Glutenvrij, hoe is dat voor mij?

Een groep Nederlandse bloggers heeft besloten dat mei in Nederland coeliakiemaand moest worden. Zo gezegd, zo gedaan, deze maand is coeliakie bewustwordingsmaand! Coeliakie is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat je geen gluten kan verdragen. Ik vertel je vandaag over mijn ervaringen met glutenvrij eten.

glutenvrij

Lisannes glutenvrije verhaal

Mijn glutenvrije verhaal… Dat ging iets anders bij de meeste mensen die glutenvrij eten.

Ruim een jaar geleden was ik onder behandeling bij een arts. Deze arts voerde verschillende testen uit, met een verrassende uitslag voor mij. Ik had een behoorlijke reactie op gluten en (waarschijnlijk daardoor) ook een kleinere reactie op melk. Zeker met mijn klachten gaan dan de alarmbellen keihard rinkelen, ik wist toen nog niet dat ik de ziekte van Lyme had, maar geloof me: mijn klachten hadden net zo goed coeliakie kunnen zijn. Over de ziekte Coeliakie vertel ik hieronder nog iets meer.

Een aantal maanden glutenvrij, maar op wat minder buikklachten na merkte ik eigenlijk vrij weinig. Ik gaf nog niet op omdat Elize (van mijn favo glutenvrije blog) me liet weten dat dat echt niet altijd zo snel gaat, die verbetering. Vervolgens schoof ik de testuitslagen voor de neus van mijn nieuwe arts, mijn Lyme arts, die me vertelde dat ik echt het beste glutenvrij en melkvrij kon blijven eten, kijkend naar de testresultaten. En dat doe ik dus nu! (Ok, melkvrij iets minder, maar glutenvrij nog steeds streng)

Zelf heb ik dus niet de diagnose Coeliakie, maar toch is het voor mijn gezondheid beter om glutenvrij te eten. De reactie die mensen met Coeliakie hebben op gluten is een stuk heftiger dan hoe ik reageer op gluten.

pizza-glutenvrij-glutenvol

Links een zelfgemaakte glutenvrije pizza, rechts een ‘glutenvolle’/normale pizza. Die glutenvrije pizza ziet er misschien een beetje gek uit, maar hij was erg lekker! Het is ons tot nu toe helaas niet weer gelukt om lekkere pizza te maken, dus eet ik eigenlijk vrijwel nooit meer pizza.

Dingen niet meer kunnen eten

In het begin is het wel even wennen dat er heel veel dingen zijn die je niet meer kan eten. Op het moment dat je er niets mee te maken hebt heb je geen idee in hoe bizar veel producten er gluten zitten verwerkt.

Natuurlijk zijn er standaard dingen zoals broodjes, pasta, taart en pizza waar gluten in zitten. Maar ook in sausjes, chips, snoep, drop, worst/vlees vind je vaak gluten. Glutenvrij eten betekent dat je in de supermarkt letterlijk elk etiket moet lezen om te weten of je het wel of niet kan eten.

Dansen in de winkel

Voordat ik glutenvrij at las ik weleens over mensen met Coeliakie die dansjes deden wanneer ze in de winkel een product vonden wat geen gluten bevatte, dat vond ik maar een beetje gek, daar kon ik me echt geen voorstelling bij maken. Ik doe nu gezellig mee, als ik iets vind wat ik mag waarvan ik het niet had verwacht, dan komt er een vreugdedansje, haha. Soms heb je iets zo lang niet gegeten of is het eigenlijk nooit beschikbaar in een glutenvrije versie dat je gewoon heel erg blij bent dat je een glutenvrije versie gevonden hebt!

sushi-glutenvrij

Ik heb geluk: onze sushiboer weet hoe je glutenvrij eten moet klaarmaken!

Zó heel moeilijk is het niet

Voor mij is glutenvrij eten helemaal niet zo moeilijk, dat was het vooral in het begin. Dan ben je heel erg aan het zoeken naar wat je nog wel kan eten en wat je lekker vindt. En dan kom je heel veel vieze dingen tegen, want veel vervangers zijn gewoon vies. Maar sommige ook lekker, dus je probeert ze toch.

