbeeld pizza wil eten dan maak ik de bodem van kokosmeel, kokosmelk en ei. Dat zou jij ook mogen dan volgens mij. Het is erg lekker.
  Dit is het recept:
  http://cavemanstrong.com/2011/01/paleo-pizza-crust/
  De toppings kun je zelf aanpassen natuurlijk.

  Als ik lasagne wil dan maak ik de bladen van courgette of aubergine. Ik doe dan geitenkaas erbij maar ik weet niet of je dat wel mag? Anders kan het ook zonder kaas.

  Kokosmeel en quinoa kan je op veel plekken kopen, in winkels en online. Online shop ik het vaak bij deonlinedrogist.nl en bodyenfitshop.nl

  Nog een site met healthy inspiratie: http://blueberrybicycle.com/category/recepten/

  Success!!

 41. Thea 3 april 2014 / 22:17

  Fijn dat je meer duidelijkheid hebt! Het zal wel vreselijk wennen zijn om bij alles wat je koopt op te moeten letten wat er in zit. Mijn tante kan ook niet tegen gluten en die heeft erg lang gezocht naar een bakker die brood maakte wat ze wel redelijk lekker vond. Mijn enige tip is om zelf lekkere dingen en/of brood te bakken of misschien heb je iemand in je omgeving die het leuk vind om te bakken. Er zijn zoveel recepten op het net en als je zelf bakt weet je ook heel zeker wat je er in doet.

 42. Claudia 3 april 2014 / 22:31

  In mijn bloed was het ook niet heel duidelijk te zien dat ik coeliakie heb. Ik heb toen een maagonderzoek gehad. Daarin was duidelijk te zien dat er beschadigingen zaten in mijn darmen. Ik lag zelf ook veel in bed en was erg slap. Nadat ik gestart ben met het dieet knapte ik langzaam weer op. Etiketten lezen blijf ik doen in de winkel, wamt lang niet alle fabrikanten vermelden of er gluten in zitten. Succes met alles uitzoeken. Als je verder iets wil weten, mag je me mailen

 43. Hester 3 april 2014 / 23:25

  Alsnog niet echt geweldige diagnoses! Tenminste, dat lijkt mij. Ik snap dat jij blij bent dat het misschien met zoiets ‘simpels’ als anders eten op te lossen is, maar coeliakie blijft toch best een hardcore dieet. Succes ermee meid!

 44. amber 4 april 2014 / 07:43

  Hi Lisanne. ‘Fijn’ dat je weer een nieuwe diagnose hebt waar je wat aan kan doen. Ik vroeg me trouwens af of je echt (mogelijk) Coeliakie hebt of een gluten overgevoeligheid? Er zit namelijk nog een verschil tussen deze twee. Coeliakie is een auto immuunziekte en als je Coeliakie hebt mag je echt geen korrel gluten hebben. Je mag niet hetzelfde mes gebruiken als iemand die wel gluten eet, omdat er misschien een korrel gluten aan kan zitten. Bij een gluten overgevoeligheid kan je niet tegen gluten, maar het is niet erg als je een korrel gluten binnen krijgt. Ik heb zelf een behoorlijke gluten overgevoeligheid en daarnaast heb ik nog een fructose, kippeneiwit en caseïne (melkproducten) intolerantie. Sinds ik al deze producten niet meer eet heb ik geen buikpijn meer en dat is erg prettig! Ik vind glutenvrij brood niet lekker, maar ik heb inmiddels heel lekker glutenvrij brood gevonden. Het merk heet Genius en ik zou het zeker eens proberen! Succes!

  • Lisanneleeft 4 april 2014 / 13:42

   Om eerlijk te zijn weet ik dit niet, heb er eigenlijk ook niet naar gevraagd. Weet dus alleen dat mijn darm extreem reageert op de gluten, waardoor mijn darm in zijn geheel niet goed kan functioneren.
   Het ging wel om een waarde die ook wordt gebruikt voor het vaststellen coeliakie, maar wellicht wordt die wel voor een overgevoeligheid en de intolerantie allebei gebruikt? (als ik coeliakie heb had hij dat wel zo genoemd neem ik aan?).
   Nouja, ik weet het dus gewoon niet, haha.

