Hoe overleef ik het plannen van een bruiloft?

Ja zeggen op een aanzoek (jep, dat deed ik), is één ding. Dan geniet je daarvan, is het allemaal heel leuk en gezellig. Laat je je ring aan iedereen zien en zeg je vrolijk bedankt op alle felicitaties. Maar wat er ook bij hoort: trouwen. Daadwerkelijk ja zeggen lijkt me niet heel moeilijk, maar alles eromheen. Wat wil ik? En voor welk budget? En hoe ga ik dat doen? Ik denk dat elke bride-to-be wel even dat overweldigende momentje heeft gehad…

bron foto

Iets wat ik heel graag wilde, is inspiratie opdoen. Dat kan natuurlijk op Pinterest, maar ik vond het heel leuk om in een (Nederlands) tijdschrift te kijken. In Nederland is alles toch even anders dan het gemiddelde dan wat je op internet ziet. Een ding daarvan was het budget. Ik was compleet onvoorbereid, behalve dat ik wat budget bruidsjurken van €200 had gezien. Een aantal koppels in Bruid magazine lieten hun budget weten, ik viel zo ongeveer van mijn stoel. €19.000,00 voor een bruiloft was het laagste, maar een aantal koppels besteedden rustig €35.000,00. Huh, wat?

Ja, echt. Ik wist dit niet. Ik wist dat trouwen duur was, maar zó duur? Ik heb nooit het plan gehad om superdeluxe te gaan trouwen, maar van deze bedragen schrok ik even, haha. Ik ben heel benieuwd hoe wij het er vanaf gaan brengen, maar ehhh, ik wil graag een lager budget.

En wat komen er veel dingen bij kijken! Ik had dit zo onderschat.

Wat we doen om de bruiloftplanning te overleven

 • Niet mijn ding: hulp vragen. Dat laat ik dan ook aan Allard over (het hulp vragen dan hè).
 • Creatieve oplossingen bedenken, je kan overal oneindig inspiratie opdoen en dingen huren en alles extreem luxe doen, je kan ook nét even anders denken, met een soortgelijk resultaat.
 • Onze dagindeling zal waarschijnlijk anders zijn dan die van de gemiddelde bruiloft. Dat is fijn in verband met mijn gezondheid, maar ook praktisch en fijn voor het budget.
 • We gaan rond juni/juli verhuizen, daarvoor gaan we nog niets vastleggen voor de bruiloft. Althans, dat is het plan. Misschien een datum? Maar nu nog niet in elk geval.
 • Enige wat we wel al hebben is een locatie, deze is heel mooi en hier kunnen we waarschijnlijk iets heel moois mee maken, het heeft ook weinig meer nodig. Fijn binnen veel ruimte, maar ook buiten genoeg ruimte.
 • Eerst wilde ik heel graag in 2019 trouwen, maar dat gaat hem niet meer worden, 2020 it is. Eind 2019 leek me heel leuk, maar als het qua planning was gelukt, dan hadden we ook het budget eerder nodig gehad.
 • We hebben een gezamenlijk Pinterest board om inspiratie op te doen. Die ik alleen gebruik, maarja, dan kan hij het ook zien, hahaha.
 • Dingen uitbesteden. Vind ik lastig (want: kost geld), maar mijn energie is op die dag ook een heleboel waard. Al moe zijn als ik mijn make-up alleen nog maar heb gedaan is geen goed idee natuurlijk.

Wat ik nog wil gaan doen

 • Bij Dani van Toll in Hoorn langs gaan. Jurken passen is toch wel errug leuk, en ik wil graag een blogpost schrijven, deze onderneming met bruidsmode in Hoorn is namelijk gestart door Dani. Ze is super jong, ze begon op haar 16e met ondernemen en toen ze 18 was opende ze haar winkel. Dat is toch cool?
  Even een tipje voor iedereen die budget wil trouwen, op 2 en 3 februari is er magazijn uitverkoop, dan kun je al vanaf €100 een prachtige jurk kopen die eigenlijk voor veel meer verkocht werd. Maar ook wanneer je niet op deze dagen komt is Dani van Toll erg goed te betalen (voor trouwjurkprijs-begrippen). De website is te vinden op DanivanToll.nl. De winkel zit in Hoorn.
 • Een moodboard maken. Lekker plaatjes knippen en samen met Allard en bord maken waar we beiden blij van worden.
 • Heel veel YouTube filmpjes kijken en inspiratie opdoen.
 • Nóg meer “hoe het hoort” loslaten en nog meer kijken naar waar wij blij van worden. En waar we onze gasten gelukkig mee maken.
 • Er zijn blijkbaar regelmatig Bruidsbeurzen waar je volop inspiratie op kan doen (en waar iedereen zijn dienst/product wil verkopen aan je, haha). In Alkmaar komende zondag is zo’n beurs! We hebben laatst al bij een kleinere beurs gekeken in Schagen, heel erg leuk.
 • Genieten.

