30 dagen challenge: Het internet dieet

Heb jij het ook altijd druk, werk je veel met het internet en zou je wel eens iets meer vrije tijd willen? Mooi, dan ben je net zoals ik. Ik ga er iets aan doen door middel van een 30 dagen lang internet dieet! Dus… als je wil kan je meedoen? Ik zal in elk geval even uitleggen wat ik ga doen.

internet dieet

Waarom een internet dieet?

Eerst zal ik even uitleggen waarom er iets moet gebeuren. Zo’n internet dieet bedenk ik natuurlijk niet zomaar. Zoals jullie weten ben ik blogger  en zelfstandig ondernemer, ik breng veel tijd door op het internet. Daarnaast vind ik het internet gewoon heel erg leuk en interessant!

Ik ben dus iemand die veel tijd spendeert achter de computer! Hoe dat ongeveer gaat? Ik start mijn computer op (oke, dat doe ik niet, hij staat altijd aan). Vervolgens open ik mijn mail en tegelijkertijd klik ik mijn internet aan. Bloglovin aan en lekker blogjes lezen. Opeens bedenk ik me dat ik nog bezig was met een conversatie op Twitter, dus dat klik ik ook vast even aan. Oh, leuke link op Twitter, eens kijken wat dat is! Tegelijkertijd stromen er mails binnen, 4, 5 ,6, 7, voor ik het weet heb ik alweer 10 ongelezen mails. Wel ongelezen, maar niet meer zo gemarkeerd. Mijn mail klik ik namelijk ‘s ochtends altijd al aan als ik net 1 seconde wakker ben. Als ik eenmaal lekker bezig ben bekijk ik nog even alle reacties op mijn blog en neem ik een kijkje op Facebook.

Jep, ook in bed, in de auto en op de wc ben ik bezig met die ‘belangrijke’ dingen. Als het zo doorgaat koop ik ooit nog eens zo’n telefoon condoom, dan kan ik ook onder de douche ‘sociaal’ doen.

En op die manier kan ik de rest van de dag spenderen. Verspillen aan het lezen van dingen die ik helemaal niet WIL lezen. En oja, had ik al gezegd dat ik altijd vergeet dat mailtjes ook een antwoord nodig hebben (huh, maar ze stonden toch niet meer op ongelezen? Eehh, ja, in bed gelezen!!! Oja, vergeten) en dat er ook nog nuttige dingen gedaan moeten worden?

Oke, laat het duidelijk zijn: als ik zo door ga word ik gek. Misschien is het bij jou nog niet zo ver, maar ik denk dat iedereen uiteindelijk gek wordt van het internet.

En wat is dat internet dieet dan?

Ik ga opnieuw een gezonde relatie opbouwen met het internet (hoezo dramatisch?!). Internetten is toegestaan, absoluut, ik wil (en kan) simpelweg niet zonder. Maar drastisch minderen zou niet zo’n gek idee zijn. En op deze manier wordt internetten waarschijnlijk weer een stuk leuker! Het gaat vooral om het uitschakelen van de grootste stoorzenders, de social media, die aandacht en tijd vreten.

Regels van het internet dieet:

 • Maximaal 3 keer per dag op social media kijken (vaste momenten, deze kies je zelf. Bepaal zelf hoe lang deze momenten zijn, maar maak er geen 3 uur lange momenten van!)
 • Als je bezig bent met social media, dan ben je hiermee met je volle aandacht bezig.
 • Dat wil dus zeggen dat je met één ding tegelijk bezig bent. (dus geen mail, Twitter, blogs en Facebook). En ook niet tegelijkertijd eten of tv kijken!
 • Al je pushberichten van social media op je telefoon zet je uit. Zorg dat je telefoon geen enkel geluid of melding maakt van een gebeurtenis op het internet!

Onder social media vallen:

 • Het nieuws
 • Twitter
 • Facebook
 • Blogs
 • Bloglovin
 • Pinterest/Tumblr (etc)
 • Mails
 • Whats App
 • SMS
 • Instagram
 • Andere stoorzenders (vul maar in!)

Nu is het helemaal aan jezelf om te bepalen welke kanalen jouw stoorzenders zijn. Van die onzin groepsgesprekken op Whats App zijn absolute stoorzenders. Maar als je Whats App helemaal niet zo veel gebruikt en alleen gebruikt voor het maken van afspraken of andere dingen, dan zou je kunnen kiezen om Whats App niet uit te schakelen.

