Het grootste inzicht van de afgelopen jaren

De afgelopen paar jaren heb ik ontzettend veel geleerd, maar er is één ding dat steeds terug komt. En steeds duidelijker wordt voor mij! Het is weer tijd voor een opdracht uit het frisse blik schrijfschriftje dat ooit bij Flow Magazine zat: mijn grootste inzicht uit de afgelopen paar jaren.

grootste-inzicht-van-de-afgelopen-jaren

Geluk zit niet in materiële  dingen

Dit is denk ik wel wat iedereen wel weet, maar soms even vergeet: geluk zit niet in materiële dingen. Spullen zijn leuk en fijn, maar écht gelukkiger worden van een grote tv of een duur kledingstuk? Nee.

Genoeg hebben is natuurlijk een ander verhaal: je hebt wel genoeg nodig om te kunnen leven. Maar ik denk dat de meesten van ons al meer dan genoeg hebben!

Ook niet in grote belevenissen

Naast dat geluk niet zit in spullen zit het in mijn ogen ook niet in grote belevenissen. Ze zeggen altijd dat je gelukkiger wordt van een vakantie dan van een dure tas, maar hoe gelukkig word je nu eigenlijk echt van die vakantie? Wie weet helpt het wel hoor, maar je kan je ook doodongelukkig voelen terwijl je vakantie heel leuk is.

Hetzelfde geldt voor het behalen van een diploma, trouwen met de liefde van je leven, je eerste huis kopen of een bedrijf starten. Het zijn mooie en grote dingen, maar ze geven je geen garantie op een gelukkig gevoel.

En al helemaal niet in status

Ook iets waar sommige mensen gelukkig van denken te worden: belangrijk gevonden worden. Je hoort heel vaak op het nieuws dat er van die ‘belangrijke’ zakenmensen zijn die rare dingen doen, geld stelen enzo. Ik denk dat dat iets is wat niemand diep van binnen wil doen. Daarnaast is streven naar een baan als manager helemaal niet verkeerd, maar ik denk dat het juist belangrijk is voor je eigen geluk en voor het geluk van de mensen om je heen dat je iedereen als mens blijft zien. Volgens mij word je daar geen leuker en blijer mens van: je gedragen alsof je de baas bent (zelfs al bén je de baas)

Natuurlijk is het fijn als je belangrijk gevonden wordt, maar dan liever door de mensen die van je houden en waarvan jij houdt: de mensen die jij net zo belangrijk vindt als jezelf!

Geluk zit in jezelf

Iets waar ik de laatste jaren achter ben gekomen: geluk zit in jezelf, in hoe je zelf tegen alle dingen aankijkt.

Je kan nog zo veel geweldige dure spullen hebben, nog zo veel mooie grote belevenissen in je leven hebben en de belangrijke persoon zijn die je altijd wilde zijn: dan nog kun je doodongelukkig zijn. Ik ken mensen die dat alles hebben, alles lijkt ze mee te zitten, maar hoe gelukkig zijn ze? Ik denk dat er een heleboel mensen zijn die veel gelukkiger zijn dan zij terwijl die mensen veel minder hebben.

Ik denk dat werken aan jezelf en werken aan de manier waarop je in het leven staat veel meer waarde heeft dan hard werken voor veel geld of werken voor status.

Dat is mijn grootste inzicht uit de afgelopen paar jaren. Die jaren zijn voor mij natuurlijk ook jaren geweest dat ik mijn geluk wel móest zoeken in mezelf, ik denk dat dat er ook wel aan bijdraagt dat ik tot dit inzicht ben gekomen. Ik denk ook dat als ik veel op vakantie zou kunnen of een indrukwekkende baan had dat ik er misschien wel anders tegenaan had gekeken. Maarja: het is natuurlijk niet voor niets mijn inzicht. Of het 100% de werkelijkheid is? Dat weet ik niet. Maakt me ook niet zo veel uit, ik vind het idee dat ik me gelukkig kan voelen zonder veel spullen, zonder grote belevenissen en zonder status heel erg prettig. Gewoon het gevoel dat je helemaal niet veel nodig hebt!

Ik ben wel benieuwd hoe jullie hierover denken! Maar ook: wat is jouw grootste inzicht uit de afgelopen paar jaren?

