Happychallenge: Wat wil je veranderen?

Nu we eenmaal jouw waarden op een rij hebben, een ultiem doel voor ogen en een supermotivatie, kunnen we stapjes vooruit maken! Of je wil handelen richting jouw ultieme doel, of dat je gaat voor een kleiner, bereikbaar doel, dat mag je zelf weten. Maar denk niet te klein, je kunt veel meer dan je denkt!

wat-wil-je-graag-veranderen

Waarvoor wil je plaats maken in jouw leven?

Bedenk drie dingen die je meer tijd en aandacht wil geven in jouw leven. Dingen waarmee je dichter bij jouw doel komt, of waarmee je van jezelf weet dat je gelukkiger gaat worden. Wil je bijvoorbeeld meer tijd doorbrengen met familie? Of wil je graag een nieuwe vaardigheid leren?

Welke dingen wil je hiervoor opgeven?

We kennen het allemaal wel: het leven zit vol met dingen die niet onze favoriet zijn. En het stomme is: sommige dingen doen we onszelf gewoon aan. Denk bijvoorbeeld aan relaties die alleen maar energie kosten, en waarbij je niets terugkrijgt. Of die ene activiteit, omdat mensen dat van je verwachten. Misschien rook je wel, en wil je dat graag opgeven? Of ga je juist voor het opgeven van energie steken in dingen die je toch niet kan veranderen?

Feit is: er moet plaats gemaakt worden voor de nieuwe dingen die je bij de vorige vraag antwoordde. Je kan nog zo veel willen, maar als je geen tijd of energie hebt, dan moet je die maken. Dit doe je door ook dingen op te geven om de dingen te kunnen doen die je liever doet.

De opdracht

Kies voor allebei de vragen drie dingen. Als je graag voor grote veranderingen gaat: kies er dan vijf!

Mijn uitvoering:

dit-ga-IK-veranderen!

Waar ik ruimte voor wil maken

 • Een betere gezondheid
  Lijkt misschien totaal niet alsof het bij mijn waarden past of bij mijn droom, maar ondanks dat ik het liefste vandaag nog wil beginnen met het bezig zijn met mijn droom staat mijn gezondheid me ontzettend in de weg. Ik zei al: 2014 wordt het jaar waarin ik me beter wil gaan voelen. Wat ik hiervoor moet gaan doen maakt me geen drol uit, ik heb er alles voor over. En als je mijn blog volgt dan weet je dar ik daar ook volop mee bezig ben!
 • Het maken van een plan voor het bereiken van mijn droom
  Kijk, mijn droom wil ik heel graag bereiken, maar ik moet wel goed nadenken op welke manier. Het moet niet zo zijn dat ik ergens in duik, vervolgens geen geld (of energie) meer heb, en moet stoppen. Hierover heb ik al veel nagedacht, en ik ben met de uitwerking natuurlijk al wel begonnen (hallo, je leest nu een onderdeel! Haha), maar een concreet plan is er nog niet. En om het allemaal goed te laten verlopen heb ik die wel nodig; niet perse een perfect uitgewerkt plan, maar gewoon voor mezelf op een rij wat de stappen zijn en wat/wie ik daarbij nodig heb.
 • Dingen om van te genieten en om voor te leven
  Genieten van de kleine dingen lukt me gelukkig uitstekend, maar ik zou het ook wel weer heel erg leuk vinden als er weer eens iets groters komt! Bijvoorbeeld een dagje winkelen, uit eten gaan, of in het bos of op het strand wandelen. Leuke dingen voor mijn blog doen: naar events gaan, in kunnen gaan op uitnodigingen voor reisjes voor mijn blog. En vaker mijn vrienden zien, of misschien zelfs ze een keertje opzoeken in Amsterdam! Eigenlijk wil ik gewoon vaker ja kunnen zeggen! Maar dan moet er eerst aan punt 1 gewerkt worden.