Als je uit eten gaat is dat glutenvrij wel een stuk lastiger, vooral als je coeliakie hebt dan moet je van tevoren echt informeren over hoe bekend ze zijn met glutenvrij eten klaarmaken. Je kan namelijk niet zomaar een zelfde snijplank gebruiken. Of even de broodkruimels van het aanrecht vegen en zeggen dat het blad glutenvrij is, want dat is het absoluut niet. Zelf ga ik vrijwel nooit uit eten, dus hier heb ik niet zo veel problemen mee. Dit maakt het voor mij persoonlijk niet moeilijker!

Soms mis ik lekkere harde broodjes of kaasstengels ofzo wel, of een lekkere croissant (de namaak versies komen niet in de buurt van de versies met gluten). Maar daar valt ook wel weer een alternatief voor de bedenken. Je kunt glutenvrij ook heel veel dingen zelf maken, als je dat wil. De vraag is of je er veel moeite in wilt steken, of dat je het liever makkelijk, maar minder lekker doet.

glutenvrije-vervangers

Mijn glutenvrije tips

Ik eet inmiddels ruim een jaar glutenvrij, en het is grappig, maar ik heb het afgelopen jaar het assortiment in de winkels zien uitbreiden. Glutenvrij is een trend (het is ‘hip’), en dat kan vervelend zijn als je streng glutenvrij eet omdat het voor verwarring kan zorgen, maar het zorgt er ook voor dat er veel meer keuze is.

gesneden-wit-glutenvrij-brood-lekker

Glutenvrij brood van Genius vind ik lekker! Dat lijkt bijna gewoon brood. Het brood van Yam is ook lekker, maar dat moet je echt afbakken voor het opeten, wat natuurlijk niet zo handig is. Ik vries het Genius brood altijd in. Als ik dan een broodje wil is het binnen 10 minuutjes wel ontdooid en kan ik lekker eten! Ik koop dit brood bij de AH.

glutenvrij-melkvrij

Sowieso vind ik AH een heel fijne winkel om glutenvrij te winkelen. Zij hebben op hun eigen merk producten icoontjes staan als het product glutenvrij is, zo zie je heel snel of iets glutenvrij is of niet. Daarbij hebben ze een afdeling met allemaal vervangers: broodjes, pasta, koekjes, in die richting. Daar vind je ook allerlei soorten meel en bakmixen! Wij kopen bijna alles aan boodschappen bij de AH.

Verder vind je bij de toko, De Tuinen, Ekoplaza en de gezondheidswinkel bijvoorbeeld ook allerlei vervangers.

En bij Jumbo glutenvrije frikandellen. Die zijn heel lekker.

In principe heb je geen of weinig vervangers nodig, ze zijn duurder dan gewone producten en je kan prima maaltijden maken waar van zichzelf al geen gluten in zitten. Het is misschien even wennen, uitzoeken en wat meer moeite doen, maar het kán wel.

Is glutenvrij eten gezonder?

Soms denken mensen dat glutenvrij eten gezonder is, ook voor mensen die zich gewoon goed voelen. Wat nu echt waar is, daar durf ik niets over te zeggen, maar ik kan je wel verzekeren dat de kant-en-klare vervangers (zoals het brood en het beschuit hierboven) vrijwel altijd minder gezond zijn dan de gewone glutenvolle variant. Dat komt doordat er qua smaak het een en ander te compenseren valt (ze maken niet voor niets alles met ingrediënten die gluten bevatten, gluten hebben een functie!), waardoor er weer allerlei dingen worden toegevoegd. Als je van plan bent om minder gluten te eten omdat het gezonder zou zijn, stort je dan niet op de vervangers, maar vooral op het eten dat van zichzelf al glutenvrij is!

Voor mensen met Coeliakie is het vanzelfsprekend niet mogelijk om voor een glutenvolle variant te kiezen en voor hen is glutenvrij dus altijd gezonder.

coeliakie-symptomenlijst

Bron

Over de ziekte coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam geen gluten kan verdragen. Je kan dan heel erg ziek worden van gluten, de meeste mensen denken dat het vooral gaat om buikpijn, maar het gaat vaak veel verder dan dat. De gluten zorgen ervoor dat je darmen niet goed hun werk kunnen doen, waardoor je bijvoorbeeld allerlei tekorten kan krijgen. Dat kan voor veel klachten zorgen, bijvoorbeeld spierpijn, vermoeidheid, verwardheid, hierboven in de afbeelding vind je een lijst met klachten. Buikklachten zijn niet altijd het meest overheersend voordat je de diagnose hebt, waardoor het kan zijn dat jij (en/of je arts) eroverheen kijkt.

