Hoe mindful ben jij?

Vliegen bij jou de dagen ook zo voorbij? Of last van stress? Kun je je niet zo goed concentreren? Dat zijn allemaal tekenen dat je niet zo heel erg mindful bezig bent. Kun je een uur lang geïnteresseerd aan een krent voelen, ruiken, proeven? In dat geval ben je vast al een pro.

Mindfulness is een tip voor een therapie die ik heel vaak heb gekregen. Voor mijn gevoel is dit meer iets wat je moet liggen en wat pas werkt als het je interesseert en als je het wilt leren. Veel bruikbare onderdelen van mindfulness heb ik al geleerd in andere therapieën. Maar het volledige plaatje ken ik nog niet. Ik twijfelde altijd een beetje, totdat Cynthia er ook positief over blogde. Nu werd ik toch wel benieuwd naar meer!

mindfulness

Afbeelding via weheartit

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een gedragstherapie, maar je zou het ook kunnen zien als een manier van leven. Ik vind het moeilijk om te beschrijven wat het nu precies is. Mede doordat ik er zelf nog niet zo heel veel van weet en weinig ervaring heb. Dit is wat Wikipedia zegt:

 • Mindfulness is een vorm van meditatie waarin men zich op een niet-reactieve manier bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment (“Een zachtmoedige relatie aangaan met wat er zich nu aanbiedt”): bewuste aandacht.
 • Ook is het een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen: aanvaarding.

Mindfulness wordt ook wel anders genoemd. Er zijn meerdere benamingen, maar een aantal voorkomende zijn:

 • Aandachttraining
 • In het hier-en-nu aanwezig zijn
 • Opmerkzaamheid zonder oordelen
 • Acceptatie van dat wat er is

Aanvaarding, acceptatie en bewustwording staan centraal. Maar ook leven in het hier en nu speelt en grote rol bij mindfulness.

Voor wie is het?

Heel eerlijk? Ik denk dat het voor iedereen goed is. Op dit moment hoor ik vooral van mensen met chronische pijn (of vermoeidheid) of van echte piekeraars dat zij hier heel veel aan hebben gehad.

Of het iets voor mij is? Zeker weten. Op het moment vliegen de dagen voorbij zonder dat ik erbij ben. Concentreren; ook een ramp. En misschien wel het aller-belangrijkste: het lijkt me leuk en interessant om me er eens in te verdiepen.

Doe de TEST!

Op de website van Psychologie magazine vond ik weer zo’n leuke test. Deze test onderscheidt verschillende delen van mindfulness, die zal ik even toelichten. De hoofdvraag van de test is: Hoe mindful ben jij? Ik was wel benieuwd en deed de test ook. De verschillende onderdelen die genoemd worden in de test, maar eigenlijk hoofdzaken van het hele mindfulness zijn:

 • Acceptatie van anderen: Andere mensen accepteren hoe ze zijn.
 • Acceptatie van jezelf: Jezelf accepteren zoals je bent, zonder te oordelen.
 • Beschrijven: In staat zijn om te beschrijven wat je waarneemt en opmerkt.
 • Bewustzijn: Met aandacht en bewustzijn aanwezig zijn in het hier-en-nu, stil staan bij wat je doet zonder af te dwalen en zonder gedachteloos te handelen.
 • Waarnemen: Opmerken wat er om je heen en in je lichaam gebeurt, aandacht geven aan je omgeving en aan je eigen lichamelijke gewaarwordingen.

Uit mijn test kwam wat ik al verwachtte, sommige dingen heel goed, andere dingen ehh… niet zo goed (zacht uitgedrukt, haha). Acceptatie van mezelf scoor ik hoog op, dus dat is wel heel fijn. Bewustzijn daarentegen scoor ik extreem laag op, maar ik weet niet of dat wel te verhelpen is met behulp van alleen mindfulness. Ik ben ook wel benieuwd wat er uit jullie tests komt!

