Gedachten tijdens het opruimen

Sinds augustus woon ik samen in een mooi huis. Maar wel een mooi huis zonder zolder, dat brengt uitdagingen met zich mee. Dat maakt dat we keuzes moeten maken en niet te veel spullen kunnen verzamelen. We hadden samen wel ontzettend veel spullen, daar is meer dan de helft van opgeruimd inmiddels! Waar ik aan denk als we aan het ontspullen zijn?

Niet weggooien maar weggeven

Wij gooien eigenlijk bijna niets weg. Als we echt iets heel moois hebben verkopen we het, maar veruit de meeste spullen geven we weg. Afhankelijk van wat het is bepalen we waar het heen gaat.

Zo heeft mijn moeder een vriendin die in het onderwijs werkt, daar kunnen leuke knutselspullen heen. Verder brengen we dingen naar de kringloop, zo kan iemand anders het voor een klein prijsje een tweede leven geven. En dan hebben we in Den Helder nog een weggeefwinkel, dat is een winkel waar je ook spulletjes naartoe kunt brengen. En daar kunnen mensen per bezoek drie spullen uit de winkel mee naar huis nemen, kosteloos! Ik vind het een prettig idee dat de spullen weggegeven worden. Afhankelijk van welke spullen het zijn kiezen we waar het heen gaat.

Verder vind ik het veel makkelijker om spullen weg te doen als ik weet dat het ergens anders nog een tweede leven krijgt. De gedachte dat iets zonde is om weg te doen speelt dan een veel kleinere rol. Het is niet zonde, iemand anders gaat het hopelijk meer gebruiken dan dat wij het gebruiken als we twijfelen om het weg te doen.

Lenen of huren is altijd een optie

Nog een geruststellende gedachte vind ik dat iets altijd wel weer te leen of te huur is. Doe je iets niet weg omdat je bang bent dat je het ooit, over een paar jaar, misschien nog wel gaat gebruiken?

Als je iets weg doet is er altijd een kans dat je het gaat missen. Is dat erg? Niet perse. Vaak zijn dit dingen die je eens in de vijf of tien jaar gebruikt. Die kun je ook gemakkelijk lenen of huren.

Ik kijk altijd of ik het misschien van mijn ouders kan lenen. Maar je kan ook met je buren afspreken dat je spullen van elkaar kunt lenen. Zo heb je uiteindelijk minder nodig, maar heb je het wel beschikbaar als je het nodig hebt.

Sommige dingen zijn te groot, duur of onnodig om zelf te bezitten. Dan is het makkelijk om het te huren. Via huren.nl heb je en overzicht over alle spullen die er te huur zijn en vind je binnen no-time iets bij jou in de buurt. Het zijn echt de meest uiteenlopende spullen, zo kun je een camera huren, maar ook een boor is te huur. Een fiets, zorghulpmiddelen, echt alles is te huur!

De rust van minder spullen is ook iets waard

We zijn altijd een beetje bang als we iets wegdoen dat we het dan gaan missen. Ik denk dan altijd aan de ruimte die het gaat opleveren, samen met de rust in mijn hoofd, tegenover de kosten die er zijn als je het misschien toch ooit een keertje nodig blijkt te hebben.

De ruimte in je huis en is ook wel iets waard, vind ik. Je kunt je huis niet gemakkelijk groter of ruimer maken, maar je kunt het wel makkelijk leger maken door minder spullen te bezitten. Zo maak je weer ruimte in je huis en je hoofd!

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

De laatste tijd heb ik het meerdere mensen horen zeggen: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. En bij mij werkt dit echt zo! Ik houd niet van rommel, ondanks dat ik een rommelkont ben.

Als mijn huis een rommel is loop ik als een kip zonder kop alles te zoeken en word ik constant afgeleid door de spullen die overal en nergens liggen. Dan heb ik liever iets minder spullen zodat ik goed overzicht heb en alles een mooie vaste plek kan hebben..

Er is gewoon geen ruimte

Zoals ik al vertelde hebben wij niet enorm veel opslagruimte. Wel hebben we in plaats van een zolder een klein kamertje waar een grote kast in zit. In die kast ligt de seizoenskleding en zitten bijvoorbeeld de kerstspullen. Die kast is onze zolder. We gebruiken die kamer ook om de was op te hangen, we zetten de kamer dus niet helemaal vol met spullen.

Dat is een afspraak die we gemaakt hebben: als de spullen niet in de kast passen, dan hebben we pech. Het móet in de kast, anders mag het niet blijven. Op de grotere dingen na natuurlijk, als het niet in de kast past dan beoordelen we hoe hard het nodig is. Zo staat er wel een airco in het kamertje opgeborgen, dat vinden we toch wel erg fijn.

Met deze gedachten hoop ik dat we ons huis een beetje geordend en overzichtelijk kunnen houden! We hebben nog steeds niet weinig spullen, maar in elk geval een stuk minder dan voor we verhuisden! Vind jij dat je veel spullen hebt?

Deze blogpost is een samenwerking

DELEN:

6 reacties

 1. Naomi 10 januari 2020 / 08:42

  Heel herkenbare gedachten voor iemand met een klein appartement;). Ik hecht gelukkig totaal niet aan spullen, dus ik bewaar sowieso vrij weinig. En inderdaad, als ik ergens geen plek meer voor heb, komt het niet in huis óf moet iets anders weg om plek te maken.

 2. Audrey 10 januari 2020 / 09:59

  Ik heb laatst flink opgeruimd, maar ik heb nog net wat te veel opbergruimte om echt superstreng voor mezelf te worden, haha!

 3. Annelies 10 januari 2020 / 16:43

  Ik denk dat het best wel meevalt met mijn hoeveelheid spullen, maar ik ga dit jaar verhuizen dus wie weet denk ik er heel anders over als ik aan het inpakken ben 🙂
  Ik geloof ook wel echt in ‘opgeruimd huis, opgeruimd hoofd’ dus ik probeer na te denken voor ik iets koop.

 4. Lenneke 10 januari 2020 / 17:12

  Aaah, ik heb sinds m’n verhuizing bijna al mijn spullen in mijn kelder staan en ik heb ZO VEEL zin om vrijwel alles weg te doen. Wil ook heel veel weggeven, want ik heb blijkbaar niets gemist in het jaar dat ik hier woon, haha.

 5. Dionne 11 januari 2020 / 21:57

  Ik heb onlangs al een keer kritisch naar mijn spullen gekeken, veel is verkocht of naar de kringloop gegaan maar er kan vast nog meer weg. Tussen de rommel vind ik vaak dan wel weer wat ik nodig heb, maar ik vind het gewoon veel fijner. Ik denk oprecht dat je je rustiger en gelukkiger voelt zonder al die onnodige spullen. In een tiny house wonen lijkt me dan ook echt iets voor mij, heb daar alleen wel een beetje te veel boeken voor haha, maar verder..

 6. Mariska 13 januari 2020 / 17:35

  Op dit moment verkoop ik wat spullen omdat ik van interieur ben gewisseld, maar ik heb ook veel producten naar een hulpgroep gegeven voor Edam Volendam. Dat wordt dan verdeeld onder mensen die het wat minder hebben en dat vind ik ook een fijn idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.