Het lijkt wel een rijtje van mijn waarden zo, met persoonlijke groei, uitdaging, en positiviteit zo, nietwaar? Had ik niet van tevoren bedacht, maar ik kan het zeker zo zien nu!

Wat ik hiervoor wil opgeven

Vind ik een lastige vraag. Er zijn natuurlijk altijd wel kleine dingen die ik wil veranderen en wil opgeven, maar als we naar grote dingen kijken dan is er eigenlijk niets meer. Op dit moment kan ik nog maar heel weinig, waardoor ik bijvoorbeeld nauwelijks meer werk en nauwelijks contact heb met vrienden. Best wel lastig voor mij dus om nog iets te vinden om op te kunnen geven.

Maar er zijn altijd slechte gewoontes die je beter kwijt kunt zijn. Hiermee ben ik tijdens de 100 things summer challenge van afgelopen zomer al goed mee bezig geweest. Op sommige dingen ben ik terug gekomen, omdat ik merkte dat ik er niet gelukkiger van werd.

 • Mijn schuldgevoel
  Ik wil gewoon met een goed gevoel nee kunnen zeggen. Uiteraard gaat dat bij sommige dingen prima, maar soms wil ik zo graag en heb ik het idee dat ik iets moet doen wat ik helemaal niet kan. Of je nou ziek bent of gezond, een schuldgevoel is gewoon een rotgevoel! Ik wil gewoon nee kunnen zeggen zonder me daar rot over te voelen.
  Ook zonder schuldgevoel kan ik me nog wel correct gedragen, die heb ik daar helemaal niet voor nodig. Helemaal afschaffen gewoon, dat schuldgevoel, haha.
 • Niet perse alles gezien willen hebben
  Dit heb ik voor een groot deel al afgeleerd. Ooit, lang geleden, toen ik nog gezond was (hihi), toen was ik altijd overal bij. Ik miste nooit een les (de tandarts plande ik gewoon na de les), nooit een atletiektraining en het liefst wilde ik gewoon overal bij zijn. Alle feestjes, alle leuke dingen. Nu gaat dat natuurlijk niet meer (welkom in de omgekeerde wereld), maar ik heb dat gevoel online nog wel soms een beetje. Dat ik wil bijlezen op Facebook in de groepen waarvan ik lid ben. Of dat ik graag een discussie wil volgen.
  Feit is: die discussie kunnen ze ook wel zonder mijn mening erbij voeren. Hoeft mijn energie helemaal niet altijd perse heen te gaan. Alles op het internet lezen is toch een vrij onmogelijke opgave, dat lijkt me duidelijk, haha.
 • Alles een beetje minder (perfect)
  Soms zijn de dingen met minder energie erin gestoken ook goed. De afgelopen tijd heb ik veel dingen moeten minimaliseren om nog te kunnen blijven eten en douchen (hehe, dat klinkt wel heel ernstig zo). Maar dan kom je erachter dat sommige kleine dingen helemaal niet zo belangrijk zijn en je ze maar altijd uit gewoonte doet. In zo’n positie als die van mij kom je vanzelf bij de dingen die echt belangrijk zijn, ik ga meer dingen zoeken die makkelijker of met minder energie kunnen!

Dus, geen hobby’s of grote bezigheden die ik uit mijn leven ga schrappen, maar aan mijn inner-self werken! (Eigenlijk komt het erop neer dat ik gewoon effe moet relaxen!)

Zo, deze opdracht vond ik nog bijzonder lastig. Misschien wel de meest lastige tot nu toe. Ik ben benieuwd hoe jij het gaat doen en wat jouw mooie plannen zijn!

Deel ook jouw veranderingen in de Happychallenge Facebook groep en tweet en Instagram mee met de hashtag #dehappychallenge. Meedoen via je blog met de challenge vinden we ook heel leuk! Er zijn nu zo veel blogs gepubliceerd dat ik daar iets mee ga doen, al die mooie verhalen moeten gedeeld worden. Als je een leuk idee hebt hierbij, let me know!

