Het minimaliseren van je spullen

Dit artikel is onderdeel van de themaweek over minimaliseren.

Dit is een van de eerste stappen die je zet in de wereld van het minimaliseren. Het minimaliseren van je spullen. Opruimen, declutteren. Je afvragen: heb ik dit wel nodig, waarom heb ik dit? Tegenwoordig hebben we allemaal zo veel spullen dat we erin verdrinken. Wat moeten we toch met al die spullen die we helemaal niet gebruiken? Tijd om hier iets aan te gaan doen!

minimaliseren van je spullen

bron

Het minimaliseren van je spullen: de APK

Klinkt een beetje gek, een APK voor alle spullen in je huis. Maar misschien is dat helemaal niet waar. Die algemene periodieke controle is nodig als je je huis niet wil laten overstromen met spullen.

Ik denk dat het goed is om gewoon eens in de zoveel tijd, net zoals je dat bij je auto doet, alle spullen langs te gaan voor een keuring. Heb je dat echt nodig? Ligt het niet gewoon in de weg? Is het een toevoeging aan je leven?

Uiteraard is het reorganiseren van al je spullen ook belangrijk, maar bij het minimaliseren ligt de kern. Maar zie het verschil… reorganiseren is soms nodig, maar bij minimaliseren ligt de kern!

Maar eerst nog even terug naar het begin van het verhaal…

Waarom zou je je spullen willen minimaliseren?

 • Je hebt minder rommel om je heen
 • Je leert tevreden zijn met wat je hebt
 • Het bespaart een hoop geld
 • Remember: een opgeruimd huis staat in verband met een opgeruimd hoofd

Ook ik maak me er schuldig aan: het verzamelen en kopen van spullen die ik niet echt nodig heb. Oke, het is natuurlijk aan jezelf om hierin je grenzen te bepalen, maar in het kader van minimaliseren heb je die ene blush die zo lijkt op die andere niet nodig. Of de nieuwe kopjes die zo leuk staan in de kast. Of dat nieuwe notitieboekje terwijl je er nog 10 leeg hebt liggen. Het is een ander verhaal als de genoemde spullen echt beter zijn dan die je al had, maar; dan doe je die andere gewoon weg. Het is nergens voor nodig om overal een verzameling van te maken.

Waarom doen we dat? ‘Voor het geval dat?’

Wedden dat je goedkoper uit bent als je alles gewoon weggooit/laat liggen in de winkel en pas iets koopt als je het echt blijkt nodig te hebben. Iets kopen (of houden) ‘voor het geval dat’ is niet vaak totaal niet nuttig.

Handleiding: hoe doe je dat dan, het minimaliseren van je spullen?

Nu komen we weer terug bij die APK. Wil je nu eens kritisch gaan kijken naar de spullen die je hebt, kijken of je ze echt nodig hebt? Ga stukje voor stukje, het hoeft niet allemaal in een keer. Máár je gaat al je spullen langs! De pannen, tijdschriften, kleding, boeken, make-upjes, alles. Je stelt jezelf bij alles ze volgende vragen:

 • Heb ik dit nodig?
 • Hoe vaak gebruik ik dit? (eens per jaar is niet genoeg, je moet zelf oordelen, maar wees streng!)
 • Wil ik het weg doen?

Wil je het niet wegdoen, dan leg je het terug. Wil je het wel weg doen, dan moet je bedenken waarnaar je het weg wil doen. Je hebt de volgende opties:

 • Verkopen
  Verstandig voor spullen die veel waarde hebben en iemand anders nog goed zou kunnen gebruiken. Op Marktplaats zetten? Of misschien met al je verzamelde spulletjes een dagje op de rommelmarkt? Maar belangrijk bij dit punt: je moet het wel echt doen, niet nog tijden laten liggen!
 • Weggeven
  Niet meer zo waardevol dat je er graag geld voor wilt of het nog de moeite waard is om te versturen. Maar, misschien kun je er je vrienden, familie of collega’s nog blij mee maken? Wat voor jou niets meer waard is, is voor iemand anders misschien nog juist wel heel nuttig! Wanneer dit niet het geval is kun je het natuurlijk ook aan een goed doel geven, die zijn er genoeg.
 • Weggooien
  Als het niets meer waard is, dan gooi je het weg. Zo simpel is het.