Lees hier vier redenen waarom Coeliakie soms moeilijk wordt ontdekt.

Verder heb ik zelf weinig met koken of bakken en maak ik mijn eten weinig zelf klaar. En mijn blog gaat natuurlijk ook niet over eten! Daardoor kan het zo zijn dat je misschien zelfs helemaal niet wist dat ik glutenvrij eet. Omdat ik weet dat veel meiden die mijn blog lezen last hebben van hun gezondheid leek de Coeliakie bewustwordingsmaand het perfecte moment om er iets over te schrijven!

Over deze bewustwordingsmaand kun je meer lezen op de website die de bloggers die het georganiseerd hebben hebben opgericht: coeliakiemaand.nl. Heb jij ervaring met glutenvrij eten? Bijvoorbeeld iemand in je omgeving die Coeliakie heeft? Of weet je er eigenlijk (net zoals ik voorheen) maar heel weinig vanaf?

DELEN:

48 reacties

 1. Marion 17 mei 2015 / 07:57

  Ik weet niet zo heel veel van Coeliaki, maar ik heb zelf wel heel lang glutenvrij gegeten. Veel vervangers zijn inderdaad echt niet zo heel erg lekker. Het is goed zoeken, maar als je eenmaal je goede producten gevonden hebt is het redelijk goed te doen. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden voor glutenvrij eten wel een stuk uitgebreider dan vroeger. Gelukkig kan ik tegenwoordig alles weer eten en ik moet zeggen, omdat ik zo lang gluten- en zuivelvrij heb gegeten weet ik het ook wel enorm te waarderen nu.

 2. Eva 17 mei 2015 / 08:38

  Ik heb zelf nooit glutenvrij gegeten maar wel koolhydraat en suikervrij. On het begin lastig maar je wend eraan! Je wordt ook veel creatiever met eten! Liefs, Eva

 3. Miranda 17 mei 2015 / 08:41

  Wat een mooi informatief stuk. Goed gedaan! Ik vind de bewustwordingsmaand heel belangrijk, een goed initiatief. Ik heb zelf geen coeliakie en eet ook niet glutenvrij maar vind het heel belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteedt. Ik heb er zelf toevallig afgelopen week ook over geschreven.
  Knap hoor hoe je glutenvrij eet, lijkt mij best moeilijk om bepaalde dingen te laten staan!

 4. Elize 17 mei 2015 / 09:34

  Ah wat leuk dat je er ook iets over wilde schrijven deze maand! 🙂 Ook heel leuk om jouw ervaringen en tips te lezen.
  Ik hoop gewoon dat de mensen die nog ziek rondlopen door onontdekte coeliakie er snel achterkomen. Want zoals jij ook al zegt: glutenvrij eten is niet zo moeilijk en echt niet het einde van de wereld dus iets waarvoor zo’n “simpele” oplossing is zou toch niet zo vaak over het hoofd moeten worden gezien.
  En inderdaad, dat er zo veel meer producten zijn is echt heel fijn. Hoorde laatst hoe het 30 jaar geleden ging van iemand en dan is het nu wel veeeel makkelijk makkelijker gelukkig!

