Het Forer- effect maakt ons allemaal hetzelfde, briljant!

Afgelopen week zag ik iets briljants op Internetmiljonair*. Het gaat om dit artikel, wat een geweldig verhaal! Dit is waarom je horoscoop altijd lijkt te kloppen, ze gebruiken gewoon alle eigenschappen die “menselijk” zijn, wat eigenlijk voor iedereen klopt! De een vindt het oplichting, ik vind het geniaal. Je kunt het altijd toepassen! Het gaat om het Forer effect.

*Inderdaad Internetmiljonair, nu hoor ik je denken: Waarom volg je dat? Omdat het een blog is, niet zo simpel en oppervlakkig is als make- up, ik het toch een leuk onderwerp vind (geld verdienen op het web en internetmarketing) en omdat het gewoon een hele leuke persoonlijke, inspirerende en leerzame blog is.

Eerst een filmpje om het uit te leggen. Vanaf 1:25 begint het belangrijkste en leukste, voor wie geen tijd te verspillen heeft.

Dit is een soortgelijk onderzoek als het onderzoek van een Amerikaanse psycholoog Forer. Hij gaf een groep mensen allemaal dezelfde tekst en vertelde hierbij dat het een analyse was van hun persoonlijke eigenschappen aan de hand van hun geboortedatum en geboorteplaats. De tekst die hierbij is gebruikte lees je hieronder, kijk eens of je jezelf hierin herkent.

Je wil graag dat anderen je aardig vinden en bewonderen, maar bent ook geneigd tot zelfkritiek. Hoewel je karakter enkele zwakheden vertoont, kunt je die doorgaans goed compenseren. Je hebt een aanzienlijk ongebruikt talent waar je geen profijt van trekt. Je straalt discipline en zelfbeheersing uit, maar van binnen ben je nogal eens een onzekere tobber. Soms twijfel je er ernstig aan of je wel de juiste beslissing hebt genomen of juist hebt gehandeld. Je houdt van enige afwisseling en het zint je niet als regels en beperkingen je bewegingsvrijheid indammen. Je gaat er ook prat op een onafhankelijk denker te zijn en neemt niet zomaar iets van anderen aan. Maar uit ervaring weet je dat het niet verstandig is jezelf al te zeer bloot te geven. Je kunt extravert, vriendelijk en gezellig in de omgang zijn, maar ook introvert, behoedzaam en gereserveerd. Sommige verlangens van je zijn tamelijk onrealistisch.

Vervolgens vroeg hij iedereen te noemen in hoeverre de analyse klopte. Hierbij was 0 totaal niet en 5 punten was dat het helemaal klopte. Gemiddeld werd er een 4,26 gescoord. De mensen in het onderzoek moeten zich behoorlijk voor de gek gehouden gevoeld hebben toen ze merkten dat ze allemaal dezelfde tekst gekregen hadden!

Alle eigenschappen die hier genoemd worden zijn menselijk. Zo is de mens gemaakt om vroeger bijvoorbeeld te overleven en deze eigenschappen hebben we met zijn allen nog steeds.

Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden wanneer je iets probeert te verkopen. Je kunt mensen makkelijk zo laten denken met behulp van deze informatie dat iets “het perfecte product” voor ze is. Maar ook als schrijver kun je er gebruik van maken, mensen vinden het fijn om wat herkenning te zien als ze aan het lezen zijn. Zo kun je dat natuurlijk op nog veel meer manieren gebruiken!

Ik had hier nog nooit van gehoord, en ik vind het super interessant. Had jij al eens van het Forer- effect (het wordt ook wel Barnum- Effect genoemd) gehoord? En… herken je jezelf een beetje in die tekst?

6 reacties

 1. Alexandra 10 juni 2012 / 08:39

  Had er ook nog nooit van gehoord en ik herken mezelf (inderdaad… :D)in de tekst haha, dit is grappig! 😀

 2. Nikita 10 juni 2012 / 09:05

  Dit is echt leuk,
  ik herken mijzelf inderdaad in de tekst, dat is wel grappig

 3. NailTalk 10 juni 2012 / 15:32

  Wat een interessant artikel! Ik hou wel van dit soort dingetjes, erg leuk!

 4. Ise 10 juni 2012 / 16:14

  Heel interessant, en ik herken mezelf er ook wel in haha.

 5. Renske 10 juni 2012 / 16:26

  Dat is precies de reden waarom ik niet in horoscopen geloof. Te vaag en altijd toepasbaar, want er is altijd wel een groot of klein ding te vinden waarin je dat kwijt kunt, zeg maar. En dat geldt dus ook voor dit soort dingen. In feite worden eigenschappen benoemd, maar meteen ook het tegenovergestelde, waardoor het allemaal genuanceerd wordt.

 6. Danielle 10 juni 2012 / 21:31

  Wow, ik vind dit ook echt superinteressant! Haha en ja ik herkende mij natuurlijk in de tekst! Ik ga eens kijken naar die blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.