   Het maakt op dit moment denk ik ook niet zo veel uit, want ik moet nu helemaal glutenvrij eten.
   Thanks voor de brood tip, ik ga eens op zoek! 🙂

 45. Rosa 4 april 2014 / 13:01

  Mijn zus moet ook glutenvrij eten, je hebt heel veel verschillende boeken en het word ook steeds meer bekend in Nederland. Gelukkig wel mee te leven, maar is het is lastig. Fijn dat je nu wel iets meer weet! Succes!

 46. Charelle 4 april 2014 / 15:34

  Hoi Lisanne,

  Ik snap helemaal dat je blij bent met deze diagnose! Ik heb zelf op dit moment (nog?) geen Fibromyalgie, maar wel altijd pijn. Kort geleden ben ik bij een mesoloog geweest, die meet je lichaam helemaal door om te zien welke voedingsstoffen je te kort komt en/of welke je lichaam niet wilt opnemen. Naast een aantal supplementen stelde hij mij voor om ook glutenvrij te eten, aangezien gluten in feite ieder lichaam veel energie kost om te verwerken en aangezien je lichaam die energie beter kan gebruiken om de pijn aan te kunnen/te bestrijden. Je kunt je lichaam dus hierbij helpen door geen gluten te eten. Vond ik heel erg interessant en ik merk er ook het resultaat van, ik heb veel meer energie! (Maar dit kan natuurlijk ook door de supplementen komen. ;)) Hoe dan ook hoop ik dat jij het ook zo gaat ervaren en dat je op die manier wat meer energie hebt om met je pijn om te gaan, ook al doe jij dat volgens mij al heel erg goed!

  Verder vraag je om tips! In Breda (niet bij jou om de hoek helaas!) zit de Gastronoom, het schijnt dat zij het grootste assortiment glutenvrije producten hebben van NL & BE (of dit ook zo is, dat weet ik niet). Verder vind ik de glutenvrije Quinoa repen erg lekker! Die hebben ze bij de Tuinen. Ze hebben bij de Tuinen ook toosjes van Schar, die héél erg lijken op de LU toosjes (weet je wel die crackers in van die pakjes) maar dan veel lekkerder! Verder een lekker gluten- en lactosevrij receptje:
  1. Snijd een aantal bananen in plakjes en zet in de vriezer.
  2. Haal de volgende dag eruit en doe in de keukenmachine, samen met wat eetlepels Maple Syrup/Ahornsiroop.
  3. Af en toe met de lepel langs de randen schrapen.
  4. Wanneer het helemaal glad is, terug in de vriezer. Dan heb je heerlijk bananenijs!
  Je kunt er natuurlijk ook honing in doen, of rauwe cacaopoeder (Tuinen/reform), of er glutenvrije en lactosevrije koekjes doorroeren! ^^ Wat je lekker vindt!

  Liefs,
  Charelle

 47. Manja 4 april 2014 / 17:32

  Google eens op het paleo dieet, dat is gluten en koemelk vrij. Alles vers maken, geen pakjes etc. Succes de komende tijd!

 48. Suzanne 4 april 2014 / 17:55

  Wat knap dat je dit verteld! Ik heb er helaas geen verstand van dus kan je er niet echt bij helpen maar we proberen je allemaal te steunen.

 49. Anouk 4 april 2014 / 18:54

  Heb jij dan ook echt coeliakie, trouwens? Nu je de symptomen noemt, komt het me ineens heel bekend voor. De klachten van mijn moeder waren ongeveer hetzelfde. Het is inderdaad enorm lastig. Zoals ik al zei, mijn moeder bestelt altijd op glutenvrijemarkt.com! Je vraagt om simpele kooktips, maar dat wordt nog best lastig, denk ik…

 50. Tamarah 5 april 2014 / 12:04

  Wat een bijzonder filmpje om te zien, het raakte me wel om je een beetje emotioneel te zien. Ik hoop echt dat je gluten- en koemelkvrije dieet je kan helpen om beter te voelen! Fijn dat er “iets” is uitgekomen waar je mee aan de slag kunt! Ik heb zo 1, 2, 3 geen tips het enige wat bij mij opkwam is dat de AH symbolen heeft op producten waar op staat of het glutenvrij of lactosevrij is daar let ik zelf ook wel op.