Maar eigenlijk dus eerst verhuizen. Genieten mag wel tegelijkertijd, vind ik.

En dan bedenken of alles wat we willen, of wíj dat willen, of dat er een idee in ons hoofd is dat vindt dat het zo hoort. Daar moeten we helemaal vanaf vind ik, van hoe het hoort. Een aantal dingen, zoals een ceremonie, feest, een ‘ja’, een witte jurk en dat soort dingen wil ik wel graag (denk ik nu), maar voor de rest moeten we alles gewoon kritisch gaan bekijken. En zien hoe het het best bij ons past.

Ik hoop dat ik je op weg mee kan nemen met onze planning van de bruiloft, ook al duurt het nog eventjes! Ik vind het heel erg leuk en ik word blij als ik ermee bezig ben. Heb jij nog supertips voor ons? Dingen waarvan jij wilde dat je het anders had gedaan? Hoe jij het juist wel hebt aangepakt? Of een super leuk idee voor als je ooit gaat trouwen?

DELEN:

25 reacties

 1. Vivian 24 januari 2019 / 20:35

  Een mega kosten besparing….hou het klein….een klein en intiem gezelschap maakt de dag eigenljk alleen maar leuker!

  Ohja..wijs een bruidsmeisje of iemand aan die al je zorgen die dag uit je handen neemt. Neem de planning goed door met haar en overleg wat je van haar verwacht. Allard kan hetzelfde doen. Scheelt die dag zelf ook zoveel zorgen en energieverspilling.

 2. Anne 25 januari 2019 / 10:59

  Ja het is even schrikken als je voor het eerst hoort wat een gemiddelde bruiloft kost. Veel zelf doen kan ervoor zorgen dat je bruiloft goedkoper is, maar als je qua tijd en energie lastig zit zou ik dat juist weer niet aanraden. Verder kun je werken met een verdeelsleutel als je een budget hebt opgesteld. Op die manier weet je ongeveer hoeveel je per onderdeel uit kunt geven. Je kunt dan alsnog beslissen om meer uit te geven aan bijvoorbeeld de jurk, maar dan weet je dat je dat geld bij een ander onderdeel weer weg moet halen. Ik heb veel geschreven over het organiseren van een bruiloft, misschien heb je wat aan de artikelen 🙂

 3. Karin 25 januari 2019 / 13:33

  Super leuk om met jou mee te gaan voor de planning voor je bruiloft!

 4. Jacqueline 25 januari 2019 / 15:16

  Een bruiloft kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Wij hebben het trouwen zelf vrij klein aangepakt: met een Amerikaanse schoolbus naar een kasteeltje en alleen de mensen die in de bus pasten, waren bij het trouwen. En ‘s avonds dan wel een wat groter feestje voor iedereen. Maar wel vlakbij huis.
  En we hadden een ijskar laten komen naar dat kasteel ipv dat we een bruidstaart hadden.

  • Lisanne 25 januari 2019 / 18:59

   Wat een onwijs leuk idee, die ijskar! Zoiets lijkt me ook wel wat, een bruidstaart is mooi, maar ook prijzig en nouja… vooral mooi, hahaha. Maar volgens mij wil Allard wel graag een taart. Ben benieuwd wat het uiteindelijk wordt!

   • Allard 25 januari 2019 / 19:49

    Dat klinkt inderdaad niet gek. Taart is niet leuk ivm gluten, dat mag best iets anders zijn 😊

 5. Merle 25 januari 2019 / 20:27

  Je kan het zo gek maken als je zelf wilt.. hou het inderdaad klein en bekijk met zn twee welke mensen je er echt bij wilt hebben.. en accessoires/versieringen etc gewoon bestellen uit China, scheelt een hoop geld en voor die ene dag is dat echt prima.. en verder GENIET!