 5. Frauke 17 mei 2015 / 09:35

  Goed dat het bewustwordingsmaand is, ik kende namelijk niet zo veel van glutenvrij leven en coeliakie! Het lijkt me echt heel lastig om te hebben, omdat je zo met alles bezig moet zijn. Zou bij mij al veel eetlust wegnemen! Hoezo is het voor jou beter om glutenvrij te eten, als ik vragen mag (omdat je dus geen coeliakie hebt)? Merk je het wel als je per ongeluk gluten eet? Wel fijn dat je in ieder geval heerlijke glutenvrije sushi kan eten ;)! X

  • Lisanne-Leeft 17 mei 2015 / 23:50

   Ik weet niet 100% zeker of ik geen Coeliakie heb, ik heb wel (of borderline? genoeg reden om een biopt te laten nemen voor de arts destijds iig) antistoffen en de reactie was terug te vinden in een andere test (ontlasting). Ik heb jaren geleden wel een goed onderzoek gehad (een biopt uit de darm), maar toen at ik al een tijdje glutenvrij. (na een negatieve uitslag weer mee gestopt) Maar op zo’n moment is het niet altijd meer altijd goed vast te stellen, dat had niemand me verteld… niet zo handig dus.

   Ik ga er vanuit dat ik het niet heb, maar het is wel mogelijk dat er een auto-immuunreactie plaatsvindt (eentje die minder sterk is dan bij Coeliakie) door de Lyme. Lyme gooit het immuunsysteem door de war, daardoor heb ik ook andere auto-immuunziekte. En meer kans op een volgende, en een volgende, en een volgende…

   In het begin nam het mijn eetlust ook wel weg, maarja, je moet toch iets eten om in leven te blijven hahaha. Nu ik goed weet wat ik wel en niet kan eten en wat de mogelijkheden zijn is dat een stuk minder! Bijna alles is ook wel in een glutenvrije versie te maken, dus als je ergens echt veel trek in hebt kun je de keuken in duiken! (doe ik nooit… haha)

   Overigens heb ik nog nooit last gehad van een glutenfout, maar ik heb enkel nog thuis gegeten, sushi afgehaald én in een restaurant gegeten die echt héél goed bekend staat als het gaat om glutenvrij eten bereiden (ik kreeg ook meteen de details van hoe ze het gebakken hebben en dat ze het apart gehouden hebben enzo, kan me niet voorstellen dat daar iets is mis gegaan). Ik heb nog wel met regelmaat buikpijn, maar ik koppel dat niet meteen aan een glutenfout. Ik weet dus niet of ik het merk als ik het per ongeluk eet, want ik weet niet of ik het ooit per ongeluk heb gegeten.

   Bij melk merk ik het nu wel, ik heb een hele tijd melkvrij gegeten, nu weer wat geprobeerd toe te voegen. Dan word ik ‘hebberig’ en wil ik steeds meer. Maar als ik er te veel van eet (slagroom:((((() dan krijg ik huiduitslag en voel ik me heel vol/misselijk. Daarmee dus weer wat meer oppassen want ik geloof niet dat het goed kan zijn dat ik er zo op reageer, rekening houdend met mijn Lyme behandeling enzo.

   Wat de precieze medische reden erachter is weet ik dus niet precies (ik ben geen arts), maar ik vertrouw mijn arts maar gewoon. Hij moet me beter maken, dus ik doe wat hij zegt 😛

   Zo, een heel verhaal, haha!

   • Frauke 18 mei 2015 / 00:12

    Super interessant! Ja, ik snap dat het op den duur zeker went. Ik zou alleen denk ik dan niet zo snel meer ‘even wat pakken om te eten’ haha, dus wel zo gezond ;). Jammer wel dat je nog steeds buikpijn hebt ondanks dat je glutenvrij eet! En dat van die melk herken ik, ik ben zelf namelijk licht lactose-intolerant! Ik word er ook misselijk/vol van en kan soms hele erge krampen krijgen. Maar dat is iets nog best gemakkelijk te vermijden zegmaar, gluten lijkt me een hele andere challenge. Iig knap dat je het volhoudt, al is je gezondheid natuurlijk een super motivatie :)! X

 6. Jis 17 mei 2015 / 09:40

  Wat een leuk artikel om te lezen! Ik wist er nog helemaal niet veel van af. Zelf eet ik het liefst suikervrij en dat bevalt mij heel goed! Liefs, Jis

 7. Iris 17 mei 2015 / 09:46

  Ik zit ook wel eens te twijfelen om een tijdje glutenvrij te eten. Heb altijd veel darmproblemen en er is pds vastgesteld, maar dat kan nog steeds alles zijn (dus ook coeliakie) . Maar als ik zie hoe lang het duurt voor er verbetering kan optreden, vind ik het de moeite eigenlijk niet waard voor een test! Heb een tijdje veganistisch gegeten, dat klinkt nog makkelijker dan glutenvrij. 😉

  • Lisanne-Leeft 17 mei 2015 / 12:02

   Er zijn ook gewoon tests die gedaan kunnen worden om Coeliakie vast te stellen, dat is een stuk makkelijker dan uitproberen! En ook nuttig als je Coeliakie blijkt te hebben, want het kan niet of lastig vastgesteld worden als je het hebt, maar al glutenvrij eet.