 51. San 5 april 2014 / 15:14

  Pfoe lijkt me lastig om geen gluten te mogen eten! En ik wilde nog even zeggen dat je het super goed uitlegde hoor, hoef je niet onzeker over te zijn. Ik ben nu co-assistent en ken de ‘medische termen’ wel maar je zei niks wat niet klopte hoor! Doet me herinneren hoe belangrijk het is om dingen aan patienten uit te leggen. Vind ik zelf altijd heel erg leuk om te doen en als co-assistent heb je daar tijd voor, maar artsen krijgen vaak maar 10 minuten per patient, waarbij ze dan ook nog eens super veel administratie moeten doen…. Vinden ze zelf ook niet leuk!

 52. Nienke 5 april 2014 / 15:55

  Hoi Lisanne,

  Fijn voor je dat er een duidelijke diagnose is gesteld! Waarschijnlijk zal het vooral in het begin moeilijk zijn om gluten- én koemelkvrij te eten, maar zoals de met de meeste dingen went het en vind je je weg hierin.

  Ik gebruik zelf heel weinig dierlijke producten (in elk geval geen vlees en vis en weinig ei en melkproducten). Tarwe/brood eet ik ook weinig. Op de volgende websites kun je een inspiratie vinden voor gluten- en koemelkvrije recepten (natuurlijk kun je de recepten versimpelen):

  http://www.vegadutchie.nl
  http://www.degroenemeisjes.nl
  http://www.veganchallenge.nl (Vooral hier vind je veel makkelijke recepten! In de taakbalk aan de zijkant kun je ‘glutenallergie’ aanvinken en alle recepten zijn sowieso vrij van dierlijke producten. Als je wil kun je dan zelf nog ei of geitenkaas toevoegen.)
  http://www.gluten-free-vegan-girl.com/

  Zoals je zelf al vertelde, hebben ze bij de Ekoplaza inderdaad een groot aanbod aan gluten- en koemelkvrije producten. Ook kun je hier medewerkers vragen om tips.

  Heel veel succes!

 53. Chantal 5 april 2014 / 18:14

  Hoi Lisanne,
  Ik volg je blog al een tijdje, maar heb nooit gereageerd. Ik heb zelf ook Coeliakie (Nu bijna twee jaar) en ik had bij jou al langer het idee dat dit ook speelde. Maar ja, hoe benader je iemand op zoiets, zonder als een enorme idioot te worden gezien.

  Glutenvrij leven zal aan het begin lijken alsof het ontzettend moeilijk is. Je zult geconfronteerd worden met producten waarvan je nooit had gedacht dat het gluten bevatte. Je zult moeten wennen aan constant labels lezen, overal op je hoede te zijn voor gluten. Je zult het glutenspook leren kennen en je zult dagen hebben dat je de wanhoop naar bij bent, omdat het gewoon soms knap lastig is.

  Maar als je op dat punt ben, dat je snakt naar normale pepernoten, naar een stuk pizza van de pizzeria of een keer zonder na te denken uit eten. Weet dan; het zijn de klachten niet waard! Het is het ziek zijn niet waard.
  Weet dat die dagen voorbij gaan, weet dat je de positieve dagen zult koesteren, zult dansen in de winkels omdat je zomaar een glutenvrij product hebt ontdekt waarvan je het niet had verwacht (Ik overdrijf niet! Wij Coeliakken, zijn heel erg bekend met de spontane happy dance!). Weet dat je zult merken dat je lichaam geneest en dat je je beter voelt. En er komt een moment dat je je ziekte accepteert en dat het een deel van je gaat uitmaken.

  Het zal wat tijd kosten. Veel van ons zijn door rouwperiodes heen gegaan. Boosheid, woede, pure verdriet, opluchting enz. Het hoort erbij.
  Maar uiteindelijk vind je je weg wel. Nu lijkt het misschien nog wat moeilijk (of er gaat een moment komen dat je het heel moeilijk gaat vinden), maar dat gaat voorbij.

