Hoe ik succesvol onderneem met een beperking

Eigenlijk is dit een onderwerp waarover ik niet graag schrijf, omdat het zó persoonlijk en voor iedereen anders is. Maar omdat ik er de laatste tijd zo veel vragen over krijg wil ik er toch eens iets over schrijven. Ik ben best wel behoorlijk ziek (nog erger geweest), maar het lukt me toch om een bedrijf te runnen. Hoe doe ik dat?

kamer-van-koophandel-alkmaar

Enthousiasme

Ik ben ontzettend enthousiast over wat ik doe. Ik vind het écht heel erg leuk om te doen. Vanaf het begin al!

Mijn bedrijf is voor mij echt iets waardoor ik de dag vrolijk begin en zin heb in de dag (niet áltijd hoor, maar vaak wel). Dat zorgt ervoor dat ik me beter voel, maar dat zorgt er natuurlijk ook voor dat het beter gaat met mijn bedrijf.

Leergierigheid

Nieuwe dingen leren vind ik bijzonder leuk. Nadat ik mijn havodiploma haalde ging ik niet studeren, maar eigenlijk heb ik me gewoon heel erg op het bloggen gestort. En daardoor weet ik daar nu aardig wat over (ik heb mijn kennis gedeeld, lees mijn blogtips!). Ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen te leren!

Zeker als je in de online media zit is dit een eigenschap die je bijna wel móet hebben om succesvol te zijn.

Geluk

Laten we eerlijk zijn: mijn manier van schrijven is niet de allerbeste, mijn foto’s zijn niet extreem goed en mijn video’s zijn ook niet van de meest geweldige kwaliteit. Maar ze zijn echt best goed, daar ben ik ook trots op.

Er zijn mensen die het beter doen. En minder succes hebben. Je hebt ook gewoon geluk nodig als het hierom gaat.

Ik was misschien wel een aantal keer op de juiste plaats op het juiste moment (virtueel dan, want ik was meestal gewoon in mijn kamertje). Ik deed het misschien ook goed, maar ik had óók geluk.

Om eerlijk te zijn denk ik niet dat iedereen met dezelfde beperkingen als ik dit hetzelfde zou kunnen doen als ik om deze reden. En om de volgende reden:

Hulp & steun

Ik heb altijd heel erg veel hulp gekregen. De mensen in mijn omgeving wilden (en willen nog steeds) mij gelukkig zien. Vooral als het zo slecht met me gaat is het fijn als ik een blog kan schrijven. Maar dan heb ik bijvoorbeeld wel hulp nodig met douchen. Of moet iemand anders de troep opruimen die ik heb gemaakt. Of maakt iemand anders eten voor mij.

Ik weet 100% zeker dat als ik die hulp niet had gehad, dat mijn blog en mijn bedrijf ook niet waren geweest waar ze nu zijn. Sterker nog: ik denk niet dat er dan überhaupt een bedrijf was geweest. Dus pap, mam (en Tim natuurlijk ook nog!), dankjewel! Zonder jullie had ik dit nooit gekund.

Waarom ik niet graag praat over ondernemen met een beperking

Er zijn mensen die mij graag als inspiratie zien. Dat vind ik erg mooi, maar als het over ondernemen met een beperking gaat vind ik dat een beetje dubbel. Als men mij vraagt of ik daarover geïnterviewd wil worden zal ik waarschijnlijk nee zeggen.

Bij mij zijn alle omstandigheden gewoon precies op een manier dat het lukt. Ik werk misschien ook wel hard en heb een goede instelling en er zijn een heleboel mensen die dat ook doen en hebben, maar die dit nooit zouden kunnen. Soms gaan dingen gewoon niet. En ik besef dat ik super veel geluk heb op dit gebied. Heel veel mensen hebben dat niet!

Daarbij is ondernemen wanneer je recht hebt op een uitkering (en dus wil ondernemen om daar vanaf te komen) een uitdaging. Nouja, het wordt je nogal moeilijk gemaakt. Heel moeilijk. Ik zou het je niet aanraden als je geen hulp hebt bij bijvoorbeeld je administratie. (als je meer energie hebt dan ik misschien wel, maar ik zou het zelf in elk geval niet volhouden)

In de toekomst wil ik nog wel een blogpost schrijven met trucjes en tips die ik gebruik om ervoor te zorgen dat het ondernemen bij mij zo goed mogelijk lukt. Maar ieder mens is anders, dus die tips zijn lang niet voor iedereen relevant natuurlijk.