Leuk om te doen: Alle spullen waarover je twijfelt in een doos doen. Je schrijft op de doos de datum over een jaar. Wanneer je tegen die tijd de doos nog niet hebt geopend heb je de spullen niet gemist. Zonder te openen wegdoen/weggeven!

Heb je meer sturing nodig? Er is onwijs veel te vinden op het internet over declutteren, opruimen en het minimaliseren van je spullen. Ga lekker Googlen of YouTuben en breng het in de praktijk! (dat laatste is belangrijk!)

Er zijn mensen die leven met slechts een paar honderd spullen. Dat zijn gewone mensen, die gewoon leven. Ze missen niks! Ik ben in elk geval al begonnen met minimaliseren, maar ik heb nog een lange weg te gaan. Ik hoop dat jullie iets kunnen met deze tips en ik hoor het graag als jullie ergens nog meer info over willen of nog vragen hebben. Ga jij bezig met het minimaliseren van je spullen?

45 reacties

 1. Kelly Caresse 10 juni 2013 / 07:12

  Wat een leuke themaweek zeg! Minimaliseren zou goed voor mij zijn om zo orde te scheppen in huis en in mn hoofd! Toch vind ik het lastig om spullen weg te doen, mooi geschreven dit

 2. Tineke 10 juni 2013 / 07:18

  Ik mag hier ook wel eens gebruik van maken! Ik denk alleen niet dat is zo streng voor mezelf kan zijn!
  Liefs

 3. Martina 10 juni 2013 / 07:49

  Leuk! Goed thema! Een opgeruimde omgeving betekend voor mij altijd een opgeruimd hoofd 🙂

 4. Birdplanet 10 juni 2013 / 07:57

  Handige tips! Ik was een jaar in het buitenland met 20kg spullen, toen heb ik ook niets van mijn spullen thuis gemist. Ik moet hier thuis ook een was kritischer kijken.

 5. kirsten 10 juni 2013 / 07:57

  Daar ben ik de laatste tijd mee bezig maar ik vind het zo moeilijk om dingen weg te doen!

 6. Anne 10 juni 2013 / 08:11

  Ik heb een goede tip maar niet zo’n praktische misschien, verhuizen! Zelf ben ik dus net naar Berlijn verhuisd en heb al mijn spullen uit huis weggedaan eigenlijk. Alleen kleren/schoenen/accessoires/boeken zijn overgebleven. En het voelt heerlijk. De meeste spullen heb ik weggegeven aan een kringloopwinkel. Toch een fijn idee als je bedenkt dat de spullen nu (bijna) gratis bij mensen terecht kunnen komen die het echt nodig hebben.
  Succes met minimaliseren!

 7. Joyce 10 juni 2013 / 09:05

  Ik doe het 2x per jaar ook met mijn kleding. 🙂

 8. Lydia 10 juni 2013 / 10:11

  Ik ben eerder al eens aan het declutteren geweest, maar heb slechts zelden de energie om bruikbare spullen naar de kringloop te brengen. Dus staat het hier alsnog in de weg! Grrrr. 😛 Een eigen auto zou nu zooo handig zijn.

  • Lisanneleeft 10 juni 2013 / 10:41

   He, dat is vervelend! Ben je net zo lekker bezig geweest, staat het nog in de weg 😛 Misschien een handje hulp vragen van je sterke man? 😀

  • Patty Golsteijn 17 juni 2013 / 13:01

   Vele kringloopwinkels komen het ook gewoon ophalen. Telefoontje kan dus al genoeg zijn! 😀

 9. Ellen 10 juni 2013 / 10:31

  Dit is zo’n goed artikel! Ik wil sowieso een hoop dingen verkopen, maar ik heb al snel dat ik het rot vind als ik er geen geld voor krijg, dan bewaar ik het zó lang totdat iemand het koopt. Nu heb ik laatst mijn kast opgeruimd en de dingen die ik niet draag aan mijn moeder gegeven, zij draagt ze nu misschien, en anders dan kunnen we het altijd in de zak van max doen 🙂

 10. Sylvia 10 juni 2013 / 10:42

  Ben erg benieuwd naar deze themaweek! Ik heb eigenlijk veel te veel spullen en afgelopen week heb ik mijn appartementje helemaal binnenste buiten gekeerd om al het nodige overbodige spul weg te doen, dat scheelt al een hoop. Hopelijk kan ik deze week aan de hand van jouw artikelen nog meer dingen de deur uitdoen waarvan ik besef dat ik ze eigenlijk niet nodig heb 😉 Het is echt verbazingwekkend hoeveel je kunt verzamelen op pakweg 35 m2..