Ook mag je wel zelf posten, maar alleen als je de verleiding kan weerstaan om de antwoorden niet meteen te lezen. Content van andere mensen (ook reacties op jouw bericht dus) mag je pas weer in jouw social media internet momentje lezen!

En ongetwijfeld zullen er mensen meelezen die ook bloggen of ander werk op het internet hebben. Jep, dan heb je het internet simpelweg nodig om aan de slag te kunnen! Houd vooral in je achterhoofd: één ding tegelijk! Doe alles met je volle aandacht.

Voor mezelf weet ik welke kanalen mijn stoorzenders zijn, dus die mogen simpelweg niet tijdens het bloggen!

En waarom gaat dit internet dieet werken?

Op deze manier zet je alle dingen uit die je van je werk af houden. Weg met de stoorzenders! Zo simpel is het eigenlijk.

En oja, denk je dat zo’n plan misschien een beetje overdreven is? Da’s een goed teken voor jezelf, dan zit jij waarschijnlijk al op de goede weg!

Ik ga het zelf dus doen, de komende 30 dagen. Op deze manier heb ik de regels voor mezelf op een rij en wie weet dat er nog iemand mee wil doen! (Tim doet in elk geval wel mee, haha!).

Nu maar hopen dat ik heel erg veel dingen gedaan ga krijgen. En dat ik eindelijk eens ga kunnen genieten van échte rust! Mijn bevindingen gaan jullie uiteraard nog lezen. Wie doet er mee? 😀

50 reacties

 1. Ashleey 6 januari 2013 / 07:21

  Nog nooit van dit dieet gehoord, maar wel interessant! Veel succes haha! Mij zou het echt niet lukken hoor! haha

 2. jeanet 6 januari 2013 / 07:49

  Super goed om te doen! Een tijd geleden besloot ik minder twitter en fb te gebruiken gezien ik mijn tijd echt verspilde daaraan (.http://jeanetwolf.wordpress.com/2012/10/29/terugdringen-van-mijn-social-media-verslavingen/) Het ging in stapjes maar uiteindelijk is het goed gelukt. Ik gebruik twitter nu alleen nog in de verloren momentjes (wc en voordat ik alles in de avond afsluit). En fb is ook stukken minder obsessief.

  Succes, ik denk dat het je echt veel rust gaat geven!

 3. Josephine 6 januari 2013 / 08:49

  Wat goed dat je dit doet! Bij mij is het in periodes. Soms dan doe ik juist heel veel aan social media en soms totaal niet. Liet eerst ook altijd mijn mobiel beneden liggen (of andersom), zodat ik niet in de verleiding kom, maar sinds ik de pomodoro techniek gebruik voor het leren, heb ik mijn mobiel nodig máár ik kijk niet tijdens op social media, daar zijn die 5 minuten rust voor. Blogs lezen vind ikzelf niet onder social media vallen, al ben ik daar ook constant mee bezig.

 4. Sophie 6 januari 2013 / 09:01

  Ik hoop dat je het volhoudt! Zou ook wel iets voor mij zijn haha, twitter is niet zo’n probleem, daar ben ik niet zo actief. Maar facebook, whatsapp, andere blogs, mail…praat me er niet van!

 5. kirsten 6 januari 2013 / 09:36

  Wel een goed idee, maar ik denk dat het voor mij niks is.

 6. Anneke 6 januari 2013 / 09:48

  Haha, ik herken het wel. Ik denk dat het voor mij een slim idee zou zijn om geen mail meer op mijn telefoon binnen te krijgen. Op die manier moet je toch even de computer opstarten en als je er dan toch voor zit, dan kun je net zo goed ook even de mails beantwoorden.
  Een jaar geleden heb ik twee weken zonder social media gedaan. Dat ging prima. Je mist eigenlijk niks.

 7. MySuperSweetLife 6 januari 2013 / 09:49

  Haha eigenlijk is dit ook wel wat voor mij he! Heel leuk geschreven en erg herkenbaar!
  Liefs

 8. Ilse 6 januari 2013 / 09:51

  Veel succes ermee! Ik doe niet mee, is bij mij niet echt nodig. Ik zou juist meer tijd op het internet moeten spenderen of toch meer tijd aan m’n blog.

