Hoe werkt kleurenpsychologie?

Ik heb al een aantal keer geschreven over kleurenpsychologie. Wat voor invloed heeft een kleur op je gemoedstoestand? Op je koopgedrag? Welke kleuren kun je het beste waarvoor gebruiken? Ik vind het bijster interessant. Daarom wilde ik er graag verder over schrijven, maar voordat ik dat doe wil ik jullie graag eerst uitleggen hoe kleurenpsychologie eigenlijk werkt.

De artikelen die ik heb geschreven gingen overigens over in welke kleur je je muren het beste kan schilderen en een andere met een aantal super leuke infograpics over kleurenpsychologie.

kleurenpsychologie

bron

Kleurenpsychologie werkt hetzelfde als veel andere dingen, bijvoorbeeld geur

Eigenlijk werkt kleurenpsychologie ongeveer hetzelfde als hoe het bij geur werkt. Het gaat allemaal om de associatie die je ermee hebt.

Ken je iemand die je heel leuk vindt die altijd dezelfde geur draagt? Dan vind je die geur waarschijnlijk lekker. Wanneer je dan iemand tegenkomt met dezelfde geur dan is jouw indruk van die persoon bijvoorbaat al beter dan wanneer die persoon een geur draagt waarmee je slechte associaties hebt.

Een ander voorbeeld, welke soort cola vind je het lekkerst? Waarschijnlijk Coca Cola. En ja, dat komt niet doordat Coca Cola echt lekkerder is, maar door de associaties die je ermee hebt. Als kind mocht je waarschijnlijk alleen cola met speciale gelegenheden; kerstmis, een verjaardag, een ander feestje. Op de leukste momenten dus! En als je nu het logo van Coca Cola ziet dan denk je onbewust aan die momenten… de kans is groot dat je hierdoor de voorkeur hebt voor Coca cola en minder graag cola van een ander merk drinkt.

Wat voor invloed een kleur heeft hangt af van jouw associatie met de kleur

Veel mensen denken dat kleuren uit zichzelf spreken. Dat de betekenis van een kleur vast staat. Dat is helemaal niet zo, hoewel een kleur voor veel mensen dezelfde associaties oproept.

Rood is bijvoorbeeld de kleur van de liefde en van jeugdigheid, dat ligt niet aan de kleur zelf. Maar dat ligt aan de kleur van de wangen en de lippen wanneer een vrouw vruchtbaar is, deze worden dan een mini beetje roder. Mannen vinden dit aantrekkelijk. En daarvan is men gebruik gaan maken op andere manieren, waardoor die associatie met de kleur rood versterkt is.

Groen is een kleur die voor ons de indrukken eerlijk, gezond en rust geven. Dat is niet zo heel gek, de natuur is groen en veel bedrijven die die eerlijkheid, gezondheid of rust willen uitstralen maken gebruik van de kleur groen. Zo hebben bijvoorbeeld veel van deze bedrijven een logo in het groen. Of is er een muur in een winkel of een horeca gelegenheid groen. Hoe vaker je dat ziet in combinatie met die gezondheid, rust en eerlijkheid, hoe sterker je daardoor word beïnvloed.

En dat is waarom de meeste kleuren voor veel mensen dezelfde associaties oproepen. Maar in eigenlijk, als het voorafgaande verhaal van een kleur anders was geweest, had de kleur groen prima met de kleur rood kunnen ruilen. Bijvoorbeeld wanneer je in een compleet andere cultuur terecht komt kunnen de betekenissen van kleuren makkelijk verschillen.

Het klinkt misschien logisch wat ik vertel, maar voor mij viel er echt even een kwartje toe ik dit leerde. Ja, ik vind kleurenpsychologie leuk! En zoals ik al in het begin van het artikel noemde, ik ga hier graag mee verder… Na dit stukje uitleg ga ik weer verder met wat toepassingen. Ik vind het leuk om over te schrijven, vinden jullie het ook leuk om over te lezen?

29 reacties

 1. Kelly Caresse 21 mei 2013 / 07:07

  Ik vind dit heel interessant, ik vind psychologie sowieso een prachtig vak en deze ‘tak’ van psychologie is heel bijzonder, mooi geschreven!

 2. Kimberly 21 mei 2013 / 08:09

  Ik vind het heel leuk om over dit soort psychologie te lezen, ik hou ervan! Wat ik ooit ook gelezen heb is dat als je van een rood bord minder eet dan bijvoorbeeld van een groen bord, dit komt weer door het stoplicht effect, rood is stoppen, en groen is goed.

 3. emma 21 mei 2013 / 08:28

  Jaaa, kleurenpsychologie, superleuk dat je hier aandacht aan besteed!! Ik heb er voor school onderzoek naar gedaan en het is echt heel interessant. Zo is er ooit een onderzoek in de VS gedaan dat gevangenen het meest relaxed waren in een ruimte met roze muren, bizar toch!

 4. Rosalie 21 mei 2013 / 09:40

  Ik vind het hartstikke leuk om het te lezen, en er dus meer over te weten.