 11. anouschka 10 juni 2013 / 10:44

  Dit had ik net nodig! Ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik heb zelfs (van) een verbod gekregen op kleding kopen. Omdat het niet meer in de kast past. Maar dingen wegdoen of er afscheid van nemen? Daar ben ik niet zo goed in. Ik ben veel te bang dat ik spijt krijg en het niet meer terug kan halen. Heb jij dat ook? Deze tips zijn ieder geval wel handig. Want een opgeruimd hoofd zou wel heerlijk zijn 🙂 xxx

 12. MySimplySpecial 10 juni 2013 / 11:26

  Ik hou wel van leuke spullen, maar om echt tot rust te kunnen komen thuis moet mijn huis wel opgeruimd en georganiseerd zijn.

 13. Yara 10 juni 2013 / 11:39

  Dankzij jou heb ik al m’n kleding uitgezocht, hahahaha. Allemaal weg!

 14. Kimberley 10 juni 2013 / 12:03

  Goed idee om het te vergelijken met een APK, haha. Ik heb niet zo heel veel spullen gelukkig, een keer in de zoveel tijd gooi ik een heleboel meuk weg 🙂

 15. Cariena 10 juni 2013 / 12:10

  Ik zat vanochtend te denken: wat ga ik eens doen vandaag? De hele dag achter de laptop/tv of in bed liggen is saai. Maar na je artikel heb ik nu besloten om eens lekker wat te gaan opruimen. Niet zomaar opruimen, inderdaad even te kijken welke dingen ik nooit of echt nauwelijks gebruik en eigenlijk wel kan missen. Ik heb dus een planning voor vandaag (misschien wel voor een aantal dagen, mocht ik afgeleid worden door de leuke dingen die ik vind en het opruimen vergeten) :p. XX

 16. Danielle Springer 10 juni 2013 / 12:54

  Die tip van die doos met een datum is echt heel slim. Ik doe dit ook, maar het gaat heel langzaam. Omdat ik aan heel veel dingen een herinnering heb. Ook heb ik mijn examens van vorig jaar nog liggen. Oei, die moet ik toch maar weggooien. Ik zit al een jaar niet meer op de middelbare.

  • Lisanneleeft 10 juni 2013 / 12:58

   Als je er geen afstand van kan doen is het misschien handig om er een foto (1!) van te maken en het dan toch weggooien? Zo heb je de herinnering nog, maar niet de spullen 🙂

 17. Emmy 10 juni 2013 / 13:08

  Soms moet het wel… Vandaag ben ik begonnen met het leegruimen van mijn werkplek op school en daar heb ik ook weggegooid wat ik toch niet zou gebruiken… Lastig, maar uiteindelijk ook wel weer nodig!

 18. Vienna 10 juni 2013 / 16:12

  Handig! Ik koop ook alleen maar iets als ik het echt nodig heb, en mijn kamer is altijd al mooi geordend 🙂

 19. rosalie 10 juni 2013 / 16:46

  Ik heb ook altijd een heleboel twijfelgevallen, en die stop ik gewoon in een soort van opruimkist.

 20. Linda 10 juni 2013 / 16:49

  Ik vind het een goed voornemen, maar ik kan zelf gewoon echt niets weggooien. Wat dat betreft ben ik een beetje te materialistisch, haha. Ik heb ook veel dozen staan met spulletjes die ik niet gebruik, maar ook niet weg kan gooien.

 21. Dionne 10 juni 2013 / 17:18

  Fijn artikel, zelf verkoop ik heel veel spullen via marktplaats..

 22. Vanessa 10 juni 2013 / 17:24

  Leuke tips! Ikzelf hou ook altijd veel teveel bij tot het een echte puinhoop is.