DELEN:

49 reacties

 1. Wilmaaa 8 januari 2016 / 06:29

  Ik vind het heel erg knap dat je zover bent gekomen. Ik vind je foto’s en video’s erg goed. Heel veel succes!

 2. MamaOnderneemt 8 januari 2016 / 06:36

  Ik ben blij voor je dat je blog (en dus je bedrijf) zo goed loopt. Dat je daar je aandacht op kunt vestigen en afleiding van hebt. Dat je door je op je blog te storten toch een positieve invulling kunt geven aan je dag.

 3. Kelly 8 januari 2016 / 06:52

  Je doet het super! Ik vind het echt knap dat je ondanks je ziek zijn het nog zo ver weet te schoppen met je bedrijfje

 4. Bianca Schrijft 8 januari 2016 / 07:02

  Super dat je zo hard werkt ondanks alles en ook knap dat je zegt dat jou weg niet perse werkt voor andere. De steun van je omgeving moet er inderdaad zijn, met of zonder beperking. Heel veel succes verders.

 5. Miranda 8 januari 2016 / 07:10

  Ik vind het knap dat je blog zo goed gaat ondanks het ziek zijn. Super goed, er mag dan ook een (klein) deel(tje) geluk bij zitten, maar het grootste deel is toch echt doorzettingsvermogen en hard werken!:)

 6. Sophie 8 januari 2016 / 07:13

  Je hebt het echt super mooi en goed omschreven. Wat je misschien nog vergeet is dat je open persoonlijkheid vele mensen aanspreekt. Mensen sluiten zich graag aan bij mensen die door hun persoonlijkheid heel lief en toch ooit kwetsbaar overkomen. Maar hoe dan ook, jij mag trots zijn op jezelf!

 7. Rowan 8 januari 2016 / 07:15

  Mooi geschreven en heel open, echt heel knap! Je ben een harde werker en vaak zo positief, ondanks alles. Bewondering voor!

 8. Mascha 8 januari 2016 / 07:15

  Wat nou geen mooie foto’s?!
  Ze zijn prachtig!
  🙂

 9. Dorien 8 januari 2016 / 07:16

  Ik vind het onwijs knap hoe je het allemaal doet. Het gaat ook niet altijd om wie de mooiste foto’s maakt. Bij mij gaat het vooral om de persoon wie er achter zit! En of ik de onderwerpen leuk vind.

 10. Marlotte 8 januari 2016 / 07:16

  Begrijpelijk dat je er liever niet over praat, maar wauw, wat heb jij veel bereikt de afgelopen jaren. Je kunt ontzettend trots zijn op jezelf!

 11. Tiffany 8 januari 2016 / 08:01

  Bedankt dat je dit artikel hebt geschreven Lisanne. Ik vind het fijn om te weten hoe het jou is gelukt. Ik raakte soms namelijk gefrustreerd als mij het niet eens lukt om 1x per week te bloggen, maar ik weet nu dat jij er ook veel voor moet laten (koken, haren wassen etc.) Ik kijk uit naar de blogpost met tips 🙂

 12. Chantal 8 januari 2016 / 09:00

  ik weet dat geld altijd een enorm gevoelig onderwerp is, maar waar ik eigenlijk wel benieuwd naar ben is hoeveel jij nou eigenlijk verdient met je blog. Is hier sprake van modaal ? of meer dan modaal ? of minder, maar krijg je veel extra steun vanuit de overheid (PGB misschien). Ik vind het moeilijk te geloven dat je op basis van je blog alleen een hypotheek rond kunt krijgen. Nou ken ik de koopprijs niet, maar toch. Is bloggen dan zo’n lucratieve business ??