 6. Ilse 25 januari 2019 / 21:08

  Leuk, die voorbereidingen. Het wordt vast een fantastische dag!

 7. Joanne 25 januari 2019 / 22:50

  Het is inderdaad veel werk en heel duur. De gemiddelde Nederlandse bruiloft is 15.000 en die is dan nog niet eens over de top. Alles bij elkaar tikt hard aan.

  Wij hebben straks 2 jaar ervoor gespaard. We hopen maar dat het het waard is, maar ik denk het wel.
  Ik ben inmiddels platina-member op Ali-express. Daar kan je redelijk wat leuke dingen voor je bruiloft veel goedkoper regelen. Maar zelfs met ome Ali is het een dure aangelegenheid. Wat wij hebben gemerkt is dat je vooral kan besparen door minder gasten uit te nodigen. Daar zijn we dan ook vrij selectief ik geweest en we nodigen gewoon uit wie we er graag bij willen hebben en niet uit beleefdheid etc. Maar er komen natuurlijk veel meer kosten bij kijken en ook alle kleine dingetjes hier en daar tikken aan! Wij gebruiken de planning tool van the perfect wedding. Die is wel echt handig om alles overzichtelijk te houden.

  Veel succes met de voorbereidingen! Die zijn ook vooral heel leuk. 🙂

  • Lisanne 26 januari 2019 / 21:07

   Oeh, leuke tips, dankje! Gelukkig dat het gemiddelde dus iets lager ligt, haha. Dan moeten wij het nog lager kunnen (hoop ik). Maar dat is het inderdaad, alles bij elkaar gaat het zo snel!

   Hoe zit het met minimaliseren op gasten? Qua locatie past er veel in, maar ik heb natuurlijk uitnodigingen, eten, drankjes, stoelen, etc wel nodig als ik veel mensen wil uitnodigen (we hebben een lijstje gemaakt samen om een schatting te maken en dan komen we uit op 150 uitnodigingen, niet iedereen daarvan zal komen of bv een partner meebrengen, dus ik denk 120?)

 8. Emmy 26 januari 2019 / 06:37

  Wij hebben het heel klein gehouden en lekker thuis gevierd en ook heel veel van familie gekregen of zelf gemaakt. Het is maar net wat je zelf wilt.
  Overigens, alles waar het woord ‘bruids’ voor staat is meteen 10 x zo duur…

  • Lisanne 26 januari 2019 / 21:09

   Ja, dat is het! Hahaha. “Ohhh is het voor een bruiloft? Oh, dan heb ik de verkeerde prijs voor exact hetzelfde product gegeven, wacht even hoor” – 10x zo duur, hahaha.

 9. Darina 26 januari 2019 / 10:04

  Onze bruiloft was ook niet groot, dat was ook mijn wens. We hebben ‘s avonds wel een feestje gegeven. Onze bruidstaart was een fototaart met de plek waar ik ten huwelijk was gevraagd (onder de Eiffeltoren). Je kunt het echt zo duur maken als je zelf wilt. Leuk om jouw voorbereidingen te lezen. Het wordt een fantastische dag!

 10. Linda 26 januari 2019 / 13:23

  Lekker doen wat jullie willen want het is jullie dag!
  Ik schrik er ook altijd van hoe ongelooflijk veel geld mensen uitgeven aan hun bruiloft – en bovendien waar haal je dat in vredesnaam vandaan?! Dan had ik de komende 100 jaar nog niet kunnen trouwen denk ik haha!
  Wij zijn heel klein getrouwd, zo’n 50 gasten totaal (gemeentehuis nog wat minder, kerk ongeveer zoiets plus wat mensen die ook graag wilden komen, da’s natuurlijk openbaar dus dat kon gewoon), een receptie met hun en daarna in mijn ouders tuin eten met onze naaste familie, dus met zo’n 15 mensen maar. Ik vind een kleine bruiloft echt het beste idee ooit, ik heb er heel erg van genoten op die manier. Maar nogmaals: doen wat bij jullie en jullie wensen past!
  O en absoluut lekker veel foto’s maken <3 (wat ook weer niet zo duur hoeft, als je goed zoekt) Net als een jurk, hoeft ook niet heel duur te zijn. Er zijn best veel budgetwinkels als je goed zoekt 🙂

  • Lisanne 26 januari 2019 / 21:03

   Ja, dat was ook wat ik dacht: waar haal je het zo in een keer vandaan? Natuurlijk heb je wel tijd om te sparen, maar dit is wel heeeel veel, haha. Maar er zijn misschien mensen met een topbaan die dit bv in een jaar kunnen sparen?