 23. Hester 10 juni 2013 / 17:33

  Leuke themaweek! Als ik zomervakantie heb ga ik mijn kamer weer eens lekker opruimen. Nu geen tijd voor (of nouja, ik doe liever andere dingen), maar het is wel goed en fijn om te doen! Ik heb pas ook gewoon veel kleding die ik twee keer per halfjaar droeg weggedaan naar dochters van vrienden/familie, ik wilde wel wat nieuws kopen maar anders werd mijn kledingkast zó vol en dat is echt niet fijn eigenlijk. Af en toe denk ik wel ‘shit, heb ik dat nou echt weggedaan?’ maar het is wel beter. Die tip van de doos is ook leuk!

 24. Jessica 10 juni 2013 / 18:23

  Vorig jaar ging bij mij de knop om en ben ik begonnen met opruimen. Make-up, kleding, meubels, ik had zo veel dat ik er onrustig van werd. Ik heb veel spullen op Marktplaats verkocht en een deel naar de kringloop gebracht. Nu denk ik goed na voordat ik iets nieuws koop. Nu ik overzicht heb, heb ik meer rust in mijn hoofd. Ik ben heel benieuwd naar de verdere artikelen, leuk onderwerp 🙂

 25. Lindsey 10 juni 2013 / 18:51

  Tijdens mijn verhuizing ben ik er pas achtergekomen dat ik veel te veel spullen had en niet gebruikte. Verhuizing was voor mij dus een goed moment om alles eens goed uit te zoeken. Ik ben echt kritisch gaan kijken en het resultaat mag er zijn:)

 26. Manja 10 juni 2013 / 19:10

  handige tips 🙂
  Eens in de zoveel tijd heb ik ook een weggooi actie, alles wat ik niet gebruik hups, weg ermee (meestal betekend dat naar een tweedehandswinkel)

 27. Anne 10 juni 2013 / 19:44

  Goede tips! Ik ben niet zo goed in het minimaliseren, maar eigenlijk moet je gewoon even die knop omzetten en dan lukt het meestal wel. Liefs!

 28. Kelly 10 juni 2013 / 20:25

  Wat een goede tips! Ik ben ook echt een verzamelaar!

 29. Julia 10 juni 2013 / 21:30

  Oh ik ben zo slecht in dingen weg gooien. Ik heb zelfs nog een hele doos met spullen van de middelbare liggen, terwijl ik nu al weer bezig ben met mijn master! Maarrr ik heb laatst wel een paar dingen uit die doos gebruikt voor een paper, dus toch wel blij dat ik het niet had weggegooid ^^ En ik heb verder zo veel prulletjes, maar die hebben allemaal gewoon een herinnering voor mij, die kan ik niet zo maar weggooien. (En eigenlijk vind ik die prulletjes ook wel gezellig staan in mijn kamer, anders is het ook maar zo leeg :P)

 30. Estrella 11 juni 2013 / 01:03

  Goed artikel, vooral dat van die doos met datum vind ik een goeie, dat ga ik eens doen denk ik!

 31. Marlijn 11 juni 2013 / 10:23

  Word weer eens tijd dat ik dit ga doen! Handige tips : )

 32. Anouk 12 juni 2013 / 11:08

  Leuk! Maar ik heb geen tijd voor opruimen hihi

 33. Gerrianne 13 juni 2013 / 12:24

  Het is heel herkenbaar dit stukje. Ik heb dit een weekje terug gedaan en ik moet zeggen; het blijft een rommeltje. Morgen of overmorgen of die dag daarna / hm, misschien daarna – begin ik weer overnieuw! Alles weer bij langsgaan. Een goed onderwerp heb je én hier moest ik dan echt eventjes voor gaan zitten om te reageren gheghe! 😀

 34. Josephine 14 juni 2013 / 21:39

  Oh, dit is zo van toepassing op mij! Ik wil vanalles bewaren omdat ik er een leuke herinnering aan heb, maar wel ook heel graag alles overzichtelijk en zo min mogelijk spullen hebben. Kan het denk ik nog steeds niet…

 35. Maria 18 november 2014 / 22:49

  Oh wat motiverend! En het is waar, ik leef het grootste deel van het jaar uit koffers, dus waarom zou ik dan thuis nog al die spullen moeten hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.