   • Elize 17 mei 2015 / 21:40

    Het is inderdaad maar een bloedtestje in eerste instantie. Heel simpel 🙂 en mocht je coeliakie hebben dan wil je het ook wel weten vanwege de mogelijke complicaties zoals botontkalking wat het met zich mee kan brengen. Zo denk ik in ieder geval haha 🙂

 8. Carina 17 mei 2015 / 10:03

  Ik dacht dat coeliakie alleen met bepaalde tarwe-gluten te maken had. Want ook rijst en mais hebben een vorm van gluten waar lang niet iedereen tegen kan. Coeliakie krijgt in mijn ogen teveel aandacht en wordt al gauw gegeneraliseerd terwijl er ook andere vormen van gluten-intoleranties zijn.
  En het is eigenlijk best makkelijk om gluten-vrij te eten, je moet alleen geen kant-en-klare dingen meer kopen. Groente en fruit zijn glutenvrij, vlees ook, noten, peulvruchten… keuze zat. Het moeilijkste in mijn ogen is de verandering.

  • Lisanne-Leeft 17 mei 2015 / 12:00

   Ja, je moet echt je eetpatroon veranderen, maar dan is het prima te doen (hoewel sommige mensen al voor een groot deel glutenvrij eten natuurlijk!)

   Coeliakie heeft niet alleen met tarwegluten te maken, je kan als Coeliakiepatient ook niet tegen rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe (ook wel bekend als kamut®). Dat van rijst en mais en gluten heb ik nog nooit gehoord, ik ga eens opzoeken hoe dat zit!

   • Lisanne-Leeft 17 mei 2015 / 12:12

    Er is inderdaad maar weinig over te vinden, stom! Heb jij toevallig een link met goede uitleg hierover? Ik ben wel heel benieuwd!

    • Carina 17 mei 2015 / 20:01

     Nee helaas niet.. was zelf ook gaan googlen omdat ik maismeel had gekocht en daar zitten blijkbaar ook gluten in. Maar meer dan dat er eiwitten in zitten die familie zijn van glutenine en gliandine.

     • Elize 17 mei 2015 / 21:49

      Ja het schijnt een ander soort gluteneiwit te zijn of zo. Maar weet er ook het fijne niet van. Weet alleen dat het wel veilig is voor (in ieder geval het merendeel) van de mensen met coeliakie. Volgens mij stond het op Wikipedia. Maar ja, dat vertrouw ik ook liever niet blind haha 😉

      Ik vind trouwens dat er juist ook steeds meer aandacht is voor andere problemen met gluten zonder dat het coeliakie is, bijvoorbeeld glutensensitiviteit. Dokter Mulder wil daar bijvoorbeeld onderzoek naar doen en zamelt geld in voor dit onderzoek dmv een fietstocht. En gelukkig ook maar, want het wordt tijd dat de medische wereld daar meer van gaat begrijpen! Toevallig heb ik er voor morgen ook weer een blog over ingepland staan.

      Zeggen dat coeliakie te veel aandacht krijgt vind ik een beetje kort door de bocht 😉 het één hoeft niet ten koste te gaan van het ander. Het generaliseer punt ben ik wel met je eens.

  • Laleh 18 mei 2015 / 00:23

   Citaat “Groente en fruit zijn glutenvrij, vlees ook, noten, peulvruchten… keuze zat”

   Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Ook deze producten moeten verpakt zijn
   in een glutenvrije omgeving.

