Geef jezelf een reden om op te staan!

Misschien heb je nu wel vakantie en houd je ontzettend van uitslapen. Misschien ligt je bed zo lekker dat je vaak te laat op een afspraak (of op werk of school) komt. Wanneer je een reden hebt om op te staan en hier aan denkt bij het opstaan, is wakker worden en je dag nuttig maken dan makkelijker?

Misschien weet je het wel, misschien weet je het niet, maar mensen met fibromyalgie hebben over het algemeen veel moeite met opstaan. Wakker worden, uit bed komen dus, gaat ook bij mij behoorlijk moeizaam. Het voelt altijd alsof ik helemaal niet geslapen heb, alles zit vast en alles is stijf en op een of andere manier is alles wanneer ik net wakker ben gewoon heel erg pijnlijk en zwaar. Niet leuk dus.

Maar wanneer ik weet dat ik die dag iets leuks ga doen, is opstaan een stuk makkelijker. Op de dagen van een FES vergadering spring ik om 7 uur mijn bed uit en ben ik meteen enthousiast. Omdat ik weet dat het een leuke dag word en ik er zin in heb!

Nu denk ik dat opstaan bij gezonde mensen alleen vervelend is als het vroeg is, maar ik heb iets bedacht wat je makkelijker zal laten wakker worden en opstaan.

Het recept

Bedenk van tevoren wat je de volgende dag voor leuks gaat doen. Het maakt niet uit of het iets groots is of iets kleins. Het kan gaan over boodschappen doen en een leuk tijdschrift kopen of de ingrediënten om een lekkere taart te gaan bakken. Maar ook een afspraak met een vriendin, een mooi levensdoel waaraan je gaat werken of een vakantie of een dagje uit. Bedenk het maar! Denk daar voordat je gaat slapen aan.

Vervolgens houd je er rekening mee met je wekker. Je wekker kun je instellen op het liedje dat je altijd samen met die ene vriendin  (waarmee je die dag afgesproken hebt) luistert, of een Disney liedje (als je naar Disneyland gaat, ik zeg maar iets!). Probeer het geluid van je wekker zo in te stellen dat je wanneer je hem hoort er meteen aan herinnerd wordt wat je die dag gaat doen.

Ook is het veranderen van de achtergrond van je telefoon een goed idee. Zet deze ook in het thema van de dag. Ga je werken voor het sparen van een vakantie, zet een zonnig plaatje op je achtergrond. Spaar je voor een mooie tas? Zet je die op je achtergrond! Dat is natuurlijk het eerste wat je ziet nadat je je wekker hebt uitgezet en je bed uit moet stappen

Zo weet je wanneer je wakker wordt meteen waar je voor opstaat. Je moet wel eerst enthousiast kunnen worden van wat je die dag gaat doen, maar ook dat kun je trainen.

Ik merk bij mezelf dat ik mezelf uit bed moet slepen en van tevoren echt moet bedenken wat ik die dag ga doen, anders kom ik er gewoon niet uit. Maar meestal gaat het redelijk goed! Ik kom meestal mijn bed uit voor mijn blog waaraan ik graag werk, mijn werk (hier kan ik allebei ontzettend van genieten!), of iets anders leuks als cakejes ofzo! Waarvoor sta jij doorgaans op? Of ben je niet zo moeilijk met wakker worden?

Heb je nog steeds moeite met opstaan? Dat is een Philips wake-up light misschien iets voor jou!

18 reacties

 1. Meisje zonder eetstoornis 17 juli 2012 / 08:04

  Ik vind vroeg opstaan heerlijk! Lekker in me ukkie en stilte naar beneden sluipen en ontbijten. Sterker nog, ik zit nog een beetje in mijn schoolritme. Heerlijk. 😀

 2. Yara 17 juli 2012 / 08:07

  Hele handige tips, me likes! Ik ben ook wel redelijk vroeg altijd, maar soms.. Dan heb ik écht geen zin.

 3. MarCreaties 17 juli 2012 / 08:56

  Ik vind het juist lekker om vroeg uit bed te komen: ‘s ochtends hardlopen in het ochtendzonnetje (voor zover die er nu is), en als de hele stad nog ligt te slapen, heerlijk! En de dag duurt ook gewoon veel langer vroeg opstaat. Overigens vind ik vroeg opstaan ook niet heel moeilijk aangezien ik een halfjaar lang om half 6 op moest staan voor mijn (ochtend)krantenwijk haha 🙂

 4. Anneke 17 juli 2012 / 09:20

  Leuke post. Ik ben geen uitslaper. Nu ik vakantie heb, word ik ongeveer rond 9:00 wakker. Mijn vriend daarentegen slaapt gerust tot 11:30… Ik vind dat zonde van m’n dag.

