Geld in mijn leven

Op de blog van Godelieve, Lievervoordelig.nl kwam ik een heel leuke tag tegen: de geld in je leven tag. Daar zit een aantal onwijs leuke en interessante vragen in. Leuk om te lezen!

geld-in-mijn-leven-tag

Geld is zo veel meer dan je denkt

Leuk feitje: Godelieve heeft deze tag bedacht omdat ze het erg interessant vindt hoe andere mensen over geld denken. Ik denk zelf inderdaad ook dat hoe je met geld omgaat, wel iets over je kan zeggen als mens.

1.  Wat kocht je voor je allereerste geld?

Ik denk dat ik mijn eerste ‘geld’ kreeg bij mijn geboorte, maar toen kon ik het natuurlijk nog niet uitgeven. Dat was ook niet de bedoeling, hahaha. Ik kan me niet meer herinneren wat ik als eerste kocht, waarschijnlijk een snoepje bij de snackbar die super dicht bij ons huis zat. Ongetwijfeld met mijn oma ofzo, hihi.

2. Kreeg je als kind zakgeld?

Heel snel kreeg ik geen zakgeld, ik weet nog wel dat wij dat oneerlijk vonden ‘want klasgenootjes kregen dat wel’. Maar we hadden het niet nodig. In de laatste groepen van het basisonderwijs kreeg ik denk ik een paar euro per maand, vanaf de middelbare school werd dat wel meer.

3. Leerde je als kind sparen?

Om eerlijk te zijn heb ik geen flauw idee of ik leerde sparen. Ik deed het gewoon, haha. Ik denk zeker dat mijn ouders wel het goede voorbeeld hebben gegeven wat dit betreft. Zij zijn absoluut niet gierig, maar vooral vroeger werd er geen geld uitgegeven als het niet nodig was. Dat krijg je dan toch mee als voorbeeld.

En we weten allemaal: als je wel geld krijgt, maar het niet uitgeeft, dan spaar je! Dat gebeurde bij mij ook eigenlijk zonder dat ik het door had. Toen ik wat ouder was werd het natuurlijk ook mega interessant om te weten hoeveel centjes er wel niet op je spaarrekening stonden.

4. Wat kocht je van je eerst verdiende salaris?

Mijn blog is mijn eerste ‘echte’ baan, maar natuurlijk ook een bedrijf. Ik weet niet meer precies wat ik van dat eerste geld kocht, maar het was iets voor mijn bedrijf, een nieuwe lens voor mijn camera, denk ik. Hoewel ik niet meer weet wat ik kocht, weet ik nog wel dat ik heel erg trots was op dat zelf verdiende geld. Heel volwassen voelde ik me, haha.

5. Wat zou je doen als je de loterij won?

Haha, net als Godelieve doe ik niet mee aan een loterij. De kans dat je er veel geld in steekt en nauwelijks iets terug voor krijgt is veel groter dan dat je daadwerkelijk iets wint. Als je je leven lang meedoet aan een maandelijkse loterij dan geef je veel uit. Als je niet meedoet dan spaar je dat bedrag gewoon op en houd je er waarschijnlijk meer aan over!

6. Je krijgt een extraatje van 100 euro wat doe je er mee?

Heel saai: niks. Meer geld hebben betekent voor mij niet automatisch dat ik ook meer ga uitgeven. Is dat heel gek? Nee toch?

7. Bespaar je bewust en zo ja waarop bespaar je wel en niet?

Ik denk dat ik wel een aantal gewoonten heb waardoor ik bespaar, maar ik denk dat dat niet heel bewust is. Ik heb geen vaste tijdschriftabonnementen, doe niet mee aan loterijen, geen krant, geen tv, geen telefoonabonnement met toestel (toestel koop ik los). Verder, triest maar waar: ik ga niet uit en ik ga ook niet uit eten, dat scheelt natuurlijk ook veel.