DELEN:

39 reacties

 1. Celeste 13 februari 2015 / 06:19

  Wauw wat ontzettend mooi geschreven, ben het helemaal met je eens! Ik denk dat vooral de bovenste mij erg aanspreekt. Vroeger dacht ik altijd dat als ik meer spullen had ik gelukkiger was, gelukkig is die tijd allang voorbij 😉 Mooi artikel, Lisanne!

 2. Marion 13 februari 2015 / 06:46

  Voor mij geldt hetzelfde. Ik zit nu een ongeveer een jaar in de ziektewet en ik heb dit jaar pas echt de tijd gekregen/genomen om alles op een rijtje te zetten. Daarvoor bleef ik maar werken, ondanks alle klachten en pijn. Want als ik mijn werk niet meer kon doen, wat had ik dan nog in mijn leven? Ik kon al nooit verre reizen maken, mijn man heeft ook geen inkomen, nou, wat blijft er dan nog over? Nou, precies wat jij in bovenstaand stuk beschrijft: het inzicht dat je geluk alleen in jezelf kan vinden. Het is het mooiste inzicht wat er is. Mooi artikel, Lisanne. Heel fijn om te lezen.

 3. Miranda 13 februari 2015 / 07:12

  Wat een mooi artikel Lisanne. Ook zo waar. Geluk zit in jezelf…
  Mijn grootste inzicht van de afgelopen tijd is dat wie je bent niet bepaald wordt door welke baan je hebt. Ik zit nu bijna een jaar in de ziektewet en heb het er heel veel moeite mee gehad dat ik ‘niet meer mee kon doen’ op werkgebied…

 4. Kelly Caresse 13 februari 2015 / 07:34

  Wat een mooi en puur geschreven artikel! Je slaat de spijker op z’n kop! Het besef van wat echt geluk is wordt denk ik ook duidelijk wanneer je niet anders kan, als het lichamelijk niet goed gaat en je juist moet bouwen op jezelf en de dierbaren om je heen.

 5. Frauke 13 februari 2015 / 07:40

  Heel mooie post en je hebt helemaal gelijk! Het is natuurlijk zo dat je moet openstaan voor een gelukkig gevoel en ik heb ook gemerkt dat als je erop focust, en je je dankbaarheid uitspreekt, dat gevoel er heel snel kan zijn :)! Alleen ben ik het niet hélemaal eens met je tweede punt, belevenissen maken mij wel echt gelijk gelukkiger. Dat je kan terugkijken en allemaal mooie herinneringen voorbij ziet komen, ja, dat vind ik heerlijk. Maar dat hoeft overigens niet per se een reis te zijn ;)! Heel leuk om hier even over na te denken Lisanne! X

 6. Darina 13 februari 2015 / 07:43

  Hele mooie blogpost! Deze zou iedereen moeten lezen! Puur en eerlijk!

 7. Marloes | Budgetproof.nl 13 februari 2015 / 07:54

  Ik vind het heel mooi dat je hier aandacht aan besteedt, maar ik ben het niet 100% met je eens. Grote gebeurtenissen kunnen natuurlijk (afhankelijk van je gemoedstoestand) altijd ook niét gelukkig maken. Maar ik denk dat het in de meeste gevallen in positieve zin voor geluk uitpakt. Niet per se dat je daardoor een in en in gelukkig mens bent, maar kan wel een positieve stap zijn als je begrijpt wat ik bedoel :).

 8. Leonie 13 februari 2015 / 08:14

  Ik ben het helemaal met je eens. Toen ik nog studeerde en nog kon werken was ik niet gelukkiger dan nu. Ik ga wel regelmatig op vakantie maar ook daar word ik niet gelukkiger van. Het is een mooie ervaring, maar de vakantie is maar een klein deel van het jaar. Dus de rest van de tijd moet je zelf voor je geluk zorgen

 9. Maggie 13 februari 2015 / 09:11

  EENS!! Geluk zit in jezelf. Het zit in het feit hoe jij met de buitenwereld en alles wat er op je pad komt, om gaat. Als je positief kijkt, voel je je fijn. Ondanks het chronisch ziek zijn en daardoor ook financieel erg weinig ruimte, voel ik me gelukkiger dan ooit te voren!!