 9. Lisa 6 januari 2013 / 10:02

  Een supergoed initiatief! Zelf zit ik er ook zoveel achter (en anders heb ik het wel mee op m’n telefoon), dus misschien een goed idee om dit ook eens te proberen 🙂

 10. Simone 6 januari 2013 / 10:26

  Hier heb ik nog nooit van gehoort, maar ik denk dat er serieus veel mensen zijn die dit goed kunnen gebruiken.

  Succes!

 11. Bianca 6 januari 2013 / 10:46

  hahah leuk idee, ben benieuwd of het je gaat lukken!

 12. Daniëlle 6 januari 2013 / 10:59

  Oh dit klinkt zo goed! Misschien dat ik mezelf ook hieraan ga wagen dit jaar (een keer) 🙂 Succes ermee! Ben benieuwd hoe het lukt 🙂

 13. Hester 6 januari 2013 / 11:09

  Goed idee, en handig zo allemaal op een rijtje! Ik denk dat ik het niet echt heel erg nodig heb. Ik ben niet echt veel bezig met Facebook en Twitter, vind het wel leuk, maar niet heel veel. Bloglovin’ moet ik misschien wel wat minder ‘tussendoor’ doen, want dat werkt echt verslavend, haha. En ‘s avonds tijdens het tv-kijken moet ik niet telkens twitter checken, want er gebeurt toch niets leuks. Van een groep what’s app heb ik me maar afgemeld, was best gezellig maar veeel te veel (wakker worden met 936 berichten is niet leuk).

 14. Miranda 6 januari 2013 / 11:15

  Wat een leuke blog, heel veel succes, ik doe niet mee, ben net twitter, bloglovin, en zelf bloggen aan het ontdekken, dus dat werkt niet als ik het internet dieet toepas haha..
  Liefs!

 15. Lenneke 6 januari 2013 / 12:14

  Ik ga het binnenkort uitvoeren, maar dan in een kortere en extremere versie: een hele dag zonder internet. Mentaal ben ik me al weken aan het voorbereiden, want ik ben gewoon echt verslaafd aan nieuws en internet. Het wordt een zware dobber! Hoe is het trouwens met Carrièregirls, daar moest ik naar aanleiding van dit artikel ineens aan denken 🙂

 16. Josie 6 januari 2013 / 12:15

  Haha ja ik had er pas over gehoord. Ik ben sowieso al blij dat ik een jaar geleden twitter heb verwijderd, daar was ik echt aan verslaafd! Succes!

 17. Laura 6 januari 2013 / 12:33

  Haha, wat goed dat je dit gaat proberen Lisanne! Ik doe niet mee, ik moet voor school veel te veel doen via internet dus dan kan ik mijn vaste momenten internet alleen voor school gebruiken :’) Dan flopt mijn blog nogal haha.

 18. Roxanne 6 januari 2013 / 13:20

  Er waren momenten in de afgelopen 10 jaar dat ik dit goed had kunnen gebruiken. Ik heb er veel minder last van. Ik zet al vaak de computer uit na het avond eten en mijn telefoon geeft wel pushberichten, maar maakt hierbij geen geluid. Als ik me moet concentreren leg ik hem dus simpelweg ondersteboven en dan hoor ik hem alleen als ik gebeld word. Dat is niet vaak dus de telefoon is geen stoorzender meer. Mijn grootste stoorzender was vroeger msn, maar dit gebruik ik al jaren niet meer. Het geeft veel meer rust om dingen met meer aandacht te doen.

 19. Tamara 6 januari 2013 / 13:26

  Heb ik ook een keer gedaan! Moet zeggen dat je de eerste dagen wel een soort ‘ontwenningsverschijnselen’ krijgt. Bij mij lukte het niet zonder hulpmiddel, maar ik ging Chrome Nanny gebruiken en dat werkte super. Met Chrome Nanny heb je een maximum tijd dat je mag besteden op bepaalde websites. Bijvoorbeeld 30 minuten facebook per dag of 20 minuten pinterest. Dat stel je in en dan krijg je een melding als je je maximum overschrijdt en kan je de rest van de dag die site niet meer bekijken. Ideaal dus! Facebook en Twitter gebruik ik nu nog steeds een maximum tijd per dag, maar voor dingen als whatsapp ben je ook zo afhankelijk van anderen. En dan kun je natuurlijk wel zeggen ‘ik lees het niet’, maar wat als er iets belangrijks tussen zit?