Nu weet ik dat er heel erg veel mensen zijn die hiermee al ervaring hebben. Ik ben wel benieuwd, wat is het beste wat je geleerd hebt van mindfulness? En ik wil dus ook meer leren, hoe kan ik dat het beste doen?

20 reacties

 1. Laura 20 november 2012 / 07:06

  Ik geloof eerlijk gezegd nooit zo in dit soort dingen.. Maar misschien dat ik toch maar eens die test ga doen, gewoon voor de fun haha 🙂 Het klinkt wel heel goed namelijk.

 2. Marahschrijft 20 november 2012 / 08:00

  Ik heb de test ook gedaan, ben blijkbaar mindfuller dan ik dacht (met een aantal keer zeer hoge score haha). Op een ding na, ik dagdroom te veel en heb te weinig concentratie. Dat klopt, maar dat ga ik ook niet opgeven. Dagdromen is veel te leuk haha!

 3. Hester 20 november 2012 / 08:05

  Ik heb ‘m net ook even gedaan, uitslag:
  acceptatie anderen laag, acceptie mezelf hoog, beschrijven gemiddeld, bewustzijn zeer laag, waarnemen laag. Dus eh, ik heb wel wat te doen hahah. Maar best vaak ben ik met twee dingen tegelijk bezig, maar soms kan ik juist ook wel helemaal opgaan in het moment.. Daar let ik eigenlijk nooit zo op, dus ik vond het lastig om bij die vragen een antwoord in te vullen.
  Vrienden van mijn ouders hebben trouwens een eigen bedrijf, ze geven mindfullnes trainingen, dus ik had er al wel eens van gehoord. 🙂

 4. Lifesplash 20 november 2012 / 08:18

  Ik vind het persoonlijk een soort van bullshit, haha. Het trekt me voor geen ene meter, maar oké, dat is natuurlijk mijn smaak haha! Ik wil het aan de andere kant wel een keer ontdekken, maar aan de andere kant vind ik het ook weer niets. Ach, laat ik het testje maar eens doen! Ik ben wel benieuwd…

 5. Bertje Broekmeulen 20 november 2012 / 10:06

  Wat een leuke blog weer. Ik heb gedragstraining gehad en daarin is ook het stukje mindfullness wel aanbod gekomen. Heb net de test gedaan en op alles zeer laag gescoord dus heb echt wat te doen 🙂
  Mijn complimenten over je blogs en ga vooral zo door.
  X Bertje

 6. Linda 20 november 2012 / 10:24

  Interessant! Ik pieker best veel, dus misschien is dit wel wat voor me… Eerst die test maar doen! 😛

 7. kirsten 20 november 2012 / 10:32

  Oef, ik heb die test ook gedaan, maar het enige wat bij mij hoog was is mijn zelf acceptatie en voor de rest is alles laag of zeer laag haha 🙁

 8. Lenneke 20 november 2012 / 10:36

  Ik ga de test ook doen! Ben benieuwd naar de uitslag.

 9. Roxanne 20 november 2012 / 10:54

  Ik scoor heel hoog op waarnemen. Op beschrijven scoor ik gemiddeld en de rest allemaal zeer laag. Dat klopt ook wel met hoe ik mezelf ken. Ik ben heel kritisch op mezelf, maar ook op anderen. Daar merken anderen niet altijd wat van, omdat ik die dingen wel voor me houd. Ik kan iemand echt ‘afstraffen’ op woorden of daden. Bij mezelf doe ik dat uiteindelijk ook. De lat ligt hoog, voor iedereen. Ik ben al veel milder dan ik ook was, maar het is absoluut een valkuil. Bewustzijn klopt ook wel, want ik ben vaak met meerdere dingen tegelijk bezig of ik bedenk alvast wat ik straks allemaal nog moet doen. Dan is stressvol en toch vind ik het moeilijk om af te leren. Het gekke is dat ik, terwijl ik dus overal en nergens mee bezig ben, heel scherp kan waarnemen wat er om me heen gebeurt, qua geuren en geluiden en dingen die ik zie. Dat is bijna een soort tweede natuur.

