Help! Welke kleur wil ik op mijn muur?

Het eeuwige vraagstuk: als ik elke kleur kon kiezen, welke zou ik dan op mijn muur smeren? De vorige keer dat ik een huis kocht liet ik er al die tijd dezelfde taupe kleur op zitten. Omdat het mooi was, het paste bij mijn meubels, en het was gewoon goed genoeg. Nu ga ik verhuizen, maar een paar muren zijn echt niet mijn smaak. Roze in de huiskamer bijvoorbeeld. Maar wat smeren we daar nu overheen?

Voor deze blogpost mocht ik foto’s gebruiken van het Instagram-account van Flexa. Als je een van de foto’s of kleuren zoekt, je vindt ze daar en de kleuren zijn dus allemaal van Flexa. De kleurtjes die we uitkiezen zullen waarschijnlijk vooral voor accentmuren zijn, maar je weet nooit waar we uitkomen natuurlijk!

Blauwtinten op de muur

De kleur Denim Drift hierboven is er eentje die we overwegen in de huiskamer, maar die we ook heel mooi vinden voor de jongenskamer of misschien onze gezamenlijke studeerkamer.

Donkergrijs of zwart op de muur

Ooit schreef ik in een blogpost over donkere kleuren op de muur. Het zou volgens kleurenpsychologie erg zakelijk en kil overkomen. En: ik denk dat we allemaal weten dat het je ruimtes kleiner maakt en donkerder laat ogen.

Nu lijkt het mij wel heel erg gaaf om een accentmuur met erg donkergrijs (of zelfs zwart) te hebben. Dit combineren met veel planten en eventueel hout maakt dat het kille van een zwarte muur er wat af gaat. Tenminste dat is wat ik hoop.

Industrial grey is een kleur waar we wel serieus naar hebben gekeken. De andere kleur die je op de foto hierboven zit lijkt juist enorm wat er in mijn oude appartement op de muur zit, haha. Zoals ik al zei: het past (bijna) overal bij, vandaar dat ik niet de moeite heb genomen om het in een andere kleur te schilderen.

Geel op de muur

Mijn eerste ingeving toen ik wist dat we kleurtjes moesten gaan kiezen was: geel! Maar ik ben bang dat dat echt een trendkleur is. En dat je het snel zat gaat zijn. Dus… geen geel in de woonkamer in elk geval. Wie weet bedenken we nog iets anders leuks met geel!

Geel blijft een bijzondere kleur, volgens kleurenpsychologie word je er (net als oranje, ook een heel toffe kleur voor op de muur!) creatiever van en krijg je er een positief gevoel van. Het zijn natuurlijk wel nogal uitgesproken kleuren, dus een overload maakt je moe.

We wilden blauw of groen

Eigenlijk was ik het met Allard, mijn vriend, wel eens: de muren in de woonkamer zouden blauw of groen worden. Maar hoeveel tinten daarvan bestaan er wel niet? Als ik naar de kleuren hierboven kijk neus ik toch weer naar de Vintage Blue, die ik best wel groen vind ogen, haha.

Kleurenpsychologie van blauw en groen

Groen is een bewuste kleur, eentje die men associeert met gezondheid. Blijkbaar is het zelfs zo dat je in een kamer met groene muren actiever bent. Tegelijkertijd staat het voor rust en evenwicht, en dat is meer hoe wij het zelf interpreteren, denk ik. Ik denk ook dat het afhangt van welke tinten je kiest.

Blauw is een typische kantoormuur kleur. Bij deze kleur zou je het meest productief zijn. Daarnaast heeft blauw veel overeenkomende eigenschappen met die van groen: rust en evenwicht. Maar wel als je ze zo gebruikt, niet te contrasterend dus.

