Geluk is… hoop hebben

Wist je dat ik ooit veel meer over mindstyle schreef? Dat ik eigenlijk dagelijks bezig was met nadenken over het leven, geluk, motivatie, al die dingen. Tijd om een beetje meer mindstyle terug te brengen! Daarom een nieuwe serie op mijn blog: Geluk is… Daarin zal  ik elke week vertellen over iets dat je gelukkig maakt of over een mooi geluksmoment.

Vandaag wil ik iets met je delen over het hebben van hoop.

hoop-hebben-geluk-is

Geluk is: Hoop hebben dat morgen beter wordt

Eigenlijk word ik hier heel vaak mee geconfronteerd. Ik heb vaak zo veel pijn dat ik het allemaal niet meer zie zitten, en dan alleen maar heel hard kan hopen dat de volgende dag beter wordt.

Dat is hoe ik mijn dagen dan doorkom: wachten tot het morgen is, omdat morgen vast een betere dag wordt. En als dat niet zo is, dan hoop ik dat opnieuw.

Op zo’n dag is hoop echt het enige waaraan ik me vast kan houden en dat doe ik dan ook.

Schermafbeelding 2015-05-24 om 16.52.56

Gisteren postte ik deze foto op Instagram met de mededeling dat het echt helemaal niet goed ging. Er kwamen zo veel lieve reacties op!

Hoop dat het beter wordt, dat de pijn minder wordt, dat het draaglijker wordt, dat ze me gaan helpen, dat ik ooit beter word en dat ik ooit weer lekker zal kunnen dansen of auto rijden. Na zo veel lieve reacties krijg ik nog een beetje extra kracht om me eraan vast te houden.

Er zijn al een heleboel dagen geweest in mijn leven dat ik niets meer had dan alleen hoop (en mijn bed). Maar tot nu toe is het me steeds gelukt om dat vast te houden en de hoop niet op te geven. Met moeite, dat moet ik wel toegeven. Daar ben ik trots op, maar ik denk ook dat het me gelukkiger maakt dan wanneer ik zou denken dat het nooit meer beter wordt.

Nu, met een heleboel extra pijnstillers, is het een betere dag. Nog steeds niet geweldig natuurlijk, maar we maken gewoon steeds kleine stapjes vooruit, dan komen we er uiteindelijk wel. Daar geloof ik in! Wat voor rol speelt hoop in jouw leven?

19 reacties

 1. Marion 24 mei 2015 / 17:43

  Mooie nieuwe rubriek. Peter zegt het vaak tegen me: Morgen is er weer een dag. Dat helpt me echt. Dat geeft me weer hoop. Dan kan ik het voor vandaag laten varen en weer uitkijken naar een betere dag. Ik herken veel in wat je schrijft.

 2. Kim 24 mei 2015 / 17:52

  Wat een leuke rubriek. Ik vind ‘t heel erg leuk dat je dit weer meer terug gaat brengen.
  Ik vind dat je mooi hebt beschreven hoe hoop hebben geluk is. Ik denk zeker dat je gelijk hebt. Zonder hoop is er helemaal niets, en dat is verdrietig. Ik probeer zo veel mogelijk hoop te houden. Hoop dat dingen anders kunnen worden bijvoorbeeld. Dat zorgt dan dat ik dingen makkelijker los kan laten en me rustiger en gelukkiger ga voelen.
  Ik ben heel benieuwd naar de andere blogs in deze rubriek.
  Liefs, Kim

 3. Tiffany 24 mei 2015 / 18:00

  Ik kijk uit naar de komende artikelen in deze rubiek. Hoop (op betere tijden) hebben is denk ik erg belangrijk vooral als je chronisch ziek bent. Ik vind het ontzettend knap hoe jij je door deze moeilijke periode heen slaat. Ik hoop dat wat je hoopt werkelijkheid wordt en dat je je beter zal gaan voelen. Sterkte lieve lisanne!

 4. Loes 24 mei 2015 / 18:06

  Geluk is ook genieten van de kleine dingen en daar ook positiviteit uit halen. Al lig je de hele dag moe te zijn op de bank en ben je even buiten geweest voor een boodschapje: mijn dag is dan al weer goed! Of lekker in t zonnetje voor t raam zitten… Er zijn zo veel dingen te bedenken!

 5. Kimberley 24 mei 2015 / 18:26

  Leuke rubriek, fijn om weer meer mindstyle op je blog te lezen! Ik vind hoop ook heel belangrijk, al kan de toekomst me soms ook juist onzeker maken. Op die momenten probeer ik dan heel bewust van het hier en nu te genieten. Afhankelijk van de situatie kan het allebei helpen je beter te voelen!