 10. Simone 20 november 2012 / 11:21

  Ik heb een poging gedaan bij die test, maar na pagina 8 was ik de vragen al beu. Ik vind het een beetje onzin eigenlijk.

 11. Emma 20 november 2012 / 11:47

  Ik heb een cursus Mindfulness gedaan het afgelopen jaar en ik heb er wel veel aan gehad. Het kwam er voor mijn gevoel op neer om je telkens terug te brengen tot aandacht voor de ademhaling, waarbij het doel is om het op te merken als je gedachten afdwalen. Op die manier word je je bewust van welke gedachten je hebt. Één keer ging het over het stoppen van vaak herhaalde gedachten, die als een filmpje telkens herhaald worden in je hoofd. Dit heeft mij wel veel geholpen. Nog steeds doe ik soms de oefeningen, vooral als het me te veel wordt allemaal en ik echt een rustmoment nodig heb in mijn hoofd.

  Wel ben ik van plan over een paar jaar nog een keer een cursus te volgen, ik had dit keer namelijk het idee dat het nog niet goed aansluit bij mijn dagelijks leven. Ik studeer en mijn leven is verre van regelmatig, terwijl oefeningen tijdens de cursus bijvoorbeeld driemaal daags gedaan moesten worden. Maar over het algemeen heeft het geholpen mij meer rust in mijn hoofd te brengen. 🙂 En ik besteed tegenwoordig minder aandacht aan de pijn die ik heb, maar ik weet niet of dat een rechtstreeks gevolg is van de mindfulness. Zelf vind ik het wel een aanrader. 🙂

 12. Femke 20 november 2012 / 14:20

  Heel interessant! Het lijkt me heel leuk om nog eens zo’n mindfulness-cursus te gaan doen, want ik herken heel erg wat jij ook zegt in de eerste alinea!

 13. Ilse 20 november 2012 / 17:35

  Ik heb wel het idee dat de dagen voorbij vliegen maar ik ben niet ongeconcentreerd bezig met dingen. Bij mij zijn ze meestal vol en druk alleen dat is voor mij de juiste manier want anders word ik compleet gestoord van mezelf. 😉

 14. Manja 20 november 2012 / 18:08

  Leuke blog!
  Ik heb ook eens mindfulness gedaan en het heeft me erg geholpen, ik pas het nog steeds toe in mn leven. Vooral het niet oordelen.
  Jezelf niet veroordelen maar ook anderen niet.

 15. Charlot 20 november 2012 / 18:12

  Wat een leuk artikel weer!! 🙂
  Super leuk en interessant geschreven.
  Ik had er al wel eens van gehoord, maar wist nog niet wat het nu daadwerkelijk inhield!
  Ik ga de test zo doen, ben benieuwd!!

  Wederom een hele leuke tip!
  X Charlot

  • Charlot 20 november 2012 / 18:22

   Ik scoor op acceptatie van mijzelf zeer hoog! haha! en waarnemen zeer laag..!!
   jeejtje grappig om te lezen!

 16. May 20 november 2012 / 21:10

  Leuk artikel! Ik vind het persoonlijk wel jammer dat in de comments mensen dit afdoen als bullshit en onzin. Het is wetenschappelijk bewezen dat meditatie (naar mijn mening een groot onderdeel in mindfullness) heel erg goed voor je is. Zo zorgt het voor meer grijze massa (hersencellen) die weer zorgen voor toename van geheugen etc. en zorgt het van afname van sommige delen waardoor stress en angst afnemen. En dit is niet één onderzoek, maar dit zijn vastgestelde feiten door ongelooflijk veel onderzoeken. Google het maar eens en je zult versteld staan van wat een beetje onzinnige mindfullness en meditatie kan doen 😉

 17. Marike - LIVWOW.nl 10 december 2012 / 17:40

  Sinds ik met yoga ben begonnen heb ik ook meer interesse gekregen in mindfullness, gelukkig komt het ook terug in mijn yogalessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.