 13. Charelle 8 januari 2016 / 09:19

  Ondanks dat je veel geluk en steun hebt vind ik het toch knap dat je zover bent gekomen! Het vraagt toch om doorzettingsvermogen. Maar ik snap wel dat je er niet graag over wilt praten, omdat veel mensen dit geluk en die steun niet hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook super van je vind dat je dat inziet en dat respecteert! (: Liefs, CHarelle

 14. Deisy 8 januari 2016 / 09:28

  Ik vind jou echt een inspiratie voor zoveel mensen hea, ook met dit artikel bewijs je dat maar weer eens. Ik vind het ook mooi om te lezen dat je wel heel eerlijk hierin bent en niet af doet alsof het heel makkelijk is en wat iedereen zomaar even kan. Ik denk dat je echt veel te wijten hebt aan jouw positiviteit en je doorzettingsvermogen dame: je bent echt een topper <3

 15. Catherine 8 januari 2016 / 10:14

  Heel knap hoe je het allemaal doet! Dat heb je echt aan jezelf te danken hoor. Geluk heeft daar niks mee te maken, maar gewoon jouw harde doorzetten!

 16. Rianne 8 januari 2016 / 11:17

  Geluk of niet, je stopt wel alles wie je bent in je blog en ik denk dat dat ook maakt dat je blog zo leuk en succesvol is! Je doorzettingsvermogen, positieve instelling, je creativiteit, etc. Dus ook wat meer credits voor jezelf!

 17. Nicky 8 januari 2016 / 11:23

  Ik vind je foto’s en video’s ook super goed. Ik denk erover dezelfde camera aan te schaffen juist daarom! En geluk? Ja dat kan, maar je werkt keihard en je verdient waar je staat. Dat heb je echt helemaal aan jezelf te danken :)!

 18. Claudia 8 januari 2016 / 12:04

  Ik vind je erg inspirerend Lisanne, en ik vind het leuk om te luisteren/lezen als je vertelt/schrijft over ondernemen. Niet omdat je onderneemt ‘met een beperking’ maar gewoon omdat je alles met veel passie en enthousiasme doet! 🙂

 19. Darina 8 januari 2016 / 12:39

  Ik vind dat je het heel goed doet en bewonder je echt! Je inspireert en creeërt en ik haal er zeker inspiratie uit. Je hebt veel doorzettingsvermogen en begrijp waarom je er niet teveel over wilt praten! Maar ik vind je een kanjer! Ga zo door!

 20. Just Femz 8 januari 2016 / 13:03

  Ik vind het knap wat je doet en blijf jouw blogs graag lezen. ? Wat ik mij afvroeg is hoe je het ondernemen nu combineert met het op jouzelf wonen én chronisch ziek zijn? Krijg je nu dan nog steeds zoveel hulp alleen dan aan huis? Of gaat het zo goed dat jij jouw ADL zelf kunt doen én daarnaast nog onderneemt?
  Ik ben daar heel benieuwd naar! ?

 21. Frédérique 8 januari 2016 / 13:28

  Leuke blog en ik vind het erg goed dat je zo open durft te zijn (voor nu in ieder geval 🙂 ). Ik moet zeggen dat ik dit -deze mentaliteit én visie- erg kan waarderen en het enigszins bewonder. Ik neem het niet als voorbeeld, zoals je zegt is iedereen anders en de situatie eveneens. Gewoon eerlijk en open. Super van je!

 22. Nathalie 8 januari 2016 / 14:42

  Dat dit je bedrijf is, is toch super gaaf!
  Omdat je beperkt bent in je gezondheid is het extra mooi dat het is gelukt en zo goed gaat!

 23. Laura 8 januari 2016 / 17:47

  Wat een mooi, eerlijk artikel. Je enthousiasme blijkt ook altijd duidelijk uit je artikelen en video’s, dat is een van de dingen die ik zo leuk vindt aan jou en je blog! 🙂

 24. Boukje 8 januari 2016 / 18:09

  Dat wat jij geluk noemt, is denk ik ook voor een heel groot deel je likeability! Misschien heb je het zelf niet helemaal door, maar het is erg gemakkelijk om jou heel erg leuk te vinden 😉 ;). En inspirerend en gezellig. Door je ziekte en worstelingen, en zeker ook door hoe (goed en positief) je daarmee omgaat, wek je sympathie op en zijn mensen met je begaan. Tenminste, dat is wat ik denk en voel naar jou toe!

  Dankjewel voor dit artikel, knap dat je het toch geschreven hebt!

 25. Ria 8 januari 2016 / 18:31

  Ik vind het sowieso knap als iemand geld kan verdienen met zijn of haar blog. En dan ben jij ook nog ziek. Echt TOP!