 6. Miriam 24 mei 2015 / 18:42

  Wat een mooie rubriek, fijn dat het meer terugkomt! Ik hoop dat je je nog wat beter voelt dan toen je dit typte, dat je morgen wéér iets beter voelt en dat je uiteindelijk je leven kan leven. Kick some ass, zet ’em op!! x

 7. Sophie 24 mei 2015 / 19:03

  Ik ben het hier heel erg met je eens. Hoop geeft je kracht. Dat heb ik echt gemerkt tijdens het ziekbed van mijn vader. Hoe moe je ook bent van alles, hoe rot je je ook voelt. Hoop is het enige waar je altijd kracht uit kan halen. Hoe onrealistisch je hoop ook ooit kan zijn.

 8. Elbrich 24 mei 2015 / 19:29

  Wat fijn dat je zoveel lieve reacties kreeg, ik hoop echt dat je opknapt!

 9. Zo simpel is dan geluk 24 mei 2015 / 19:49

  Hoop is inderdaad heel erg belangrijk. Sowieso, maar al helemaal als je in een lastige situatie zit. Ik kan me voorstellen dat het soms best moeilijk is om hoop te houden. Mooi geschreven!

 10. Sheela 24 mei 2015 / 19:51

  Hoe leuk dat je altijd zo positief blijft! Dat motiveert me echt enorm. Zelf probeer ik altijd te genieten van de kleinste dingen in het leven, maar soms als ik het echt niet zie zitten en als hopen op een betere dag me niet gelukkiger maakt dan moet ik gewoon even hard huilen, en daarna gaat het altijd veel beter. Of een wandeling maken, dat helpt ook soms.

 11. Nina 24 mei 2015 / 23:06

  Helemaal waar! Mijn moeilijkste momenten waren absoluut de momenten waarop alle hoop weg leek te zijn, dus het is zo ontzettend belangrijk om te blijven hopen op beterschap.

 12. Emily 25 mei 2015 / 12:06

  Je blogpost raakte me enorm. Ik vind ‘m echt heel, heel erg mooi. En je laat zoiets belangrijks zien; morgen kan alles anders zijn, dus ook veel beter.

 13. Sandra evers 25 mei 2015 / 14:38

  prachtig geschreven Lisanne! Hoop moet je altijd blijven houden en soms is dat heel moeilijk vooral ook in jouw situatie, lijkt mij. leven met de pijn en hopen dat het morgen weer minder zal zijn, dat lijkt me best pittig.
  respect voor jouw en hoe je alles toch altijd positief blijft zien!

 14. Anne 25 mei 2015 / 15:17

  Herkenbaar, al geeft het omgekeerde me soms juist hoop. Dat zal wel bij de depressie horen. Dan geeft het me hoop dat er misschien geen volgende dag meer komt, omdat het zo slecht gaat. Paradoxaal genoeg kan ik dan juist die volgende dag weer aan.

 15. Hester 25 mei 2015 / 15:19

  Leuk dat er weer wat meer mindstyle terugkomt; ik snap heel erg dat je hoofd er niet naar staat, dus ik vond het niet raar dat het er wat minder was dan eerst, maar nu je het noemde dacht ik wel ‘oja, dat vond ik wel altijd heel leuk om te lezen’. Ik denk dat je heel erg gelijk hebt, dat geluk net dat ene strohalmpje kan zijn waar je je aan vast blijft houden. Voor mij is mijn geloof ook zo’n strohalmp(je), maar ik heb gelukkig nog nooit een periode meegemaakt waarin ik alleen dat had. Dan zit je ook echt gewoon wel diep, denk ik. Maar ook dáár is geluk, of in elk geval nog een beetje geluk. Mooie gedachte Lisanne! En ik hoop met je mee 🙂

 16. Saskia 25 mei 2015 / 18:00

  Mooi nieuw artikel! Erg herkenbaar om te lezen. Soms moet ik ook even tegen mezelf zeggen dat er morgen een nieuwe dag is met hopelijk minder pijn en nieuwe kansen. Ben benieuwd naar het volgende artikel!

 17. Angelique 26 mei 2015 / 10:15

  Lieve Lisanne,
  Ik ben zo blij dat je dit schrijft en je hebt gelijk. Ze zeggen niet voor niks: hoop doet leven. Dank voor je herinnering hieraan. Ook ik zit in een moeilijke situatie, maar reminders als deze doet me beseffen dat ik de hoop niet heb opgegeven gelukkig. In 2013 was er wel een periode waarin ik de hoop kwijt was. Een hele duistere periode waar ik nooit meer in wil komen. Ik heb toen op de hoop van anderen gevaren.
  Ik hoop voor jou en mij en alle anderen die dat nodig hebben: dat we weer kunnen dansen, springen, rennen, uitgaan, afspreken met vriendinnen, het huishouden doen, koken, werken, voor onszelf en anderen zorgen etc. etc.
  Veel liefs,
  Angelique

 18. Vivian 3 juni 2015 / 19:39

  Ik herken mezelf hier heel erg in. Als het even niet goed gaat, of als het langere tijd niet goed gaat, is hoop het enige wat je er soms doorheen sleept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.