Hoe kom je uit je comfortzone? 7 tips!

Buiten je comfortzone komen is iets geweldigs, waar je alleen maar gelukkiger van zult worden, denk ik. Het buiten je comfortzone gaan klinkt heel simpel als je niet weet wat het inhoudt. Maar als je wel weet wat het inhoudt dan ben je bij de titel enthousiast geworden en hongerig naar meer tips! Voor de minder hongerige lezers zal ik uitleggen wat ik nu precies bedoel. En daarna zal ik jullie mijn tips geven!

comfortzone

Mensen streven altijd naar zekerheid. Ik denk dat dat iets is van vroeger, met dat overleven enzo, maar dat is iets van de mens. We willen een veilige baan met een vast inkomen en we zijn zo voorzichtig mogelijk, want stel dat je onder een auto komt, dat je ergens vast komt te zitten of dat je afgewezen of gekwetst wordt. Klinkt heel onwaarschijnlijk dat we hier ons leven door laten bepalen, maar we doen het wel.

Nu is het de kunst om je angsten even aan de kant te zetten en buiten je comfortzone te treden. In je eentje een wereldreis maken, want wie weet wat voor erge dingen er allemaal kunnen gebeuren! Maar als je die kansen opweegt tegen het geweldige gevoel van de wereld zien en mooie dingen meemaken… Zonder angst en drang naar veiligheid had je die keuze gauw gemaakt. Maar nu niet. Hetzelfde geldt voor solliciteren op die ene baan die je geweldig vindt. Bang om afgewezen te worden… maar waarom, wat kan er fout gaan?

Om nog even verder te illustreren deze afbeelding:

comfortzone2

Afbeeldingen via weheartit.com

Nu weet ik als geen ander dat dit heel simpel klinkt, maar het zo simpel gewoon niet is. Daarom geef ik jullie een aantal tips!

 • Je hoeft het niet allemaal in een keer te doen, neem kleine stapjes. Die wereldreis hoeft niet in een keer, ga eerst eens korter alleen op reis.
 • Discipline is ook een goed punt. Je droomvacature gevonden? Reageren, zet het in je agenda, en dwing jezelf een brief te schrijven. Die enge reis maken in de zomervakantie, sleep jezelf naar het reisbureau en boek! Dan kun je simpelweg niet meer afhaken.
 • Praat over je plannen! Tegen de buurman, je moeder, je partner, tegen iedereen die het wil horen. Dit zorgt voor een stok achter de deur, je dwingt jezelf zo om toch niet achteraf af te haken.
 • Daarbij horend: Probeer je emoties uit te schakelen. Die blijven maar schreeuwen: Je kan het niet! Je durft het niet! Geef het op, wat je al doet is ook oke! Luister er niet naar en maak gebruik van je momenten waarop je even schijt hebt aan de hele wereld.
 • Accepteer teleurstellingen. Als je te grote stappen neemt kan het zo zijn dat het toch niet zo loopt als je had gehoopt, doe een stapje terug en probeer het opnieuw. Maar ook bijvoorbeeld een afwijzing moet je accepteren. Vraag je af: Is dit het einde van de wereld? Maakt dit grote verschillen in de rest van mijn leven? NEE!
 • Heb “schijt” aan wat andere mensen denken! Vinden ze je plannen belachelijk, denken ze dat je het niet kunt? Word je afgewezen? Nou en? Deze mensen heb jij niet nodig, de mensen die wel in jou geloven, die zijn belangrijk.
 • Je hoeft niet perfect te zijn. Je sollicitatiebrief 100 keer nalezen, zelfs nadat je hem verzonden hebt? Je moet niet voor perfect gaan, perfect is saai! Met een perfecte brief val je niet op en soms is goed gewoon goed genoeg.

Nu ben ik benieuwd naar jullie verhaal. Kom jij graag uit je comfortzone of blijf je liever veilig waar je bent? Wat zijn jouw laatste overwinningen?

