Haal je wel alles uit het leven? Met deze 7 vragen kom je erachter!

Soms vraag je je af of je het allemaal wel goed doet. Leef je wel goed genoeg? Haal je er wel echt álles uit? Ik vind niet dat je hele leven in het teken moet staan van altijd maar presteren, we moeten ook een beetje lief voor onszelf zijn. Maar tegelijkertijd moeten we niet vergeten soms een stapje achteruit te doen en het grote geheel te bekijken. Halen we wel alles uit het leven?

Foto door Mohamed Nohassi via Unsplash

Sleur of routine?

Hoe gaat het nu? Zit je er lekker in, heb je een fijne routine? Of zit je in een sleur waar je éigenlijk uit wil?

Een goede routine hebben is superfijn, bijvoorbeeld elke dag hetzelfde ontbijt eten en elke dag rond dezelfde tijd opstaan maken je productiever. Er is niets mis met steeds dingen hetzelfde doen, zo lang je er zelf maar tevreden mee bent.

Werk je naar een doel of droom toe?

Hoe gaat het met je werk, hobby’s of andere projecten? Gaat dat de goede kant op, of kom je eigenlijk niet vooruit?

Het is belangrijk om te kijken waar je heen wilt in het leven en of je de juiste kant op gaat. Als dit niet zo is kun je misschien iets veranderen om beter de juiste richting in te komen. Dat kunnen hele kleine dingen zijn, zoals met de fiets naar de supermarkt gaan als je een fitter leven wil of wekelijks een bepaalde blog lezen als je ergens meer over wil leren.

Doe je regelmatig dingen die je nooit eerder deed?

Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg.

Dat zeggen ze altijd, toch? Ik denk dat er een kern van waarheid in zit. Tegelijkertijd geloof ik ook dat je niet de hele week tientallen grandioos bijzondere dingen hoeft te doen, maar dat je gewoon af en toe iets anders doet dan anders. Ik ga dit jaar bijvoorbeeld op vakantie met het vliegtuig, terwijl ik dat bijna nooit doe. Dat is voor sommige mensen niet perse iets bijzonders, maar het maakt mijn jaar wel rijker. En voor mij is het toch een kleine uitdaging!

Wat doe je met je vrije tijd?

Hoe deel je je vrije tijd in? Draagt dit bij aan een beter leven?

Niet alles wat je doet hoeft nuttig te zijn, maar het is wel fijn als je in je vrije tijd ook werkt in een bepaalde richting. Maar dan wel op een manier waarvan je ook oplaadt en ontspant! Misschien heb je een gewoonte om iets te doen met je vrije tijd (de hele avond zappen op de tv?) waar je eigenlijk moe van wordt, terwijl je het veel leuker vindt om te gaan tekenen of puzzelen. Dan is de keuze makkelijk gemaakt, toch?

Besteed ik genoeg tijd aan persoonlijke groei?

Boeken lezen, documentaires kijken, cursussen volgen, naar de psycholoog gaan, het zijn allemaal manieren om te werken aan jezelf.

Ik merk dat ik dit veel minder doe dan vroeger, ik ben veel meer ontspannen geworden als het hierom gaat. Het is niet erg als je een keer een boek luistert voor je plezier. Maar vergeet niet dat het een verrijking is om te bouwen aan jezelf! Nieuwe dingen over jezelf leren of werken aan je vaardigheden is ook belangrijk. Je zal jezelf er later dankbaar voor zijn dat je het hebt gedaan!

Zorg ik wel goed voor mezelf?

Alles valt of staat met hoe goed je voor jezelf zorgt. Als je niet goed eet, slaapt en op tijd naar de dokter gaat als het nodig is, hoe kun je dan verwachten dat je het beste uit je leven kan halen? Je moet het doen met het lichaam wat je hebt!

Er is geen vervanger, dus zorg goed voor jezelf. Wees ook een beetje lief voor jezelf.

Doe ik dingen die ik eigenlijk niet wil doen?

Ik schreef een tijdje terug een blogpost over mijn schermtijd en de hoeveelheid suiker die ik eet, dat zijn dingen die ik eigenlijk niet wil doen, maar toch doe (of deed). Zulke slechte gewoontes zijn helemaal nergens goed voor en zonde van je tijd en je gezondheid. Misschien heb jij ook zulke gewoontes waar je eigenlijk veel beter van wordt als je ermee stopt?

Voor mij is het leven dat ik nu heb een leven waar ik tevreden mee ben, het kan natuurlijk altijd beter, maar ik denk dat ik er alles uit haal. Als ik deze vragen aan mezelf stel word ik weer wat scherper en kan ik op mijn manier mijn leven verbeteren.

DELEN:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.