   • Carina 18 mei 2015 / 15:15

    Ik heb het over producten die van nature glutenvrij zijn. De producten waar een goed dieet voor 90 procent uit bestaat.
    Uiteraard moeten ze niet ergens in aanraking gekomen zijn met gluten maar als je het onbewerkt koopt is die kans eigenlijk nihil. Groenteboeren verkopen (in ieder geval naar mijn ervaring) geen losse granen etc. Alleen vlees heeft vaak toevoegingen dus daar is de kans wel wat groter op gluten maar echt vlees bevat geen gluten.

 9. Anne 17 mei 2015 / 10:15

  Interessant, ik ben meteen gaan lezen! Het kan namelijk best zijn dat de internist morgen belt met de mededeling dat er antistoffen in mijn bloed zijn gevonden die wijzen op coeliakie. Het zal veel klachten verklaren, maar aan de andere kant zou het me ook verbazen. Ik heb er geen last van als ik iets met gluten eet. Glutenvrij eten lijkt me inderdaad niet zo gezond en bovendien erg duur. Dus ik hoop echt dat ik wel gewoon tegen gluten kan (en dat ze verder kijken naar bijvoorbeeld een hormonale oorzaak). Ik zag trouwens dat de LIdl nu glutenvrije pasta in het assortiment heeft die niet duur is. 🙂

  • Elize 17 mei 2015 / 21:52

   Jaaa! Ben zo blij met de Lidl pasta!
   En succes met het wachten op de uitslag! Hopelijk kun je er gewoon tegen.

 10. Marloes 17 mei 2015 / 10:19

  Wat een leuk en interessant artikel Lisanne. Ik probeer zelf ook altijd zoveel mogelijk glutenvrij te eten, omdat ik me er beter bij voel. Ik had regelmatig last van een opgezette buik, en darmklachten. Maar dit is nu helemaal weg! Zo fijn!

 11. Anieke 17 mei 2015 / 10:39

  Mijn zus heeft coeliakie, bij haar is het op haar vijfde ontdekt. De laatste jaren is het gelukkig veel bekender geworden, vroeger waren restaurants er bijna nooit bekend mee, en dat heeft wel eens verkeerd uitgepakt.

  Overigens, dat glutenvrij eten nu ‘hip’ is, heeft ook nadelen: men wordt minder voorzichtig met gluten omdat mensen die het mijden vanwege de hipheid er wel gewoon tegen kunnen, met als gevolg dat coeliakiepatienten niet altijd serieus worden genomen. Helaas..

 12. Kim 17 mei 2015 / 11:00

  Ik weet hier eigenlijk heel weinig van, maar hoop een periode glutenvrij te gaan eten om te zien wat mij dit zou kunnen opleveren. 🙂

  • Lisanne-Leeft 17 mei 2015 / 11:55

   Als je denkt misschien Coeliakie te hebben, dan kun je het beter niet op eigen houtje proberen, maar eerst een test laten doen. Als je eenmaal glutenvrij eet is een diagnose stellen namelijk erg lastig of zelfs onmogelijk! Dat is wel goed om te weten voor je eraan begint 🙂

 13. Margot 17 mei 2015 / 11:04

  Wat een interessante post! Ik wist er nog niet veel van, dus dit was leerzaam.

 14. Laura 17 mei 2015 / 11:12

  Ik heb er geen ervaring mee en ook niemand in de familie heeft het. Toch ga ik morgen naar de huisarts om het te bespreken. Ik ben nu al een tijdje bezig met therapie en daar ging het over je lichamelijk niet in orde voelen vanwege geestelijke problemen en je lichamelijk niet in orde voelen vanwege een lichamelijk probleem. Ik ben toen wat dingen gaan uitzoeken en heb eens teruggedacht hoe ik was in mijn jeugd. Vele dingen komen voor in de lijst van B12 en/of coeliakie. Mijn eerste ‘angst’ was dat ik nu heel omslachtig zou moeten gaan koken. Maar nu dus toch maar een afspraak gemaakt bij de huisarts en morgen maar eens kijken wat ze daar te zeggen hebben.