 11. Anouk 26 januari 2019 / 14:25

  Ik hoef nog niet aan de slag met dit soort zaken, maar gelukkig heb ik twee ervaringsdeskundigen in mijn omgeving. Mijn schoonzus rondom planning en mijn moeder ivm trouwjurk. Maar ik vind het enorm leuk om het allemaal uit te zoeken, haha. Ik snap wel dat het voor jou allemaal best vermoeiend is trouwens!

  • Lisanne 26 januari 2019 / 20:57

   Super leuk! Ik ben echt nog nooit in mijn leven uberhaupt op een bruiloft geweest, meer ervaringsdeskundigen in mijn omgeving was fijn geweest. Gelukkig heb ik al super veel tips online gekregen, heel fijn!! En mijn moeder gaat ongetwijfeld ook helpen met de jurk 🙂

 12. Leonie 26 januari 2019 / 14:50

  Toen ik met mijn ex ging trouwen schrokken we ook van al die bedragen. Wij zijn voor veel minder geld getrouwd door dingen zelf te regelen, maar ook bijvoorbeeld door een taart te laten maken ipv een bruidstaart. Overal waar bruid voor staat kost namelijk standaard meer geld.

  Van te voren hadden we alles zelf geregeld, geen zin om steeds te moeten overleggen met een ceremoniemeester. Maar op de dag zelf was een vriend van ons wel een soort ceremoniemeester zodat wij konden genieten en niet overal op hoefden te letten.

  Kijk vooral naar wat je wilt. Je hoeft niet iedereen uit te nodigen. Wij hadden 20 daggasten. Sommige mensen vonden het jammer dat ze niet mochten komen, maar ik vind het onzin om extra geld te moeten betalen omdat de ander er graag bij had willen zijn. Dus we zijn vrij selectief geweest met uitnodigen. Voor het feest hadden we een ruimte waarbij we gewoon de prijs van een fles frisdrank betaalde ipv 2 euro per glas. Was geen luxe locatie, maar dat hoefde ook niet. De uitnodigingen heb ik zelf ontworpen. We hebben geen auto gehuurd om in te gaan trouwen. Onze trouwringen hebben we via een actie gekocht. Mijn trouwjurk was betaalt door mijn ouders. Voor het avondeten hebben we een toko gevraagd of ze voor 20 man Indische gerechten konden maken, dat was ook veel goedkoper dan een ‘standaard’ cateraar. Bedankjes hebben we zelf gemaakt. De ruimtes zijn versierd door vrienden. Allemaal manieren om minder geld uit te geven, maar ook een bruiloft te hebben hoe wij het wilden.
  We zijn wel pas een half jaar later op huwelijksreis gegaan, om daar nog weer wat geld voor te kunnen sparen, en omdat het voor mij te zwaar zou zijn om meteen op reis te moeten na de bruiloft.

  Het komt vast helemaal goed bij jullie! Als jullie pas in 2020 gaan trouwen, heb je genoeg tijd om op je gemak bijvoorbeeld versieringen te maken. Om dingen uit te zoeken en te plannen. En geniet! Natuurlijk op de dag zelf, maar ook tijdens de voorbereidingen. Het is leuk om te doen!

  • Lisanne 26 januari 2019 / 21:00

   Omdat ik zo veel tijd heb lijkt het me inderdaad super leuk om zelf aan de slag te gaan met versieringen! Wij hebben een prachtlocatie (die alsnog budget is) en ga ivm mijn energie waarschijnlijk op ‘de dag’ alleen ‘s avonds mensen uitnodigen 🙂 Uberhaupt geen daggasten dus, haha. Maar hoe we dat dan weer gaan doen… heel geplan, haha. Maar het is wel fijn dat we ons er niet meteen volledig in hoeven te storten, het is fijn om het rustig te laten bezinken en zo kom je onbewust toch weer allerlei oplossingen tegen 😀 En lees natuurlijk steeds meer ervaringen!

