Hoe het niet-studeren tot nu toe bevalt

In mei haalde ik mijn diploma en nam ik voorgoed afscheid van school. Ik wist dat ik dat echt niet tof zou gaan vinden, ik vond het nu eenmaal erg gezellig op school. En je hoorde (en hoort) mij nu wel vaak zeggen dat “studeren helemaal niet nodig is” (daarover schreef ik dit artikel), maar ik moet toegeven dat ik wel erg bang was voor wat de toekomst me zou brengen. Daarom misschien leuk als ik jullie vertel hoe ik het tot nu toe ervaren heb!

Nu vraag je je misschien af waarom ik dan niet gewoon ben gaan studeren, maar dat is vanwege mijn gezondheid. Na een uurtje in de trein kan ik echt niet meer opletten tijdens een les. En op mezelf wonen en voor mezelf zorgen is al helemaal geen optie (het blijft pijnlijk om dat toe te geven, hehe). Vandaar dat ik niet ben gaan studeren!

Begrijp me niet verkeerd, ik studeer misschien niet, maar ik leer ontzettend veel. Gelukkig maar, want ik ben best een beetje leergierig. Het eerste halfjaar niet-studeren vond ik echt niet leuk. Iedereen was enthousiast over zijn nieuwe school, of over de vertrouwde middelbare school. En ik zat thuis, wat vond ik dat verschrikkelijk. Als ik me dan ook lichamelijk niet echt goed voel, dan heb je me flink te pakken. Een half jaar “niks” is zo ongeveer het ergste wat je me kan aandoen! (Jep, ik overdrijf, maar ik vond het echt niet leuk!)

Maar juist doordat ik het zo verschrikkelijk vond heb ik veel geleerd. Dat de wereld niet vergaat als je je alleen voelt bijvoorbeeld. En dat er niemand is die je dan zielig vindt, want ik had lekker altijd vrij, pff (uitzonderingen van meningen daar gelaten natuurlijk). Ook heb ik geleerd dat ik een moord zou doen om te kunnen studeren. Daarentegen weet ik ook dat ik ontzettend dankbaar ben nu, zelfs als ik op mijn werk enveloppen moet vullen, alle 3 de uren die ik er ben.

Wat dat betreft ben ik in mijn hoofd een stuk verder, maar ook op puur domweg leren ben ik een eind op weg. Ik heb natuurlijk mijn blog (waarvan de bezoekersaantallen nog steeds niet de pan uit gerijsd zijn), waar ik heel veel mini stapjes mee vooruit ga. Photoshop, fotografie, schrijven, zakelijke contacten, ga zo nog maar even door. En de cursus copywriting natuurlijk! Ook doe ik meestal op mijn werk ook leukere en leerzamere dingen dan enveloppen vullen, hahaha. En dan vergeet ik de FES ook nog, wat veel dingen!!!

Wat ik wel moet zeggen is dat het een beetje onzeker blijft, als je uiteindelijk geen diploma hebt. In deze tijd gaat bijna iedereen wel studeren, voor wat voor vak dan ook. Of het uiteindelijk op de werkvloer verschil gaat maken, dat kun je niet zeggen (ik denk natuurlijk van niet). Maar op papier maakt het natuurlijk wel verschil. Zo’n rottig papiertje geeft net even iets meer zekerheid. Maar goed, je zou ook kunnen zeggen dat dat het leven spannend houdt, haha.

Als je me nu de keuze zou geven tussen gaan studeren, of zo blijven doorgaan, dan was de keuze al gemaakt. Studeren natuurlijk! Maar ik heb de keuze niet, en ik ben nu heel tevreden. Ik heb misschien een andere weg genomen, maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Een andere weg dan deze was er niet (thuis blijven en niets doen of leren, maar dat is voor mij niet echt een optie, haha). En misschien kom ik hiermee wel veel verder dan je zou denken!

Studeren jullie? En hoe denk je dan over de weg kiezen van het niet-studeren?

