Zelf vind ik glutenvrij bakken wel echt een uitdaging. Nu heb ik eindelijk een super makkelijk recept voor glutenvrije muffins gevonden! Het recept is anders dan de meeste muffins die ik tot nu toe glutenvrij gebakken heb. Daarom wil ik het graag met je delen! Benieuwd hoe ik glutenvrije muffins heb gebakken en hoe jij dat ook kan doen? Lees dan verder!
Recept voor 12 glutenvrije muffins
Voor het recept heb ik een combinatie van verschillende andere recepten gebruikt voor glutenvrije muffins. Uiteindelijk is dit de winnaar geworden!
- 285 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (ik gebruikte deze van de Vrij Van Gluten lijn van AH)
- 125 gram witte basterdsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- 250 milliliter melk
- 100 gram gesmolten roomboter
- 2 middelgrote eieren
- 1 theelepel vanille-aroma
- 125 gram blauwe bessen
In de recepten die ik heb gevolgd staat dat je deze muffins ook heel makkelijk melkvrij kan maken, met plantaardige boter of zelfs olie. En natuurlijk plantaardige melk. Het beslag is vrij dik, dus ik denk dat dit heel goed zou lukken. Laat me zeker weten wanneer je dit hebt geprobeerd, dat vind ik leuk om te weten!
Glutenvrije muffins met blauwe bessen maken
Deze muffins zijn makkelijk, lekker en niet te zoet. Je merkt helemaal niet dat ze glutenvrij zijn, zeggen de mensen om mij heen die wel gewoon gluten eten.
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Smelt de boter (ik deed het even in de magnetron, maar laat het niet te heet worden).
- Houd de blauwe bessen apart, deze gaan er aan het eind pas doorheen
- Meng alle natte ingrediënten, dus de eieren, melk, het vanille-aroma en de gesmolten boter.
- Voeg de droge ingrediënten (het glutenvrij zelfrijzend bakmeel, de suiker, het bakpoeder, het zout) een voor een toe. Meng met de keukenmachine.
- Als alles gemengd is schep je de helft van de blauwe bessen door het beslag. Niet meer te veel mengen, dan maak je de blauwe bessen kapot.
- Zet de muffinvormpjes klaar.
- Verdeel het beslag over de 12 bakjes.
- De blauwe bessen kun je nu verdelen over de bovenkant van de muffins, druk ze een klein beetje in het beslag.
- Doe de muffins in de oven voor 25 minuten, haal ze eruit wanneer de bovenkant mooi bruin is.
- Laat ze buiten de oven afkoelen
Dit is hoe de muffins er uiteindelijk uitzien. Ik gebruikte een bakvorm waarin ik de papieren muffinvormpjes zette. Als je vormpjes stevig genoeg zijn kun je ze ook zonder bakvorm gebruiken. En als je siliconen bakvormen hebt is het natuurlijk nog makkelijker, dan vet je deze even in en kan het beslag erin zonder papieren vormpje.
Deze glutenvrije muffins met blauwe bessen zijn in elk geval een succes!
Heb jij weleens iets glutenvrij gebakken? Wat is jouw favoriete recept?
Wat een lekker recept, deze muffins wil ik zeker eens maken.
Hmm, de muffins lijken me echt heerlijk, ik ga het binnenkort een keer uitproberen, dank je wel!
Ja, glutenvrij bakken is vaak een uitdaging. Ik heb al de nodige betonblokken en bakstenen gemaakt… (lees: keihard, of zo droog dat het niet te eten is zonder 2 liter water ofzo erbij).
Dus meestal hou ik het nu bij kant-en-klare bakmixen 🙂
Vandaag geprobeerd precies volgens het recept, alleen amandelmelk gebruikt ipv gewone. Heerlijk!!
Kun je deze muffins ook met ander fruit maken ?
Ik denk het wel!