  En je zult lachen om de dingen die in de komende maanden als lastig zal worden gezien; constant eten mee nemen als je weg gaat, want stel je voor dat je ergens bent en je kunt niet eten, je zult een kei worden in etiketten lezen, je zult (als je daar voor open staat) een groep mensen leren kennen die dezelfde ziekte hebben als jou en die je met open armen verwelkomen, je helpen, je steunen en naar je gezeur luisteren, als niemand anders daar zin in heeft. Het is een warm bad, want we weten allemaal wat het is.

  Zoals gezegd; nu lijkt het zwaar. Maar het gaat beter worden.
  En als je vragen hebt, dan is er een hele groep lieve mensen die je willen helpen.

  Oh en websites waar ik vaak eten bestel:
  http://www.glutenvrijemarkt.nl
  en http://www.glutenvrij-lepoole.nl/

  • Lisanneleeft 5 april 2014 / 19:06

   Ik merk het nu al, er zijn ZO veel mensen die me hiermee willen helpen, zo lief! 🙂
   Dat wat je zegt over dat het de klachten niet waard zijn, zo denk ik nu ook. ‘t Is ‘maar’ eten 🙂 Er is nog veel meer in het leven dan alleen eten! Maarja, in het geval dat ik me hier beter van ga voelen wordt dat vast moeilijker; wanneer ik weer leuke dingen kan gaan doen en buiten de deur kan gaan eten enzo lijkt het me een stuk lastiger. Daar ben ik (gelukkig, hahaha) nog lang niet!

   Bedankt voor je lieve woorden Chantal 🙂
   Ik krijg heeeel veel mailtjes met vragen over bepaalde aandoeningen en ‘of ik dat niet heb’ en of een bepaalde behandeling misschien niet werkt voor mij. Heel er lief dat mensen dat doen, super bijzonder dat ze de moeite nemen om me te mailen, maar het is zo veel dat ik lang niet alles kan bijhouden. Ik heb al eens een onderzoek gehad naar coeliakie (gewoon een gastroscopie waarbij ze een paar biopten hebben genomen), maar toen at ik al een tijdje glutenvrij en kwam het niet uit het onderzoek (hoe dat precies kan en zit weet ik ook niet!).
   Elize hierboven heeft het ook weleens eerder aan me gevraagd, maar door dat onderzoek ging ik er dus vanuit dat ik het niet had. Had geen zin gehad dus, hihi.

 54. Chantal 5 april 2014 / 18:19

  Oh! En om op je laatste vraag antwoord te geven:
  Ik eet eigenlijk alles, maar dan de glutenvrije variant. Dus glutenvrije pasta’s, ik eet me scheel aan rijst, mijn brood bak ik wekelijks zelf, ik bak me suf aan cupcakes, als ontbijt eet ik glutenvrije crackers.
  Ik maak heel vaak gerechten met mixen van Beltane. Dit zijn mixen die je kunt vergelijken met de Knor Wereld gerechten.
  Ook lasagna eet ik gewoon, pizza’s maak ik soms zelf en soms koop ik er een van Schar en beleg ik hem zelf.
  En glutenvrije frikandellen haal ik bij de jumbo 🙂

  Ik heb naast gluten ook een lactose intollerantie, dus ik zorg er vaak voor dat ik niet veel melk producten in mijn eten doe. Met koken gebruik ik vaak Kokosroom (puur omdat ik soya room en dingen op rijstbasis echt heel smerig vind.)

  • Elize 5 april 2014 / 19:10

   Hee Chantal! Jij ook hier 😉
   Ik moest zo lachen om wat je zegt over de spontane happy dance, haha! M’n vriend (die altijd gezellig meedanst) en ik worden wel eens flink raar aangekeken in de supermarkt! 😛

 55. Lianne 6 april 2014 / 10:29

  Fijn dat je nu wat meer weet en ermee aan de slag kan!
  Ik moet wel lachen om wat je zei: ‘Ik moet ‘gewoon’ geen gluten eten maar..’
  Ik moet ook een bepaald dieet volgen maar dat gewoon vind ik helemaal niet zo gewoon want het zit werkelijk waar overal in, haha. en energieniveau is al niet zo hoog om dingen uit te proberen en uit te zoeken en het is een heeeeul gedoe, ;p Overigens vind ik die sojaproducten ook echt heeeeeul ranzig, dus vaak smokkel ik nog met gewone melkproducten met het risico om er best ziek van te worden dus xD Mocht je nog op zoek zijn naar kaas dan heb je van het merk ‘Kees’ lactose vrije kaas en die is bij heel veel supermarkten te koop en ik proef in ieder geval geen verschil met normale kaas.
  Veel succes ermee, ik hoop dat het je helpt! 🙂