Verder zijn er ook dingen waarop ik liever niet bespaar. Mijn gezondheid! Daardoor bespaar ik op heel veel dingen niet. Denk aan een matras, voeding, kleding moet comfortabel zitten, ik heb een goede stoel nodig, de verwarming staat altijd hoog, heb veel medicijnen nodig die zelf betaald moeten worden, we gaan altijd met de auto, dat zijn een paar voorbeeldjes.

En ondanks dat ik geen vaste abonnementen heb voor een tijdschrift vind ik het wel leuk om mezelf af en toe eens met een tijdschrift te verwennen. En sushi! Dat zijn wel echt luxedingen voor mij.

Grappig feitje: omdat ik geen koffie drink (en Tim bijna nooit) hadden we in ons appartement een hele tijd geen koffiezetapparaat. Geen koffie dus, voor het bezoek! Uiteindelijk kocht Tim er eentje, maar die heeft hij natuurlijk meegenomen. Ik denk niet dat als ik weer in mijn huis ga wonen, dat ik er eentje koop. Maar koffie is wel echt bijna een ‘standaard’ he, alsof iedereen dat in huis moet hebben?

8. Vind jij dat geld gelukkig maakt?

Ik heb daar wel vaker over geschreven. Te weinig geld maakt wel ongelukkig. Genoeg geld maakt gelukkig. Een enorme bult geld maakt je niet gelukkiger dan wanneer je enkel ‘genoeg’ hebt.

Ze zeggen altijd: geld maakt je niet rijk, gezondheid maakt je een rijk mens! Het stomme is: in sommige gevallen is gezondheid te koop. Als je geen geld hebt, dan wordt chronische Lyme gewoon niet behandeld. Zonder geld kom je dan helemaal niet ver. Wat dat betreft voel ik me wel gelukkiger als ik een goede buffer heb aan geld, vooral voor mijn gezondheid.

9. Sparen of uitgeven

Sparen geeft mij een veel beter gevoel, om de reden die ik eerder noemde: gezondheid!

Daarentegen geef ik natuurlijk ook wel geld uit aan leuke dingen. Voor mij is iets leuks bijvoorbeeld iets nieuws voor in huis kopen, een computerspelletje kopen of een nieuw setje kleding kopen. Doordat ik fysiek niet zo heel veel kan zijn etentjes of andere fysieke bezigheden geen dingen waaraan ik geld uitgeef.

Voor mijn bedrijf kies ik wel eerder voor uitgeven. Juist omdat je vaak iets moet uitgeven om weer iets nieuws te kunnen verdienen.

10. Wat zou je doen als je opeens heel erg rijk werd?

Eerlijk? Ik zou een goede (Lyme) arts inhuren om te onderzoeken waar ik de beste Lyme behandeling zou kunnen krijgen. En dan daarheen gaan en deze behandeling ondergaan. Mijn ouders zou ik dan natuurlijk meenemen, als het even kan.

Verder denk ik dat ik mijn huis zou houden, ik hoef nog niet zo nodig een groot huis om in te wonen. Maar ik zou wel kijken hoe ik mijn geld het beste kan investeren zodat het meer waard wordt, in plaats van minder (belasting afdragen, bah!). Maar ik moet zeggen dat het ook wel een fijn gevoel geeft om daar weer niet over te hoeven nadenken, haha.

Kijk jij op dezelfde manier naar geld als ik, of juist heel anders?

DELEN:

31 reacties

 1. Kelly 13 oktober 2015 / 06:51

  Ik kijk denk ik wel op dezelfde manier naar geld. Vroeger was ik beter in sparen dan nu, hopelijk veranderdt dat weer

  • Oscar 14 oktober 2015 / 16:56

   Geld en mijn spendeer gedrag hebben een soort versoppertjesrelatie.
   Als ik geld nodig heb, dan is het nergens te vinden. En als ik het niet nodig heb, dan verdwijnt het alsnog.
   Ik wil allang dat spelletje niet meer spelen, maar die frikandellenbroodjes verschijnen niet vanzelf.