 5. Peet 21 mei 2013 / 11:22

  Ja! Ik vind dit ook machtig interessant. Waarom is mijn vriendin gek op roze, terwijl ik een voorkeur voor blauwtinten heb? Ik vind roze mooi hoor, maar het doet verder niets met me. Blauw wel, daar word ik positief en blij van. Geen idee hoe dat komt, maar ik hoop het in jouw blogjes te gaan lezen 🙂

 6. Suzanne 21 mei 2013 / 13:17

  Erg interessant artikel! Ik heb er al vaker van gehoord. Wel handig voor als je bijvoorbeeld juist rust zoekt en ontspanning.

 7. Marike 21 mei 2013 / 14:34

  Heel bijzonder! Het ligt er dus aan hoe je opgevoed bent en waar je bent opgevoed. Hoewel over het algemeen de grote lijnen wel overeen komen.

 8. Tatjana 21 mei 2013 / 14:50

  Ik vind het een heel erg leuk artikel, erg interessant en wil er zeker vaker over lezen!

  • Lianne 21 mei 2013 / 16:06

   Dit is echt heel interessant! Ik moet wel grinniken om het stukje over geuren want dat herken ik heel erg van een paar vrienden, haha! Waar lees jij altijd al die dingetjes over kleurenpsychologie etc? Ben wel benieuwd, dan kan ik zelf ook eens wat lezen ^^

 9. Hester 21 mei 2013 / 16:58

  Ik vind dit ook wel echt super interessant, leuk dat je er meer over gaat schrijven! Fijn artikel!

 10. Laura 21 mei 2013 / 17:35

  Wat een leuke en interessante blog! Ook leuk dat je er mee verder gaat. Ik hou je in de gaten!

 11. Monique 21 mei 2013 / 18:17

  Interessant geschreven! Ik vind het in ieder geval tof dat je ermee doorgaat!

 12. Daniëlle 21 mei 2013 / 23:00

  Ja! Zeker interessant om over te lezen!
  Jouw blog is sowieso fijn om te lezen, kwam hem gisteren voor het eerst tegen!
  Ga je volgen! 🙂

 13. Danielle 22 mei 2013 / 13:59

  Interessant! Ik hou wel van dit soort aparte dingen 🙂

 14. Ilse 22 mei 2013 / 14:55

  Ik vind dit echt interessant, ik merk steeds vaker dat ik liever dit lees dan dingen over kleding en dergelijke. 😉

 15. petra 22 mei 2013 / 14:58

  Ik had hier gisteravond een comment geplaatst over dat ik hier binnen mij studie onderzoek naar heb gedaan, maar zie mijn comment nu nergens staan. Is deze verwijderd? Ik krijg namelijk wel nog steeds mailtjes als er nieuwe comments op dit artikel komen..

  • Lisanneleeft 22 mei 2013 / 17:25

   He, wat raar zeg! Ik heb in elk geval niets verwijderd, dus het is niet met opzet gebeurd.
   Ik ga achter de schermen nog even op zoek naar je comment 🙂

   • petra 22 mei 2013 / 19:05

    Ik kan het anders nog wel een keer neerzetten, haha :p
    Ik had dus een bericht geschreven over dat ik Economische en Consumentenpsychologie studeer (bijna afgestudeerd!) en hierbij een vak heb gevolgd wat over de invloed van emoties op mensen (vooral op de koopkracht) ging. Hierbij heb ik een eindpaper geschreven over de invloed van kleuren, met als voorbeeld de McDonalds die de kleuren van hun logo’s en interieuren had veranderd en of dit winst-gezien een slimme zet was. Het was wel een literatuuronderzoek en dus niet getest in real life, maar mocht je het interessant vinden te lezen wil ik het wel naar je sturen! Ook heb ik meerdere artikelen waarin de invloed van emoties/muziek/geuren wordt besproken, evt kan ik die ook doorsturen.
    Nouja, laat maar weten!

    • Lisanneleeft 22 mei 2013 / 19:13

     Jaaaa, als je die zou willen sturen zou ik dat super leuk vinden 😀 Hihi, goed dat je hem nog een keer hebt geplaatst want ik ben erg benieuwd!

    • petra 22 mei 2013 / 19:20

     Haha leuk!
     Morgenavond ben ik pas weer thuis dus dan zal ik het naar je mailen!

 16. Chezzelia 22 mei 2013 / 20:18

  Grappig dit! Ik heb ooit een mini onderzoek gedaan over kleuren maar dan betrekking tot gedrag in een ruimte. Ook erg interessant. Ik moest namelijk een ruimte creeeren voor verstandelijk gehandicapten kinderen en dan merk je dat dus wel dat je op heel veel dingen moet letten omdat de gemoedstoestand van kinderen ineens kunnen veranderen bij het zien van een kleur!

  Interessant stukje lisanne!

 17. Nienke 22 mei 2013 / 21:14

  Wow dit is echt interesant!!
  Xxx

 18. Kiran 23 mei 2013 / 15:37

  Leuk om te lezen. En kleurenpsychologie vind ik zelf erg interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.