Heeft geur een grote invloed op je humeur?

Gek eigenlijk, dat ik hier nog helemaal geen aandacht aan heb besteed op Lisanneleeft.nl. Veel schrijf ik over gelukkig zijn en je gelukkig voelen. En soms zijn er trucjes voor om jezelf nog net een klein beetje lekkerder te voelen. En geur is hier eentje van! Geur heeft een enorme invloed op je gemoedstoestand, vaak zonder dat je het zelf door hebt.

geur

Invloed van geuren op je gemoedstoestand

Geuren in combinatie met onze gemoedstoestand is niet zo simpel als het lijkt. Ons brein slaat ontzettend veel geuren op, we kunnen (soms onbewust) geuren beter onthouden dan beelden.

Aan elke geur zit een bepaalde herinnering en dat is voor iedereen verschillend. Ken je de tip dat je naar een sollicitatiegesprek beter geen geurtje op kunt doen? Als iemand negatieve ervaringen heeft met iemand anders met dat geurtje of een soortgelijk geurtje, dan kan dat ervoor zorgen dat die baan niet van jou wordt. Zo groot is die invloed!

Als jouw moeder vroeger altijd de lekkerste appeltaart ooit bakte, je altijd maar een klein stukje mocht, en het was altijd weer een feestje om de taart te mogen eten… dan is het ruiken van die geur ook een feestje! Maar als je moeder de meest vieze appeltaart bakte die je misselijk maakte en waarvan je een paar keer flink ziek bent geweest… dan word je waarschijnlijk misselijk van een appeltaart geur.

opwekkende geuren

Wat doet welke geur?

Dat kan je niet zomaar zeggen. Iedereen heeft met elke geur een andere ervaring, dat is dus iets dat heel erg persoonlijk is. Wel zijn er bepaalde geuren die bekend staan om bepaalde dingen. Dit is allemaal gebaseerd op gemiddelden, het zal dus niet voor iedereen kloppen, maar het geeft een indicatie.

Ben je op zoek naar een bepaalde soort sfeer of invloed door middel van geur, dan weet je waar je kunt zoeken.

opwekkend: Ceder, lotus, mirre, pepermunt, rode roos

Ontspannend: Amber, jasmijn, kamille, lavendel, marjolein, sandelhout, vanille

Activerend: Eucalyptus, magnolia, mandarijn, muskus, rozemarijn, munt

Wist je dat…

En dan nog tot slot een paar weetjes. Sommige geuren doen onbewust allemaal leuken dingen met je en daarom worden ze ook op veel bijzondere manieren gebruikt.

  • Citroengeur zorgt ervoor dat je eerlijker en vrijgeviger wordt
  • Dure auto’s worden beter verkocht als er een duur luchtje (de geur van leer) aan zit.
  • Citroengeur geeft je schoonmaakdrang, onbewust zorg je er dus voor dat je alles veel opgeruimder achterlaat! Handig…
  • In Japan wordt er gebruik gemaakt van geuren op de werkvloer. ‘s Morgens beginnen ze met een citrusgeur om wakker te worden. Vervolgens schakelen ze over naar een bloemengeur om de concentratie te bevorderen. En geëindigd wordt met een houtgeur tegen de vermoeidheid.
  • Kringloopwinkels met een frisse bloemige huisgeur verkopen meer dan zonder geur. Dit omdat tweedehands (onbewust) wordt geassocieerd met vies en muffig.
  • In de gevangenis werkt sinaasappelgeur kalmerend. Bij dit onderzoek werden mensen in de cellen rustiger en hadden ze zelfs minder kalmerende medicijnen nodig.

De inspiratie van dit artikel kwam uiteraard vandaan bij mijn nieuwe geurkaarsen. Als je nu bepaalde goede herinneringen hebt aan een bepaalde geur, dan is het natuurlijk geweldig om een geurkaars in zo’n geur te hebben. Die kun je hier winnen 😀

Ik vind het zelf heerlijk om mezelf te beïnvloeden op de bovengenoemde gebieden. De geur die ik gebruik hangt af van of ik wil relaxen, wil actief wil zijn of vrolijk wil worden. Vaak gaat het vooral om die laatste twee, haha. Maar relaxen gaat ook heel fijn door middel van geur, vind ik zelf! Beïnvloed jij jezelf en je humeur weleens bewust door een bepaalde geur te gebruiken? En hoe doe je dat dan?

17 reacties

  1. Laura 1 november 2012 / 13:30

    Wat een grappige weetjes! Lekker sneeky dat auto’s een leergeurtjes krijgen om beter verkocht te worden.. haha! Ik krijg altijd een vrolijk gevoel van mandarijntjes 🙂 Die aten mijn zus en ik vroeger op de basisschool altijd als tussendoortje, dus doet me echt aan vroeger denken! Ik brand nu ook een mandarijnolie, en word er inderdaad rustig van 🙂

  2. Emilia 1 november 2012 / 13:32

    Super interessant! Grappig dat ze in Japan op de werkvloer serieus hun werknemers stimuleren door geuren te verspreiden, best wel slim bedacht eigenlijk!
    En ik ga nu maar even een netje citroenen halen om m’n schoonmaakdrang te bevorderen, want het is weer eens tijd om m’n kamer op te ruimen. X

  3. Anouk 1 november 2012 / 14:13

    Dat heeft het zeker. Net over gelezen in boek psychologie 😉

    • Marjo 4 maart 2013 / 22:48

      Hoi! Voor school moet ik hier een opdracht over doen, hoe heet dit boek?

  4. Jess 1 november 2012 / 15:21

    Wat grappig, wel interessante weetjes! Ik heb zelf geen reukvermogen meer, maar vraag me toch wel eens af in hoeverre geuren dan nog iets zouden doen! Misschien onbewust toch ook wel heleboel..

  5. VillaBalkonia 1 november 2012 / 15:23

    Oh ja!! Dat wist ik. Altijd al geweten trouwens ook. Heerlijk. Wierook. Geurkaarsen. De geur van de zomer/lente/herfst/winter. Het hoort er allemaal bij!! =)

  6. Suzanne 1 november 2012 / 16:30

    Nooit geweten! Leuk om te lezen.

  7. Josephine 1 november 2012 / 18:02

    Ik word inderdaad beïnvloed door geur ja, de voorbeelden die je noemt zijn herkenbaar! Zelf vind ik lavendel vreselijk ruiken, maar andere mensen weer lekker. Citroengeur vind ik lekker fris 😀

  8. Kimberley 1 november 2012 / 18:47

    Wat handig om het is een keer in een artikeltje te hebben! Ik wist het wel, aangezien ik er ook een soort ‘cursus’ over heb gehad. Maar het is altijd leuk om zo te lezen! 😀

  9. Lianne 1 november 2012 / 19:05

    Van mij mogen ze hier ook wel geurtjes op de werkvloer gebruiken, haha!

  10. Hester 1 november 2012 / 20:52

    eigenlijk wel heel logisch ja, dat soort trucjes vind ik zo leuk en slim.

  11. Ilse 2 november 2012 / 12:24

    Leuke feitjes zeg. 🙂

  12. Simone 4 november 2012 / 14:43

    Ik wist wel dat geur invloed op je stemming heeft. Maar welke geur welke invloeden heeft, had ik geen idee van. Leuk om te weten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.