 56. Françoise 6 april 2014 / 16:47

  Dag Lisanne,
  Ik heb je blog door twitter ontdekt en ik vind het heel interessant (dank u voor je artikel over “advertorials”!). Er is zeker een leven zonder gluten en koemelk, diens hoevelheid ik in mijn recepten beperk. Ik heb een antaal gluten-vrije recepten uitgegeven, jammer genoeg in het Frans 🙂 maar er is een vertaling widget op de rechts sidebar: http://www.saveurscroisees.com/tag/sans-gluten/ En silken tofu is een aanrader voor gluten- en koemelk vrije diets (http://www.saveurscroisees.com/tag/tofu-soyeux/).

 57. Zo simpel is dan geluk 6 april 2014 / 19:04

  Heel erg fijn dat je weer wat meer duidelijkheid hebt. Ik hoop dat je baat hebt bij het glutenvrije dieet! Het lijkt me wel erg lastig overigens. Succes!!

 58. Sanne 7 april 2014 / 13:04

  Hoi!
  Een tip: Het kookboek van Gwyneth Paltrow, (H)eerlijk.
  Zij heeft een gluten- en lactose vrije levenswijze.

 59. Stacey 8 april 2014 / 14:24

  Hoewel het wellicht nu heel lastig is om ineens glutenvrij te gaan eten zal het je op de lange termijn veel bieden als [een groot deel] van je klachten hierdoor worden verholpen. Ik heb zelf een gluten allergie en heb er in het begin flink mee lopen stoeien maar weet inmiddels niet meer beter. Mocht je vragen hebben kun je me altijd mailen. Op mijn blog staan ook vaak glutenvrije recepten of ideeën hoe je een betaald bestanddeel kunt vervangen of hoe je in bepaalde situaties met een glutenvrij dieet om kunt gaan. Succes en sterkte in ieder geval!

 60. Merel 14 april 2014 / 18:04

  Hoi!
  Mijn zusje heeft ook een glutenintolerantie. Voelde zich altijd moe en chagerijnig. Zag er ook heel moe en wit uit. Als ik jouw filmpjes terug kijk zie ik bij jou eigenlijk precies hetzelfde. Mijn zusje volgt het dieet nu al 3 jaar en ziet er zoveel beter uit en voelt zich ook zóveel beter! Ik hoop dat jij dat ook gaat hebben!

  Wat betreft het eten is er niets waar we nu geen oplossing voor gevonden hebben. Overal is een (glutenvrije) oplossing voor!

  Ik doe een opleiding in de medische wereld en ben een onderzoek naar coeliakie/glutenintollerantie aan het doen. Vanuit daar en mijn zusje weet ik er wel het een en ander van af. Voor nu heb je genoeg informatie te verwerken, maar als je ooit nog vragen hebt, dan kun je die altijd stellen!

  Good luck meisje! Hopelijk voel je je er véél beter door!

  Groetjes, Merel

  • Lisanneleeft 14 april 2014 / 18:51

   Wat bijzonder dat je dat zegt! Vind ik heel fijn om te horen 😀
   Ik hoor eigenlijk altijd dat ik er juist heel gezond uitzie (als je niets weet, dan valt het je ook niet op – tenzij je misschien iets soortgelijks hebt gezien zoals jij bij je zusje!), dus dat je het herkent geeft wel weer hoop natuurlijk.
   Dat is ook echt iets dat aan mij veranderd is: voordat ik ziek werd was ik al wel wit/bleek, maar niet zo extreem als nu. Bedankt voor je lieve berichtje 🙂

 61. Laleh 30 juli 2014 / 15:05

  Ik heb deze allergieen o.a. ook naast fibromyalgie.
  Erg herkenbaar dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.