Goede kleuren voor een kantoor volgens kleurenpsychologie

Kleurenpsychologie is iets dat ik mega interessant vind. Op dit moment ben ik bezig met mijn kantoor metamorfose en daarvoor vond ik het leuk om uit te zoeken welke kleuren perfect zijn voor op een kantoor als we kijken naar kleurenpsychologie! Ik denk dat veel van jullie dit ook wel leuk zullen vinden om meer over te weten te komen, vandaar deze blogpost.

blauw-kleurenpsychologie-kantoor

Foto door

Er is niet één perfecte kleur

Met kleurenpsychologie kun je mensen beinvloeden, en op een kantoor wil je dat natuurlijk op een positieve manier doen! Hoe kleurenpsychologie werkt vertelde ik al eens eerder in deze blogpost.

Maar wat ‘beinvloeden op een positieve manier’ nou precies is dat hangt natuurlijk af van wat je doel is en om wat voor kantoor het gaat. Bij een creatieve werkruimte wil je een andere invloed geven dan in een ruimte waar men bezig is met ingewikkelde vraagstukken of juist een ruimte waar werknemers wat meer met hun handen aan het werk zijn.

Speciaal hiervoor heb ik gekeken naar verschillende invloeden van verschillende kleuren die op een kantoor zouden kunnen passen.

oranje-details-kleurenpsychologie

Flickr / turnstonefurniture

Oranje: voor een creatief kantoor waar je blij van wordt

Van oranje schijn je creatiever te worden, dit is dus perfect wanneer je wil dat de kleuren op kantoor de mensen op het kantoor creatiever maken.

geel-kantoor-kleurenpsychologie

Foto door

Daarbij word je van oranje ook een beetje vrolijker! Die eigenschap heeft geel ook overigens. Maar mocht je besluiten om er iets mee te doen: gebruik de kleuren niet te veel want je hebt al gauw een overkill aan kleur. En daarvan kun je weer moe worden!

witte-muren-kleurenpsychologie-kantoor

Foto door Breather

Wit: voor een extra beetje rust

Ik denk dat vrijwel elk kantoor wel gebruik maakt van wit, toch? Wit is een kleur die rust geeft en in tegenstelling tot geel en oranje juist geen energie kost. Wit leidt niet af in elk geval.

kleurenpsychologie-bruin

Foto door 

Als je voor rust wil gaan in je werkruimte, maar niet alleen met wit wil werken, gebruik dan ook bruin en/of grijstinten, die stralen ook rust uit.

blauw-kantoor-kleurenpsychologie

Flickr / John Pastor

Blauw: productiviteit op de werkvloer

Blauw staat erom bekend dat het je productiviteit omhoog brengt, dit is dus ook de kleur die je het snelst zal zien op de werkvloer. Ze zeggen dat deze kleur staat voor wijsheid en intuïtie. Ik vraag me af welke kleur blauw precies waarvoor zorgt, aangezien blauw tegelijkertijd wordt geassocieerd met vrijheid, denkend aan bijvoorbeeld een helder blauwe lucht.

rustgevend-groene-kleur-kleurenpsychologie

Foto door

Behalve dat blauw de productiviteit omhoog krikt, werkt het ook rustgevend. Die eigenschap heeft groen ook! Dit gaat natuurlijk alleen op wanneer je de kleuren niet extreem contrasterend gebruikt.

paars-studeerkamer-kleurenpsychologie

Flickr / azchristopher

Paars: Een studeerkamer

Een kantoor en een studeerkamer liggen nogal dicht bij elkaar, toch? Wie weet gebruik je dezelfde kamer voor beide dingen: werken en leren. Paars zou een perfecte kleur zijn voor studieruimtes omdat het staat voor wijsheid en ‘het intellectuele’.

Dus… dat was zo’n beetje alles wat ik heb kunnen vinden wat betreft kantoor en kleurenpsychologie. Uiteindelijk lijkt blauw me het meest standaard voor een kantoorruimte, daar staat hij ook wel om bekend. Verder is oranje juist meer geschikt voor een een ruimte waar veel met creativiteit gewerkt wordt en paars beter voor de studeerkamer. Uiteindelijk heeft elke kleur natuurlijk ook nog oneindig veel verschillende tinten, dus waterdicht zullen mijn omschrijvingen niet zijn. Maar het geeft je een indruk!