 2. Saskia 13 oktober 2015 / 06:56

  Wat een leuk bedachte tag! Ik denk wel hetzelfde over geld als jij. Niet meer geld uitgeven dan dat er binnenkomt vind ik heel belangrijk. Dus geen schulden maken of leningen afsluiten. Wil je iets kopen maar je hebt het geld niet? Jammer dan, dan koop je het niet. Dat zijn een beetje mijn “regels” als het om geld gaat.

 3. Tessa | 52druppels.nl 13 oktober 2015 / 06:59

  Bizar besef dat je gezondheid kan afhangen van je financiële situatie. Dat zou niet zo mogen zijn. Toch vrees ik dat dat steeds vaker voor gaat komen. Ze kunnen steeds meer, dus meer onderzoeken die steeds meer geld kosten. Uiteindelijk gaan ze waarschijnlijk voor veel ziektes wel een medicijn ontdekken, maar ik vermoed dat het tegelijkertijd ook compleet onbetaalbaar gaat worden.
  Zo stoer dat je je eerste centen verdiende met je blog! Leuk om te lezen deze tag.

 4. Esmée 13 oktober 2015 / 07:05

  Wat een leuke tag! Ik vind het ook belangrijk dat je niet meer uitgeeft dan dat er binnenkomt. Wel jammer dat de behandeling van ziektes steeds duurder worden…

 5. Marlotte 13 oktober 2015 / 07:35

  Interessant om dit te lezen! Ik vind het ook echt onwijs belangrijk om alleen uit te geven wat je daadwerkelijk hebt. Dus geen schulden of leningen.

 6. Sophie 13 oktober 2015 / 07:43

  Ik ben ook een echte spaarder haha, mijn moeder werd er soms gek van zo erg. Oeps! Ze verplichtte me gewoon om met iets thuis te komen als ik naar de stad ging haha!

 7. Tiffany 13 oktober 2015 / 07:51

  Ik was vroeger ontzettend goed in sparen, de laatste jaren wat minder. Ik probeer het wel steeds weer op te pakken, maar het blijft lastig. wat ontzettend fijn dat jij ondanks je ziekte je eigen geld kan verdienen, daar ben ik wel een beetje jalours op.

 8. Margot 13 oktober 2015 / 07:54

  Leuke tag! Mijn vriend en ik drinken ook geen koffie, dus ik vind het zonde om geld (en ruimte) uit te geven aan een koffiezetapparaat.

 9. Kim | Kimsbloglife 13 oktober 2015 / 08:14

  Leuke tag! Bij mij is het eigenlijk een beetje omgekeerd: ik kan makkelijker geld uitgeven aan nieuwe spullen dan aan mijn gezondheid (koms waarschijnlijk ook omdat ik niet ziek ben)… Ik vind dat zelf wel soms vreemd… Ik kan bijvoorbeeld makkelijker €25 aan de zoveelste nieuwe trui dan aan een bezoekje aan de dokter/kinesist of medicijnen of zo… Maar als ik echt ziek zou zijn en er veel last van zou ondervinden zoals jij, dan zou dat waarschijnlijk wel anders zijn.

 10. Kim | Kimsbloglife 13 oktober 2015 / 08:15

  Leuke tag! Bij mij is het eigenlijk een beetje omgekeerd: ik kan makkelijker geld uitgeven aan nieuwe spullen dan aan mijn gezondheid (komt waarschijnlijk ook omdat ik niet ziek ben)… Ik vind dat zelf wel soms vreemd… Ik kan bijvoorbeeld makkelijker €25 aan de zoveelste nieuwe trui dan aan een bezoekje aan de dokter/kinesist of medicijnen of zo… Maar als ik echt ziek zou zijn en er veel last van zou ondervinden zoals jij, dan zou dat waarschijnlijk wel anders zijn.