Lees ook de nieuwste update over de challenge op de blogs van Marieke en Kelly. Zij hebben de opdracht ook uitgevoerd, ik ben benieuwd wat zij gaan veranderen aan hun leven!

27 reacties

 1. xhannahs 7 februari 2014 / 06:21

  Mooie opdracht! Ik heb zin om er weer mee aan de slag te gaan! 🙂

 2. Kelly Caresse 7 februari 2014 / 07:10

  Grappig hoe jij de opdracht toch heel anders hebt uitgevoerd als ik. Zo heeft ieder een eigen interpretatie. Wat mooi ingevuld Lisanne, erg helder en je hebt duidelijk voor ogen wat je wilt en wat daarvoor nodig is. Mooi hoe je het doel rondom je gezondheid beschrijft, erg inspirerend!

 3. Marieke 7 februari 2014 / 07:32

  Mooi geschreven, Lisanne! Ik heb inderdaad heel praktische dingen uitgekozen en jij meer vanuit jezelf. Mooi! 🙂

 4. Rosebird 7 februari 2014 / 07:35

  Poeh, lastige opdracht weer! Je hebt heel mooi uitgevoerd. Goed van je dat je door hebt dat je vooral veel in jezelf moet veranderen, je gedachtegang enzo. Succes daarmee! 🙂

 5. Nicole 7 februari 2014 / 07:37

  Heb opdracht 3 nog niet gedaan doordat ik ziek was (ben) en nu komt deze opdracht alweer.. Maar ik ga ze zeker beide nog doen en vind dat je het erg mooi omschreven hebt!

 6. Healthy Mommy 7 februari 2014 / 07:38

  Volgens mij is dit een duidelijk stappenplan naar een happy’er en bovenal gezonder/energieker leven. Ik hoop ontzettend dat het -je gezonder voelen en worden- gaat lukken. De kleine dingen in het leven doen het ‘m en geven je dan ook vaak even dat “happy-moment”. Mooi geschreven en hopelijk komen je dromen uit.

 7. Manouk 7 februari 2014 / 07:58

  Een pittige opdracht deze keer, dames! Ga er vandaag eens lekker mee aan de slag.
  Duidelijke, kleine dingen heb je die je wilt veranderen. Stap voor stap komt het helemaal goed!!
  X

 8. Chantal 7 februari 2014 / 07:58

  hele leuke opdracht deze week, daar ga in mee aan de slag

 9. Mamoesjka 7 februari 2014 / 08:07

  Wat ontzettend leuk! Ik zal even goed moeten gaan nadenken hierover….

 10. Mirte 7 februari 2014 / 08:19

  Weer zo’n mooie opdracht. Ik heb de andere twee dames ook al bekeken en jullie hebben allemaal girlpower! Super leuke uitwerkingen, echt leuk om te lezen. Ik ga deze week ook mijn best doen. Binnenkort weer te vinden op mijn blog en jullie leuke facebookpagina.

 11. Manon 7 februari 2014 / 08:40

  Mooi stukje! Ik zou ook wel meer de stoute schoenen aan willen durven trekken om op reis te gaan.

 12. Anne 7 februari 2014 / 09:02

  Het is goed wakker worden met de happy challenge. 🙂 Voor het opgeven van dingen dacht ik meteen aan ‘zelfkritiek’ toen ik bij jou het woord ‘schuldgevoel’ zag. Dus die komt straks sowieso terug in mijn blogje. Ik vind het een fijne opdracht. Eens rustig kijken wat ik kan doen, in plaats van ver vooruit kijken met het gevoel dat het allemaal toch niet gaat lukken.

 13. MySimplySpecial 7 februari 2014 / 09:11

  Weer een goede opdracht om over na te denken! Niet perse alles gezien willen hebben vind ik in elk geval een hele goede en ben ik op dit moment ook zeker aan het leren.