Ik heb gisteren een kleurtje gekozen… Welke kleur zou jij kiezen voor jouw kantoor?

36 reacties

 1. Marion 7 april 2015 / 06:41

  Poeh lastig. Ik zou denk ik toch voor neutraal gaan. Niet omdat ik het mooier vind, maar kleuren prikkelen me nogal snel teveel. Ik zou wel voor pasteltinten kunnen gaan. Licht blauw en licht paars…. Of mint. Oké, dit wordt weer kansloos. Ik zou waarschijnlijk gewoon gaan voor saai wit en grijs. Of … Maar goed dat ik geen kantoor heb. Ben benieuwd wat je uitgekozen hebt!

 2. Henny 7 april 2015 / 06:57

  Wat leuk om te lezen. Wat kleur al niet met mensen kan doen. Ik zou voor oranje gaan denk ik. Creativiteit en vrolijkheid.

 3. Kelly Caresse 7 april 2015 / 07:14

  Heel interessant om te lezen en ik geloof ook zeker dat kleuren veel met iemands mood kunnen doen. Ik vind wit een fijne kleur voor een kantoor door de rust die het uitstraalt

 4. Miranda 7 april 2015 / 07:48

  Ik vind dit soort dingen ook altijd heel boeiend:)
  Ik zou denk ik toch voor wit gaan. Ik hou van neutraal en rust. Mijn spullen zouden genoeg kleur en drukte met zich mee brengen verder haha! Maar ach. Het blijft toch bij dromen, geen ruimte voor een kantoor hier;)

 5. Lauriëtte 7 april 2015 / 07:50

  Ik vind het altijd zo interessant om te lezen wat voor een invloed kleuren kunnen hebben! Persoonlijk zou ik denk ik voor een wit kantoor gaan met wat leuke kleuraccenten! 🙂

 6. Anita 7 april 2015 / 08:08

  Kleur kan idd veel doen! Ik ga echter ook voor wit, maar ontzettend benieuwd naar je keuze 🙂

 7. Nienke 7 april 2015 / 08:12

  Aha! Ik had een paarse kamer, misschien daardoor dat mijn studieresultaten altijd goed waren 😉 nu ga ik het liefst voor wit!

 8. Celeste 7 april 2015 / 08:21

  Wat een leuke post! Bij ons op school hadden ze de muren licht groen gemaakt, omdat dat het leerproces zou stimuleren haha. Of het echt werkte, geen idee, maar vind het wel altijd interessant. Ik zou denk ik het liefste voor wit gaan. Niet te druk, maar lekker rustig 😉

 9. lifesabout 7 april 2015 / 08:39

  Grappig hoe kleuren kunnen werken. Ik wilde ooit een kleuranalyse laten doen maar uiteindelijk kwam het er niet van. Zonde eigenlijk, want ik smeer gewoon een kleurtje op de muur dat ik mooi vind in plaats van uit te zoeken waar ik mij het beste bij voel. Handig dit artikel!

 10. Margot 7 april 2015 / 08:41

  Leuk! Ik had in mijn vorige huis een blauwe muur, maar nu ben ik voor zoveel mogelijk wit en rust gegaan. Heerlijk!

 11. Naomi 7 april 2015 / 09:45

  Oh een leuk artikel! Erg interessant onderwerp. Ik heb zelf gekozen voor wit met wat kleine roze details. Wit omdat ik daar lekker rustig van word, maar ook roze omdat ik roze zo’n happy kleur vind! 🙂

 12. Manon 7 april 2015 / 09:59

  Hmm daarom hebben wij ook een muur blauw op onze werkplek, nooit aan gedacht trouwens.

 13. Shaz 7 april 2015 / 10:14

  Ik zou toch voor wit gaan, want ik denk dat één specifieke kleur mij snel zou vervelen. Wit kun je combineren met veel gekleurde accessoires waardoor het iedere keer toch anders wordt.