  • Lisanneleeft 6 januari 2013 / 14:31

   Oeh, dat is ook slim zeg! Zag net ook een programma die ervoor zorgt dat je niet op bepaalde websites kan komen totdat je je computer weer opnieuw opstart 😛
   En… als het echt belangrijk is, dan bellen ze wel 😛

   • Tamara 7 januari 2013 / 21:17

    Klinkt top! Welk programma is dat als ik vragen mag?
    Het is ook wel zo hoor, dat mensen je dan kunnen bellen als het echt belangrijk is. Helaas denkt niet iedereen er zo over, valt me op. Best gek, vooral als je bedenkt dat je telefonisch vaak iets 10x sneller geregeld kunt hebben dan via whatsapp..

 20. Ingeborg 6 januari 2013 / 13:30

  Haha ik doe niet mee. Vind het wel een leuk idee, maar het is niet nodig :p

 21. Renate 6 januari 2013 / 13:34

  Ja ik doe mee! Eens kijken of mijn schoolcijfers er baat bij hebben:)

 22. Nieke 6 januari 2013 / 14:22

  Best een slim plan! Maar omdat ik voor school zoveel op de computer moet, voor mij heel erg lastig. Als vind ik wel dat ik eigenlijk ook moet minderen..

  • Lisanneleeft 6 januari 2013 / 14:30

   Juist dan is het handig! Facebook en Twitter zijn (waarschijnlijk :P) niet zo heel bevorderlijk voor wat je eigenlijk echt moet doen 😛
   Maar da’s natuurlijk alleen handig als je van jezelf weet dat dat je van je werk af houdt (wat bij mij het geval is :P)

 23. Fien 6 januari 2013 / 14:43

  Dat moet ik eigenlijk ook doen. Social media leidt mij zo af tijdens huiswerk. Zo ook nu…even kijken of Lisanne nog wat leuks gepost heeft..en ben ik weer een paar minuten verder! Ik ga proberen ook te minderen!

 24. Anna 6 januari 2013 / 14:53

  Haha ik kan me hier heel goed in vinden.. Weet zeker dat ik ook in aanmerking kom voor het dieet haha! Punt is alleen dat ik me anders best wel verveel(heb ook fibromyalgie en kan niet echt veel). Al verveel ik me met social media alsnog..
  Jij nog leuke tips waar ik al het ge-internet mee kan vervangen? Dan join ik je misschien wel met dieeten 🙂

 25. Mirthe 6 januari 2013 / 15:23

  Dit zou heel goed voor me zijn, maar in niet Twitter lezen/fanatiek iedereen Whatsappen met commentaar tijdens het tv kijken in de Wie Is De Mol periode gaat me niet lukken, haha!

 26. Lianne 6 januari 2013 / 15:26

  Haha, als ik zo jouw internetgedragen hoor dan wordt dit nog een flinke uitdaging voor jou! Keep me informed! hihi
  Succes! x

 27. Ise 6 januari 2013 / 15:26

  Ik ben ook altijd met meerdere dingen tegelijk op internet bezig, zou voor mij ook niet verkeerd zijn om eens te proberen!

 28. Elseline 6 januari 2013 / 16:23

  Ojee, deze blog doet me eraan herinneren dat ik op dit moment niet jouw blog zou moeten lezen, maar mijn eigen blog zou moeten schrijven die morgen online moet komen. Oeps…

 29. Renate 6 januari 2013 / 16:25

  Haha, herkenbaar. En zeker een uitdaging! Ik heb dat vooral met social media, zodra ik even niks te doen heb check ik Facebook/Twitter/Instagram op m’n telefoon. Hoop dat het lukt, succes!

 30. Florette 6 januari 2013 / 17:04

  Das nog geen slecht uitgedacht plan. Maar volgens mij is dit al te streng voor mij. Als ik van constant naar drie keer per dag ga, wordt ik gek denk ik.

  Ik studeer ook sociale media en community management, dus mijn leven bestaat hier ook uit. Ik zou willen kunnen zeggen dat ik mee deed, maar ik kan dit echt niet aan denk ik.

  Zo erg dat ik er niet eens aan zou durven beginnen. Erg he?

