Hoe nuttig zijn films?

Blijkbaar kijkt iedereen ze. De mensen om mij heen zijn continu films aan het kijken. Vraag ik: ‘Hoe kom jij zo goed in Engels?’ Is het antwoord standaard: ‘Ik kijk veel films’. Misschien ben ik daarom zo slecht in Engels.

Ik ben gewoon niet iemand die graag films kijkt. Oke, het is weleens gezellig om samen met iemand (of meerdere personen) een film te kijken. Of een keertje als je je echt kapot verveelt. Waarom doen sommige bloggers een challenge: Kijk in een jaar 150 films. Wat is daar het nut van? Tijdverspilling!

Wat mij betreft kun je films indelen in twee soorten. Films voor vermaak, die inhoudelijk niets voorstellen, die je vergeten bent al voordat de film over is. Van die domme meidenfilms, stomme humorfilms. En er zijn er vast nog veel meer, maar die ken ik ik niet. Want ik kijk geen films.

Maar er is toch stiekem wel iets wat mijn interesse wekt. Heel af en toe, heel heel heel heel heel af en toe, is er eens zo’n film die mensen aan het denken zet. Een film waarbij je moet nadenken. Een film die je hersenen aan het kraken maakt. Welke films dit zijn? Al sla je me dood.

Dus stiekem is er wel een beetje interesse in films. Maar dan wel de films die nuttig zijn, je aan het denken zetten, waar je iets van leert. Want ik geef toe- dat vind ik interessant. En dan wil ik nu van jullie weten, hoe denken jullie over films? En belangrijker nog: Hebben jullie nog tips voor de films van deze laatste soort?

27 reacties

 1. Hannah 15 januari 2011 / 09:13

  Er zijn zoveel mooie films! Wat jammer dat je dat (nog) niet ziet.. INTO THE WILD is mijn favo film ever. En verder.. the kite runner, Samson & Delilah (aborigonals in Australie), Slumdog Millionaire, First Mission. Deze gaan over andere culturen allemaal. My sister’s keeper is ook prachtig.

  En dan zijn er nog de iets simpelere films waar ik wel heeel blij van werd: Elizabethtown, Juno, Little Miss Sunshine, Alles is Liefde..

  🙂

  • Aafke 4 februari 2011 / 14:28

   Haha, ik wou net een bericht achterlaten, dat Into the wild een mooie inspirerende film is;)

 2. Lieke 15 januari 2011 / 09:55

  Ik vind stomme films echt zonde van mijn tijd. Soms is het wel eens leuk om zo’n idiote meidenfilm met een feestje kijken maar THAT’S IT. Verder kijk ik ook weinig films, ik vind goede horrorfilms wel heel leuk, vraag me niet waarom, maar ik vind een super spannende / enge film echt heel ontspannend (dat heb je soms ook nodig).
  Mooie, ontroerende films vind ik ook echt wel de moeite waard, alleen is het jammer dat ik die niet echt ken & dat niet van tevoren kan zien.

  Ik heb laatst wel een supermooie film gezien, over hoop, ben alleen even de titel kwijt. Ik lees dus liever een goed boek. 🙂

 3. aniek 15 januari 2011 / 10:20

  zelf hou ik echt van films kijken! maar échte mooie films met een verhaal zijn toch komt een vrouw bij de dokter en gelukkige huisvrouw. Maar vooral omdat carice van houten zo’n goeie actrice is! x

  • aniek 15 januari 2011 / 10:21

   oh, en die 2 zijn niet de enige die ik echt een verhaal vind hebben, maar ik kom daar nu even niet op haha. x

  • Benthe 15 januari 2011 / 13:26

   Toevallig vond ik die alle twee niet zo leuk! Komt waarschijnlijk omdat ik de boeken heb gelezen, tja..

 4. Esmay 15 januari 2011 / 10:41

  Ik ben juist het tegenovergestelde. Ik hou van films kijken!
  Waarom weet ik niet, I just like it!
  Met die vraag kan ik je dus niet helpen haha!

 5. Emma 15 januari 2011 / 11:14

  inderdaad, Into the wild, dat is echt een must! prachtige film!!