10 reacties

 1. emma 18 mei 2012 / 08:10

  Thank you!! Naast dat ik van dit soort artikelen erg blij word, is dit voor mij echt een eye opener. Ineens lees op verschillende blogs over buiten je comfort zone leven & ik ben er van overtuigd dat het met een reden is (gosh, wat klink is zweverig, haha) De tips die je noemt zijn echt heel goed haalbaar, dankjewel daarvoor 🙂
  Oja, en de laatste keer dat ik echt ver buiten mijn comfortzone stapte was toen ik mijn blog aanmaakte, maar dat is inmiddels al bijna een half jaar geleden…

 2. Lieke 18 mei 2012 / 11:27

  Wauw, goed artikel! Echt heel inspirerend 🙂

 3. Marc 18 mei 2012 / 11:45

  Dat zijn bruikbare en handige tips 🙂 Alhoewel ik er denk ik niet zoveel moeite mee heb uit de comfortzone te komen. Hoop ik althans.

 4. marieke 18 mei 2012 / 17:56

  Super fijn artikel! Dankjewel 🙂 ik vind je trouwens niet zweverig (waar je t in vorige artikelen over had) juist zo fijn dit!

 5. Emmelien 18 mei 2012 / 19:46

  Wauw, wat een goed artikel! Dit had ik wel een beetje nodig. Ik heb al heel lang de droom om voor langere tijd (een jaar?) naar Australië te gaan. Ik spendeer hele avonden op reisblogs en -fora, om zo veel mogelijk te weten te komen. Heb het ook al aan verschillende mensen verteld, zodat ik die dromen wel waar ‘moet’ maken. En toch… Ik vind het hartstikke eng alleen, ben bang dat ik niet genoeg geld bij elkaar kan krijgen, blablabla etc. Ik verzin gewoon smoesjes, want ik weet zeker dat ik, als ik het écht doe, een fantastische tijd ga krijgen. Het enige echte probleem dat ik heb, is dat ik chronisch vermoeid ben (in een lichte vorm, ik kan meestal wel gewoon naar school). Maar daar kan ik mijn reistempo gewoon op aanpassen, en af en toe een dagje op bed liggen is ook niet zo erg.
  Je hebt me weer wakker geschud Lisanne, thanks!

  • Lisanneleeft 18 mei 2012 / 20:28

   Graag gedaan Emmelien!

   Misschien eerst eens een kleinere/kortere reis alleen maken? Heel veel plezier en succes met het waarmaken van je droom! You can do it! 🙂

 6. Nena 19 mei 2012 / 03:51

  Wat een onwijs fijn artikel! Ik heb momenteel echt veel dingen die ik wil doen maar gewoon niet durf ): Inderdaad voornamelijk omdat ik mezelf al vertel dat ik het toch niet kan of dat het toch wel zal tegen vallen. Ik ben zo bang om te falen dat ik gewoon die stappen niet durf te zetten. Ik mis ook echt een hoop discipline.. Zijn er ook tips hoe je dat kan aanleren? De laatste keer dat ik uit mijn comfort zone stapte was toen ik mijn beste vriendinnetje eindelijk durfde aan te spreken op haar minder fijne gedrag tegenover mij. Ik was doodsbang dat ze boos zou worden maar vond het nodig voor mezelf om dit toch uit te spreken. Ze werd inderdaad een beetje boos maar zag toen wel in dat ze misschien eens moest nadenken over hoe ze dingen tegen mij zegt. Dat luchtte zo erg op! Heel erg bedankt voor de tips, ik hoop echt dat ik er mee aan de slag kan (:
  xoxo

 7. Mariska 22 mei 2012 / 09:56

  Wat een leuk artikel heb je geschreven, werkt wel motiverend!

 8. Anne 26 mei 2012 / 15:59

  Met Probeer je emoties uit te schakelen ben ik het oneens. Ik snap best wat je bedoelt, maar emoties zijn waardevol. Het is veel sterker om te voelen wat er is en dan toch te doen wat je weet dat voldoening gaat geven.

  Emoties uitschakelen heb ik heel lang gedaan, uiteindelijk helaas niks goeds van gekomen. Nu moet ik weer helemaal opnieuw leren voelen en durven uiten. Hartstikke moeilijk – en onnodig als ik het beter had aangepakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.