 26. Anita 8 januari 2016 / 19:12

  Heel inspirerend Lisanne! Je flikt het maar even 🙂

 27. Rosanne 8 januari 2016 / 19:19

  Ik vind het onwijs knap wat jij hebt weten te bereiken met je blog, ondanks alle tegenslagen. Ik mis in het rijtje nog je doorzettingsvermogen. Ik volg je vanwege je enthousiasme en positiviteit. Die eigenschappen werken aanstekelijk!

 28. Veerlez 8 januari 2016 / 20:04

  Ik vind het heel mooi geschreven! Ik denk zeker datje geluk hebt gehad hiermee, geluk met alle steun en hulp. Maar waar jou kracht ligt, is dat je het zo persoonlijk maakt soms. Dat is wat ik enorm waardeer, ik geniet bijvoorbeeld ook enorm van je snaps!
  Ik ben erg benieuwd naar je vervolgpost! 🙂 Vooral omdat ik zelf ook wil gaan ondernemen!

 29. Lisanne 8 januari 2016 / 20:07

  Ik ben een van de mensen die zich dit wel eens afvroeg, ik vind dit dan ook fijn om te lezen! Natuurlijk doe je alles op jouw manier en zorg je ervoor dat je alles voor jou mogelijk maakt, maar ik denk dat je juist daarmee al een inspiratie kan zijn voor anderen!
  Je tips lijken mij trouwens wel heel fijn om eens te lezen! Niet omdat ik die klakkeloos over zou nemen (want, duh, dat werkt niet), maar juist omdat je mensen ermee kan inspireren vanuit jouw tips te kijken naar wat voor henzelf werkt.

  Oh, en voor de duidelijkheid: ik vind het echt heel knap hoe je alles doet!

 30. Wildcard 8 januari 2016 / 20:30

  M’n bewondering voor wat je doet, desondanks je beperking, met of zonder geluk. Je moet het toch maar doen, écht knap wat je doet.

 31. Daniëlle 8 januari 2016 / 20:35

  Knap dat je hier een artikel aan wijdt! Ik vind je overkomen als een heel leergierig persoon en ik vind het ook oprecht heel goed van je dat je zo’n goede onderneming runt. Je straalt ook enthousiasme uit en dat maakt dat ik altijd terug kom op je blog!

 32. Olga 8 januari 2016 / 21:33

  Het bewijst dat je juist ondanks alles echt een heel sterke vrouw bent!

 33. De Hoestende Avonturier 9 januari 2016 / 01:39

  Jaaa hier was ik nieuwsgierig naar! Interessant om te lezen. En alles wat je opschrijft klinkt inderdaad logisch. Geluk is altijd denk ik een factor maar om dat geluk een zetje te geven is er ook echt wel hard werk nodig, en jij stopt duidelijk veel van jezelf in dit blog en je filmpjes. Het is misschien raar of zelfs stom om als inspiratie gezien te worden op dit gebied, maar voor mij en vast ook vele anderen is dit best iets om naar op te kijken hoor 🙂

 34. Irina 9 januari 2016 / 09:13

  Ik vind het nog altijd heel erg knap hoe jij dit alles doet. En of het nu geluk is of niet; je kunt trots zijn op jezelf!

 35. Simone 9 januari 2016 / 11:06

  Ik heb er bewondering voor hoor. Ik denk dat je een bron van inspiratie bent voor velen.

 36. Jaimy 9 januari 2016 / 11:09

  Hi Lisanne,
  Wat goed dat je uitlegt hoe je dit allemaal voor elkaar krijgt! En wat lief van de mensen om je heen dat ze je zo goed steunen. Ik vond het een leuke blog. Hoop dat je op deze manier door gaat!
  Ps Ik heb zelf heel veel gehad aan je blogtips!

 37. Maddy 10 januari 2016 / 12:03

  Je doet het super goed ?