  • Lisanne-Leeft 17 mei 2015 / 11:54

   Veel succes morgen!
   En met het koken valt heel erg mee, vooral qua avondeten is het prima te doen en zijn veel dingen van zichzelf al glutenvrij 🙂 (Rijst, aardappelen, groenten, vlees is ook goed glutenvrij te krijgen, vis, en je vindt ook in elke supermarkt wel glutenvrije pasta). Sowieso is dat het natuurlijk wel waard als je gezondheid er beter door wordt 🙂

 15. Shaz 17 mei 2015 / 11:33

  Ondanks dat ik geen officiële diagnose van coeliakie had gekregen, was ik toch een tijdje glutenvrij gaan leven om te kijken of mijn klachten verbeterden. Ik had het maar een maand volgehouden, omdat de vervangers gewoon niet te eten waren en ik voelde me ook heel slap.

 16. Chantal 17 mei 2015 / 12:23

  Zelf ben ik lactose intolerant, dus ik weet hoe het is om heel je eetpatroon om te gooien. Mijn moeder mag geen gluten, dus dat is altijd puzzelen als we samen eten. Gelukkig zijn er oplossingen genoeg.

  • Lisanne-Leeft 17 mei 2015 / 23:32

   Dat is inderdaad een aardige uitdaging, hihi! Ik heb het ook een tijdje volledig melkvrij en glutenvrij gegeten en het is inderdaad best te doen, maar een stuk makkelijker als je maar met een van de twee rekening hoeft te houden.

  • Loui 21 mei 2015 / 22:07

   Als je handig recepten wilt vinden, gewoon googlen op Paleo recepten 🙂 Is glutenvrij en zuivelvrij!

 17. Nesrin 17 mei 2015 / 15:37

  Ik vind het geweldig hoe veel meer glutenvrije producten er zijn dan een paar jaar terug. Volgens mij, ben echter geen arts, is een glutenvrij leven beter voor de mens. Het boek Broodbuik heb ik nog niet gelezen maar geloof ergens wel in het principe.

 18. Miriam 17 mei 2015 / 17:53

  Wat fijn dat er steeds meer glutenvrij voedsel in de supermarkt te vinden is!

 19. Mila 17 mei 2015 / 18:18

  Wauw dat ziet er echt wel goed uit! IK begin morgen aan superslim en dat is ook glutenvrij maar ook koolhydraatvrij ik ben erg benieuwd of ik ook zo’n pizza mag maken! Ga het gelijk vragen! Top artikel weer!

 20. Eline 17 mei 2015 / 18:18

  Ik heb een tijdje terug ook over glutenvrij eten geschreven maar dan vanuit een ander invalshoek, waarom ik dus niet glutenvrij eet! Ik vind het fijn voor je dat het voor jou lijkt te werken! Heb je al eens een bodem van bloemkool gemaakt? Daar kun je echt machtig lekkere pizza van maken namelijk! http://www.fromfattofit.nl/gezonde-pizza/

 21. Lenneke 17 mei 2015 / 21:08

  Wat een goed, informatief artikel. Ik denk dat dit zeker helpt het onderwerp onder de aandacht te brengen. Wellicht zal het mensen ook helpen met het constateren van iets waar ze onder lijden, zonder dat ze doorhadden dat het daadwerkelijk een aandoening kon zijn. Zelf had ik er nog niet eerder van gehoord, en hoewel ik een aantal van de benoemde verschijnselen wel op mezelf kan betrekken, is het wellicht ook een vrij algeheel lijstje. (die ook op mijn spastische darm en koortsachtige karakter kunnen slaan) Heel erg goed dat je er aandacht aan besteed!

 22. Angela | Great Body & Skin 17 mei 2015 / 22:35

  Hey Lisanne, misschien nog een toevoeging dat er sprake kan zijn van kruisbesmetting. Sommige producten zijn inderdaad van nature glutenvrij, maar Door bewerking in een fabriek waar ook glutenhoudende producten worden bewerkt, raakt het glutenvrije voedingsmiddel besmet. Dan levert bij jou waarschijnlijk geen problemen op als ik het zo lees (?), maar voor coelickipatienten kan het heel vervelend zijn.

  • Lisanne-Leeft 17 mei 2015 / 23:27

   Er zijn nog een heleboel dingen die je moet weten als je glutenvrij wilt gaan eten! Dit is geen compleet how-to artikel, maar er zijn er daarvan genoeg te vinden op internet. Wilde het artikel niet te lang maken met details die toch niet zo belangrijk zijn (als je glutenvrij wil koken voor iemand dan moet je echt even instructies aan diegene vragen bijvoorbeeld).

