Healthy time: Aspartaam en mononatriumglutamaat

Vorige week gaf een van mijn artsen iets over eten. Ik weet dat je met fibromyalgie zo gezond mogelijk moet eten, maar een perfect dieet voor fibromyalgie is nauwelijks haalbaar. Doordat ik de bomen door het bos niet meer zie, at ik normaal gesproken alles. Maar de dokter vertelde mij over de grote boosdoeners Aspartaam (E951) en mononatriumglutomaat (E620 t/m E627).

Aspartaam
Laten we beginnen met aspartaam, deze wordt vooral gebruikt als vervanger voor suiker. Dit zit vooral in light producten. Nu eet ik geen light producten (waarom zou ik?), maar aspartaam zit ook in veel soorten kauwgom.

Aspartaam is een zoetstof die je lichaam voor de gek houdt. Deze stof doet je lichaam geloven dat er suiker binnen komt, waardoor deze insuline gaat aanmaken. Hierdoor wordt alle suiker in het lichaam opgeslagen als vet. Grappig dus, ze verkopen iets als light product, terwijl je er eigenlijk gewoon dikker van wordt.

De stof zou vooral kankerverwekkend zijn en je zou er hoofdpijn van krijgen. Maar er zijn nog veel meer kwalen die je ervan kunt krijgen. Al met al, samen met de mening van de dokter, is dit voor mij genoeg reden om het niet meer te eten. Op verpakkingen vind je deze als aspartaam of E951.

Mononatriumglutomaat
Een mond vol! Het klinkt misschien onbekend, maar wellicht komt de naam ve-tsin je bekender voor. Dit is een smaakversterker die ik (helaas) iets vaker tegen kom in onze keukenkastjes. Bijvoorbeeld in die maaltijd-pakjes vind je het, en helaas ook in bijna alle chips.

Misschien heb je weleens gehoord van het chinees- restaurantsyndroom. Als je eten haalt bij een Chinees zit deze bomvol ve-tsin. Er wordt beweerd dat je daar heel erg sterk op kunt reageren. Voor mij dus geen chinees meer!

Mononatriumglutomaat is gevaarlijk voor het lichaam. Op sommige sites wordt het zelfs gif genoemd. Het zou het immuunsysteem door de war schoppen, maar ook zou het de hersenen en andere organen aantasten.

Dus, let op verpakkingen of je E620 t/m E627 (E621 komt het meest voor) of mononatriumglutomaat ziet staan (heel verraderlijk dat het zo’n moelijk woord is, deze zetten ze er veel vaker op!)

Nu moet ik hierbij zeggen dat er over beide stoffen commotie is over of het nu wel echt zo is. Maar goed, als ik een bedrijf was dat chips verkocht of lekkere kauwgom dan zou ik ook schreeuwen dat het ech nie schadelijk! is. Ik denk dat er niet voor niets wordt getwijfeld aan deze twee stoffen.

Hoe denk jij over deze stoffen? Kan het je niet zo veel schelen en eet je ze gewoon, of pas je toch wel een beetje op? Als ik nergens last van had zou ik ze waarschijnlijk ook gewoon eten hoor, haha. Maar zo’n feest is het niet, dus ik kijk voortaan gewoon eerst even op de verpakking voordat ik iets in m’n mond stop!

29 reacties

 1. Karin 6 februari 2012 / 07:44

  Grappig, ik heb een aantal maanden geleden ook al eens een stukje geschreven over aspartaam. Ik weet niet wat ik ervan moet denken. De een zegt weer dat aspartaam slecht is en de volgende weer dat producten met veel koolhydraten niet goed voor je zijn. Ik weet het niet hoor.

  • Yvonne 6 februari 2012 / 12:41

   Aspartaam is niet goed, koolhydraten zijn niet zozeer slecht voor je. Wel de snelle suikers, omdat ze je bloedsuikerspiegel enorm laten stijgen en daarna dalen. Koolhydraten uit fruit en volkoren producten zijn juist gezond. Maar voor alles geld: te veel is niet goed.
   Maar bij aspartaam en momonatruinglutamaat (en veel andere e-nummers) geld dat elk beetje slecht is voor je lichaam.

 2. Alyssa 6 februari 2012 / 08:11

  Wanneer ik Aspartaam eet/drink dan krijg ik vrijwel meteen migraine. Heel apart…

 3. Naomi 6 februari 2012 / 08:20

  Ik durf nu helemaal niks meer aan te raken haha. Ik let er eigenlijk niet op of ik deze stoffen eet. Maar dat dikker worden van light producten, laat die cola light dan maar zitten. Gelukkig drink ik dat zelden.