 38. Nathalie 10 januari 2016 / 15:21

  Hé, het werd tijd voor wat openheid over het kunnen ondernemer met een beperking.
  Ik volg je sinds je eerste blog post. En tot laatst toe, bij de FAQ kreeg ik een beetje het gevoel alsof je toch niet helemaal transparant was geweest. Iets dat je likeability enorm vergroot. Daarbij ging het om de vraag hoe het kan dat je in je eentje een huis hebt gekocht.
  Iets dat ieder ander, in de uitkering of met één inkomen zich afvraagt. Dan is het natuurlijk je eigen keus om te bepalen hoe je antwoord. Los van het feit of je alles verteld. Maar voor het eerst in alle jaren vond ik je reactie niet sympathiek. De uitleg te weinig. Terwijl veel van je lezers zoals ik met je meeleven en jaren voor je duimen.

  In deze post deel je dan ook meer over hoe je geluk moet hebben om de juiste mensen om je heen te hebben die jou enorm graag gelukkig willen zien. En die jou kunnen helpen.

  Eerlijk van je dat je het deelt.
  Als je daarover eerlijk durft te zijn denk ik dat je enorm veel wint. Niet alleen voor jezelf, maar voor alle mensen met een beperking waarvoor er vaak onbegrip is over hun kunnen.

  Het geluk is je gegund. Maar persoonlijk vind ik meer openheid over zulke onderwerpen wel belangrijk voor het beeld dat je neerzet bij anderen.

  Nog meer vooruitgang toegewenst! 🙂

  • Lisanne 10 januari 2016 / 21:20

   Dankjewel Nathalie! Ik vind het een lastig onderwerp omdat het juist zo gevoelig ligt. Als ik iets zeg ben ik heel snel geneigd om alles te willen uitleggen omdat ik graag een volledig beeld wil geven, maar mijn complete huishoudboekje en inkomsten en uitgaven enzo delen gaat me wat te ver (wat natuurlijk ook logisch is). Daarom zeg ik er dan liever gewoon niets over.
   Maar we hebben destijds sowieso met het huis heel veel geluk gehad ook 🙂 (En ik met Tim, waardoor ik er nu alleen kan wonen! Hihi, eigenlijk heeft het wat dat betreft héél goed voor mij uitgepakt allemaal 🙂 (ook voor Tim overigens hoor, allebei gelukkig!))
   Vind het lastig om dat uit te leggen zonder meteen álles te vertellen, ook omdat alles zo samenhangt! Vandaar, hehe.

   Ik heb misschien niet op alle vlakken geluk, maar ik heb op een aantal vlakken ook zeker heel veel geluk!

   • Nathalie 11 januari 2016 / 01:58

    Hi Lisanne, dat snap ik wel. En als je zo nu zo lief antwoord en post zeg je ook natuurlijk wel weer genoeg, hihi 😉 Als mede chronisch zieke kan ik zulke reacties alleen maar waarderen. 🙂

 39. Mellanie (Mellaah.nl) 10 januari 2016 / 21:46

  Je doet het hartstikke goed Lisanne, ik kijk tegen je op als mede-blogger! Ga zo door, ik lees heel graag je artikelen.. Liefs xo

 40. Vivian 2 februari 2016 / 19:53

  Ik vind het top hoe je alles doet en ook weer hoe je dit hebt geschreven! Ik snap wel dat het lastig kan zijn om hierover te praten omdat je het zelf niet voelt als een grote prestatie, maar voor mij ben je dus wel echt een inspiratie haha =D

 41. in10jaarfo 1 maart 2016 / 14:53

  Ik lees je blog met veel plezier en vind de lay-out erg gaaf. Heb je dit allemaal zelf gemaakt of laat je dit doen?

  • Lisanne 2 maart 2016 / 14:54

   Ik laat het altijd doen, ik ben daar zelf niet voor opgeleid. Kan ook nogal wat fout gaan heb ik ervaren! Dan kan het beter maar goed gebeuren, haha 🙂

 42. Ashley 14 april 2016 / 00:49

  Lieve Lisanne ,
  Als eerste ben je een toppertje ! Knap hoe je alles doet !
  Maar mijn vraag is , welk bedrijfje heb je ? Omdat je nu je eigen bedrijf heb. Is dat de blog? Of iets anders ? Voor je Blog hoef je toch geen kvk te hebben ?

  Liefs en ga zo door meid !

  • Lisanne 14 april 2016 / 16:02

   Haha, het is gewoon een bedrijf (ik heb zo’n hekel aan het woord ‘bedrijfje’, haha).
   Als je veel verdient met je blog is het wel nodig om je in te schrijven. Maar dat punt is niet zo heel snel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.