Focus op waar je goed in bent

In de post 35 manieren om het beste uit jezelf te halen stond deze bovenaan de lijst. Focus op waar je goed in bent. Door de dingen te doen waar je goed in bent word je simpelweg vrolijker dan van de dingen die maar moeizaam gaan.


Foto door ihtatho / Flickr

Op school worden (of werden) we allemaal bezig gehouden met dingen waar we slecht in zijn. Juist met de dingen waar we slecht in zijn, want als je ergens slecht in bent moet je hier beter mee worden. Ik ben slecht in Engels, waar focus ik me op? Juist ja, Engels.

Nu heb ik eventjes besloten om de Engels woordjes te laten voor wat ze zijn. Zo slecht ben ik nu ook weer niet in Engels, voor het leren van woordjes scoor ik een 0, maar in de rest ben ik geen ramp. De aankomende toets telt maar 10% mee. De volgende periode schrijven we een brief, doen we een kijk/luistervaardigheid toets en doen we een mondeling. Deze zijn samen goed voor 55% van mijn cijfer! Ik sta nog een 5,3 (of iets daarbij in de buurt). Zo belangrijk is die aankomende toets niet!

Maar vooral buiten school is het belangrijk dat je kijkt naar waar je goed in bent. Je wordt veel blijer als je merkt dat je iets goed kunt. Niemand wordt blij van iets waar die niks van kan en ook nog eens langzaam leert. Waar ben je goed in?

Misschien wel juist daarom is het goed om ook eens iets nieuws te proberen. Wie weet ben je heel goed in iets waarvan je het niet verwacht had en kun je je daarop gaan focussen. En anders is het gewoon goed om te weten wat je wel en niet kan of wel en niet leuk vindt.

Laat de dingen waarvan je weet dat je ze niet kan het liefst door iemand anders doen. Focus je op de dingen waar je wel goed in bent. Maar blijf altijd nieuwe dingen uitproberen. Waar ben jij goed in?

7 reacties

 1. Renske 21 januari 2011 / 11:34

  Groot gelijk meid! Je komt er ook wel als je wat minder goed bent in dat onderdeel van Engels. Uiteindelijk moet je ook maar zo denken: wat wil ik in mijn toekomst? Maar ja, sommige dingen zijn nou eenmaal verplicht voor je diploma, dat is dan weer jammer haha.

 2. Lieke 21 januari 2011 / 13:29

  Nu je het zo zegt is het wel waar inderdaad, ik focus me meer op de dingen die ik nog moet verbeteren dan dat ik me bezig hou met de dingen waar ik goed in ben. Misschien wel even goed dat ik de komende tijd ga omdraaien. =D

 3. petra 21 januari 2011 / 14:38

  In mijn derde jaar op de havo stond ik een 3 gemiddeld, het ging allemaal over grammatica. In de vierde en vijfde mochten we gewoon schrijven en daar kreeg ik dus betere cijfers voor. Ik ben geslaagd met een 7 en kijk nu eens? Ik woon in een engelstalig land!

 4. Nina 21 januari 2011 / 15:54

  Je hebt daar echt gelijk mee. Alleen vind ik het altijd veel moeilijker om goede dingen dan slechte dingen te bedenken. Ik ga dus even hard nadenken. Waar ben ik allemaal goed in…

 5. karin r. 21 januari 2011 / 18:11

  het werkt denk ik averechts om te focussen op dingen die moeizamer gaan. juist je kwaliteiten verdienen groei. door te focussen op goede kwaliteiten groeit ook je zelfvertrouwen. lijkt me, juist op school, het allerbelangrijkst!

 6. Marc 21 januari 2011 / 18:14

  nogmaals gezegd! Je bent echt een inspiratie! 🙂
  Wil je mij misschien helpen?

 7. Ruben Vandenbussche 10 maart 2011 / 22:08

  Ik was op zoek naar wat marketing artikelen, grappig dat ik hier op terecht kom. Leuk artikel. Net als bij bedrijven moet je de focus leggen op waar jij goed in bent, beter bent als de rest of waarin jij verschilt tegen over de rest of kort gezegd waarmee jij opvalt.

  Misschien leuk om eens te kijken op http://www.ted.com daar staan veel inspirerende video’s. Zoals deze van marketing guru Seth Godin: http://www.ted.com/talks/lang/eng/seth_godin_on_the_tribes_we_lead.html

  Als je nog wat inspirerende video’s wilt zien laat maar horen =)

  Blijf bloggen, want er zijn ook mensen die het lezen en geen reactie achterlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.