Maar na een kijkje te nemen in de bouwmarkt is dit waar we bij uitkwamen…

Dit is de selectie. De (bijna) witte kleur hebben we erbij gezet zodat je beter kan zien waarmee het gecombineerd gaat worden. Helemaal bovenaan zie je de kleuren Industrial Grey, Denim drift, de twee daaronder zijn Dark Steel (dit is een metallic kleur, dit vindt Allard helemaal te gek en ik vind het ook wel heel cool eigenlijk!) en de wat fellere kleur Vintage Blue (die ik er zojuist uit pikte terwijl ik niet eens wist dat ik hem al eerder had gezien, haha). De witte kleur heet Soft Pearl en daarnaast zie je… de welbekende Early Dew. Die laatste blijft mooi, ook al zit hij op de muur van half blogland, haha.

Ik ben benieuwd welke kleur het uiteindelijk gaat worden! We hebben dus vooral wit, maar twee accentstukken in de woonkamer. Die we verder kunnen uitbreiden als we daar blij van worden. Of wit kunnen maken, maar wit is ook maar zo saai. Ik heb wel zin in een kleurtje!

Ook is de vloer vrij basic, een houtlook, maar wel eentje met wat grijstinten erin. Ik vind meubels erbij uitkiezen vrij lastig. Maar dat is juist een leuke uitdaging natuurlijk. Eerst nemen we gewoon onze oude meubels mee, maar schilderen willen we wel graag meteen doen.

Over onze smaak qua meubels maken Allard en ik nog een video!

Als jij nu de kleuren van je muur in een handomdraai zou kunnen veranderen, welke kleur zou jij dan kiezen?

DELEN:

7 reacties

 1. Audrey 13 juni 2019 / 09:02

  Ik ben benieuwd naar het resultaat! Ik ben heel blij met mijn ruim 7 meter lange turquoise woonkamermuur 🙂 We hebben een blauwgrijze tint in de slaapkamer, en verder zou ik nog wel ergens een (oker)geel wandje willen.

 2. Naomi 13 juni 2019 / 10:48

  Er zijn zóveel mooie kleuren. Soms zou ik willen dat ik gewoon elk jaar even een ander kleurtje kon kiezen voor de muren. Bij mij is nu alles wit en de kleur komt uit stoelen, banken, schilderijen, enz. Overigens kan een mooi schilderij op een donkere muur ook heel gaaf zijn. Ik ben benieuwd hoe het gaat worden.

 3. Jacqueline 13 juni 2019 / 15:33

  Pas geleden heb ik heel impulsief 2 muren in de hal grijs/groen geverfd. Ik vind het een supermooie kleur, maar mijn man is er niet zo weg van. Binnenkort gaan we de woonkamer verven en ik wil de schouw ook in een kleurtje. Wordt nog lastig iets te vinden waar we allebei blij van worden…

 4. Irene 13 juni 2019 / 17:24

  Ooooh ik vind al die blauwige en groene kleuren heel mooi! Vooral denim drift en summer splash zie ik graag. Wij kochten een paar maanden geleden een soortgelijk kleurtje van Levis voor de ‘slaapkamer’ van onze hondjes maar het zit nog altijd niet op de muur :p

 5. Simone 13 juni 2019 / 22:58

  In onze slaapkamer krijgen we straks donker groen behang en in de woonkamer wordt 1 wand zwart. Dus donker kan zeker 😀 ben erg benieuwd hoe jullie huis straks wordt!

 6. Bettie 15 juni 2019 / 13:16

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik zou ook blauw of groen doen. Als je die gele kleur toch tof vindt, kun je altijd decoratie in die kleur zoeken.
  Ik houd zelf vooral heel van heel basic and qua decoratie gooi ik er kleur in.

  Bettie
  http://www.thewildflowerhippie.com

 7. Mariska 30 juni 2019 / 21:31

  Ik vind het wel hele mooie kleuren en die metallic lijkt me erg speciaal! Zelf heb ik in mijn slaapkamer nu gekozen voor donkerblauw en in mijn hal oudroze. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.