 11. Shirley 13 oktober 2015 / 08:18

  Ik kon vroeger helemaal niet sparen. Ik kwam zelfs een keer thuis en klaagde dat alle pinautomaten in de stad kapot waren. Niet dus, ik had gewoon geen saldo meer (ik was 11 ofzo). In de jaren daarna ging het sparen snel beter gelukkig. Bizar eigenlijk dat geld zoveel invloed kan hebben op je gezondheid. Als je zelf nergens last van hebt, lijkt het allemaal goed geregeld… De oploskoffie van Albert Heijn valt bij mijn koffie drinkende visite best in de smaak, ik heb ook geen koffieapparaat.

 12. Marloes ❤ Budgetproof.nl 13 oktober 2015 / 08:36

  Wat een toffe ‘tag’. Ik vind het altijd heel interessant om dit soort dingen van iemand te weten te komen 🙂 heeft natuurlijk misschien ook deels te maken met waar ik over blog :D. Bizar he, hoe geld een hele andere betekenis krijgt samen met jouw ziekte. 🙁 Ik wou zo graag voor je dat het anders was.

 13. Frauke 13 oktober 2015 / 08:45

  Interessante tag! Het is heel goed dat je spaart voor je gezondheid, wat erg eigenlijk dat een Lyme behandeling er écht alleen is voor wie het zich kan veroorloven. Maar het lijkt me wel het allerbeste om je geld aan te besteden natuurlijk :). Knap dat je goed kan sparen trouwens, bij mij is dat toch een zwak punt haha! X

 14. Danielle 13 oktober 2015 / 09:01

  Ik ben soms echt een mega spaarder.. als in dat ik gewoon niets wil uitgeven omdat ik mijn “spaardoelen” wil halen.. opzich niets mis mee maar toch wel een beetje lastig als je ook iets graag wil hebben haha :’)!

 15. Simone 13 oktober 2015 / 09:18

  Oeh, dit is een interessante tag, heel anders dan anders. Ik zal hem als student zijnde maar niet invullen haha, ik weet niet eens waar al mijn geld blijft en toch krijg ik het voor elkaar ook nog te sparen.

 16. Simone 13 oktober 2015 / 09:19

  Wat een leuke tag! Ik spaar ook, elke maand automatisch hetzelfde bedrag. Super handig 🙂

 17. Jantine 13 oktober 2015 / 09:26

  Wat heb je de tag leuk ingevuld 🙂
  Zelf ben ik een goede spaarder, vind ik, maar ik ben wel getrouwd met een man met schulden. Dat is even enorm hard balen, aan de andere kant heb ik nu een hoop aan mijn spaarvermogen … en vind ik het best fijn dat we er gewoon netjes en comfortabel bij kunnen blijven lopen, en gezond kunnen blijven eten, zonder daar erg veel geld aan uit te geven.

  Dat je gezondheid zo af kan hangen van of je geld hebt of niet, vind ik eigenlijk behoorlijk bizar. Nou is lyme best ‘extreem’ (al vraag ik me ergens af of er niet veel en veel meer mensen met lyme rondlopen zonder diagnose, volgens mij komt het echt veel vaker voor dan het zo eerst lijkt), maar wat dacht je van een tandarts? Iets als bloedend tandvlees schijnt gevaarlijk te kunnen zijn, niet goed kunnen eten omdat je een slecht gebit hebt is ook niet goed, maar de tandarts komt wel uit een (dure) extra verzekering. Of niet, en dan moet je maar hopen dat je het kan betalen. Zelfde met fysiotherapie, en meer van dat soort dingen.

 18. petra 13 oktober 2015 / 11:15

  Wat een leuke tag is dit.. het zijn zeker vragen om eens goed over na te denken voor mij….Ik kan mij wel vinden in je beschrijving over geluk en geld..Al weet ik dat er een groot aantal mensen die voldoende hebben, genoeg reden vinden om zich ongelukkig te voelen…

 19. Amber 13 oktober 2015 / 11:20

  Ik denk dat ik wel hetzfde naar geld kijk. Ik heb vroeg geleerd om te sparen. Toen ik mijn eerste baantje had op mijn 13e moest ik verplicht van mijn ouders de helft van mijn salaris sparen elke maand tot ik 18 werd. Niet leuk vond ik dat toen maar als ik er nu op terug kijk vind ik het heel goed dat mijn ouders dat deden want zo spaarde ik eigenlijk ongemerkt best een behoorlijk bedrag waar ik nu m’n rijbewijs mee kan halen.