 6. Emma 15 januari 2011 / 11:16

  ik hou trouwens ook echt van films kijken, ik doe haast niets liever eigenlijk!
  het voelt als ontsnappen aan de werkelijkheid volgens mij, even niet aan je eigen gezeur denken maar lekker verzinken in het leven van een ander (waarbij het altijd tot een goed eind komt 😀 haha)

 7. Desiree 15 januari 2011 / 11:47

  Ik ben een grote filmliefhebber! Ik kijk films voor vermaak maar ook zeker om iets te leren. Ik kan films echt prachtig vinden en zie het zeker als een hobby. Tips? Daar heb ik er heel veel van! Into the wild, Never let me go, slumdog millionaire, Forrest Gump, La Vita E Bella, Seven Pounds, The Shawshank Redemption, The Green Mile….

 8. Robin 15 januari 2011 / 11:58

  Ik houd van films kijken! Ga heel vaak met een vriendin even een film kijken. Wat ik voornamelijk kijk zijn horrorfilms (van die bloederige verhaalloze, maar ook met een verhaal wat het nog enger maakt zoals the uninvited), grappigexmooie films (films die grappig zijn door de personen, maar waarbij toch een soort ‘boodschap’ zit die het toch mooi maakt), psychologische films (met een moeilijk verhaal, soms ook spannend). Onzinfilms vind ik zelf niks aan.

 9. Eva 15 januari 2011 / 12:56

  Ik had nooit echt wat met films, tot ik vriendlief leerde kennen.. Sindsdien een Pathe Unlimited pasje en kijk ik onwijs veel films per maand! Wel het liefst films die je aangrijpen of geweldige komedies maar ik moet toegeven dat romantische komedies er ook nog wel eens tussendoor glippen hoor 😉
  Het is gewoon een vorm van ontspanning en ik vind t heerlijk! Na een drukke dag vaak geen zin meer om ‘s avonds op de bank en boekje te lezen dus in plaats van nutteloos naar de tv staren en de tv programma’s af werken zonder te weten wat ik ook al weer gezien heb, zetten we vaak een film aan 🙂

 10. Benthe 15 januari 2011 / 13:27

  Ik hou van films! Even gedachten verzetten, ff niks doen. Van films rust ik ook uit, je hersenen hebben gewoon rust. Heerlijk 🙂

 11. ioon 15 januari 2011 / 13:59

  Ik heb zo’n zelfde soort gevoel wat jij met films hebt, maar dan voor muziek. Het doet me gewoon weinig, uitgezonderd een enkel mooi nummer maar echt uren muziek luisteren of niet kunnen leven zonder… daar snap ik niks van. 😉

  Ieder zijn ding 😀 Mijn filmtips: A Beautiful Mind, Inception en The Butterfly Effect (maar alleen deel 1 want deel 2 is kut) oh ja en Donnie Darko (die is wel beetje weird).

 12. Carmen 15 januari 2011 / 15:49

  Hmmm, ik kijk ook niet héél vaak films, maar vind het wel leuk. Die domme meidenfilms/stomme humorfilms vind ik juist wel grappig, gewoon voor de ontspanning. En Slumdog Millionaire vond ik een heeele mooie film.

 13. Marise 15 januari 2011 / 19:32

  Ik hou ook ontzettend van films! Heb net ook echt een heel goede psychologische thriller gekeken, ik voel me nog totaal gebrainwashed eerlijk gezegd;). Maar toch voelt dat ergens wel heel fijn, beter dan dat je helemaal loom bent van één of andere lachfilm/meidenfilm inderdaad

 14. chantal 16 januari 2011 / 09:54

  Tips voor goeie films; what’s eating gilbert grape (met leonardo dicaprio en johnny depp, wel oud), memento (heeeeele goeie nadenk film, gaat over een man en die raakt elke 5 min. zijn geheugen kwijt, maar probeert toch op te lossen wie zijn vrouw heeft vermoord! aan het eind weet je geloof ik nog steeds niet wie de dader is.. moet je m volgens mij echt 5 keer voor zien), the bridges of madison county (heb ik gekeken omdat ik het boek zó mooi vond! de film is ook prachtig, wel een romantisch drama), the changeling (over een vrouw, angelina jolie, van wie haar kind ontvoerd wordt en de politie een ander kind terugbrengt en haar niet wil geloven als ze zegt dat dat haar kind niet is), amélie (zit heeel goed in elkaar, je word gewoon bedonderd waar je bij zit). & nog wel meer maar anders wordt mn comment te lang, haha!

