Geef me energie!

Mensen waarmee je contact hebt horen je energie te geven. Ze horen meer energie te geven dan te nemen. Zijn er mensen in jouw leven die je vooral energie kosten? Misschien is het dan een goed idee om te stoppen met het verspillen van je energie aan hen. Ook ik stopte hiermee.


Foto door phault / Flickr

Eigenlijk is het heel simpel. Je kunt beter contact hebben met mensen die je energie geven, in plaats van met mensen die je energie nemen. Dit zodat je simpelweg meer energie hebt.

Laat ik nu juist een tekort aan energie hebben. Oke, in mijn leven zijn niet echt veel mensen die me energie kosten. En de mensen die me wel energie kosten zijn misschien leraren op school, maar die  heb ik nog eventjes nodig, haha.

Ook op Twitter is dit een beetje van toepassing. Een aantal schatten van meiden heb ik moeten unfollowen, tot mijn grote spijt. Waarom? Omdat ik alleen maar negatieve energie voelde binnenkomen. Lezen dat iemand zichzelf lelijk vindt of dat iemand zichzelf zielig vindt, of iemand die bij elk klein pijntje dit opmerkt, daar word ik niet vrolijk van. Sorry, maar dat lees ik gewoon liever niet. Ik heb liever voornamelijk positieve berichten in mijn timeline.

En daarnaast was er nog iets. Er was wel iemand die me veel energie gaf, maar me uiteindelijk de laatste tijd energie heeft gekost. Een heel belangrijk persoon in mijn leven. De laatste weken maakte hij me vaker aan het huilen dan aan het lachen. Dus heb ik er voor gekozen om deze persoon niet nog meer van mijn energie te laten afnemen.

De eerste beslissing heb ik al veel eerder genomen, nog steeds denk ik dat het een goede beslissing was. Die laatste was er eentje van zondag. Hoewel ik er nog wel een beetje somber over ben denk ik dat ook dit de juiste keus was. En ik wil alle mensen in mijn leven die me energie geven graag bedanken (jullie positieve reacties en tips!), omdat elk beetje helpt. Hoe zit het met de mensen om jou heen, geven of nemen ze energie? Nemen ze het? Doe er iets aan!

16 reacties

 1. Lieke 19 januari 2011 / 07:53

  Dat van twitter herken ik ook heel erg… Ik ben nou al een tijdje aan het vechten tegen iets om beter te worden & soms lees ik dan berichtjes op twitter die me er niet echt bij helpen. Zo frustrerend is dat!
  Ik weet natuurlijk niet hoe en van wie je afscheid hebt genomen, maar ik denk dat het wel een goede keus was! Je kunt wel blijven treuren over iemand, maar als jij er meer energie in stopt dan hem/haar dan is het tijd om daarmee te stoppen.

 2. Pernilla 19 januari 2011 / 10:37

  Je hebt zo gelijk, het zet me echt aan het denken. Je bent echt geniaal. x

 3. Emma 19 januari 2011 / 10:52

  Wat een fijn artikel, toevallig heb ik het hier vorige week met meerdere mensen over gehad. In gesprekken kreeg ik te horen dat ik van minstens de helft van de personen en zaken waar ik me mee bezig houd, ik er geen energie voor terug krijg. Hier ben ik over na gaan denken en zij hebben echt gelijk gehad.

  Dat met twitter herken ik heel erg, ik heb laatst een boel mensen (en ook behoorlijk wat blogs, maar ik volgde er ook heel veel) unfollowed, en het voelt echt alsof ik nu rust heb! Aan de ene kant het niet ‘moeten’ (lezen en updates checken), maar aan de andere kant is het ook een stuk fijner om van wie ik dan wel volg een positief gevoel terug te krijgen, en dus energie.

 4. Renske 19 januari 2011 / 12:55

  Ben het helemaal met je eens. Toch blijft zoiets vervelend.
  Ik heb iemand met wie ik heel close ben die dit ook doet. Diegene vraagt continu om bevestiging en zoekt uitvluchten voor dingen die ze doet. Wordt er steeds zo moe van. Toch wil ik diegene niet kwijt, dus ik heb nu wat meer afstand genomen, omdat ik gewoon merkte dat ik zoveel gaf en vrijwel niets terugkreeg. Ik merk nu al dat er een kleine verandering is, in positieve zin:)
  Fijn dat dit blijkbaar zo herkenbaar is voor veel anderen en “leuk” dat je hier over schrijft.

 5. Allungaa 19 januari 2011 / 13:01

  Super geschreven weer Lisanne! Ik herken het helemaal. Mijn moeder roept het ook altijd. Ik kan nog veel van jou leren, met je positiviteit. Heb er echt respect voor!