 20. Chris 13 oktober 2015 / 12:16

  Verstandig dat je geld spaart ten behoeve van je gezondheid, zeker als je zelf je medicijnen moet betalen. Ik probeer altijd te sparen voor onverwachtse uitgaven. Maar als die onverwachte uitgaven er dan ineens zijn, vind ik het meestal wel zonde om het geld daaraan te moeten uitgeven.

 21. Godelieve 13 oktober 2015 / 14:07

  Wat leuk om jouw invulling te lezen op mijn geld tag Lisanne 🙂
  Je hebt het echt op jouw eigen speciale manier gedaan en het is echt mooi om te lezen.
  Ik vind het wel erg dat jij de kosten van je behandeling zelf moet betalen. Ook voor diegenen die dat niet kunnen opbrengen!

  Deze tag bedacht ik om aan te tonen dat geld en emotie meer met elkaar verweven zijn dan je op het eerste gezicht zou denken.
  Ik heb de link naar jouw invulling toegevoegd aan mijn speciale Geld Tag pagina 🙂

 22. Fleur 13 oktober 2015 / 14:40

  Ahw, dit is nou echt een leuke tag! Een keer weer wat anders..

 23. Annelies 13 oktober 2015 / 14:47

  Leuke tag he! ik wil hem nog steeds een keertje invullen. Wat een mooie invulling geef je er aan.

 24. Harriët 13 oktober 2015 / 15:22

  Haha dat met de koffie is zo herkenbaar. Mijn ouders hebben een oude Senseo bij mij gedumpt, voor als ze hier zijn ;P Verder ben ik ook echt een spaarder. Ik wil aan het eind van mijn maand gewoon geld ‘overhouden’ en dan lekker op mijn spaarrekening zetten. Zo’n goed gevoel geeft dat ook.

 25. Marion 13 oktober 2015 / 16:28

  wat een leuke tag, vond het altijd heel erg lastig om geld uit te geven. Nog steeds vind ik het soms lastig, maar gelukkig kan ik het ook af en toe los laten nu. Vind het altijd wel heel grappig om te zien hoe verschillend mensen met geld om kunnen gaan. Eigenlijk best raar dat je zo afhankelijk bent van geld wanneer je ziek bent, nog nooit zo bij stil gestaan eigenlijk.

 26. Audrey 13 oktober 2015 / 18:51

  Ik drink ook geen koffie, dus ik denk dat mijn gasten later oploskoffie krijgen 😉 Leuk om te lezen!

 27. Eline 13 oktober 2015 / 19:06

  Ik ga zeer bewust met mijn geld om. Ik ben een tijdje heel arm geweest en heb toen geleerd heel erg te besparen. Met sommige dingen is d blijven hangen end at vind ik alleen maar prettig!

 28. Vivian 13 oktober 2015 / 20:29

  Leuke vragen inderdaad! Ik ga ‘m op mijn lijstje zetten om ook in te vullen, zijn leuke doordenkertjes. Ik vind de kwestie ‘maakt geld gelukkig’ altijd heel lastig, maar tegenwoordig denk ik van wel. Niet per se vanwege de oppervlakkigheid, maar als je dankzij geld kunt doen waar je gelukkig van wordt, dan denk ik wel dat je kunt zeggen dat je gelukkiger bent door het geld dat je hebt.

 29. Anne 15 oktober 2015 / 11:41

  Ik heb ook geen koffiezetapparaat. Bezoek moet het maar met oploskoffie doen! Gelukkig heb ik hele lekkere koffie nu uit het land van mijn schoonzusje. 🙂

 30. jeapiebel 29 oktober 2015 / 16:55

  Ik kom deze tags al een paar keer tegen op een andere blog. Ik heb ze ook overgenomen maar moet nog publiceren. En wat een geluk heb ik dat ik bij Petra je site weer tegenkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.