 10. Anita | mindjoy.nl 13 februari 2015 / 09:15

  Het diepste geheim van gelukkig zijn is het goed hebben met jezelf. En zo is het maar net Lisanne. Status, spullen en belevenissen, het voegt niet altijd iets toe!

 11. Eva 13 februari 2015 / 09:20

  Oh wat heerlijk spiritueel! En wat mooi dat je dit hebt mogen ontdekken! Ik ben het met je eens. Hoewel ik wel kan genieten van al die andere dingen. Ze zijn er niet voor niets in de wereld. Maar het ware geluk vinden. Alleen met jezelf 😉 wijze Lisanne!

 12. Lisanne 13 februari 2015 / 09:30

  Mooi artikel! En helemaal waar. Ondanks dat zit geluk voor mij ook een beetje in de mensen om mij heen: zijn zij gelukkig? Gezond? Tevreden? Dan ben ik dat ook gemakkelijker..

  Maar, ja. In the end moet je het natuurlijk zelf doen, en dat is ook helemaal waar!

 13. Danielle 13 februari 2015 / 09:43

  Helemaal eens! Wat een mooie blogpost ook!

  Mijn grootste inzicht van de afgelopen jaren is waarschijnlijk dat je je niet druk meer moet maken om dingen waar je geen invloed op hebt.. sinds ik dat goed onder de knie heb is mijn leven een stuk leuker!

 14. Margot 13 februari 2015 / 09:46

  Klopt! Wat ik vooral heb geleerd is dat het niet erg is om voor jezelf te kiezen en niet mee te doen aan alle sociale verplichtingen. Je eigen grenzen aangeven en op je gezondheid letten.

 15. Jessica 13 februari 2015 / 09:48

  Helemaal mee eens! Mooi artikel, je hebt me weer stof tot nadenken gegeven 😀

 16. zomersproetje 13 februari 2015 / 10:19

  True! Goed geschreven. Iets of iemand anders kan je misschien wel (tijdelijk) een beetje extra geluk geven. Maar jij zelf kan dat het beste! Bewust zijn met wat jij wil en kan is belangrijk. Ga zo door!

 17. Esther Marieke 13 februari 2015 / 11:06

  Heel mooi artikel! Mijn grootste inzicht van afgelopen jaren is dat je gezondheid best veel invloed kan hebben op je geluk, dus dat je dat heel erg serieus moet nemen. Als dat niet mee zit, dan moet je alsnog doen waar jìj blij van wordt! Makkelijker gezegd dan gedaan trouwens ;).

 18. Michelle 13 februari 2015 / 11:33

  Oh wauw! Ja dit is precies waar ik deze jaren ook achter aan het komen ben. Ik leer mezelf steeds iets beter kennen en leef daar ook naar. Op een heel gevoelsmatige manier in plaats van denken aan de dingen die je hierboven noemt. Ik voelde me wel eens onzeker als ik op bijvoorbeeld sociaal gebied niet ‘voldoe aan de norm van een student’. En nu heb ik beseft dat dat echt onzin is. Heer-lijk! Dank voor het delen hiervan, het wordt er een stukje helderder van!

 19. Saar 13 februari 2015 / 12:15

  Volgens mij heb je gelijk, op een puntje na: je moet wel alles hebben om een ‘goed’ leven te leiden. Daarmee wil ik zeggen dat je geen honger hebt, of dagen in de kou moet doorbrengen bijvoorbeeld. Al zegt men wel eens dat die mensen ook heel gelukkig zijn, volgens mij is het toch een pak makkelijker om het geluk in jezelf te vinden als je basisbehoeften bevredigd zijn.

  Mijn grootste inzicht: je bent nooit klaar met werken aan jezelf, dus doe het enkel voor jezelf! Voilà, iets waar je ook je geluk mee vindt 🙂

 20. Ilja 13 februari 2015 / 12:27

  Mooi stukje. Geluk zit voor mij ook in kleine dingen, een fijn kopje thee, een aanraking of kus van iemand die je lief hebt, een zonnige dag e.d….

 21. Shaz 13 februari 2015 / 12:35

  Mijn inzicht: iedereen is anders en heeft andere behoeften. De één wordt gelukkig van reizen/nieuwe plekken te ontdekken en de ander wordt gelukkig om elke avond thuis te Netflixen. Geluk zit in de kleine en grote dingen en alles is prima.