 4. Dina 6 februari 2012 / 09:40

  Ik heb de afgelopen jaren heel veel geleerd over E-nummers en zo dus ook over aspartaam en mononatriumglutomaat. Ik wil maar 1 ding zeggen: Weet wat je in je lichaam stopt, je bent zelf verantwoordelijk om je er over te informeren.

 5. Carmen 6 februari 2012 / 09:50

  Ik gebruik vrijwel nooit light-producten en zelden kauwgom, dus dat aspartaam zal ik waarschijnlijk niet binnenkrijgen. Chips vind ik wel heeel lekker, dus dat mononatriumglutomaat wel haha.

 6. Sander 6 februari 2012 / 10:23

  Dus: thee drinken in plaats van light cola. ;D

 7. Anneke 6 februari 2012 / 11:19

  Ik heb een tijdje terug het boekje “Wat zit er in uw eten?” van Corinne Gouget gekocht. Hierin staan alle e-nummers vermeld met daarbij of ze goed of slecht voor je zijn.
  Ik was er eerst zo enorm van geschrokken dat ik geen chips, geen cup-a-soup en geen Crystal Clear meer hoefde. Maar pas las ik dus weer ergens dat het geen kwaad kan als je het niet teveel binnenkrijgt. Tsja, ik denk dat het tegenwoordig gewoon onmogelijk is om gezond te eten zonder rotzooi erin.

 8. Mariska 6 februari 2012 / 12:04

  Handig artikel! Om heel eerlijk te zijn heb ik er nooit echt bij nagedacht

 9. Yvonne 6 februari 2012 / 12:38

  Ik vermijd deze 2 al jaren, het is inderdaad troep voor je lichaam! 🙂

 10. Lydia 6 februari 2012 / 13:03

  Volgens mij kun je deze stoffen wel (zo veel mogelijk) vermijden in je voeding. Maar dan zul je meer zelf moeten doen; zelf chips maken, dan maar geen kauwgom kauwen, thee in plaats van frisdrank, zelf sausjes maken van onbewerkte producten. En ja, daar heb ik niet altijd zin in. 😉 En dat is ook niet erg, denk ik, zolang je ze maar met mate binnen krijgt.
  Interessant stuk!

 11. Mariette 6 februari 2012 / 13:41

  Wat een handig artikel zeg! Bedankt :).

  Liefs, Mariette

 12. Ise 6 februari 2012 / 15:47

  Ik heb ooit eens een fibromyalgie-dieet gedaan, twee weken.. Dan is er gewoon bijna niks meer wat je mag eten! En in alles wat je eet zit wel íets wat niet voor je is. Ik let er dus niet meer op, en ik kan niet zeggen dat mijn klachten daar erger van worden.

 13. laura 6 februari 2012 / 16:20

  ik wist dat light producten slecht zijn maar dat van ve-tsin niet. Waarschijnlijk zit dat ook in een aantal producten bij mij in de keuken. best wel raar als je bedenkt dat we eigenlijk geen idee hebben wat we eten de helft van de tijd

 14. Lisa 6 februari 2012 / 17:07

  Ik heb ook een haat-liefdeverhouding met aspartaam. Heb een tijdje terug wat onderzoek gedaan ernaar, en vond wat ik te weten kwam niet zo leuk. Ik ben lichtjes verslaafd aan cola light (niet voor de light, maar omdat ik gewone cola te zoet vind smaken, vind light lekkerder) en krijg dan ook heel wat van dat spul binnen. Ik probeer het nu wat te beperken tot enkele glazen cola per dag, want als je alles moet weren wat ‘niet gezond’ is dan heb je geen leven meer (en gezond leven betekent niet persé dat je gespaard blijft van allerlei ziektes). Het is dus wat dubbel.

  • Lisanneleeft 6 februari 2012 / 17:18

   Je hebt gelijk hoor, alle ongezonde dingen vermijden is onmogelijk in de wereld waar we nu leven!

   Grappig dat je het woord verslaafd gebruikt. Ik kwam bij mijn research namelijk tegen dat aspartaam wel echt verslavend werkt!

