Geef een mooi cadeau: een luisterend oor

Soms lijkt december alleen maar om fysieke cadeautjes te gaan. Nieuwe spullen, grote verlanglijstjes, geweldige versieringen, goed voedsel en wijn. Uren in winkels doorbrengen om een fysiek cadeautje te zoeken, dat vind ik zo mooi. Juist omdat je iemand aandacht geeft. Maar eigenlijk kan het nog veel makkelijker, gewoon luisteren. Iemand de gelegenheid geven zijn verhaal te doen. Doorvragen…

cadeautjes

bron foto (het is een wallpaper, leuk om in de kerststemming te komen!)

Het gaat niet alleen om de waarde van de fysieke cadeautjes, of van hoe lekker je gekookt hebt. Of met hoeveel mensen je samenkomt. Uiteindelijk draait het om het gevoel dat je daarbij hebt.

Een hoe gaat het met je? En doorvragen. Een hoe is het met je werk/hobby/partner/school? En doorvragen. Gewoon met iemand praten, luisteren, niet oordelen, en als het nodig is diegene een knuffel te geven. Een ‘wat doe je dat toch goed!’ en je bewondering uitspreken. Want iedereen doet wel dingen waarvoor je diegene kan bewonderen. En door te luisteren zie je die dingen.

Eigenlijk is dat het beste cadeau dat je iemand kan geven: een goed gevoel. En ik denk dat je simpelweg door te luisteren iemand heel erg blij kan maken. Gewoon aandacht. Perfect voor als je niet aan cadeautjes doet met kerst, maar ook een goede toevoeging voor als je dat wel doet. Kortom, een mooi voornemen voor de feestdagen, en voor daarna, nietwaar?

DELEN:

31 reacties

 1. Isabel 13 december 2013 / 07:17

  Goeie! Nooit aan gedacht maar eigenlijk is dat veel mooier dan welk cadeau ook.

 2. Kelly Caresse 13 december 2013 / 07:45

  Wat een goed geschreven artikel Lisanne! Je hebt helemaal gelijk, iemand het gevoel geven dat hij/zij begrepen wordt en er mag zijn zoals hij is dat is het mooiste cadeau om dierbaren te geven. Dat laat echte vriendschap of liefde zien

 3. Maai 13 december 2013 / 08:58

  Amen! Zo is het weer. Laten we dat voor ogen houden. Jij alvast een dikke knuffel. Omdat ik zo graag elke ochtend je blog lees!

 4. Suzanne 13 december 2013 / 09:30

  Helemaal mee eens! Beter dan een luisterend oor en een goede vriend kan je niet krijgen.

 5. Kimberley 13 december 2013 / 10:13

  Ik ben het helemaal met je eens! Bij mijn studie hadden we het er laatst ook over dat het al bijzonder is om er even 5 minuten helemaal voor iemand te zijn, dat veel mensen daar al heel erg van opknappen 🙂

 6. Anneke 13 december 2013 / 10:41

  Mooi. 🙂 En helemaal waar. Er voor iemand zijn en echt je aandacht op iemand richten kan diegene zoveel goeds doen.

 7. Geertje 13 december 2013 / 10:47

  Je slast de spijker op zijn kop…
  Mooi geschreven.
  Nu maar hopen dat een hoop mensen hier een voorbeeld aan nemen…

 8. Susanne 13 december 2013 / 10:57

  Mooi geschreven en helemaal waar. Andersom is het trouwens ook: een moeder, familielid, vriend of vriendin waar je je ei kwijt kunt en je begrepen voelt. Eigenlijk is dat ook een cadeau: dat er mensen zijn in je leven die een luisterend oor zijn en waar je je op je gemak voelt om je hart uit te storten. Ik heb hier zelf eigenlijk nog nooit aan gedacht maar je slaat zeker de spijker op z’n kop!

 9. Jessie 13 december 2013 / 12:20

  Het is inderdaad iets wat we eigenlijk altijd zouden moeten (proberen) doen en niet enkel de kerstperiode maar het is een goed moment om hiermee te beginnen. En dan vooral wat je zei van doorvragen vind ik cruciaal want we vragen welk vaak aan iemand hoe het gaat maar dat is dan veeleer uit beleefdheid dan uit oprechte bezorgdheid. Ik heb onlangs mijn “Inner Beauty” poem gepost in de hoop dat mensen kunnen inzien hoe mooi ze wel zijn; ondanks tegenslagen en imperfecties. Elkaar steunen, en dan zeker als vrouwen onderling, is zo belangrijk. Je geeft niet alleen die andere persoon een goed gevoel maar ook jezelf!

 10. Lisa 13 december 2013 / 12:41

  Toch zijn mensen vaak liever materialistisch rond kerst. Hoe meer, hoe beter. Hoe duurder, hoe beter. Ik hoor het nog best vaak. Het kerstgevoel wordt dan gekoppeld aan de cadeaus en het eten. Terwijl het samen zijn, de gezelligheid enzovoorts veel belangrijker zijn naar mijn idee;)

  • Daphne 13 december 2013 / 12:48

   Helemaal mee eens! Ik merk inderdaad dat mensen pas écht beginnen te praten als je doorvraagt op de ‘ja, gaat goed hoor’.

 11. Thea 13 december 2013 / 13:14

  Helemaal met je eens en wat heb je het (weer) mooi omschreven.

 12. Maaike 13 december 2013 / 15:02

  Wauw heel mooi gezegd, ben het helemaal met je eens!

 13. Tiffany 13 december 2013 / 16:23

  Dit is iets wat mensen zo vaak vergeten. Iemand waarderen voor wat hij/zij doet. Het is zo belangrijk, maar toch vergeten we het veel te vaak. Super dat je hieraan denkt en er een artikel over schrijft, zo denken we er allemaal eventjes aan: tijdens deze drukke dagen even rustig neerzitten en luisteren naar iemands verhaal.

 14. Manon 13 december 2013 / 19:03

  Super mooi geschreven en je hebt helemaal gelijk!

 15. Linda 13 december 2013 / 20:37

  Dit is iets wat toch nog een hoop mensen vergeten.
  Door haast, een druk schema etc.. Niet express maar wel jammer dat het er vaak bij in schiet!

 16. agneta 13 december 2013 / 22:43

  Vandaag heb ik je genoemd op mijn blog en mede om updates zoals deze!
  Elke dag werk ik met mensen die het echt nodig hebben om een goed gevoel te krijgen over hun situaties, maar ook over zichzelf. Wanneer je merkt dat je verhaal, tips, complimenten dan overkomen maakt het niet alleen hun dag, maar ook de mijne. In mijn beleving zou dit standaard in het pakket van de mensen moeten zitten, hoeveel beter zou de wereld dan zijn?

 17. Vanilles 14 december 2013 / 23:29

  Hoi Lisanne, wat een leuk artikel. En wat ziet je blog er leuk uit!

 18. Dagmar 15 december 2013 / 01:55

  Heel mooi beschreven. Ik geef je dan ook een presentje mét strik voor onder de kerstboom waarin je een extra zakje vol warmte, liefde en kracht treft <3 Je bent een topper, lief dat je zoveel mensen dagelijks inspireert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.