 15. Laura 16 januari 2011 / 10:47

  Ik weet niet of hij er al bij staat, maar Amelie is echt een aanrader en I am Sam. Ik vind zelf films over de tweede wereldoorlog ook interessant, bijvoorbeeld the Pianist. En behalve films kun je natuurlijk ook documentaires kijken, daar leer je ook veel van. Op uitzendinggemist.nl heb je een categorie documentaires, leef je uit, zou ik zeggen! 😛

 16. Loes 16 januari 2011 / 14:52

  Ik kijk de laatste tijd toevallig wat meer engels tv zonder ondertiteling! het helpt opzich wel maar merk het meer bij ene paar woorden. Verder wordt mijn engelse woordenschat er niet bepaald beter op omdat het engels in deze films/series niet zozeer moeilijk is.. dusja maar het blijft leuk haha

 17. Danique 16 januari 2011 / 14:55

  Ik doe wel mee aan die movie challenge en ik kijk ook veel films. Films kijken vind ik helemaal niet zonde van mijn tijd want het ligt er maar net aan wat je kijkt (ik vraag me nu stiekem af wat je dan niet zonde van je tijd vind :P). Er zijn echt super veel mooie films. Een paar dagen geleden heb ik nog American Beauty gezien. Een aanrader! En zo zijn er nog heel veel. Alleen zijn veel hierboven al genoemd ;).

 18. Linda 16 januari 2011 / 18:09

  Inception zet je echt aan het denken. Die film kon ik eerst maar niet loslaten. Geniaal verhaal, het zit zo goed in elkaar.

 19. Patty Golsteijn 17 januari 2011 / 11:30

  Er zijn zoveel goede films waar je echt iets van kunt leren en die je aan het denken zetten: Memento, Donnie Darko, A Beautiful Mind, Good Will Hunting.. Pff, mijn lijst is echt eindeloos. 🙂

 20. Renske 17 januari 2011 / 16:52

  Mijn all time favorite: Amelie. Dat is zo’n lieve film. Over een meisje in Parijs, dat wat wereldvreemd is, maar die met kleine dingen gaat proberen anderen gelukkig te maken. Het verhaal klinkt voor sommigen misschien saai, maar de hele sfeer van de film en alle eigen grappige trekjes van de personages worden belicht. Zo prachtig!!
  En verder: Eternal sunshine of the spotless mind, Chocolat, Simon, The Notebook, Howl’s Moving Castle en My neighbour Totoro zou ik je zeker aanraden. Die laatste twee zijn Japanse animatiefilms, maar ze zijn ook gewoon prachtig. Je moet er van houden, maar dat is met alles toch? Hopelijk heb je hier wat aan, want wat mij betreft zijn dit films die iedereen gezien zou moeten hebben.

 21. Linda 18 januari 2011 / 21:52

  Inception en shutter island. Deze 2 met leonardo zijn echt geweldig!

 22. Lieske 19 januari 2011 / 14:33

  Forrest Gump, Chocolat, Benny & Joon (geweldige film, met geweldige filmmuziek), The Bucket List (was laatst op tv, en ik vond het een geweldige film, waar ik nog flink bij gehuild heb, bij Forrest Gump en Benny & Joon ook trouwens) Echte aanraders!

 23. Me 19 januari 2011 / 16:39

  Soms is een stomme film HET medicijn, omdat je niet altijd zin hebt om zo veel bij alles na te denken!