 15. Sanne 6 februari 2012 / 18:15

  Toevallig, ben gister wel heel erg tot de conclusie gekomen dat de suikervrije dropjes de boosdoener zijn van mijn vreselijke hoofdpijn van gister en vandaag. Hallo aspartaam! Ik had al eerder vermoedens, maar nu is het definitief…. goede blog! Heldere informatie 🙂

 16. Laura 6 februari 2012 / 18:27

  Brr, ik vind het altijd zo’n eng idee dat er hele slechte dingen in eten en drinken zitten! Dingen die ik wel gewoon wil eten en drinken, en als ik dan achteraf zie dat er ‘vergif’ in zit, dan is dat toch best creepy..

 17. mirjam 6 februari 2012 / 19:14

  Sinds ik veganistisch eet en zoveel mogelijk E-nummers vermijd (in sommige daarvan zitten dierlijke ingrediënten, zoals luizeschildjes…) ben ik zo goed als van mijn darmklachten af en ben ik eindelijk ook een aantal overtollige kilo’s kwijt. Ik slik voedingssupplementen speciaal voor veganisten (o.a. B12 en D) en extra magnesium tegen beenkrampen (retsless leggs). Mijn bloed is onlangs getest en mijn waardes (vitamines, ijzer etc.) waren allemaal ruim bovengemiddeld, dus in feite ben ik reuze gezond! 😉 Ook suiker vermijd ik zoveel mogelijk. Ik voel mij hier goed bij en ervaar het niet als ‘streng’ of ‘lastig’ of ‘ingewikkeld’, wat mensen in mijn omgeving vaak suggereren. Ik eet erg lekker en gevarieerd en geniet ervan!

 18. Yvonne 6 februari 2012 / 19:29

  In Lay’s naturel chips (de ‘gewonen’, super en ovenchips) zijn allemaal vrij van e621 🙂 dus je kan nog gewoon chips eten!

 19. Stéphanie 6 februari 2012 / 22:38

  Mijn moeder is heel erg tegen aspartaam. Als in, ze let er altijd op of het ergens in zit, en er komt dan ook geen eten in huis waar aspartaam in zit. De andere stof had ik nog nooit van gehoord eigenlijk..

 20. vintagirie 7 februari 2012 / 16:35

  Wat grappig, ik heb deze stofjes net gehad tijdens een vak. Ik weet er nu alles van 😉

 21. Stoffen 16 februari 2012 / 19:37

  Het is alleen jammer dat bij de stoffen die jij hierboven bespreekt het nooit aangetoond is dat het schadelijk is voor het menselijk lichaam. Sterker nog deze stoffen zijn EU goedgekeurd en worden ook wereldwijd verkocht.

  Niet schuldig tot het tegendeel is bewezen.

  • Ingrid 7 augustus 2012 / 16:54

   Als in de jaren ’70 heeft onafhankelijk onderzoek aangetoond dat Aspartaam schadelijk voor het zenuwstelsel en zeer kankerverwekkend is. Desondanks is het in de jaren ’80 met behulp van grote investeringen op de markt gebracht. Aspartaam wordt beschouwd als de meest dodelijke hulpstof.

 22. josien 26 februari 2012 / 12:18

  sinds deze blog let ik weer meer op e-nummers en dan met name de E 621.

  nu eten wij al veel biologisch en fair trade, maar tot mijn verbazing zit er in de biologische smeerleverworst van AH puur en eerlijk ook E 621.

  dus ook hier moet je goed op blijven letten. weet wat je eet!

 23. Ingrid 7 augustus 2012 / 16:59

  Een goed hulpmiddel bij het letten op E-nummers is de gids ‘Wat zit er in uw eten?’ van Corinne Gouget.

 24. Wiep 25 augustus 2014 / 21:43

  Hallo iedereen,

  al ruim 8 jaar worstel ik me door de dagen heen en heb van tijd tot tijd overal pijn. Nu ben ik al 2 jaar bezig, om geen toegevoegde suikers meer te nemen, ik neem vitamine D en magnesium en probeer geen aspartaam en E621 te nemen. Deze zomer ben ik voor het eerst klachtenvrij geweest. Helaas heb ik me een paar weken terug laten verleiden, om oestersaus te gebruiken, om een lekkere chinese maaltijd klaar te maken. Ik dacht nog, dat beetje kan vast geen kwaad. Nou dat heb ik geweten. Het is nu alweer 2 weken prijs en nu weet ik weer hoe ellendig ik me er van voel, het maakt me zelfs depressief! Ik wil dus graag iedereen waarschuwen voor de vreselijke klachten die je kunt ervaren na het gebruiken van E621.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.