 6. Saskia 19 januari 2011 / 13:50

  Mensen die me energie kosten heb ik zo min mogelijk of geen contact mee. Kost je meer dan dat je ervoor terug krijgt. Goed geschreven en ook echt heel herkenbaar.

 7. Lydia 19 januari 2011 / 14:22

  Goed dat je dat hebt gedaan meid. 🙂 Ik vind het altijd zo vervelend om te zien in mijn nabije omgeving, dat iemand dan zo’n grote aandachts-opzuiger heeft en dat anderen dat nog steeds als vriendschap zien.

 8. Femke 19 januari 2011 / 16:47

  Aaah ik kom net je blog, via via tegen! Wat heb jij een ontzettend leuke site zeg! Zo lekker positief, heerlijk! Ik vind je stukken erg leuk om te lezen!

 9. Marloes 19 januari 2011 / 17:10

  Ik heb het ook opgegeven met iemand die me alleen maar energie kostte. Het is nu 2,5 maand geleden, maar zat er al die tijd nog steeds mee. Maar nu ik dit lees wordt ik er weer aan herinnert waarom ik het afbrak. Bedankt voor dit mooie stuk!!!

 10. DalaLuz 19 januari 2011 / 17:33

  Ik vind het eerlijk gezegd allemaal wel erg kort door de bocht. Alleen maar positieve berichten willen horen in je time line? Niet willen horen als het slecht gaat met mensen? Lijkt me toch vrij harteloos. Soms kost iemand je veel energie, maar geef je het toch, uit liefde, omdat iemand het nodig heeft. Een wereld waarin iedereen en alles je energie geeft en positief is is een droomwereld vol ontkenning, die bovendien ook nog eens veel verdriet en pijn oplevert voor mensen met wie het niet zo goed gaat en die vereenzamen, omdat mensen alleen maar met ze willen praten als ze ‘positief’ zijn.

  • Lisanneleeft 19 januari 2011 / 17:38

   Ik heb het liefste allemaal positieve berichten in mijn timeline, ik wil dat het goed gaat met de mensen die ik niet volg. Maar als het een keertje minder gaat dan leef ik met ze mee en wil ik best helpen.

   Het is helemaal niet zo dat als het wat minder gaat met de mensen die ik volg dat ik ze meteen unfollow, helemaal niet hoor. Maar het gaat ook om de manier waarop ze ermee omgaan. Iedereen heeft weleens een rotdag, maar 7 dagen in de week een jaar lang een rotdag? …

   Dus iemand waarmee het zogenaamd altijd slecht gaat, daar heb ik liever niet te veel contact mee. Van mensen met zo’n negatieve houding word ik alleen maar moe.

 11. jantine 19 januari 2011 / 18:05

  Dit is een fantastisch artikel! Je hebt helemaal gelijk! Hoe moeilijk het soms ook is, ´afscheid nemen´van iemand die je altijd maar negatieve energie geeft, uiteindelijk is het beter voor jezelf!

 12. Sem 2 februari 2011 / 10:51

  Op school heb ik allemaal vrienden die veel aandacht vragen en die slecht over zichzelf denken, ik word er gek van!
  maarja, ik heb nog drie maanden school en dan heb ik eindexamen, en om dan nog nieuwe vrienden te zoeken vind ik ook weer zo.
  Nou ik heb nog wel andere vrienden waar ik buiten school mee om ga dat zijn hele lieve mensen die veel lachen, vol energie zitten en waar ik het altijd leuk mee heb.
  Ik ben super blij dat ik zulke vrienden heb, bij hun voel ik me heel zelfverzekerd en voel ik me vol energie, terwijl ik me op school echt onzeker voel, omdat hun ook onzeker zijn.

 13. Aafke 4 februari 2011 / 14:38

  Inderdaad ja.. mijn vrienden geven mij allemaal energie;d soms kosten er wel wat energie, maar dat zeggen we dan gewoon hardop en dan is het soms wel even moeilijk maar dan komt het wel weer goed:):D

 14. Desanne 6 januari 2014 / 16:30

  Wat een modieus artikel. Mensen die even niet leuk genoeg zijn? Weg ermee! Het moet natuurlijk wel leuk blijven immers, het is niet de bedoeling dat je echt meeleeft of echt diepe vriendschappen hebt.

  Misschien is het nog niet in het hoofd van de auteur opgekomen, maar is zij daardoor niet zelf iemand die energie vreet? Die weinig kan geven, maar vooral van plan is te nemen.

  En dat normaal vindt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.