 22. Sas 13 februari 2015 / 12:44

  Wauw, mooi geschreven en geluk zit zeker in jezelf<3

 23. Mandy 13 februari 2015 / 13:44

  Wat ontzettend mooi geschreven! Je hebt helemaal gelijk! Ik heb geleerd om te genieten van alles,maar het meest van kleine dingen. Die er niet toe doen lijken, maar het juist mooier maken.

 24. Eline 13 februari 2015 / 16:47

  Mooi artikel Lisanne, knap dat je dat in kunt zien!

 25. Suzanne 13 februari 2015 / 17:22

  Leuk om te lezen, het is inderdaad waar. Geluk zit in jezelf, hoe jij met de dingen omgaat, waarneemt en ga zo maar door.

 26. Anne 13 februari 2015 / 17:43

  Super mooi inzicht! Ik weet zo niet 1,2,3 mijn grootste inzicht te benoemen. Iets wat me wel bezighoud is dat iedereen ontzettend zijn best doet om goed genoeg te zijn. Terwijl we dat toch helemaal niet hoeven te bewijzen. En waarom die twijfel?

 27. Maai 13 februari 2015 / 18:14

  Ik sluit me helemaal bij je verhaal aan. Geluk zit in jezelf en je maakt het ook zelf. Tis de manier waarop je naar dingen kijkt. Mooi geschreven.

 28. Jasmijn 13 februari 2015 / 18:24

  Wat een mooi inzicht! De afgelopen jaren heb ik dit inzicht ook steeds vaker gekregen. Ik heb ook een hele mooie quote ingelijst die hierbij past: ‘The best things in life aren’t things’. Ik vind het heel tof dat je hierover schrijft!

 29. Steffie 13 februari 2015 / 19:04

  Wat grappig, mijn grootste inzicht van het afgelopen jaar was juist dat ik het meest gelukkig wordt van reizen. Geluk zit denk ik inderdaad in jezelf, maar ik was toch het gelukkigst tijdens mooie belevenissen.

 30. Estrella 13 februari 2015 / 21:33

  Mooi geschreven en zo waar! Ik roep al jaren dat je geluk niet te ver van je vandaan moet zoeken. Het is vaak zo dichtbij en vaak kleiner dan je denkt. Geluk zit vaak in eenvoudige dingen. Je moet er alleen voor openstaan!

 31. EigenParfumerie 13 februari 2015 / 21:41

  Geluk heeft inderdaad heel veel met jezelf te maken, met hoe je in het leven staat. Sommige mensen gaan door hele diepe dalen en bewaren toch een soort van rust. Na zo’n periode zie je alle gelukmakende dingen ook beter. Waardering voor alles wat er is.

 32. emily 14 februari 2015 / 10:46

  Prachtig geschreven lisanne! Heel mooi en wijs.

 33. Hester 14 februari 2015 / 11:27

  Ja, mooi! En heel erg waar. Ik wil mezelf soms ook bewijzen door prestaties (hoge cijfers, veel taken op me nemen, elke dag bloggen etc.) maar ik ben er in de afgelopen tijd ook achter gekomen dat dat je geen beter mens maakt, en het maakt je ook niet gelukkiger. Ik leef soms nog teveel ‘voor anderen’; doen waarvan je weet dat anderen het kunnen waarderen, of dingen doen waarvan je weet dat ze indruk maken op anderen. Dat terwijl ik eigenlijk alleen maar dingen moet doen die ík waardeer en waarmee ik indruk maak op mezélf. Dat is en was best een inzicht voor mij (misschien niet de grootste, maar wel eentje die ik zo kan opnoemen).

 34. Deisy 14 februari 2015 / 12:10

  Ik ben het echt voor 200% met je eens. Pas als jij blij met jezelf kan zijn, wie je bent en jezelf kan ontwikkelen: dan kan je denk ik over geluk spreken. X

 35. Marlies Mansveld 19 februari 2015 / 16:00

  Dit is nu precies waarom ziek zijn soms toch voordelen heeft. Heel herkenbaar! In plaats van meedoen met de ratrace van het leven, heb je heel veel tijd om na te denken over waarje echt gelukkig van wordt. En daar dan je energie en middelen aan besteden. Dank je voor ht delen van jouw inzicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.