22 reacties

 1. Esmé 19 maart 2012 / 13:37

  Zelf studeer ik op dit moment media&cultuur aan de universiteit van Amsterdam maar volgend jaar maak ik waarschijnlijk de overstap naar HBO. Als je wel graag wilt studeren maar het op de één of andere manier niet lukt lijkt me dat best zwaar. Toch denk ik dat school niet de enige plek is waar je kennis kan vergaren en dat je doel kan bereiken zonder allerlei papiertjes op zak te hebben.

 2. Yara 19 maart 2012 / 13:50

  Het lijkt me wel lastig hoor, dat als je graag wilt studeren dat je het niet kan doen. Het is fijn dat je het nu wel naar je zin hebt, maar alsnog.

  Ik doe MBO-4, onderwijsassistent. Het is best saai. Ik heb 2,5 dag school en 2,5 dag stage. Het is vooral zo saai omdat ik ben blijven zitten vorig jaar, haha. Over 1 jaar ben ik hopelijk klaar! (:

 3. Tedje 19 maart 2012 / 13:53

  Ik studeer nu journalistiek in Tilburg en ik vind het heel leuk. Ik heb een vraagje, wat wil je later gaan doen? Want je moet toch wel geld verdienen neem ik aan 🙂 Ik ben heel benieuwd naar je antwoord 🙂 xx

 4. Marieke 19 maart 2012 / 14:03

  ik was dit jaar ook begonnen aan het studentenleven, en oh wat had ik er zin in. Ik had mijn diploma eindelijk op zak en ging met de volle honderd procent voor mijn nieuwe studie logopedie. Helaas kreeg ik na zon 6 weken een nogal heftige vorm van pfeiffer. Ik ben nog steeds ziek, en heb in februari de beslissing moeten nemen om te stoppen. Ik kon nog steeds niet naar school. Ik herken me wel een beetje in je verhaal! Ik heb heel veel geleerd tijdens het ‘niet studeren’, over mezelf, mensen om me heen, het leven..;-) Maar ik heb het uitzicht dat ik volgend jaar wel weer opnieuw kan beginnen, jou wens ik heel veel sterkte toe. Ik weet zeker dat jij het wel redt. Ook zonder papiertje. Het leven draait om hoe je er zelf instaat, niet het aantal papiertjes, goede cijfers of andere prestaties. En volgensmij, ben jij een goeie levensgenieter!! 🙂

 5. laura 19 maart 2012 / 16:07

  hoewel ik vind dat mensen moeten studeren bedoel ik het in het geval als mensen de kans krijgen. dat je niet studeert snap ik. Ook al studeer je niet, je zit echt niet stil!

 6. Danique 19 maart 2012 / 16:11

  Ach, een voordeel, ik heb bijna dat papiertje op zak en dat is op dit moment ook geen garantie voor een baan. Menig afgestudeerde is hopeloos aan het zoeken, maar ze nemen bijna niemand aan op het moment. Voor mij is het dus nog de vraag hoe snel ik straks een baan ga krijgen.

  Daarnaast denk ik dat je thuis ontzettend veel kunt leren. Ik zou zeggen probeer een thuisstudie of inderdaad jezelf veel aan te leren. Zolang je maar niet stil blijft zitten. Ik ben zelf ook continu bezig met kleine projecten. Het blijft fijn om bezig te zijn! Al zijn het maar kleine dingen.

 7. Saskia 19 maart 2012 / 16:12

  Misschien een domme vraag, maar heb je al gedacht aan een thuisstudie van de LOI of zo iets? Daarmee kun je alsnog een papiertje krijgen, maar kun je het allemaal thuis en op je eigen tempo doen. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik vroeg me af of je dat al overwogen had 🙂

 8. Lise 19 maart 2012 / 16:18

  Lijkt me echt zo frustrerend ja, om niet te kunnen studeren wanneer je het graag wil!

