Hoe kun je een Ikea Billy kast schilderen?

Wij hebben een Ikea Billy kast gekocht in het wit, maar we wilden eigenlijk een wat gewaagdere kleur. Je kan natuurlijk kijken wat Ikea op dit moment in het assortiment heeft, maar de kans is klein dat dit precies de kleur is waarin jij je kast wil hebben. De uitdaging: zelf een Ikea kast schilderen! Met een beetje advies van Flexa hebben wij onze Billy boekenkast van Ikea een kleur gegeven.

Stappenplan om een Ikea kast te schilderen

Toen ik aan Flexa liet weten dat ik een Ikea kast wilde lakken met hun verf kreeg ik een aantal uitgebreide instructies. De vraag was eigenlijk: kan je überhaupt een Ikea kast lakken met Flexa Strak in de lak? Het antwoord was: dat kan! Hoe dit precies kan? Dat laat ik je weten in deze blogpost!

Dit zijn de stappen die mij aangeraden werden om te doorlopen:

  • Het meubel ontvetten met Alabastine verfreiniger
  • Met een ruwe spons het oppervlak wat opschuren, omdat je niet op hout werkt maar op een fineer laagje kun je beter geen schuurpapier gebruiken. Je gebruikt de ruwe spons totdat het fineer een beetje dof gaat zien, dan zit je goed.
  • Daarna ontvet je het meubel opnieuw met dezelfde verfreiniger
  • Nu is het tijd om te gaan schilderen! Dit deed ik met een primer van Flexa, strak in de lak grondverf voor binnen.
  • Dit moet 2 dagen uitharden. Ik zou zeker het uitharden in dit proces niet met een korreltje zout nemen, je merkt meteen wanneer je niet lang genoeg hebt gewacht doordat er stukjes verf van het meubel af komen.
  • Daarna kun je aan de slag met de lak in de kleur naar keuze! Afhankelijk van de verf moet je hier een of twee laagjes van gebruiken. Wij gebruikten er twee. Wij gingen voor een extra matte finish, dit staat erg mooi.
  • Laat dit 2 weken uitharden. Wij hebben de Ikea kast al eerder in elkaar gezet, maar er kwamen toch stukjes vanaf. Dit hebben we kunnen bijwerken, maar we merken dat na 2 weken de lak écht een stuk beter gedroogd en uitgehard is dan na 2 dagen. Na 2 weken kun je het wat harder belasten.

Ik merk wel dat het altijd kwetsbaar blijft, houd daar rekening mee. Het wordt nooit zo sterk en duurzaam als het fineerlaagje dat origineel op de Ikea kast zat!

De kleur die op onze kast zit is Powder Blossom van Flexa. Op de muur zie je de kleur Fresh Fruit.

Heb jij weleens zelf een meubel geverfd?

DELEN:

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.