 14. Susanne 7 februari 2014 / 09:16

  Mooi geschreven! Deze vind ik wel heel goed voor mij op dit moment. Op korte termijn dan want zo kan je het ook gebruiken natuurlijk! Ik zit nu hele dagen thuis doordat ik gestopt ben met mijn studie en nog geen werk heb. En ik merk dat ik veel dingen wil doen waar ik eerst geen tijd voor had door school. Maar het komt er gewoon niet van, andere ‘stomme’ dingen zoals internetten doe ik veel meer. Terwijl die dingen die ik doe me waarschijnlijk veel blijer maken. Ik ga er over nadenken!

 15. Carina 7 februari 2014 / 09:24

  Interessant om te zien hoe die van jou en Kelly meer psychologisch is en Mariekes meer actief zegmaar. Ik volg je eigenlijk pas sinds de happy challenge maar ik vroeg me af of je voor je fibromyalgie al eens supplementen zoals msm of vis hebt geprobeerd.

 16. Kimberly 7 februari 2014 / 10:54

  Je hebt het echt ontzettend mooi ingevuld zeg! Het schuldgevoel schrappen is ook iets wat ik heel graag zou willen doen, het bijt gewoon een soort in jezelf en dat is echt vervelend vind ik 🙁

 17. Kirsty 7 februari 2014 / 11:01

  Wat een goede opdracht! Ik kan vooral met de punten die je noemt bij het opgeven zelf ook wel wat; ik wil altijd alles maar daarvoor is simpelweg niet genoeg tijd en ik moet het leren loslaten om alles te willen en perfect te doen 😉

 18. Mar 7 februari 2014 / 13:30

  Hele goede opdracht! Toevallig heb ik er vanmorgen aan gedacht. Ik wil ook wat dingen gaan veranderen in mijn leven, kleine dingen om precies te zijn. Ik wil als eerste van de angst af komen ‘Maar als ik dat ga doen, dan word ik vast weer ziek’ en gewoon wat meer doen. Toch een keertje winkelen in Utrecht, toch een keer naar dat kleine festival of toch gewoon een keer uit eten gaan. Voor ‘normale’ mensen zo gewoon, voor mij een uitdaging. Maar tegelijkertijd wil ik ook aan mijn gezondheid werken, wat meer ritme in mijn leven inbouwen, kijken of dat helpt.
  Ook wil ik niet meer overal naar toe hoeven, omdat ik anders bang ben dat ik saai ben. Ik ga al jaren carnavallen en eigenlijk vind ik dat helemaal niet zo leuk. Het kost veel energie, het is te druk en ik hou niet van dronken mensen. Dus dit jaar ga ik gewoon niet, punt. Mensen moeten me nemen om hoe ik ben en niet om wat ik doe.

 19. Elles 7 februari 2014 / 14:05

  Jaah, superieur idee! Ik ga er ook mee aan de slag. Succes en vooral: hou vol! Ik las pas een boek van Walsh waarin stond dat als je iets wilt, je er gewoon voor moet kiezen…steeds weer opnieuw, ook op de moeilijke momenten. Zo waar. Hoe vaak ik al voorgenomen heb om geen suiker meer te eten maar als ik me dan verveel of een dip heb maak ik toch een andere keuze en ga ik toch weer snoepen (omdat ik het verdient heb of omdat mijn mond het zo graag wil ;-)). Wat er in dat boek staat is dat je dan dus eigenlijk steeds een andere keuze maakt. Hmm stof om over na te denken.

  Groetjes Elles

 20. Marion 7 februari 2014 / 15:29

  Zo zeg, dat zet me wel even aan het denken deze post. Je hebt het mooi geschreven. Wat je zegt wat je er voor op wilt geven…. Opgeven klinkt als inleveren, iets opofferen en jij maakt er iets positiefs van door een paar slechte gewoontes op te geven. Heel mooi, Lisanne!

 21. Manon 7 februari 2014 / 19:18

  ik moet maar even afzien van alle opdrachten heb er nog niet eens 1 gedaan, heb er niet veel tijd voor 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.