 14. Xaviera 7 april 2015 / 11:51

  Wat leuk om hier over te lezen, ik vind het altijd erg interessant om te zien wat kleur kan doen voor je gemoedstoestand. Mijn kantoor is heel wit, daar heb ik bewust voor gekozen omdat ik graag een rustige ruimte wilde om in te werken

 15. Naomi 7 april 2015 / 11:54

  Ik zou denk ik voor oranje of blauw gaan. Puur omdat ik oranje gewoon een hele mooie kleur vind en blauw omdat dat voor mij rust uitstraalt.

  x

 16. Chantal 7 april 2015 / 12:47

  Dan moet ik toch eens voor iets paars gaan zorgen in mijn studieruimte 😉

 17. Lesley Van de Langkruis 7 april 2015 / 13:23

  Mijn huis is roze met wit (en mijn bureau staat daar ook ) weet niet wat roze betekend maar het geeft mij in ieder geval rust 🙂 Leuk artikeltje!

 18. Anneleen 7 april 2015 / 13:41

  Ik vind dit erg boeiend en interessant om te lezen! Ik geloof er ook in dat een kleur veel kan doen voor iemand zijn humeur of werkprestaties

 19. Simovic-Vuceljic Natasa 7 april 2015 / 13:48

  Wat een interessant artikel! Ik zou definitief voor paars gaan 🙂 Lijkt me wel leuk en zo’n kleurtje heb ik nog niet hier in huis 🙂 Liefs! x

 20. Eline 7 april 2015 / 15:22

  Wit met helderblauw en turquoise is wat mij betreft perfect voor een kantoor, fris, helder en licht!

 21. Jasmijn 7 april 2015 / 15:38

  Wat leuk om te lezen! Als ik een kleur kies voor de functie wordt het paars, maar ik vind blauw of wit mooier. Het moet in ieder een lichte kleur zijn!

 22. Darina 7 april 2015 / 17:34

  Wat een interessant artikel! Mijn kantoor is lichtblauw en dat voelt heel goed! Fris en helder

 23. Simone 7 april 2015 / 19:54

  Wat een fijn artikel! In september kunnen we in ons huis en dan krijg ik ook (hoera!) mijn eigen kantoor. Dus hier kan ik mooi inspiratie en ideeën uithalen 🙂

 24. Desi 7 april 2015 / 21:56

  Ik krijg zoveel zin om mijn kamer nu geel te verven!

 25. Beaudine 7 april 2015 / 23:02

  Ik zou wit doen en dan kleur erin voegen want, ik ben snel kleuren zat. Overigens is heeft elk seizoen zijn eigen kleur vind ik. Dus nu zou ik meer oranje en helderblauw doen!

 26. shamira 7 april 2015 / 23:09

  Mijn voorkeur gaat naar wit (rust) en oranje (creativiteit) ik vind wel dat de kleur oranje niet te fel moet zijn.

 27. Priscilla 8 april 2015 / 18:31

  Wat een leuk artikel! Ik werk altijd in m’n woonkamer, die is blauw met wit. Verder heb ik de een oranje toilet… dus dat zou beteken dat ik daar dan op m’n creatiefst ben :’)

 28. Luuke 8 april 2015 / 21:46

  Interessant zeg! Ik zou voor oranje of blauw gaan.

 29. Sheela 9 april 2015 / 18:12

  Ik zou wel creatiever willen werken maar ik vind oranje niet echt een mooie kleur. Lichtpaars lijkt me wel mooi. Voorlopig heb ik wit, misschien ga ik het ooit veranderen.

 30. Joanne 9 april 2015 / 22:41

  Ik ben voor paars gegaan in combinatie met veel wit en een beetje zwart.

 31. Tamarah 20 april 2015 / 21:36

  Leuk om te lezen en ik geloof absoluut dat kleuren en bepaald effect op je kunnen hebben in het onderbewust zijn. Ik merk zelf dat ik heel erg houd van rustige kleuren zoals wit, beige, groen en donkerpaars. Ik houd niet zo van de kleuren oranje, geel of rood te fel voor mijn gevoel en het maakt me een beetje onrustig.

 32. Ilse 26 april 2015 / 16:43

  Mijn kamer is limegroen, lichtblauw en oranje. Eh… xD

 33. Tom 31 januari 2017 / 17:17

  Ontzettend inspirerend, eigenlijk hebben alle kleuren welk iets maar ik zou uiteindelijk voor oranje kiezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.