   Ik eet volledig glutenvrij, dus ik eet ook geen producten die besmet kunnen zijn met gluten, hoewel dat vaak ook flink zoeken is (soms weet je het nooit 100% zeker bij een product). Dat zijn dingen die je moet leren als je echt glutenvrij gaat, daar moet je je dan echt even goed in verdiepen. Net zoals dat glutenvrij niet helemaal glutenvrij is. Of dat als er op een verpakking staat dat iets glutenvrij is en het binnen de norm valt, je er toch last van kan krijgen doordat er te veel gluten in zitten! Dat laatste is weer per persoon verschillend. Uiteindelijk is het best simpel, alleen een kwestie van leren 🙂 (maar dat was niet echt het doel van de blogpost haha)

 23. Linda 17 mei 2015 / 23:59

  Wat goed zo’n bewustwordings maand! Ik denk dat veel mensen er nog heel luchtig over denken en geen idee hebben hoeveel tijd en energie je in gluten vrij eten moet steken. Zelf zal ik ook meer op mijn gluten moeten gaan letten om mijn lichaam zo min mogelijk te belasten, maar eerst de hoeveelheid suikers op een rit krijgen 🙂 Goed dat je erover schrijft en hoop dat het anderen zal helpen bewuster en gezonder te leven. En hoop ook dat het diagnostiseren in de toekomst sneller en makkelijker zal gaan 🙂

 24. Laleh 18 mei 2015 / 00:18

  Goed artikel.
  Ik heb zelf veel allergien, waaronder tarwe allergie.
  Omdat ik glutenvrije producten vaak ook geen tarwe zit koop
  ik dus vaak glutenvrije producten.

  X

 25. Lisanne 18 mei 2015 / 09:21

  Goed artikel!

  En misschien heb ik een tip voor je: bij de AH hebben ze glutenvrije pizza’s! Wel alleen margharita en ze bullen niet heel erg, maar je kan ze zelf verder beleggen. Oh. En de pizzabodems van schär vind ik ook heel lekker! Wij eten elke week pizza (oeps) en die bodems vervelen nog steeds niet! 😉

 26. Tamarah 18 mei 2015 / 21:38

  Wat een fijn en helder artikel. Ik hoor het veel om me heen maar wist niet wat voor impact het kan hebben op iemand. Goed dat je ook omschrijft dat je dingen moet eten die sowieso van zichzelf al glutenvrij is en niet een vervanger. Ik heb namelijk ook het gevoel (en vaak blijkt dat ook waar te zijn) dat er andere dingen worden ingestopt ter compensatie. Zoals suikervrije producten die onwijs veel zoetstoffen bevatten zoals aspartaam en Acesulfaam-K (of kalium acesulfaam). Ik probeer bewuster te zijn van suikers en zoetstoffen omdat het een slechte invloed heeft op mij.

 27. Loui 21 mei 2015 / 22:04

  Ik volg momenteel niet zo actief blogs meer. Maar wat een goed idee zo’n maand! Ik eet zelf nu zo’n 2 jaar gluten vrij (geen coeliakie). En bevalt me heel goed. Eet eigenlijk bijna nooit vervangers. Omdat er zoveel euh zooi in zit. En het is wennen, maar gaat nu vanzelf. Heel af en toe verwen in mezelf als ik buiten de deur eet en ze hebben iets glutenvrijs 🙂 Ik vind het Genius brood dus echt niet lekker haha. Veel te zoet! Dus dan maar geen brood!

  • Lisanne-Leeft 21 mei 2015 / 22:36

   Dat is met heel veel glutenvrij brood zo, zo zoet! Stom eigenlijk, ze willen dat het lijkt op gewoon brood (ze noemen het niet voor niets vervangers), maar maken het vaak echt veel zoeter dan gewoon brood…

 28. Famke 20 september 2015 / 14:30

  Hallo Lisanne, ik vroeg me af hoe het bij jou ontdekt is dat je slecht op gluten reageert? Welke test is er gedaan? Ik loop zelf met heel veel klachten, waarop maar geen diagnose te vinden is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.