  Zelf doe ik nu nog HAVO4, maar ik ga de overstap naar MBO4 Grafische vormgeving maken. Ik wil meer praktijkgerichtere les krijgen. Ik ben geen persoon wat 500 woordjes voor een Duits SO in der hoofd kan drammen, ik leer veel meer en beter door het te doen, niet vanwege de theorie.

 9. Ise 19 maart 2012 / 16:41

  Ik snap je helemaal! Ik ga zelf ook maar halve dagen naar school vanwege m’n gezondheid maar helemaal niet gaan zou ik vreselijk vinden. Maar ik geloof wel dat jij er komt, ook zonder studie!

 10. Vivian 19 maart 2012 / 16:42

  Ik kan me heel goed voorstellen dat je het niet leuk vindt om niet te studeren, aangezien ik momenteel ook een beetje in dezelfde situatie zit – ik kan nauwelijks naar school in verband met enorme vermoeidheid. Maar toch knap dat je op je eigen manier blijft leren, respect!

 11. My thoughts words and life 19 maart 2012 / 16:44

  Zoals je weet heb ik hetzelfde als jij. En ik heb nooit geaccepteerd niet te kunnen studeren. Dat gaf mij motivatie om net zo lang allerlei opleidingen te proberen tot ik iets vond wat goed zou gaan. Bijna 5 jaar lang heeft het geduurd. Maar het is vorig jaar toch echt gelukt en dit jaar behaal ik (hopelijk ;-)) mijn 2e diploma!

 12. Self Help Hipster 19 maart 2012 / 21:50

  Ik denk dat jij wel een hele goede positieve en leergierige houding hebt die -ook al kun je misschien niet studeren- er alsnog voor gaan zorgen dat je je kunt ontwikkelen en misschien net zo goed (of zelfs beter!) kunt zijn als iemand die een vervolgopleiding heeft gedaan, zeker op bepaalde vlakken denk ik dat dat echt wel kan.

 13. anouk 19 maart 2012 / 22:01

  Naar als je lichaam je dromen tegenhoudt. Heb zelf wel gestudeerd, afgelopen zomer afgestudeerd en nu meer dan fulltime aan het werk. Ben blij dat ik mijn honger naar kennis redelijk heb kunnen stillen de afgelopen jaren. Werken bevalt me heel goed en ook daar leer ik, al is het op een anderem anier

 14. Mariette 19 maart 2012 / 23:08

  Ik zit nu in 4 Havo dus ik ben bijna klaar… Wel vervelend dat je door alle omstandigheden niet kan studeren!

  Liefs, Mariette

 15. Joyce 20 maart 2012 / 08:03

  Ik heb er een tijdje terug nog een blog over geschreven; http://www.joyceblogt.nl/2011/03/ik-ben-een-vmbo-er/ Al staat die blog voor met “vooroordelen” ook naar studerende mensen, dus neem het niet te letterlijk 😉

  Zelf ben ik ervan overtuigd dat je geen opleiding nodig hebt om veel te bereiken. Ik heb een eigen zaak, ga over 2 weken starten met een topbaan en dat allemaal zonder een studie gedaan te hebben. Wel kan ik een studie gaan volgen om bij dat bedrijf verder door te groeien, maar alleen als ik dat wil en als ik het kan.. Dus dat zie ik allemaal nog wel, je bent nooit te oud om te leren en ik denk dat het allemaal wel komt. Een studie biedt geen garantie op een baan, ik heb een baan en kan daarin doorgroeien door te studeren, dat klinkt al een stuk beter vind ik zelf 🙂

 16. xx_Patries_xx 20 maart 2012 / 18:55

  goed stuk hoor, ik studeer niet meer gelukkig… want ik heb een hekel aan school 😛 ik werk nu als gastouder en dat bevalt me prima.. het enige wat ik elke jaar moet bijhouden is mijn EHBO

