Hoe blijf je positief in een wereld vol pessimisten?

Het is nu eenmaal zo, we leven in een wereld van pessimisten. Wanneer je naar het nieuws kijk zie je alleen maar negatieve berichten, oorlog, meningsverschillen, ongelukken, rampen. Waar is de positiviteit gebleven, we veranderen toch niet allemaal in een stel boze pessimisten? Of kunnen we van het kleine aantal optimisten die er nog zijn, een heleboel optimisten maken?

De pessimist ziet alleen de zwarte kant van het leven. Gaat er iets fout, dan ziet de pessimist het meteen. De pessimist kan zich dan ook uren zorgen maken over wat er allemaal wel niet fout gaat, of kan gaan. Vaak wordt dit dan ook even aan de mensen om diegene heen gemeld. Waarom?

Gelukkig hebben we in de wereld tussen de pessimisten tegenwoordig ook nog mensen die zichzelf een optimist mogen noemen. De echte optimist die kan wel tegen een stootje. En wanneer deze niet tegen een stootje kan dan leert deze wel tegen een stootje kunnen. De optimist is degene die van kleine luchtpuntjes enorme zonnen kan maken. Die

De optimist kan uit al het leed in de wereld ook het goede naar voor kan brengen. Duizende nieuwssites die ons vertellen dat het kabinet ooit gaat vallen, dat Geert Wilders een oetlul is en dat ze oorlog maken aan de andere kant van de wereld. Hebben ze dan echt niets leukers te vertellen? Gelukkig hebben we dan ook nog een lichtpuntje, complimenten voor De baas van het journaal! Zij weten wel positieve dingen te vertellen.

balonnen
Via weheartit.com

Je hoeft je nu niet af te vragen wat jij bent, een pessimist of een optimist. Ik wil ervoor zorgen dat jij weet hoe je een optimist kan worden. En vooral, blijven! Het is eigenlijk allemaal heel simpel…

De invloed
De invloed van andere mensen zorgt er vaak voor dat jij hetzelfde gaat doen. Je wordt niet geboren als pessimist, je wordt het vanzelf. Al jij bijvoorbeeld opgevoed bent met het idee dat niets goed genoeg is en dat alles wat gebeurt slecht is. Wie ben jij dan om uit jezelf de zonnige kant van een situatie te bekijken? De mens is een volger.

Laat je niet negatief beinvloeden
Nu word je natuurlijk niet meer opgevoed, en kun je uit die donkere wereld komen. Verstandig is om zo ver mogelijk bij pessimisten uit de buurt te blijven. Waarom zou je naar gezeur luisteren terwijl het helemaal niet is om over te zeuren? Of wil jij sporten en gezond eten, maar vinden je vrienden dit niets? zorg gewoon dat je op de momenten dat ze jou negatief kunnen beinvloeden niet bij ze in de buurt bent.

Laat je inspireren
Zorg dat je juist wel in de buurt komt van optimisten. Lees over mensen die het helemaal gemaakt hebben, let vooral op de manier waarop ze dat hebben gedaan. Echt niet door op alles en overal te zeuren en nergens iets goeds in te zien. Nee, deze mensen kunnen iets bereiken door hun instelling.

Ik denk dat het vooral te maken heeft met het feit dat de mens een kuddedier is. Als iedereen in jouw vriendengroep iets doet, is de kans groot dat jij het uiteindelijk ook gaat doen. De mens laat zich onbewust leiden door de mensen om zich heen. Iedereen, ook jij hebt hier mee te maken. Dat is helemaal niet raar, dat hoort bij de mens.  Laat je omringen door optimisten en word er zelf ook een. Hoe je positief blijft tussen de pessimisten? Door over te stappen naar de optimisten.

9 reacties

 1. Saskia 29 januari 2011 / 09:38

  Goede punten en helemaal waar! Leuk blogje.. Hoewel het af en toe wel moeilijk is positief te blijven als een negatieve dingen in je leven gebeuren.

 2. Laura 29 januari 2011 / 10:21

  Haha, leuke post. Ik denk niet dat je de wereld kunt opdelen in optimisten en pessimisten, de meeste mensen zitten er gewoon tussen in. Ik kan af en toe heel pessimistisch zijn, maar twee dagen later alles weer van de zonnige kant bekijken 🙂

 3. Hannah 29 januari 2011 / 14:45

  ik denk ook dat je het niet zo zwart-wit kan zien..
  ik denk eerder dat wanneer je eigen instelling verandert dat je dan vanzelf de wereld en de mensen om je heen ook anders ziet, en dus ook meer positieve ervaringen hebt 🙂

 4. Rianne 29 januari 2011 / 17:02

  Van mezelf weet ik dat ik een zwart-witter denker ben en ja, het is soms ook strontvervelend! Beetje bij beetje leer ik hoe je ook het grijze van dingen kunt zien.

 5. Lieke 29 januari 2011 / 20:18

  Goede post! Het is inderdaad niet makkelijk om soms positief te blijven, maar ik doe mijn best 🙂

 6. Marloes 30 januari 2011 / 14:27

  Ik zit in een klas vol pessimisten.. Volgens mij ben ik de enige optimist haha. Wel jammer, maar ik blijf gewoon lekker vrolijk en positief. 🙂

 7. Danique 30 januari 2011 / 19:07

  Goede post. Ik ben zelf best optimistisch maar helaas lukt dat niet altijd. Al gaat het al een stuk beter dan vroeger ;).

 8. Roos 2 februari 2011 / 10:44

  Eerst was ik altijd van ik kan dit niet het gaat me toch niet lukken, maar door boeken als de secret enzo te lezen probeer ik bij alles te denken wat ik eng vind dat ik het wel kan, en het lukt echt steeds beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.