 5. Naomi 17 juli 2012 / 09:30

  Ik word vaak wel enthousiast wakker ja. Ik vind slapen enigzins heerlijk en aan de andere kant een verspilling van tijd. Dus als ik weer mag opstaan: let’s do shit!

 6. Esmay 17 juli 2012 / 09:35

  Fijne post! OP een vrije dag kan ik genieten van het uitslapen maar ik zit zo volgepland dat ik wel mijn bed uit moet. En dan vooral omdat ik dan lekker kan gaan bloggen, foto’s maken, winkelen <3

 7. Chantal 17 juli 2012 / 09:47

  Ik heb gelukkig niet zoveel moeite met opstaan 🙂

 8. Jolien 17 juli 2012 / 10:08

  Ik heb altijd ontzettend veel moeite met opstaan! Mijn bed ligt altijd zo lekker en zeker als ik er om half 7 uit moet om te gaan werken… Leuke tips!

 9. Daniëlle 17 juli 2012 / 10:30

  Ik vind vroeg opstaan heel prettig, heb je de hele ochtend om nuttige dingen te doen!

 10. Lyanne 17 juli 2012 / 10:45

  Dit had ik echt even nodig. Met dit weer is het soms zo moeilijk opstaan. Als het lekker regent buiten vind ik het heerlijk om uit te slapen haha.

 11. Nathalie 17 juli 2012 / 12:30

  Ik sta ook heel moeilijk op, vooral als je lichaam pijn doet en zwaar voelt. Maar het vooruitzicht dat je iets leuk hebt gepland, maakt het zeker makkelijker. Leuk blogje! 🙂

 12. Gerda 17 juli 2012 / 12:51

  Ik vind vroeg opstaan inderdaad ook niet echt gemakkelijk. Toen ik mijn studie stopzette vanwege CVS en het nog niet aankon om aan het werk te gaan, bracht ik veel nutteloze uren thuis door. Slapen is dan de ideale oplossing om je dag door te komen, al helemaal als je je toch al moe voelt.

  Ik ben toen heel voorzichtig doelen gaan stellen voor de tijd die voor me lag. Dingen die mijn dag de moeite waard maakten, die ervoor zorgden dat ik mijn bed zou uitkomen. Meer afspreken met vrienden, een baantje zoeken, intenser genieten van kleine dingen, uitgebreid koken voor geliefden… Nu ik laatst na een halfjaar terugkeek op mijn doelenlijstje, ontdekte ik dat ik ze bijna allemaal ‘gehaald’ heb. Zo fijn! 🙂

 13. Ise 17 juli 2012 / 13:01

  Zonder reden kom ik ook m’n bed niet uit hoor maar daarom heb ik mijn 365dagenproject, dat helpt echt!

 14. Dave 17 juli 2012 / 13:18

  Het is niet zeldzaam dat ik tot 10 uur per dag slaap, of toch in m’n bed lig en moeite heb om er uit te komen.
  Ik heb soms totzelf schrik om in mijn bed te kruipen ‘s avonds hierdoor. Maar hoe later ik op blijf hoe langer ik blijf slapen dan natuurlijk ook.

 15. Anne 17 juli 2012 / 16:57

  Wat een goeie tips, van dat liedje en de achtergrond! 😀 Als je nou niets hebt om voor op te staan… moet je dan juist opstaan om ervoor te zorgen dat je iets gaat meemaken wat de moeite waard is, ook al kun je niet meteen wat bedenken?!

  Als je blijft liggen, tja.

 16. Renske 17 juli 2012 / 19:37

  Wat een handige tip, voor iemand zoals ik, die ‘s ochtends haar bed niet uit te branden is haha.

 17. Linda 18 juli 2012 / 12:34

  Wat een goede tips! Ik ben niet zo´n ochtendmens, dus ik ga deze dingen eens in de praktijk brengen!

 18. Ann 4 augustus 2012 / 23:53

  hihi.. leuk voorbeeld van de vergaderingen 🙂

  ook al is er wat leuks, ik besteed toch echt élke minuut die ik kan ‘s ochtends het liefst slapend 😛 hihi..
  Bij mij gaat het makkelijker als ik in een ritme zit, als ik elke ochtend om 7 uur moet opstaan (dus als ik geen vakantie heb) dan gaat het makkelijker.. En op een of andere manier is zondagochtend ook geen probleem..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.