  • Lisanneleeft 6 januari 2013 / 17:45

   Misschien 4 momenten doen dan? Offff, de een ding tegelijk regel gebruiken?
   Ik zit (zat!) altijd met 10 vensters tegelijk open en schakelde steeds. Daar schiet je stiekem helemaal niks mee op, je komt geen stap vooruit op die manier 😛

 31. Annelies 6 januari 2013 / 17:17

  Leuk idee! Ik heb vorig jaar ook rond deze tijd een week niet op social media gekeken. Ik ga denk ik twee momenten nemen, maximaal 15 minuten per moment. Ik ga whatsapp niet meetellen want dat doe ik niet superveel. Ik ben benieuwd of we het allemaal volhouden. Succes iedereen!

 32. Kimberley 6 januari 2013 / 18:36

  Wat goed van je dat je zoiets doet zeg. Ik ben benieuwd of het je lukt en het zijn vruchten afwerkt haha. Ik moet ook ‘afkicken’ van het nutteloze computer gebruik. Met mijn mobiel ben ik eigenlijk niet zoveel bezig en hij staat grotendeels ook op stil. Eigenlijk moet ik hem juist vaker aanzetten haha. Ik hoop voor je dat het je lukt! 😀

 33. Kelly 6 januari 2013 / 20:02

  Hahah dit zou best iets voor mij kunnen zijn, Ik zit te veel op internet. Ik heb net je stukje over jou gelezen. Knap door dat je zo positief blijft ondanks dat je ziek bent! Ik hoop het momenteel goed met je gaat! Groetjes uit Den Helder

 34. Zina 6 januari 2013 / 20:23

  Wat toevallig! Ik was net nog een nieuwe challenge voor mezelf aan het bedenken en wou ook iets doen aan mijn intense internetverslaving. Misschien ga ik binnenkort jouw ‘dieet’ ook maar proberen! Succes iig 😉

 35. Marije 6 januari 2013 / 20:30

  Oh wat een super goed idee! Stiekem word ik zelf ook helemaal gek van alles wat ik ‘moet’ bijhouden op social media. Ik zou dit eigenlijk ook eens moeten doen, maar of ik daar nu al klaar voor ben weet ik niet. Haha.

 36. Ilse 6 januari 2013 / 21:02

  Goed idee alleen helemaal niks voor mij want ik ben meer een muziek-maak-luister freak dan een internet-freak. 😉

 37. Laura 6 januari 2013 / 22:44

  Leuk artikel! Dit zou ook een hele goede voor mij zijn, haha! Alleen denk ik niet dat ik me zou houden aan 3keer per dag… Maar ik ga wel minderen 🙂

 38. Mirte 6 januari 2013 / 23:39

  Wauw respect dat je dat gaat doen!
  Ik twitter zelf niet en mijn mail is ook niet zo heel interessant, maar ik ben wel zwaar facebook en whatsapp verslaafd. Zo zwaar dat ik echt niet moet denken aan een internet dieet! Dat zou ik nog geen dag volhouden, haha.

 39. annouska 7 januari 2013 / 12:15

  Het klinkt goed en ik ben erg benieuwd of het jou gaat lukken..

  Ik vind het voor mijzelf niet nodig, ik zit al veel minder op social media als eerst. Blogjes lees ik om de dag via bloglovin (mits ik meer vrije tijd heb of minder vrije tijd dan veranderd dat) en tijdens werk kijk ik de hele dag zo waar niet op mijn telefoon omdat ik daar geen tijd voor heb.. ^^

 40. Anouk 7 januari 2013 / 21:51

  Ik snap je helemaal! Op zo’n punt heb ik ook wel gestaan. Intussen heb ik geen Facebook meer op m’n telefoon als app, staan de notificaties van Twitter helemaal uit en staan de notificaties op Instagram op stil. Alleen whats app en mail staan wel constant aan, gewoon omdat ik dit belangrijk vind. Ik heb geen vaste momenten, maar ik merk doordat ik mijn dag beter in plan (studeren, opdrachten, bloggen, schrijven e.d.) ook minder ‘nutteloze’ dingen doe. Social media vergeet ik dan eigenlijk praktisch gewoon 🙂

 41. Sanne 8 januari 2013 / 22:22

  Misschien is zo’n internet idee ook wel handig voor mij haha! Ik ben benieuwd of je het volhoud, het klinkt in ieder geval als een erg mooi streven! 🙂 xx

 42. Petra 10 januari 2013 / 09:30

  Lijkt me heerlijk! Ik ga ook proberen om wat te minderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.