 24. t 29 januari 2011 / 23:15

  toevallig heb ik ze van de week op een rijtje gezet. arthouse/indie en foreign films die het echt waard zijn om te kijken

  Driving Lessons / Dear Wendy / Igby Goes Down / Big Nothing / Stone Of Destiny / Big Wednesday / Cashback / Down In The Valley / Hotel Very Welcome / The Elephant King / December Boys / Spirited Away / Little Children / Before Sunset / The Yellow Handkerchief / Cherrybomb / The Lucky Ones / Manic / Lars And The Real Girl / Mean Creek / The Dangerous Lives Of Altar Boys / Valentín / Memento / The Machinist / Before Sunrise / A Clockwork Orange / Die Fetten Jahre Sind Vorbei / Eternal Sunshine Of The Spotless Mind / Paris, Je T’aime / Pan’s Labyrinth / Sophie Scholl Die Letzten Tage / The Dreamers / American Splendor / Y Tu Mama También / Candy / Keith / A Walk To Remember / The Cake Eaters / Hounddog / Maria Full Of Grace /Walk The Line / Elephant / Gerry / KeinOhrHase / Amorres Perros / Donnie Darko / C.R.A.Z.Y. / Hard Candy / Lost In Translation / Control / 24 Hour Party People / Perfume The Story Of A Murderer / The Virgin Suicide / Un long Dimanche De Fiancailles / Falkenberg Farewell / Life As A House / Into The Wild / Big Fish / Jeux D’enfants / Diarios De Motocicleta / Once / L’auberge Espagnol / Crna Macka, Beli Macor / Cry Baby / Volver / The Tracey Fragments / The Last Kiss / You, Me And Everyone We Know / Stranger Than Fiction / Clerks / Les poupées Russes / Fight Club / Un conte de Noël / La Meglio Gioventù / Juno / Goodbye Lenin / Anchorman: The Legend of Ron Burgundy / Enfant / Dodgeball: A True Underdog Story / Requiem For A Dream / Envy / Goodbye Lenin / Old School / Trainspotting / The Royal Tennenbaums / Transamerica / Pulp Fiction / Het Leven Uit Een Dag / Imaginary Heroes / I’m Not There / Orange County / Ghost World / Hotel Rwanda /The Big Lebowski / Rushmore / Boys Don’t Cry / Wristcutters: A Love Story / Le fabuleux destin de Amélie Poulain / Tenacious D in: The Pick of Destiny / Mememto / Leon / Junebug / Rocket Science /American Beauty / Dom Za Vesanje / Spun / Wedding Crashers / Eternal Sunshine Of The Spotless Mind / Lock, Stock and Two Smoking Barrels / The Black Balloon / Zivot Je Cudo / Little Miss Sunshine / Superbad / Cashback / Hallam Foe / No Man’s Land / Freedom Writers / Broken Flowers / Shop Girl / Lords Of Dogtown / Hot Fuzz / Jarhead / Half Nelson / Napoleon Dynamite / Friendship / Crash / The Hottest State / I Heart Huckabees / Slumdog Millionaire / Big Nothing / 25th Hour / Gegen Die Wand / The Usual Suspects / BenX / Romeo + Juliet / Vanilla Sky / Almost Famous / Ensemble, C’est Tout / Thirteen / The Reader / 28 Days Later / December Boys / The Egde Of Love / Shaun Of The Dead / Sunshine Cleaning / Evening / Die Welle / A History Of Violence / Gone Baby Gone / A Serious Man / The Kids Are All Right / Little Manhattan / Bridge To Terabithia / Millions / Cloverfield / Hallam Foe / Boogie / London to Brighton / Nick and Norah’s Infinite Playlist / Elizabethtown / Hunger / The Good Girl / Last Days / Brick / Children Of Men / Tideland / Mary Antoinette / Down In The Valley / The Queen / Lonesome Jim / History Boys / Charlie Bartlett / A Guide To Recognize Your Saints / Smart People /Bee Season / Boy A / Paranoid Park / Garden State / Thumbsucker / Stranger Than Paradise / Morvern Callar / Inception / Ghost World / The Hurt Locker / Juno / Little Miss Sunshine / Happy-Go-Lucky / 4 Months, 3 Weeks & 2 Days / Reprise/ I’m Not There / Art School Confidential / Control / The Namesake / Zombieland / How To Be / Four Lions / Away We Go / 500 Days Of Summer / Taking Woodstock / Adventureland / Adam / The Runaways / Whip It / In Search Of a Midnight Kiss / Somewhere / Fish Tank / Welcome To The Rileys / Scott Pilgrim vs. The World / Catfish / City of God / The White Ribbon / A Single Man / Where The Wild Things Are /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.