 17. Anne 21 maart 2012 / 14:18

  Fijn om te lezen hoe jij het ervaart. Ik vind niet studeren ook een ramp. Ik ga zelf misschien naar een speciale school voor Wajongers (ik wacht nog steeds op een uitnodiging voor een kennismaking…) Zou jij dat misschien ook kunnen? Ze vragen wel van je dat je op een bepaalde manier dagbesteding aankunt, ik weet alleen niet wat ze daar onder verstaan. Ik heb zelf namelijk een urenbeperking tot 20 uur gekregen, geen idee of dat genoeg is en hoe ze dat überhaupt zien. De opleiding zal maatwerk zijn. Sinds ik deze optie ken moet ik steeds aan jou denken, ik vergat het alleen steeds weer. Dus bedankt voor de reminder. 😉 Wie weet kun je je arbeidsdeskundige er eens naar vragen.

  • Lisanneleeft 21 maart 2012 / 18:36

   Vooral het reizen is een probleem, dus ben bang dat dat hem niet gaat worden. Daarnaast is mijn max vastgestelde belastbaarheid minder uur dan bij jou.
   Maar je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt, ik ga zeker even googlen 🙂 thanks!

 18. Undeniably imagine that that you said. Your favourite reason appeared to be at the web the simplest factor to take into accout of. I say to you, I certainly get annoyed whilst other people consider issues that they plainly do not understand about. You controlled to hit the nail upon the top and also defined out the entire thing with no need side effect , other people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 19. Roëlle 10 maart 2014 / 11:36

  Ik was van plan om dit jaar te beginnen met studeren, op kamers en alles wat erbij kwam kijken. Na een maand werd duidelijk dat ik heel erg last van pfeiffer had, waardoor ik uit mn vakken lag en ik weer naar huis kon terug keren.
  Ik vind het verschrikkelijk om niks te doen, heel herkenbaar. Vorig jaar had ik ook al een tussenjaar, toen ben ik wezen reizen. Gelukkig had ik toen nog nergens last van. Nu doe ik een cursus copywriting en werk ik om te sparen. Maar inderdaad, een studie is lang niet altijd nodig. Nederland heeft nou eenmaal de maatstaaf om wel afgestudeerd te zijn, wil je wat bereiken. Maar ik zie om mij heen dat dat langzaamaan verandert. Bovendien is het in heel veel landen over de hele wereld niet normaal om te studeren. Hier in Nederland is het haast onlogisch als je een tussenjaar wilt…

 20. manon 28 maart 2014 / 09:18

  Allereerst wil ik even zeggen dat ik je site fantastisch vind. Ik heb zelf cvs, maar als ik alle verhalen lees mag ik nog heel blij zijn met wat ik allemaal nog kan. Ik vermoed zelf dat ik meer richting fybro zit maar of ze het nou cvs of fybro noemen voor beide is toch nog geen oplossing en ik ben het zat om steeds naar het ziekenhuis te moeten. Deze blog vond ik erg mooi omdat ik het een beetje herken. ik heb ook mn havo afgemaakt. ben daarna naar het hbo gegaan. na een halfjaar was ik totaal uitgeput. ben toen gestopt. het jaar erop weer een studie geprobeerd op het hbo, daar stopte ik na twee weken mee omdat het te zwaar was. ik wist toen nog niet wat ik had. tegenwoordig zit ik op het mbo. een tandje lager en zoveel fijner voor mij. ik kan meestal naar alle lessen maar na school kan ik nog weinig. meestal beland ik op de bank en rust ik uit. in het weekend probeer ik mn huiswerk te maken, maar omdat ik onder mn niveau presteer ben k daar snel mee klaar. het blijft een gevecht met mezelf maar ik heb toch voor dat papiertje gekozen. of het de juiste keuze was? geen idee, ik merk dat ik mn lichaam pijn doe, maar ik ben wel gelukkig met wat ik doe, ik doe eindelijk wat ik heeel erg leuk vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.