 13. Mary 27 januari 2019 / 00:44

  Zo gaaf dat je gaat trouwen! Mijn bruiloft was een eenvoudige ceremonie, met nog geen 15 gasten, zonder feest. We wilden simpel en eenvoudig trouwen, ik was ook net bevallen van onze tweede kind. Met witgouden ringen uit Polen (omgerekend naar euro veeeeeel goedkoper), een jurk van Steps die gewoon een bruidsjurk leek (crèmekleurig met glinstering en kant) en pumps van VanHaren. Hij haalde een pak bij H&M en schoenen bij VanHaren. Fotograaf betaalde mijn vader, heel lief. En zo kwamen we grofweg uit op zo’n €700,-. Nog steeds veel geld maar wel te doen. Succes met het regelen van jullie bruiloft, wij deden het in een maand tijd dus geen stress! Maak er een mooie dag van 😀

 14. Anneloes 29 januari 2019 / 16:17

  Wij zijn getrouwd toen we allebei nog student waren, dus was er ook niet veel geld. 😉 Uiteindelijk heeft de bruiloft ons zo’n 5000/6000 euro gekost, die extreme bedragen zijn dus echt niet persé nodig. En wij hadden 40 daggasten, 120 avondgasten, een trouwjurk, haar en make-up door een kapper, gouden trouwringen, een fotograaf, mooie bloemen, dus echt niet persé een extreme budgetbruiloft.
  De beste tip wat betreft budget die ik heb gekregen is samen bedenken wat je echt belangrijk vindt en daar je geld aan uitgeven. Wij vonden het echt belangrijk om er bijzonder uit te zien, om goede herinneringen te hebben door mooie foto’s en om mooie ringen te hebben (omdat je daar de rest van je leven mee doet). De andere dingen die je minder belangrijk vindt, kan je dan op besparen. Bedankjes of corsages bijvoorbeeld zie ik veel bij een bruiloft, maar hebben wij gewoon weggelaten. Kon ook prima wat ons betreft. 🙂
  En een goede tip is veel aan mensen in je omgeving vragen. Mijn ervaring is dat mensen het heel erg leuk vinden om iets voor je te doen. Misschien ken je wel iemand die lekker kan bakken en een taart wil maken of iemand die creatief is met bloemen. Ik was echt verbaasd over hoe leuk mensen het vinden om iets te doen voor je bruiloft. Zelfs mensen die ik via via kende.
  Waar ik spijt van had, was dat ik mijn trouwjurk veel te vroeg op maat had laten maken (3 maanden voor de bruiloft). Ik was veel afgevallen vlak voor de bruiloft door stress en mijn jurk zat daardoor te wijd. Niet extreem opvallend, maar mij valt het op op foto’s. 😉
  En bedenk dat het er uiteindelijk om gaat dat jullie van elkaar houden en dat iedereen waar je van houdt en die je graag bij je hebt erbij kan zijn. Dat is het mooiste aan je bruiloft!

 15. Sofie 2 februari 2019 / 16:54

  Wij hebben het ook echt op onze manier gedaan, en toch geef je al snel meer uit dan je wilde of verwachtte. Gelukkig was het ook echt wel de mooiste dag ever, of zelfs maal twee want vanwege mijn gezondheid hebben we alles verdeeld over twee dagen. Kon ik ook twee keer mijn jurk aan 😉. Je kan er ook over lezen op mijn blog als je benieuwd bent! Heel veel plezier, enneh, 2020 is wel een hele mooie datum, toch?

 16. Yvonne 3 februari 2019 / 21:51

  Waarom trouw je niet in 2 dagen? 1 dag naar het gemeentehuis met alleen familie en een paar goede vrienden en daarna fotos maken en ergens lunchen of een taartje eten. En een andere dag je feest/receptie als je dat graag wil. Het hoeft echt niet allemaal in een dag. Zelfs niet in dezelfde week. Het belangrijkste is dat jouw energielevel het trekt. Scheelt een hoop stress tijdens het plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.